Orlando system multimedialny Android (Roadnav i klony)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 4 wrz 2017, o 08:32

Avatar pisze:Nie mam takiego problemu z przyciskami na konsoli ale przejście na Kotixa raczej tutaj wiele Ci nie zmieni
Skoro u ciebie działa dobrze to może jednak zmienia. Poczekam jeszcze na opinię freda, on teraz przeszedł na Kotixa, ale jak byłem u niego to zapomniałem sobie tego sprawdzić.
Avatar pisze: przyciski z konsoli wywołują pierwsze zapamiętane stacje z wyszukiwarki, można je oczywiście zmienić.
O tym ja wiem. Mam ustawioną odpowiednio tą listę tak, że 6 ustawień klawiszy konsoli pokrywa mi się z ustawieniami na 6 polach/klawiszach ekranowych. Kiedy włączony jest AF, to gdy nacisnę mechaniczny klawisz konsoli np. 3, na ułamek sekundy błyśnie stacja przypisana do niego, by przełączyć się na inną np 2 lub 4. Nie ma tego problemu gdy zapamiętane stacje wybieram palcem z 6 pól przypisanych klawiszy ekranowych. Kiedy wyłączę AF, klawisze konsoli prawidłowo wybierają stację. Jeżeli ten problem załatwia Kotix to przemigruje do niego.
Ta sytuacja sprawia, że nie da się korzystać z klawiszy numerycznych konsoli. Zapamiętane stacje wybieram więc tylko z ekranu co jest mniej wygodne.
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
Fachman
Reputacja: 0
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 4 wrz 2017, o 10:43

Nie sądze aby to Kotix naprawiał bo w kontekście radia nie ma żadnych zmian prócz nowego skinu aplikacji.
Może być to kwestia różnych wersji MCU i samego firmware-u jakie macie (Kotix zawsze ma wrzucone najnowsze wersje) i możliwe że jest tak podrzucony inny PCRadio.apk, ale ogólnie w mojej opinii AF nie działa dobrze i specyfikacja twojej lokalizacji i stacji u Ciebie może być taka że AF mocno skacze.
Ja mam AF wyłączone.
Fred jest w Krakowie więc może mieć swoje stacje dużo mocniejsze sygnałowo więc AF nie skacze.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 4 wrz 2017, o 10:59

Akurat tam gdzie mieszka jest zagłębienie w terenie i ma dziurę radiową na która sam narzekał. Nie mam problemów z AF wybierając stację z ekranu. Nawet po Sączu jak jeżdżę i słucham Trójki to widzę, że przełącza się prawidłowo na alternatywne częstotliwości tej stacji, działa tak jak powinno. W trasie także. Dlatego sam AF nie jest zły tylko błędy są w implementacji aplikacji radia. Jeżeli Kotix jest tylko nakładką graficzną to faktycznie nic nie zmieni. Jednak piszesz, że tobie klawisze konsoli działają ok ale znowu piszesz, że nie używasz AF. Czy sprawdzałeś klawisze konsoli z włączonym AF?

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 4 wrz 2017, o 13:16

Nie, u mnie AF swiruje większość czasu także w ogóle z tego nie korzystam, druga sprawa ze 95% czasu leci muzyka z OGG na USB

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 4 wrz 2017, o 14:21

W jaki sposób się to świrowanie u ciebie objawia. Czy przełącza się na zupełnie inną stację? Marcin czy możesz u siebie przetestować czy dzieje się tak niezależnie czy stacje wybierasz z klawisza mechanicznego czy z zapamiętanego pola (nie wiem jak go nazwać - klawisza) ekranowego?

Jak zrobić screenshot z ekranu S160?

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 4 wrz 2017, o 21:39

Aplikacja na androida do robienia zdjęć ale jak pamiętam to nawet w fabrycznym firmware cos było do tego - tak robiłem moje pierwsze zdjęcia jeszcze z fabrycznego firmware.
Jutro sprawdzę jak to działa, włączę AF i pocykam
Problem był taki że zmieniał na stację, zupełnie inne gdy sygnał tej pierwotnej znikał choć na chwilę

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 5 wrz 2017, o 13:06

Ha, a ja znalazłem algorytm błędu wybierania z klawiszy konsoli. To nie jest losowe jak mi się wstępnie wydawało, błąd jest ewidentny w programie aplikacji i ma swoją stałą regułę. Opiszę to wieczorem po pracy, może nagram filmik.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 5 wrz 2017, o 16:49

U mnie to działa tak że przy włączonym AF jest problem, przy wyłączonym nie ma go. Nie odpala ustawionej stacji tylko inna, chyba z mocniejszym sygnałem, trudno mi to jeszcze określić ale jest to widoczne tylko przy włączonym AF który mam zawsze wyłączony więc tego problemu nie zauważyłem

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 5 wrz 2017, o 20:39

Fred potwierdził mi telefonicznie zachowanie podobne jak ty masz. Natomiast w stockowej wersji s160 zachowuje się inaczej, chyba lepiej :zastanawiasie: . Otóż wykryłem, że zaprogramowane stacje z listy (gdy AF aktywne) wybierane są błędnie z klawiszy mechanicznych konsoli z pomyłką o +1. Tzn naciśnięcie klawisza 1 wybiera stację z listy o nr 2, naciśnięcie 2 wybiera stację 3 z listy itd.. Żeby było to widoczne zaprogramowałem sobie listę (skorelowaną z przyciskami konsoli) i dodatkowe pola ekranowe dokładnie tymi samymi stacjami. I tak'
01 - 88.00 MHz - Jedynka
02 - 97,80 MHz - RadioZet
03 - 94,70 MHz - Trójka
04 - 90,00 MHz - Radio Kraków
05 - 103,20 MHz - RMF
06 - 106,80 MHz - Eska
07 - 104,60 MHz - RMFMaXXX
Pola wyboru ekranu ustawiłem sobie te same stacje od lewej 1 do 6 po prawej, wtedy dokładnie widać, które stacje wybierają klawisze mechaniczne.
Na nagraniu widać, że gdy mam załączony AF to klawisz 1 wybiera stację 2 i pozostałe są przesunięte o jeden:
nie da się wybrać -> lista pozycja 01
klawisz 1 -> lista pozycja 02
klawisz 2 -> lista pozycja 03
klawisz 3 -> lista pozycja 04
klawisz 4 -> lista pozycja 05
klawisz 5 -> lista pozycja 06
klawisz 6 -> lista pozycja 07

Co ciekawe widać wyraźnie, że na ułamek sekundy wskakuje właściwy numer ale zaraz przeskakuje na ten następny. Co ciekawe nawet gdy dotykam pozycję listy to wybiera częstotliwość następną w kolejności a nie tą podświetloną na zielono. Gdy AF nieaktywne, problemu nie ma i wszystko jest ok, kanały z przycisków pokrywają się dokładnie z tymi z listy.

Posiadając powyższą wiedzę ominę ten błąd, ustawiając odpowiednio stacje w numerach listy o jeden wyższych i będę miał wybór z konsoli taki jak chcę. Rozjedzie się przy wyłączonym AF, ale AF raczej nie wyłączam.
Fred jeszcze sugerował odnośnie wersji Kotix , że jemu to wygląda tak jakby tam były programowane dwie listy, jedna z AF a druga bez AF.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 5 wrz 2017, o 20:50

U mnie działa to tak samo, +1

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 5 wrz 2017, o 20:55

:D Czyli masz rację, że Kotix to tylko ładniejsza nakładka graficzna. A Fred coś złe wnioski wysnuł, nie dziwię się, sam na początku nie kumałem o co chodzi z tymi przeskakującymi stacjami. Czyli na razie Kotix za stówę sobie odpuszczę, bo z tym da się żyć gdy się już wie w czym rzecz.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 5 wrz 2017, o 21:11

