Swiatła w Cruze
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: Swiatła w Cruze
Ale zaraz, czy chodzi o wyłączanie ręczne świateł, czy o światła do jazdy dziennej 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Chyba trzeba zacząć od tego dlaczego auta otrzymały dopuszczenie do ruchu w Europie gdzie dyrektywa unijna raczej jasno określa że Wszystkie nowe samochody osobowe sprzedawane w krajach Unii Europejskiej od 2011r muszą mieć automatyczne światła dzienne.etac_owiec pisze: Panowie i Panie tutaj jest jakiś haczyk, bo ten sposób blokady świateł jest używane przez inne marki tez w Polsce. Także albo jest jakaś nadinterpretacja przepisów, albo jakiś baran źle zrozumiał przepis a reszta to kopiuje, lub tez jest jakiś zapis którego nikt nie chce zdradzić.
Ja dojde do tego, wczesniej czy pozniej.
Skoro nasze auta nie posiadają świateł dziennych (zgodnie z definicją tych świateł) to jakim cudem pojazdy te zostały dopuszczone?

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Generalnie chodzi o przekonanie GM do likwidacji blokady wyłączenia świateł. Tzn wprowadzenie wersji softu lub opcji dla serwisów żeby automatykę "skandynawską" można było dezaktywować. Tak aby proekologiczny użytkownik samochodu Chevrolet mógł sobie doposażyć swój pojazd w homologowane światła dzienne DRL LED. Tzn aby podróżował po Europie swoim wozem zgodnie z przepisami ale nie musiał zużywać niepotrzebnej energii i zatruwać środowiska.XaRaDaS pisze:Ale zaraz, czy chodzi o wyłączanie ręczne świateł, czy o światła do jazdy dziennej

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Czasem nie chodziło o zupełnie nowe modele ? Cruze jest w produkcji od 2009 r. ? To opierają się pewnie na takiej homologacji, bo jakieś drobne facelifty nie są brane pod uwagę. Dopiero Cruze II będzie nowym modelem i w nim już muszą być DRL. Przynajmniej ja to tak rozumiemwszim pisze:Chyba trzeba zacząć od tego dlaczego auta otrzymały dopuszczenie do ruchu w Europie gdzie dyrektywa unijna raczej jasno określa że Wszystkie nowe samochody osobowe sprzedawane w krajach Unii Europejskiej od 2011r muszą mieć automatyczne światła dzienne.etac_owiec pisze: Panowie i Panie tutaj jest jakiś haczyk, bo ten sposób blokady świateł jest używane przez inne marki tez w Polsce. Także albo jest jakaś nadinterpretacja przepisów, albo jakiś baran źle zrozumiał przepis a reszta to kopiuje, lub tez jest jakiś zapis którego nikt nie chce zdradzić.
Ja dojde do tego, wczesniej czy pozniej.
Skoro nasze auta nie posiadają świateł dziennych (zgodnie z definicją tych świateł) to jakim cudem pojazdy te zostały dopuszczone?

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Nie wiem czy przed tym zapisem w Polsce nie było tak, że jak miałeś DRL to nie musiało się świecić razem z nimi oświetlenie z tyłu samochodu a ten przepis chyba to zniósł. Czyli według tych przepisów jak masz DRL to nie muszą się świecić inne światła.huri_khan pisze:w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia
2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne
i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się
razem ze światłami dziennymi.
A w tym wypadku chyba liczy się data uzyskania homologacji. Nie wiem jak rozpatrywane są samochody z FL, czy bazują na homologacji poprzedniego modelu, czy jest to nowa homologacja. Bo jeśli na starej, to wraz z FL nie muszą wprowadzać DRL.wszim pisze:Wszystkie nowe samochody osobowe sprzedawane w krajach Unii Europejskiej od 2011r muszą mieć automatyczne światła dzienne.
A to co jest u nas, to wydaje mi się, że jest samowolka producenta, że homologacja jest sprzed 2011, więc nie musi montować świateł dziennych DRL, ale idzie nam rękę i w myśl przepisów obowiązujących w Polsce nakazuje nam jazdę na światłach przez całą dobę. Nie ma DRL, więc włączają automatycznie światła mijania.
Wydaje mi się, że o to chodzi, ale mogę się mylić.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Te inne teraz nie mogą się świecić.Czyli według tych przepisów jak masz DRL to nie muszą się świecić inne światła.
Tak. Zapewne chodzi o datę homologacji modelu. Zapewne homologacja naszych aut jest przed 2011, czyli nie muszą być wyposażone w światła dzienne. Z tego wniosek, że ta cała automatyka skandynawska to jest radosna twórczość marketingu, a w zasadzie kopiuj wklej rozwiązań pojawiających się wcześniej na rynku. I z gruntu ona nie jest zła. Jedynie w pogoni za kopiowaniem innych ktoś zapomniał o czymś takim jak opcja OFF. Ponieważ zapomnienie o czymś tak podstawowym jest ewidentną fuszerką, teraz dorabia się sztuczne teorie i bełkot w odpowiedziach że to przepisy, unia, dobro użytkownika etc. Bo logiki nie ma tu żadnej.
Dla dobra następnych użytkowników do kolejnych modeli marketing zamierza wdrożyć automatyczne systemy.
- Automatyczny system zabezpieczenia wnętrza przed nadmiarem dwutlenku węgla. Po wejściu do samochodu będzie się automatycznie uruchamiać nadmuch wentylatora (minimalna pozycja 2). Oczywiście nie będzie możliwości tego wyłączyć.
- Automatyczny system dbania o jakość czystości szyby przedniej. Co 10 minut będzie się załączał spryskiwacz szyby i uruchamiała wycieraczka. W przypadku braku płynu w zbiorniku samochodu nie będzie można uruchomić bez napełnienia zbiornika. Oczywiście systemu nie można będzie dezaktywować. To wszystko dla dobra kierowcy i pasażerów.
- jakieś inne genialne pomysły?
A na poważnie. Czy model MY2014 ma już światła dzienne? Bo orlando chyba nie ma? Ale ma kierunkowskazy w lusterkach. Czy taka zmiana mogłaby się odbyć bez konieczności rehomologacji?

- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Odpowiem ci krótko - TAK. Jest taka luka w przepisachwszim pisze:[quoteA na poważnie. Czy model MY2014 ma już światła dzienne? Bo orlando chyba nie ma? Ale ma kierunkowskazy w lusterkach. Czy taka zmiana mogłaby się odbyć bez konieczności rehomologacji?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Trochę za krótko. Co tak i jaka luka.etac_owiec pisze:
Odpowiem ci krótko - TAK. Jest taka luka w przepisach

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Można dostać homologacje jeżeli zmiany są wykonane w jakimś tam drobnym stopniu. Nie znam teraz tych szczegółów, ale wiem ze tak jest.wszim pisze:Trochę za krótko. Co tak i jaka luka.etac_owiec pisze:
Odpowiem ci krótko - TAK. Jest taka luka w przepisach
Jak by tak nie było to trzeba by robić homologacje na każdą zmianę w samochodzie.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dokładnie, chyba drobne lifty nie podlegają ponownej homologacji, gdyż większość zastosowanych podzespołów takowe ma z poprzedniego "modelu". Teraz pomyślmy, jak to by wyglądało, gdyby trzeba by było robić za każdym razem homologację, w przypadku drobnej zmiany atrapy, zderzaka, który de facto zmienił otwory wentylujące ? Dlatego homologacja w cruze jest na bank z pierwszego egzemplarza modelowego. Nie wiem czemu ma służyć takie zaparcie w GM na tą kwestię, tak samo jak i montaż DRL w nowych autach, cena za auto tylko nieznacznie by wzrosła i zamiast bazowej ceny 54900 byłaby 55000, dla kupującego nie ma to już wielkiego znaczenia przecież.
Wystarczyłoby, żeby umożliwili chętnym założenie DRL`ów na własny koszt i po sprawie. Serwis miałby robotę a oni kasę za sprzedaż....
- etac
- Prezes
- Kontakt:
I tak robił jeden z dealerów w kraju, ale dostał pismo z centrali z ostrzezeniemjfx pisze:Wystarczyłoby, żeby umożliwili chętnym założenie DRL`ów na własny koszt i po sprawie. Serwis miałby robotę a oni kasę za sprzedaż....
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale jak to zrobił skoro się nie da wyłączyć? Na przekaźnikach poodcinał wszystkie inne lampy?etac_owiec pisze:I tak robił jeden z dealerów w kraju, ale dostał pismo z centrali z ostrzezeniemjfx pisze:Wystarczyłoby, żeby umożliwili chętnym założenie DRL`ów na własny koszt i po sprawie. Serwis miałby robotę a oni kasę za sprzedaż....

Skoro robił to wie jak - nie chcieliby sprzedać patentu po cichu?etac_owiec pisze:I tak robił jeden z dealerów w kraju, ale dostał pismo z centrali z ostrzezeniemjfx pisze:Wystarczyłoby, żeby umożliwili chętnym założenie DRL`ów na własny koszt i po sprawie. Serwis miałby robotę a oni kasę za sprzedaż....
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Ja znam ta metodę od roku, ale serwis się boi.jfx pisze:Skoro robił to wie jak - nie chcieliby sprzedać patentu po cichu?etac_owiec pisze:I tak robił jeden z dealerów w kraju, ale dostał pismo z centrali z ostrzezeniemjfx pisze:Wystarczyłoby, żeby umożliwili chętnym założenie DRL`ów na własny koszt i po sprawie. Serwis miałby robotę a oni kasę za sprzedaż....
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Pokrótce na czym polega?etac_owiec pisze:
Ja znam ta metodę od roku, ale serwis się boi.

A to Twoje auto czy serwisu? myślałem że po zakupie to klient decyduje co ma w aucie... ze też nie boja sie zakładać LPGJa znam ta metodę od roku, ale serwis się boi.

