[Cruze] Wymiana głośników w przednich drzwiach
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Re: [Cruze] Wymiana głośników w przednich drzwiach
Uzupełnię manual o upgrade do wersji z tweeterami:
Kupienie osłon słupków w wersji z tweeterami w zadowalającym stanie okazało się niewykonalne. Zawsze przy rozbiórce podrapią albo ubrudzą plastik tak, że wygląd jest nie do przyjęcia. W końcu zrezygnowałem z odsyłania kolejnego zakupu (60 zł z przesyłką) i (po umyciu rozpuszczalnikiem uniwersalnym i odtłuszczeniu IPA) naniosłem pojedynczą warstwę PlastiDip w kolorze camo (54 zł). Kolor delikatnie wpada w beż, ale wyglądają jak nowe.
Oryginalne tweetery są wyposażone w kondensator (4,7 mikroF, 50V). Ponieważ mam już zwrotnice Hertz, przylutowałem kabel (ok 50 cm) z pominięciem kondensatora. W drugiej osłonie głośniczek był zepsuty, więc go wymieniłem (do obudowy pasują standardowe tweetery).
Wymieniamy osłony słupków na wersję z tweeterami, wpuszczamy kabelki pod deskę rozdzielczą. Z lewej strony jest w miarę dobry dostęp do wiązki idącej do drzwi. Jak wcześniej pisałem, do drzwi idą dwie pary kabli (niebieski/brązowo-niebieski), grubsza i cieńsza. Jeżeli nie stosujemy zwrotnic, wystarczy przeciąć jak najbliżej wtyku cieńszą parę i dolutować (czy połączyć szybkozłaczką) z kabelkami od tweetera, pamiętając o zachowaniu polaryzacji (plus jest w kabelku brązowo-niebieskim). W wersji ze zwrotnicami przecinamy obydwie pary i odpowiednio łączymy (in - wejście, tw - tweeter, wf - woofer - głośnik w drzwiach).
Kupienie osłon słupków w wersji z tweeterami w zadowalającym stanie okazało się niewykonalne. Zawsze przy rozbiórce podrapią albo ubrudzą plastik tak, że wygląd jest nie do przyjęcia. W końcu zrezygnowałem z odsyłania kolejnego zakupu (60 zł z przesyłką) i (po umyciu rozpuszczalnikiem uniwersalnym i odtłuszczeniu IPA) naniosłem pojedynczą warstwę PlastiDip w kolorze camo (54 zł). Kolor delikatnie wpada w beż, ale wyglądają jak nowe.
Oryginalne tweetery są wyposażone w kondensator (4,7 mikroF, 50V). Ponieważ mam już zwrotnice Hertz, przylutowałem kabel (ok 50 cm) z pominięciem kondensatora. W drugiej osłonie głośniczek był zepsuty, więc go wymieniłem (do obudowy pasują standardowe tweetery).
Wymieniamy osłony słupków na wersję z tweeterami, wpuszczamy kabelki pod deskę rozdzielczą. Z lewej strony jest w miarę dobry dostęp do wiązki idącej do drzwi. Jak wcześniej pisałem, do drzwi idą dwie pary kabli (niebieski/brązowo-niebieski), grubsza i cieńsza. Jeżeli nie stosujemy zwrotnic, wystarczy przeciąć jak najbliżej wtyku cieńszą parę i dolutować (czy połączyć szybkozłaczką) z kabelkami od tweetera, pamiętając o zachowaniu polaryzacji (plus jest w kabelku brązowo-niebieskim). W wersji ze zwrotnicami przecinamy obydwie pary i odpowiednio łączymy (in - wejście, tw - tweeter, wf - woofer - głośnik w drzwiach).
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Z prawej strony jest trudniej, bo trzeba rozebrać schowek, żeby się dobrać do kabelków.
W tym celu wyjmujemy ograniczniki wewnątrz schowka, zdejmujemy zaczep z hamulca i wyjmujemy dwa zawiasy.
Odchylamy zaślepkę z wyłącznikiem przednich poduszek, rozpinamy złącze elektryczne i odkręcamy wkręt mocujący obudowę deski.
Odkręcamy cztery wkręty trzymające obudowę i zdejmujemy ją ciągnąc do siebie od góry. Schodzi dość ławo z zaczepów.