Zależy co Ci jest potrzebne, ja zalety romu kotixa widzę i to niemałe np.
1) dużo ładniejszy interfejs graficzny i to w każdym aspekcie - szczególnie przy połaczeniach BT (wyraźne duże info kto dzwoni) i odtwarzaczu muzyki;
2) możliwość OC (podkręcenia procka) według mojego uznania;
3) możliwość ingerencji w fabryczne aplikacje w tym ich usunięcie (np. ipoda czy videoplayer);
4) aplikacja s160keys która wymaga podmiany wincaserver.apk a to z kolei wymaga roota - czyli np. romu kotixa - możliwość podmiany funkcji klawiszy np. cd/aux nie jako CD/AUX co jest bezużyteczne dla mnie tylko odtwarzacz muzyczny, źródło CD czy AUX mam dostępne z kierownicy lub z aplikacji na androidzie;
5) możliwość ingerencji w kolorystykę interfejsu np. radia, dopasowałem go do koloru podświetlenia deski
6) biblioteki xposed umożliwiające instalację modułu który robi porządek z usługą skanowania androida w zakresie multimediów przy starcie systemu;
dużo innych rzeczy których nie pamiętam :)

btw. zgłoś bug na forum roadnava, pewnie oleją ale jest szansa że jednak kiedyś to poprawią :)

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 6 wrz 2017, o 21:29

Dla mnie 3 i 4 mogłoby mieć znaczenie. Temat do zastanowienia się. :zastanawiasie:

Czy problem spóźniającego zegara na wyłączonym sprzęcie jest powszechny w tym modelu? Po nocy rzędu 20min. Oczywiście trwa to chwilę do momentu synchronizacji. I właśnie nie wiem czy synchro jest z GPS czy z RDS :zastanawiasie: . Czasami do kilku minut ten stan trwa.

barus
Wymiatacz
Reputacja: 35
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 6 wrz 2017, o 22:41

Co to za wynalazek to radio :o Mimo, że jest nowsze od mojego i ma ciągłe wskazanie temperatury zewnętrznej na górnym pasku to za chiny bym się nie zamienił ze swoim. Jestem bardzo zadowolony ze swojego radia, a problemy, które opisuje Wojtek są dla mnie obce.
Może coś nie tak z wyborem strefy czasowej :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 6 wrz 2017, o 22:51

Nie jest tak źle , ja po prostu bardzo wnikam i się rozpisuję. To wszystko są drobiazgi wg wielu innych zalet. O zegarku mówił mi już fred ale mimo to sprzęt zakupiłem a dopiero wczoraj spostrzegłem ten śmieszny przypadek. Jak sprzęt uruchomiony zegar jest idealny, jak wyłączysz spóźnia się dość sporo i zaraz po uruchomieniu auta przez chwilkę wyświetla ten opóźniony czas. Zapewne zaoszczędzili na RTC na rzecz jakiegoś prostego generatora.
Kaprysy BloeTootha już załataliśmy, radio z jego prostym błędem już też rozpracowałem, na zegarek można machnąć ręką. Zalety to świetnie działająca kamera cofania i integracja z BCM, głośny telefon, nawigacja, doskonale działający GPS, dobra jakość dźwięku, i wszystkie zalety jakie daje Android. Dla tych wymienionych rzeczy warto było. Cały czas mam jeszcze z tego fun i dlatego grzebię i dociekam.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 6 wrz 2017, o 22:58

No tak ale robimy z igły widły, przy całonocnym postoju przy odpalaniu zegarek u mnie dosłownie na 1-2 sekundy (trzeba specjalnie spoglądać aby to zauważyć) pokazuje złą datę po czym od razu z GPS (i stąd pobiera czas) pociąga właściwą godzinę.
Może jest to jakiś disaster jak ktoś parkuje w parkingu podziemnym ale nie dramatyzujmy, do pociągnięcia czasu wystarczą 1-2 satelity.

Że radio ma fakapy to jak każdy chińczyk, tylko nie każdy te problemy wychwytuje analizuje i rozpisuje na forum, ja to robię bo jestem dociekliwy + zboczenie zawodowe.
Idąc tym tropem można powiedzieć że Cruze to shit na drodze bo opisujemy tylko to co nie działa a o całej reszcie się zapomina :) - tak dla przykładu.

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 6 wrz 2017, o 23:06

Ale z tą datą i zegarem to już przegięcie :zastanawiasie:
Na pewno wszystkie opcje konfiguracji z tym związane przerobiliście, bo jakoś trudno mi w taką fuszerkę uwierzyć.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 6 wrz 2017, o 23:11

Czy ja wiem. Dziś rano po uruchomieniu auta miałem przez chwilkę godzinę 7:24 zamiast 7:44 ale po minucie już było ok. Data była poprawna (chyba). Jak dla mnie nie jest to problem, raczej intrygująca rzecz nad którą się zastanawiam skąd tak. I trochę się domyślam .

