Gasnące światła przednie i smród w kabinie
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Ancia
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Gasnące światła przednie i smród w kabinie
Jeździłam tak chyba w sumie miesiąc (odkąd było czuć smród). Nie mogliśmy znaleźć przyczyny. A że akurat auto było używane sporadycznie, chociaż na długie trasy, to jakoś dawałam radę z otwartym oknem i wietrzeniem
Teraz prawie po tygodniu codziennej jazdy, wszystko jest ok.

- kapczur
- Aktywny
- Imię: Paweł
- Silnik:
- Kontakt:
Chyba i na mnie (moją kostkę) przyszła pora 
Problem ze światłami mijania wystąpił dziś pierwszy raz, a objawia się brakiem tylko świateł mijania i świateł długich (kiedy ustawione są pozycji kiedy świecą na stałe), pozycyjne i "chwilowe" długie świecą normalnie, we wnętrzu auta światła również działają. Spalenizny jeszcze nie czuję. Myślicie, że to raczej będzie wina opisywanej wyżej kostki, czy przepalenie któregoś z bezpieczników może spowodować taki objaw?

Problem ze światłami mijania wystąpił dziś pierwszy raz, a objawia się brakiem tylko świateł mijania i świateł długich (kiedy ustawione są pozycji kiedy świecą na stałe), pozycyjne i "chwilowe" długie świecą normalnie, we wnętrzu auta światła również działają. Spalenizny jeszcze nie czuję. Myślicie, że to raczej będzie wina opisywanej wyżej kostki, czy przepalenie któregoś z bezpieczników może spowodować taki objaw?
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Najpierw zaczalbym od najprostszego czyli bezpiecznikow, choc te z tego co pamietam sa 2. Prawa lampa przod +lewa tyl i na drugim odwrotnie. Mogla byc jakas przyczyna czemu na raz by poszly oba?
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Przyczyną moło być zwarcie, ja kiedyś zrobiłem sobie gdy demontowałem schowek i o ile pamiętam to właśnie poszły światła, tylko które to nie pamiętam.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- kapczur
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Mała aktualizacja - są wszystkie światła oprócz mijania.
Tak XaRaDaS pamiętam, że miałeś ten problem i podsunąłem Ci rozwiązanie z bezpiecznikiem (tydzień wcześniej miałem to samo przy wymianie filtra), tylko, że wtedy brakowało też podświetlenia deski i wnętrza auta.
W sumie to po powrocie z myjni ręcznej zauważyłem, że nie mam świateł w garażu, ale czy wcześniej gasły to ciężko powiedzieć.
Wydaje mi się, że jeżeli to byłyby faktycznie bezpieczniki, to brakowałoby więcej świateł...
Tak XaRaDaS pamiętam, że miałeś ten problem i podsunąłem Ci rozwiązanie z bezpiecznikiem (tydzień wcześniej miałem to samo przy wymianie filtra), tylko, że wtedy brakowało też podświetlenia deski i wnętrza auta.
W sumie to po powrocie z myjni ręcznej zauważyłem, że nie mam świateł w garażu, ale czy wcześniej gasły to ciężko powiedzieć.
Wydaje mi się, że jeżeli to byłyby faktycznie bezpieczniki, to brakowałoby więcej świateł...
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
A zgadza się z tym, bo faktycznie mi wszystko zgasło i wymieniłem tylko 1 bezpiecznik. Lepiej zerknij na kostkę czy się powoli nie upala, ja swoją też będę musiał sprawdzić w szczególności, że mam 2 żaróweczki do wymiany, bo nie świecą już 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- kapczur
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Wyjąłem tą wtyczkę po lewej stronie (odczepienie jej to była masakra) i... wygląda że jest OK, a w dodatku to są do niej podłączone chyba inne przewody?
- Załączniki
-
- 2.jpg (687.46 KiB) Przejrzano 3003 razy
-
- 1.jpg (765.54 KiB) Przejrzano 3003 razy
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
A natym pierwszym zdjęciu ten fioletowy kabelek co idzie poniżej niebieskiego to on nie jest jakoś przytopiony ? Tak z zdjęcia wygląda, jakby przy izolacji (oplot) całości tam się coś działo.
- kapczur
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Wtyczka i przewody okazały się OK.
Musiałem zabrać auto do elektryka i dosyć szybko okazało się, że winny był jeden z bezpieczników (pod maską) - nie miał masy... (pewności co faktycznej usterki nie mam
). Światła działają więc znowu można podróżować 
Musiałem zabrać auto do elektryka i dosyć szybko okazało się, że winny był jeden z bezpieczników (pod maską) - nie miał masy... (pewności co faktycznej usterki nie mam

-
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Silnik:
- Kontakt:
Witam.
Pierwsze zdjęcie zjaranej kostki to z którego miejsca?
Mam podobne objawy smrodu postronie kierowcy ale swiatla dzialaja, skrzynki z bezp posprawdzane a smród jest.
Pierwsze zdjęcie zjaranej kostki to z którego miejsca?
Mam podobne objawy smrodu postronie kierowcy ale swiatla dzialaja, skrzynki z bezp posprawdzane a smród jest.
pozdrawiam 
dzięki
holeq

dzięki
holeq
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Za licznikiem jest ta wiązka.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Silnik:
- Kontakt:
Znaczy się za deska rozdzielczą?etac pisze:Za licznikiem jest ta wiązka.
sory ale ograniam pomału słownictwo

pozdrawiam 
dzięki
holeq

dzięki
holeq
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
No tak.
Za kierownicą, w desce rozdzielczej, za tym elementem co pokazuje prędkość pojazdu.
Za kierownicą, w desce rozdzielczej, za tym elementem co pokazuje prędkość pojazdu.

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe