Aveo T300 1.2 Ciężko pali po nocy
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: ryba
- Samochód: Aveo T300
- Silnik: 1.2 86km
- LPG: tak
- Kontakt:
Re: Aveo T300 1.2 Ciężko pali po nocy
Też mi to przyszło do głowy. Poszukam jakiejś używki dla testu. Rozumiem że jeśli znajdę wymontowany z Aveo z tym samym silnikiem to nie muszę go dawać do programowania?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
musisz, bo jest zabezpieczony pod VIN
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Kontakt:
Mala aktualizacja: wyjeździłem do głębokiej rezerwy zbiornik benzyny. Zalałem nową do pełna. Profilaktycznie zalałem uszlachetniacz wiążący wodę i o ile wczoraj wieczorem znowu wystąpiły problemy z rozruchem na zimnym silniku to dziś rano zapalił dosłownie na pół obrotu wału. Aż mi łezka pociekła po policzku 
Jeśli chodzi o inne zmienne to wyjątkowo z powodu braku miejsc zaparkowałem dość mocno „z górki” ale nie mam pojęcia czy na cokolwiek mogło mieć to wpływ (szczególnie przy pełnym zbiorniku).
Napisze po kilku dniach prób czy problem się rozwiązał.
Jeśli chodzi o sterownik to dwa zakłady w okolicy które zajmują się ich naprawa i programowaniem stwierdziły że szkoda moich pieniędzy na ślepe próby bo przy opisywanych objawach i braku innych objawów typowych dla kończących się sterowników szansa na to że problemu należy szukać właśnie tutaj jest bliska zeru.

Jeśli chodzi o inne zmienne to wyjątkowo z powodu braku miejsc zaparkowałem dość mocno „z górki” ale nie mam pojęcia czy na cokolwiek mogło mieć to wpływ (szczególnie przy pełnym zbiorniku).
Napisze po kilku dniach prób czy problem się rozwiązał.
Jeśli chodzi o sterownik to dwa zakłady w okolicy które zajmują się ich naprawa i programowaniem stwierdziły że szkoda moich pieniędzy na ślepe próby bo przy opisywanych objawach i braku innych objawów typowych dla kończących się sterowników szansa na to że problemu należy szukać właśnie tutaj jest bliska zeru.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Po osuszeniu zbiornika i zalaniu świeżej benzyny auto zapala codziennie jak nowe w każdych warunkach. Konieczna była ponowna adaptacja LPG bo zaczął wyrzucać P0172 na gazie.
Aż zły jestem na siebie że tego na początku nie sprawdziłem. Wygląda na to że paliwo E10 starzeje się dużo szybciej niż to bez biokomponentów
Aż zły jestem na siebie że tego na początku nie sprawdziłem. Wygląda na to że paliwo E10 starzeje się dużo szybciej niż to bez biokomponentów
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Weekend weekendem, czy próbowałeś zakręcić gaz na amen i poużytkować kilka dni bez korzystania z LPG w ogóle?

-
- Świeżak
- Kontakt:
Sprawa LPG dostającego sie do kolektora wykluczona. Gaz był zakręcany na kilka dni, odłączane było również podciśnienie z reduktora i zasilanie gazem wtryskiwaczy.
Problemem była najprawdopodobniej woda w zbiorniku. Po kilku godzinach szła na dno i była zaciągana przez pompę przez kilka sekund w czasie startu. Jak już pompa popracowała i przemieszała zawartość baku silnik pracował względnie normalnie.
Po zalaniu świeżego paliwa widać poprawę pracy na benzynie (lepsze korekty i wartość podciśnienia). Na nowo trzeba było ustawić mapy LPG na podstawie pracy na benzynie więc ewidentnie coś było nie tak.
Problemem była najprawdopodobniej woda w zbiorniku. Po kilku godzinach szła na dno i była zaciągana przez pompę przez kilka sekund w czasie startu. Jak już pompa popracowała i przemieszała zawartość baku silnik pracował względnie normalnie.
Po zalaniu świeżego paliwa widać poprawę pracy na benzynie (lepsze korekty i wartość podciśnienia). Na nowo trzeba było ustawić mapy LPG na podstawie pracy na benzynie więc ewidentnie coś było nie tak.
- dokia
- fachowa i pyskata diablica
- Reputacja: 126
- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Kontakt:
Nie jeździmy na rezerwie, zwłaszcza zimą. I zawsze tankujemy do pełna aby zminimalizować możliwość wystąpienia wody, ale to przecież każdy wie, nawet baby.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Nie jeździmy również przez 2 lata na jednym paliwie z minimalnymi dolewkami po kilka litrów tak żeby zawsze było do pełna. Tak jak w moim przypadku.
- dokia
- fachowa i pyskata diablica
- Reputacja: 126
- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Kontakt:
Nie wiem jak to jest jeździć 2 lata na tym samym paliwie, ja opróżniam zbiornik średnio 2 razy w miesiącu więc potrzebuję też zalać dwa razy cały zbiornik. Oczywistym jest że nie wlewa się małych porcji a już szczególnie w pusty zbiornik. W końcu benzyna po 5,19 netto 

Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.