Rozłączamy złącze oświetlenia schowka , następnie delikatnie wyjmujemy w miejscu, gdzie obudowa jest wsunięta w osłonę progu.
Mamy już dostęp do kabli (interesuje nas wiązka zaznaczona strzałką). Z ciekawostek to jest tam tez niewiadomego przeznaczenia wiązka (zaznaczona "?"), do niczego nie wpięta.
W tym celu wyjmujemy ograniczniki wewnątrz schowka, zdejmujemy zaczep z hamulca i wyjmujemy dwa zawiasy.
Odchylamy zaślepkę z wyłącznikiem przednich poduszek, rozpinamy złącze elektryczne i odkręcamy wkręt mocujący obudowę deski.
Odkręcamy cztery wkręty trzymające obudowę i zdejmujemy ją ciągnąc do siebie od góry. Schodzi dość ławo z zaczepów.
Rozłączamy złącze oświetlenia schowka , następnie delikatnie wyjmujemy w miejscu, gdzie obudowa jest wsunięta w osłonę progu.
Mamy już dostęp do kabli (interesuje nas wiązka zaznaczona strzałką). Z ciekawostek to jest tam tez niewiadomego przeznaczenia wiązka (zaznaczona "?"), do niczego nie wpięta.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tweeter podłączamy analogicznie jak z prawej strony, do pary żółty (-)/żółto-czarny (+). Zwrotnica ładnie zmieściła się za wiązkami.
Montujemy obudowę schowka, zakładamy zaślepkę, wkładamy schowek i cieszymy się lepszym brzmieniem muzyki, uzyskanym za niewielkie pieniądze.
Montujemy obudowę schowka, zakładamy zaślepkę, wkładamy schowek i cieszymy się lepszym brzmieniem muzyki, uzyskanym za niewielkie pieniądze.
- karpior
- Profesjonalista
- Reputacja: 3
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Od jakiś Hertzów masz te zwrotnice?
Nie powinno się używać zwrotnic od innych głośników, nie tylko ze względu na różnice w dźwięku, ale też z uwagi na możliwość uszkodzenia głosnika wysokotonowego. Jeśli zwrotnica jest projektowana pod lepszej klasy tweetery, to z reguły pasmo dla nich zaczyna się wtedy od dużo niższej częstotliwości. Podłączając pod taką zwrotnicę inny głośnik, gorszy jakościowo - możemy uświadczyć nieprzyjemnych efektów dźwiękowych (jak np. nadmierne podbijanie pewnych częstotliwości), a także w konsekwencji uszkodzenie tweetera przez zmuszanie go do odtwarzania pasma, na które nie był projektowany.
To tak tytułem teorii.
W tym przypadku 4,7uF w filtrze 1 rzędu to dość wysokie cięcie. Nie wiem od jakich Hetrtzów masz te zwrotki, ale nic złego się raczej nie stanie, z uwagi na niską moc dostarczaną do układu
W ramach testu możesz sobie pojeździć słuchając ulubionych kawałków w tej konfiguracji, a następnie wpiąć TW przez ich oryginalny kondensator z pominięciem zwrotnicy Hertz.
Ciekawe czy będzie zauważalna różnica w dźwięku.
Nie powinno się używać zwrotnic od innych głośników, nie tylko ze względu na różnice w dźwięku, ale też z uwagi na możliwość uszkodzenia głosnika wysokotonowego. Jeśli zwrotnica jest projektowana pod lepszej klasy tweetery, to z reguły pasmo dla nich zaczyna się wtedy od dużo niższej częstotliwości. Podłączając pod taką zwrotnicę inny głośnik, gorszy jakościowo - możemy uświadczyć nieprzyjemnych efektów dźwiękowych (jak np. nadmierne podbijanie pewnych częstotliwości), a także w konsekwencji uszkodzenie tweetera przez zmuszanie go do odtwarzania pasma, na które nie był projektowany.
To tak tytułem teorii.

W tym przypadku 4,7uF w filtrze 1 rzędu to dość wysokie cięcie. Nie wiem od jakich Hetrtzów masz te zwrotki, ale nic złego się raczej nie stanie, z uwagi na niską moc dostarczaną do układu

W ramach testu możesz sobie pojeździć słuchając ulubionych kawałków w tej konfiguracji, a następnie wpiąć TW przez ich oryginalny kondensator z pominięciem zwrotnicy Hertz.