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
A popatrz na Renault, kupujesz tego ich elektryka i okazuje się, że akumulatory nie są twoje tylko nadal renault, a ty płacisz abonament i jak nie będziesz płacił to zablokują możliwość ładowaniajfx pisze:A to Twoje auto czy serwisu? myślałem że po zakupie to klient decyduje co ma w aucie... ze też nie boja sie zakładać LPGJa znam ta metodę od roku, ale serwis się boi.

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
na org http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic ... 5955#35955 norA napisał taki tekst który zacytujęetac_owiec pisze: I tak robił jeden z dealerów w kraju, ale dostał pismo z centrali z ostrzezeniem
Nie wiem na ile to jest wiarygodne źródło ale może pozwala czynić jakieś kolejne kroki?Odpowiadam użytkownikowi problemu idiotycznych świateł skandynawskich, bo mnie jego problem zaintrygował, podobnie jak beztroskie podejście Chevrolet Polska i postanowiłem temat trochę drążyć na własną rękę.
Skontaktowałem się z Chevrolet Niemcy z tym konkretnym problemem (bo niemieckie Chevrolety tego idiotyzmu nie mają seryjnie z wiadomych powodów) i tam przekierowano mnie w tej sprawie do niemieckiego ASO - nich należałoby się spytać, czy są w stanie dezaktywować automatyczne włączane światła mijania i ew. umówić się na wizytę. Czy dany serwis w Niemczech jest w stanie tego dokonać (przypuszczam, że większość bez problemu), to trzeba już kontaktować się indywidualnie, czyli jak komu wygodniej ze względu na lokalizację... Dotyczy również pozostałych modeli Chevy'ego. Alternatywnie można ustawić tryb kanadyjski, gdzie tylko przednie światła mijania/drogowe świeca się automatycznie na 50% mocy, pod warunkiem, że nie jest zaciągnięty hamulec postojowy-pomocniczy (tzw. ręczny).

- etac
- Prezes
- Kontakt:
wszim pisze:na org http://forum.chevrolet.org.pl/viewtopic ... 5955#35955 norA napisał taki tekst który zacytujęetac_owiec pisze: I tak robił jeden z dealerów w kraju, ale dostał pismo z centrali z ostrzezeniemNie wiem na ile to jest wiarygodne źródło ale może pozwala czynić jakieś kolejne kroki?Odpowiadam użytkownikowi problemu idiotycznych świateł skandynawskich, bo mnie jego problem zaintrygował, podobnie jak beztroskie podejście Chevrolet Polska i postanowiłem temat trochę drążyć na własną rękę.
Skontaktowałem się z Chevrolet Niemcy z tym konkretnym problemem (bo niemieckie Chevrolety tego idiotyzmu nie mają seryjnie z wiadomych powodów) i tam przekierowano mnie w tej sprawie do niemieckiego ASO - nich należałoby się spytać, czy są w stanie dezaktywować automatyczne włączane światła mijania i ew. umówić się na wizytę. Czy dany serwis w Niemczech jest w stanie tego dokonać (przypuszczam, że większość bez problemu), to trzeba już kontaktować się indywidualnie, czyli jak komu wygodniej ze względu na lokalizację... Dotyczy również pozostałych modeli Chevy'ego. Alternatywnie można ustawić tryb kanadyjski, gdzie tylko przednie światła mijania/drogowe świeca się automatycznie na 50% mocy, pod warunkiem, że nie jest zaciągnięty hamulec postojowy-pomocniczy (tzw. ręczny).
To jest to co ja tez wiem, ale próbuje zmusić dealera do tego. Był jeden ale dostał reprymende za to
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To może to się w końcu do UOKIKu nadaje? Jest jakaś unijna wersja UOKIKu do której można sie poskarżyć?To jest to co ja tez wiem, ale próbuje zmusić dealera do tego. Był jeden ale dostał reprymende za to

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Czekam do Nowego Roku, na odpowiedz od super redaktora z Auto Świat, a potem pisze skargę do Ministerstwa Transportu.wszim pisze:To może to się w końcu do UOKIKu nadaje? Jest jakaś unijna wersja UOKIKu do której można sie poskarżyć?To jest to co ja tez wiem, ale próbuje zmusić dealera do tego. Był jeden ale dostał reprymende za to
Chcecie to dzwońcie go podpytać co sie dowiedział - Maciej Brzezinski - Auto Swiat (dzwonic przez redakcje)
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Dodzwoniłem się do Pana Macieja, ma się skontaktować z szczegółami po świętach.etac_owiec pisze:
Czekam do Nowego Roku, na odpowiedz od super redaktora z Auto Świat, a potem pisze skargę do Ministerstwa Transportu.
Chcecie to dzwońcie go podpytać co sie dowiedział - Maciej Brzezinski - Auto Swiat (dzwonic przez redakcje)
Co za kompletny idiota wymyślił mocowanie żarówek pozycyjnych z przodu nie mam słów poza Kurw@@@@@
Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Ja mam jedna oprawkę juz połamanąjfx pisze:Co za kompletny idiota wymyślił mocowanie żarówek pozycyjnych z przodu nie mam słów poza Kurw@@@@@