Swiatła w Cruze

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: Swiatła w Cruze

Post autor: XaRaDaS » 21 lis 2013, o 15:50

Ale zaraz, czy chodzi o wyłączanie ręczne świateł, czy o światła do jazdy dziennej :ocochodzi:
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 21 lis 2013, o 15:52

etac_owiec pisze: Panowie i Panie tutaj jest jakiś haczyk, bo ten sposób blokady świateł jest używane przez inne marki tez w Polsce. Także albo jest jakaś nadinterpretacja przepisów, albo jakiś baran źle zrozumiał przepis a reszta to kopiuje, lub tez jest jakiś zapis którego nikt nie chce zdradzić.

Ja dojde do tego, wczesniej czy pozniej.
Chyba trzeba zacząć od tego dlaczego auta otrzymały dopuszczenie do ruchu w Europie gdzie dyrektywa unijna raczej jasno określa że Wszystkie nowe samochody osobowe sprzedawane w krajach Unii Europejskiej od 2011r muszą mieć automatyczne światła dzienne.

Skoro nasze auta nie posiadają świateł dziennych (zgodnie z definicją tych świateł) to jakim cudem pojazdy te zostały dopuszczone? :zastanawiasie:
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 21 lis 2013, o 15:58

XaRaDaS pisze:Ale zaraz, czy chodzi o wyłączanie ręczne świateł, czy o światła do jazdy dziennej :ocochodzi:
Generalnie chodzi o przekonanie GM do likwidacji blokady wyłączenia świateł. Tzn wprowadzenie wersji softu lub opcji dla serwisów żeby automatykę "skandynawską" można było dezaktywować. Tak aby proekologiczny użytkownik samochodu Chevrolet mógł sobie doposażyć swój pojazd w homologowane światła dzienne DRL LED. Tzn aby podróżował po Europie swoim wozem zgodnie z przepisami ale nie musiał zużywać niepotrzebnej energii i zatruwać środowiska. 8-)

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 21 lis 2013, o 16:05

wszim pisze:
etac_owiec pisze: Panowie i Panie tutaj jest jakiś haczyk, bo ten sposób blokady świateł jest używane przez inne marki tez w Polsce. Także albo jest jakaś nadinterpretacja przepisów, albo jakiś baran źle zrozumiał przepis a reszta to kopiuje, lub tez jest jakiś zapis którego nikt nie chce zdradzić.

Ja dojde do tego, wczesniej czy pozniej.
Chyba trzeba zacząć od tego dlaczego auta otrzymały dopuszczenie do ruchu w Europie gdzie dyrektywa unijna raczej jasno określa że Wszystkie nowe samochody osobowe sprzedawane w krajach Unii Europejskiej od 2011r muszą mieć automatyczne światła dzienne.

Skoro nasze auta nie posiadają świateł dziennych (zgodnie z definicją tych świateł) to jakim cudem pojazdy te zostały dopuszczone? :zastanawiasie:
Czasem nie chodziło o zupełnie nowe modele ? Cruze jest w produkcji od 2009 r. ? To opierają się pewnie na takiej homologacji, bo jakieś drobne facelifty nie są brane pod uwagę. Dopiero Cruze II będzie nowym modelem i w nim już muszą być DRL. Przynajmniej ja to tak rozumiem :piwo:
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

pawel

Post autor: pawel » 21 lis 2013, o 17:03

huri_khan pisze:w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia
2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne
i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się
razem ze światłami dziennymi.
Nie wiem czy przed tym zapisem w Polsce nie było tak, że jak miałeś DRL to nie musiało się świecić razem z nimi oświetlenie z tyłu samochodu a ten przepis chyba to zniósł. Czyli według tych przepisów jak masz DRL to nie muszą się świecić inne światła.
wszim pisze:Wszystkie nowe samochody osobowe sprzedawane w krajach Unii Europejskiej od 2011r muszą mieć automatyczne światła dzienne.
A w tym wypadku chyba liczy się data uzyskania homologacji. Nie wiem jak rozpatrywane są samochody z FL, czy bazują na homologacji poprzedniego modelu, czy jest to nowa homologacja. Bo jeśli na starej, to wraz z FL nie muszą wprowadzać DRL.