Ciekawe czy będzie zauważalna różnica w dźwięku.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
To na zdjęciu to złącze X211.
Trochę dziwny opis ma pinów, bo tam niby jest sygnał ściemniania diód, lampy tylnej cofania.
Nie umiem odnaleźć funkcji tego złącza. Trzeba poczekać na Miłosza, on będzie wiedział.
Trochę dziwny opis ma pinów, bo tam niby jest sygnał ściemniania diód, lampy tylnej cofania.
Nie umiem odnaleźć funkcji tego złącza. Trzeba poczekać na Miłosza, on będzie wiedział.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zwrotnice DX300, takie jak dają do takiego zestawu: http://allegro.pl/glosniki-samochodowe- ... 70005.htmlkarpior pisze:Od jakiś Hertzów masz te zwrotnice?
Zastanawiam się, czy wymiana fabrycznych głośników w przednich drzwiach (wygłuszonych) pomogłaby na odtwarzanie basów? Czy poprawa będzie tylko przy takich zestawach za ok. 1500 zł, czy też jest sens wymienić na takie Hertze jak w/w lub te: http://allegro.pl/glosniki-hertz-ev165- ... 81264.html ? W Morele raczej nie zainwestuję...
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
jak mają być zasilane z radia to nie ma to sensu 

- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jest też na pokładzie Blaupunkt EMA 255, mogę poeksperymentować. Dieci ma membranę z TPU i to chyba zasadniczo je różni: http://www.hertzaudiovideo.com/car-audi ... -ev165l-5/ http://www.hertzaudiovideo.com/car-audi ... -dsk165_3/
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Widzę, że jesteście obeznani w sprawach nagłośnienia. Od niedawna posiadam Cruza, wersja LS i mam taki problem że nie gra lewy głośnik w drzwiach (ten w słupku działa) i tu moje pytanie: jakie mogą być ewentualne przyczyny takiej usterki? Chciałbym poznać możliwe przyczyny zanim zacznę grzebać i rozkręcać autko. Jeszcze dodam że w ustawieniach radia nic nie znalazłem, a balans jest na środku. Z góry dziękuję za odpowiedź.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Może być:
- spalony głośnik
- ktoś nie podłączył przy naprawie
- pęknięty kabel na przejściu drzwi
- spalony głośnik
- ktoś nie podłączył przy naprawie
- pęknięty kabel na przejściu drzwi
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- szczuplin
- Fachman
- Reputacja: 16
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
zdejmij boczek i zobacz. Kup sobie wczesniej spinki bo na bank jakieś połamiesz
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Po zdjęciu boczku kolega zobaczy, że głośnik nie gra tak samo jak przed zdjęciem 
Odkręć śrubę mocującą i pociągnij w tym miejscu do siebie, żeby odchylić głośnik. Zdejmij konektor z głośnika, przeczyść styki kontakt-sprayem albo przynajmniej lekko wygnij. Połącz z powrotem i zobacz, czy gra. Jak nie, to trzeba będzie spróbować podłaczyć inny głośnik, a jak i ten nie zagra, wpiąć się z głośnikiem przed przejściem drzwi.

Odkręć śrubę mocującą i pociągnij w tym miejscu do siebie, żeby odchylić głośnik. Zdejmij konektor z głośnika, przeczyść styki kontakt-sprayem albo przynajmniej lekko wygnij. Połącz z powrotem i zobacz, czy gra. Jak nie, to trzeba będzie spróbować podłaczyć inny głośnik, a jak i ten nie zagra, wpiąć się z głośnikiem przed przejściem drzwi.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dotarły głośniki na wymianę w przednich drzwiach.
Głośniki wyglądają porządnie, na razie zamierzam podłączyć je pod samo radio.
Głośniki wyglądają porządnie, na razie zamierzam podłączyć je pod samo radio.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zdecydowałem się na dystanse plastikowe, bo te z mdf-u lubią podobno spęcznieć pod wpływem wilgoci. Wymiarowo dystanse pasują, ale maja kilka mankamentów.
Rozstaw otworów (i wzmocnień pod nimi) nie pasuje do głośników - musiałem wiercić nowe.