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 7 wrz 2017, o 00:18

To i tak długo, u mnie trwa to 1 sekundę, ledwo zobaczę zegarek i już jest wszystko OK także problem w moim przypadku w ogóle nie istnieje.
Bardziej chodzi o to że nie ma zegara RTC i on startuje z jakąś tam datą i godziną typu 00:00, po GPS/RDS zaciąga natychmiastowo aktualną datę i ją podmienia.
Trzeba też pamiętać o tym że BCM odcina zasilanie na wejściu zasilania po 10 minutach więc radio nie ma jak trzymać czasu, musiałby mieć w środku bateryjkę i układ który by ten czas utrzymywał.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 7 wrz 2017, o 08:32

Ciekawe, u mnie nie gubi daty. Wiec albo ten sprzęt nasz różni się między sobą, albo tobie padła już bateryjka. Zastanawiam się też nad tym, czy BCM całkowicie odcina wszelkie zasilanie :zastanawiasie: Ja kojarzę, że na oryginalnym radiu gdy BCM po 10 minutach wyłączył radio to mogłem radio uruchomić przyciskiem POWER. Czyli zostaje jakaś domena podtrzymana, może tylko przycisk POWER. Natomiast intrygujące jest to opóźnianie się. RockChip rk3188 widzę, że nie ma swojego wewnętrznego RTC, który mógłby być zasilany z jakiejś bateryjkowej domeny, więc musi być zewnętrzny chip RTC albo zrobili jakiś prostacki generator RC, który sobie działa gdy główne zasilanie jest odłączone.

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 7 wrz 2017, o 09:31

Nie jest tak jak piszecie. Radio ma dwa zasilania, główne i sterujące. Główne B+ zasila radio bezpośrednio po bezpieczniku z akumulatora, a drugie ACC sterowane modułem BCM i dekoderem CAN Bus. Zegar radia nie posiada baterii podtrzymującej napięcie tylko jest zasilany z B+.
Tak przynajmniej jest u mnie i nie sadzę aby u was było inaczej :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 7 wrz 2017, o 09:58

Tak zgadzam się, że takie rozwiązanie to jest to co powinno być. Bateryjka to tylko sugestia, że musi istnieć jakieś podtrzymanie zegara i naturalne, że w samochodzie bateryjka jest bez sensu gdy jest akumulator w silniku. W każdym razie zegar lub raczej jego suplement istnieje, bo czas na postoju auta idzie choć sporo niedokładnie. Może u ciebie w sprzęcie ten RTC to jest profesjonalny chip RTC z interfejsem i2C i rezonatorem 32KHz a u mnie jakiś pseudozegar RC. :zastanawiasie: Marcin ma wymienione oprogramowanie na implementację Kotix. Możliwe, iż autor uznał że lepiej nie korzystać z tego pseudozegara i zegar na starcie jest wyzerowany ale poprawił prędkość jego synchronizacji z GPS. Potwierdzeniem tego faktu byłby fred, który też zainstalował Kotixa a ma dokładnie ten sam sprzęt co ja.

Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Reputacja: 3
Imię: Adam
Samochód: Octavia III FL
Silnik:
Kontakt:

Post autor: AdamT » 7 wrz 2017, o 10:38

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Regulus w swoim chińczyku też ma problem z datą/godziną (a ma starszą wersję z WinCE).
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto ;)
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 7 wrz 2017, o 10:42

Mam morze pomysłów na poprawki i modyfikacje tego samograja gdyby nie to, że dostęp do niego w orlando jest tak fatalny. :(

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 7 wrz 2017, o 10:47

U mnie zegar wskazuje dokładny czas i nie ma znaczenia jak długo samochód stoi. Dlatego trudno mi przyjąć do widomości, że producent waszego radia zaoszczędził na takim drobiazgu :zastanawiasie:
O ile mnie pamięć nie myli to Regules w swoim radiu też z początku miał problem z nie trzymaniem daty i czasu a później okazało się, że wszystko jest Ok.
Ja mam takie ustawienia:
Screenshot_2017-09-07-10-24-59.jpg
Screenshot_2017-09-07-10-24-59.jpg (72 KiB) Przejrzano 5996 razy
Wypróbuj różne ustawienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”