A to co jest u nas, to wydaje mi się, że jest samowolka producenta, że homologacja jest sprzed 2011, więc nie musi montować świateł dziennych DRL, ale idzie nam rękę i w myśl przepisów obowiązujących w Polsce nakazuje nam jazdę na światłach przez całą dobę. Nie ma DRL, więc włączają automatycznie światła mijania.

Wydaje mi się, że o to chodzi, ale mogę się mylić.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 21 lis 2013, o 21:27

Czyli według tych przepisów jak masz DRL to nie muszą się świecić inne światła.
Te inne teraz nie mogą się świecić.

Tak. Zapewne chodzi o datę homologacji modelu. Zapewne homologacja naszych aut jest przed 2011, czyli nie muszą być wyposażone w światła dzienne. Z tego wniosek, że ta cała automatyka skandynawska to jest radosna twórczość marketingu, a w zasadzie kopiuj wklej rozwiązań pojawiających się wcześniej na rynku. I z gruntu ona nie jest zła. Jedynie w pogoni za kopiowaniem innych ktoś zapomniał o czymś takim jak opcja OFF. Ponieważ zapomnienie o czymś tak podstawowym jest ewidentną fuszerką, teraz dorabia się sztuczne teorie i bełkot w odpowiedziach że to przepisy, unia, dobro użytkownika etc. Bo logiki nie ma tu żadnej.
Dla dobra następnych użytkowników do kolejnych modeli marketing zamierza wdrożyć automatyczne systemy.
- Automatyczny system zabezpieczenia wnętrza przed nadmiarem dwutlenku węgla. Po wejściu do samochodu będzie się automatycznie uruchamiać nadmuch wentylatora (minimalna pozycja 2). Oczywiście nie będzie możliwości tego wyłączyć.
- Automatyczny system dbania o jakość czystości szyby przedniej. Co 10 minut będzie się załączał spryskiwacz szyby i uruchamiała wycieraczka. W przypadku braku płynu w zbiorniku samochodu nie będzie można uruchomić bez napełnienia zbiornika. Oczywiście systemu nie można będzie dezaktywować. To wszystko dla dobra kierowcy i pasażerów.
- jakieś inne genialne pomysły?
A na poważnie. Czy model MY2014 ma już światła dzienne? Bo orlando chyba nie ma? Ale ma kierunkowskazy w lusterkach. Czy taka zmiana mogłaby się odbyć bez konieczności rehomologacji? :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 21 lis 2013, o 21:30

wszim pisze:[quoteA na poważnie. Czy model MY2014 ma już światła dzienne? Bo orlando chyba nie ma? Ale ma kierunkowskazy w lusterkach. Czy taka zmiana mogłaby się odbyć bez konieczności rehomologacji? :zastanawiasie:
Odpowiem ci krótko - TAK. Jest taka luka w przepisach
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 21 lis 2013, o 21:41

etac_owiec pisze:
Trochę za krótko. Co tak i jaka luka.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 21 lis 2013, o 21:59

wszim pisze:
etac_owiec pisze:
Trochę za krótko. Co tak i jaka luka.
Można dostać homologacje jeżeli zmiany są wykonane w jakimś tam drobnym stopniu. Nie znam teraz tych szczegółów, ale wiem ze tak jest.
Jak by tak nie było to trzeba by robić homologacje na każdą zmianę w samochodzie.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 22 lis 2013, o 09:16