Uszczelka na styku z blachą drzwi jest za gruba (a na blasze mam jeszcze bitmatę naklejoną) - będę musiał ja podciąć. Zobaczcie, jaka jest różnica w stosunku do oryginału:
Z drugiej strony oryginalny dystans ma gąbkę, która wypełnia przestrzeń miedzy głośnikiem a boczkiem, czego nie ma w nowych. Na tym zdjęciu ustawiłem je tak, żeby dół obydwu (strona do blachy) był na równej wysokości. Widać różnicę.
Chyba trzeba przekleić tę gąbkę, bo bez niej jakoś łyso i nie wiem, czy plastik boczku nie zacznie brzęczeć albo wchodzić w jakieś inne niepożądane interakcje z głośnikiem?
Rozstaw otworów (i wzmocnień pod nimi) nie pasuje do głośników - musiałem wiercić nowe.
Uszczelka na styku z blachą drzwi jest za gruba (a na blasze mam jeszcze bitmatę naklejoną) - będę musiał ja podciąć. Zobaczcie, jaka jest różnica w stosunku do oryginału:
Z drugiej strony oryginalny dystans ma gąbkę, która wypełnia przestrzeń miedzy głośnikiem a boczkiem, czego nie ma w nowych. Na tym zdjęciu ustawiłem je tak, żeby dół obydwu (strona do blachy) był na równej wysokości. Widać różnicę.
Chyba trzeba przekleić tę gąbkę, bo bez niej jakoś łyso i nie wiem, czy plastik boczku nie zacznie brzęczeć albo wchodzić w jakieś inne niepożądane interakcje z głośnikiem?
- kemoiz
- Wymiatacz
- Reputacja: 1
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze HB LT+ MY14
- Silnik: 1.8, 141KM, Pb
- LPG: BRC 24.11
- Kontakt:
ja nie przeklejałem, nic nie brzęczy.
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
dystanse z MDF się impregnuje, albo kupuje już zaimpregnowane i wtedy nic nie pęcznieje 

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 24
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Regulus, podpiąłeś już te głośniki pod samo radio? jak grają w porównaniu z oryginałami? I czy masz maty w drzwiach?
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tak, drzwi mam porządnie wygłuszone.
Radio mam chińskie - do granicy głośnego grania daje radę, ale bardzo głośno (w zakresie 35->40) słychać już zniekształcenia.
Różnica w porównaniu z fabrycznymi nie jest zbyt duża, na moje 'ucho' 10 - 15% więcej niskich tonów. Zabieg uważam za nieopłacalny. Lepiej dołożyć do np. Moreli jakie ma fred_pl. A jeszcze lepiej założyć w tylną półkę głośniki eliptyczne - był na Zlocie kolega z diECi 690 i to już dawało tyle basu, ile mi potrzeba.
Radio mam chińskie - do granicy głośnego grania daje radę, ale bardzo głośno (w zakresie 35->40) słychać już zniekształcenia.
Różnica w porównaniu z fabrycznymi nie jest zbyt duża, na moje 'ucho' 10 - 15% więcej niskich tonów. Zabieg uważam za nieopłacalny. Lepiej dołożyć do np. Moreli jakie ma fred_pl. A jeszcze lepiej założyć w tylną półkę głośniki eliptyczne - był na Zlocie kolega z diECi 690 i to już dawało tyle basu, ile mi potrzeba.
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Marek
- Samochód: Cruze 2.0 VCDI 163KM
- Silnik:
- Kontakt:
Niestety drugi głośnik z przodu zaczął pierdzieć, ktoś wie gdzie można zakupić HAESy?
Pisałem do sprzedającego u którego kupowałem rok temu i głośniki są już niedostępne.
Pozostaje albo kupić komplet i wymienić albo poszukać HAESa.
Pisałem do sprzedającego u którego kupowałem rok temu i głośniki są już niedostępne.
Pozostaje albo kupić komplet i wymienić albo poszukać HAESa.
-
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
- Silnik:
- Kontakt:
Cześć. Prawy głośnik przód zaczął harczeć. Z lewym dałem sobie radę pół roku temu- przeczyściłem styki i gra,ale z prawym sie nie udało.
Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o głośniki. Chciałem kupić te które założył huri_khan ,ale nie znalazłem na internecie (wymiana wydawała mi się prosta). HESów tez już nie ma na allegro,a oryginał 250 zł za 10 dni z Holandii
Zna ktoś dobre głośniki , które będą pasowały do dystansów z astry j, insigni i będą dostępne w większości sklepów motoryzacyjnych? Cena do 300 zł + przejsciówki. Ktoś coś?
Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o głośniki. Chciałem kupić te które założył huri_khan ,ale nie znalazłem na internecie (wymiana wydawała mi się prosta). HESów tez już nie ma na allegro,a oryginał 250 zł za 10 dni z Holandii

Zna ktoś dobre głośniki , które będą pasowały do dystansów z astry j, insigni i będą dostępne w większości sklepów motoryzacyjnych? Cena do 300 zł + przejsciówki. Ktoś coś?
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Hertz Dv 165.3 są dostępne w większości sklepów za ok 200 zł - dużo ludzi jest zadowolonych, zagrają nie gorzej niż seryjne (jeśli masz tweetery w słupkach). Jak nie to dwudrożne dcx 165 - za ok 150 zł.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Z Hertz DV znalezłem tylko starą aukcję na allegro
http://www.hertzaudiovideo.com/category ... nes/dieci/
Tutaj jest lista głosników hertz - Dv tez nie ma - w całym internecie są dsk
W zestawie DSK są głośniki DV 165.3 ,ale samych głosników poza zestawem z teeterami się chyba nie da kupic-trzeba cały

http://www.hertzaudiovideo.com/category ... nes/dieci/
Tutaj jest lista głosników hertz - Dv tez nie ma - w całym internecie są dsk
W zestawie DSK są głośniki DV 165.3 ,ale samych głosników poza zestawem z teeterami się chyba nie da kupic-trzeba cały
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No fakt, nowe tylko w zestawach... w sklepie na Solec można było kupić same, stąd mi się wzięło. Skoro masz tweetery w słupkach, to może jednak uno za 250 http://allegro.pl/hertz-glosniki-opel-m ... 13935.html ? Tyle że dystanse brałbym jednak plastikowe, żeby nie wiercić w drzwiach. Bo do EV samo seryjne radio może być za słabe.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Qrde to już się mętlik robi
Uno mi się niebezpiecznie kojarzy z fiatem
- dobre to?
W tej samej cenie są również twoje EV 165
http://allegro.pl/glosniki-hertz-ev-165 ... 91355.html
Cena jest ta sama - używek nie ma co kupować bo zaraz padną ,a w cenie jednego oryginału można kupić parę głośników od hertza tylko które? DSK i tweeterów nie montować, EV czy może to Uno?

W tej samej cenie są również twoje EV 165
http://allegro.pl/glosniki-hertz-ev-165 ... 91355.html
Cena jest ta sama - używek nie ma co kupować bo zaraz padną ,a w cenie jednego oryginału można kupić parę głośników od hertza tylko które? DSK i tweeterów nie montować, EV czy może to Uno?
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Do ceny doliczaj dystanse.
Ja kupiłem EV 165.5 L - to jest bardziej 'basowa' wersja. Ale pod chińczykiem 4x45W już trochę radio nie wyrabia, boję się że pod fabrycznym to byłaby masakra.
Co do Uno to może ktoś już to ma i się wypowie?
Where the sound experience begins
Uno is the first step into the Hertz Sound Experience: designed to be the best factory replacement speakers in their price range, they offer a huge upgrade of the OEM sound quality.
The 6.5” woofers features a pressed-paper cone with foam surround, for high SPL and solid bass. The 25 mm(1ˈ) woofer voice coil driven by a high-flux density ferrite magnet offers a highly dynamic power handling for a powerful undistorted sound.
Parametry też mają ok, ale nic nie zastąpi doświadczenia osobistego obcowania ze sprzętem...
Ja kupiłem EV 165.5 L - to jest bardziej 'basowa' wersja. Ale pod chińczykiem 4x45W już trochę radio nie wyrabia, boję się że pod fabrycznym to byłaby masakra.
Co do Uno to może ktoś już to ma i się wypowie?
Where the sound experience begins
Uno is the first step into the Hertz Sound Experience: designed to be the best factory replacement speakers in their price range, they offer a huge upgrade of the OEM sound quality.
The 6.5” woofers features a pressed-paper cone with foam surround, for high SPL and solid bass. The 25 mm(1ˈ) woofer voice coil driven by a high-flux density ferrite magnet offers a highly dynamic power handling for a powerful undistorted sound.
Parametry też mają ok, ale nic nie zastąpi doświadczenia osobistego obcowania ze sprzętem...