Dokładnie, chyba drobne lifty nie podlegają ponownej homologacji, gdyż większość zastosowanych podzespołów takowe ma z poprzedniego "modelu". Teraz pomyślmy, jak to by wyglądało, gdyby trzeba by było robić za każdym razem homologację, w przypadku drobnej zmiany atrapy, zderzaka, który de facto zmienił otwory wentylujące ? Dlatego homologacja w cruze jest na bank z pierwszego egzemplarza modelowego. Nie wiem czemu ma służyć takie zaparcie w GM na tą kwestię, tak samo jak i montaż DRL w nowych autach, cena za auto tylko nieznacznie by wzrosła i zamiast bazowej ceny 54900 byłaby 55000, dla kupującego nie ma to już wielkiego znaczenia przecież.

jfx

Post autor: jfx » 22 lis 2013, o 09:22

Wystarczyłoby, żeby umożliwili chętnym założenie DRL`ów na własny koszt i po sprawie. Serwis miałby robotę a oni kasę za sprzedaż....

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 22 lis 2013, o 09:50

jfx pisze:Wystarczyłoby, żeby umożliwili chętnym założenie DRL`ów na własny koszt i po sprawie. Serwis miałby robotę a oni kasę za sprzedaż....
I tak robił jeden z dealerów w kraju, ale dostał pismo z centrali z ostrzezeniem

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 22 lis 2013, o 09:52

etac_owiec pisze:
jfx pisze:Wystarczyłoby, żeby umożliwili chętnym założenie DRL`ów na własny koszt i po sprawie. Serwis miałby robotę a oni kasę za sprzedaż....
I tak robił jeden z dealerów w kraju, ale dostał pismo z centrali z ostrzezeniem
Ale jak to zrobił skoro się nie da wyłączyć? Na przekaźnikach poodcinał wszystkie inne lampy?

jfx

Post autor: jfx » 22 lis 2013, o 09:54

etac_owiec pisze:
Skoro robił to wie jak - nie chcieliby sprzedać patentu po cichu?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 22 lis 2013, o 10:11

jfx pisze:
etac_owiec pisze:
Skoro robił to wie jak - nie chcieliby sprzedać patentu po cichu?
Ja znam ta metodę od roku, ale serwis się boi.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 22 lis 2013, o 10:13

etac_owiec pisze:
Pokrótce na czym polega?

jfx

Post autor: jfx » 22 lis 2013, o 10:15

A to Twoje auto czy serwisu? myślałem że po zakupie to klient decyduje co ma w aucie... ze też nie boja sie zakładać LPG :)

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 22 lis 2013, o 11:22

jfx pisze:
A to Twoje auto czy serwisu? myślałem że po zakupie to klient decyduje co ma w aucie... ze też nie boja sie zakładać LPG :)
A popatrz na Renault, kupujesz tego ich elektryka i okazuje się, że akumulatory nie są twoje tylko nadal renault, a ty płacisz abonament i jak nie będziesz płacił to zablokują możliwość ładowania :rotfl: Oczywiście są plusy i minusy takiego rozwiązania :lol:

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 18 gru 2013, o 12:30

etac_owiec pisze: I tak robił jeden z dealerów w kraju, ale dostał pismo z centrali z ostrzezeniem
na org http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic ... 5955#35955 norA napisał taki tekst który zacytuję
Odpowiadam użytkownikowi problemu idiotycznych świateł skandynawskich, bo mnie jego problem zaintrygował, podobnie jak beztroskie podejście Chevrolet Polska i postanowiłem temat trochę drążyć na własną rękę.

Skontaktowałem się z Chevrolet Niemcy z tym konkretnym problemem (bo niemieckie Chevrolety tego idiotyzmu nie mają seryjnie z wiadomych powodów) i tam przekierowano mnie w tej sprawie do niemieckiego ASO - nich należałoby się spytać, czy są w stanie dezaktywować automatyczne włączane światła mijania i ew. umówić się na wizytę. Czy dany serwis w Niemczech jest w stanie tego dokonać (przypuszczam, że większość bez problemu), to trzeba już kontaktować się indywidualnie, czyli jak komu wygodniej ze względu na lokalizację... Dotyczy również pozostałych modeli Chevy'ego. Alternatywnie można ustawić tryb kanadyjski, gdzie tylko przednie światła mijania/drogowe świeca się automatycznie na 50% mocy, pod warunkiem, że nie jest zaciągnięty hamulec postojowy-pomocniczy (tzw. ręczny).
Nie wiem na ile to jest wiarygodne źródło ale może pozwala czynić jakieś kolejne kroki?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 18 gru 2013, o 12:35

wszim pisze:
etac_owiec pisze: I tak robił jeden z dealerów w kraju, ale dostał pismo z centrali z ostrzezeniem
na org http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic ... 5955#35955 norA napisał taki tekst który zacytuję
Odpowiadam użytkownikowi problemu idiotycznych świateł skandynawskich, bo mnie jego problem zaintrygował, podobnie jak beztroskie podejście Chevrolet Polska i postanowiłem temat trochę drążyć na własną rękę.

Skontaktowałem się z Chevrolet Niemcy z tym konkretnym problemem (bo niemieckie Chevrolety tego idiotyzmu nie mają seryjnie z wiadomych powodów) i tam przekierowano mnie w tej sprawie do niemieckiego ASO - nich należałoby się spytać, czy są w stanie dezaktywować automatyczne włączane światła mijania i ew. umówić się na wizytę. Czy dany serwis w Niemczech jest w stanie tego dokonać (przypuszczam, że większość bez problemu), to trzeba już kontaktować się indywidualnie, czyli jak komu wygodniej ze względu na lokalizację... Dotyczy również pozostałych modeli Chevy'ego. Alternatywnie można ustawić tryb kanadyjski, gdzie tylko przednie światła mijania/drogowe świeca się automatycznie na 50% mocy, pod warunkiem, że nie jest zaciągnięty hamulec postojowy-pomocniczy (tzw. ręczny).
Nie wiem na ile to jest wiarygodne źródło ale może pozwala czynić jakieś kolejne kroki?

To jest to co ja tez wiem, ale próbuje zmusić dealera do tego. Był jeden ale dostał reprymende za to

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 18 gru 2013, o 12:41

To jest to co ja tez wiem, ale próbuje zmusić dealera do tego. Był jeden ale dostał reprymende za to
To może to się w końcu do UOKIKu nadaje? Jest jakaś unijna wersja UOKIKu do której można sie poskarżyć?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 18 gru 2013, o 12:47

wszim pisze:
To może to się w końcu do UOKIKu nadaje? Jest jakaś unijna wersja UOKIKu do której można sie poskarżyć?
Czekam do Nowego Roku, na odpowiedz od super redaktora z Auto Świat, a potem pisze skargę do Ministerstwa Transportu.

Chcecie to dzwońcie go podpytać co sie dowiedział - Maciej Brzezinski - Auto Swiat (dzwonic przez redakcje)

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 20 gru 2013, o 18:05

etac_owiec pisze:
Czekam do Nowego Roku, na odpowiedz od super redaktora z Auto Świat, a potem pisze skargę do Ministerstwa Transportu.

Chcecie to dzwońcie go podpytać co sie dowiedział - Maciej Brzezinski - Auto Swiat (dzwonic przez redakcje)
Dodzwoniłem się do Pana Macieja, ma się skontaktować z szczegółami po świętach.

jfx

Post autor: jfx » 22 gru 2013, o 11:41

Co za kompletny idiota wymyślił mocowanie żarówek pozycyjnych z przodu nie mam słów poza Kurw@@@@@

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 22 gru 2013, o 11:54

jfx pisze:Co za kompletny idiota wymyślił mocowanie żarówek pozycyjnych z przodu nie mam słów poza Kurw@@@@@

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Ja mam jedna oprawkę juz połamaną :piwo3:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”