Usunąć katalizator-gdzie to można zrobić?
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Den
- Samochód: Epica
- Silnik:
- Kontakt:
Usunąć katalizator-gdzie to można zrobić?
Witam wszystkich!Postanowiłem usunąć katalizator na Epica 2.0 diesel.Obawiam się,aby nie wleciała kurz katalizatora w silnik.Podpowiedzcie,gdzie można usunąć katalizator tanio,lub kupić go taniej (w skrajnym przypadku).
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Usunąć katalizator-gdzie to można zrobić?
katalizator nie usuwaj, bo zapach spalin będzie w aucie
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Profesjonalista
- Imię: Marcin
- Samochód: Evanda
- Silnik:
- Kontakt:
Mam nadzieję, że pisze to obcokrajowiec bo jak Polak to...
- KonradMaster
- Profesjonalista
- Reputacja: 6
- Imię: Konrad
- Samochód: Captiva LT+
- Silnik: 2.2D, VCDi, 184KM, diesel
- Inny samochód: Renault Scenic II
- Kontakt:
Podejrzewam, że to nie Polak, tylko jakiś kolega zza wschodniej granicy, który wspomaga się nieco translatorem Google 
DEN, zacznijmy od tego, dlaczego chcesz w ogóle usuwać kata i czy nie chodzi Ci przypadkiem bardziej o DPF niż katalizator?

DEN, zacznijmy od tego, dlaczego chcesz w ogóle usuwać kata i czy nie chodzi Ci przypadkiem bardziej o DPF niż katalizator?
Od 2022.11: Chevrolet Captiva 2.2D VCDi 184KM 400NM 2011r.
2015.12-2022.11: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> 180KM 370NM
2008.10-2016.03: Daewoo Nubira II 2.0D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
W Polsce policja ma zostać wyposażona w analizatory spalin, o ile po wycięciu DPF i kata, przy sprawnym silniku nie dochodzi do przekroczenia norm, to już starsze wyeksploatowane mogą mieć z tym problem, no i oczywiście chip tuning też będzie miał wpływ na wynik.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- KonradMaster
- Profesjonalista
- Kontakt:
Z tą analizą spalin, to jest ciężki temat, ponieważ aby ją należycie wykonać, należy wkręcić silnik na maksymalne obroty przez określoną ilość czasu. Oczywiście nic złego nie powinno się wtedy wydarzyć, ale w przypadku uszkodzenia silnika, ani policja, ani stacja diagnostyczna nie weźmie odpowiedzialności za poniesione straty. Dlatego takie badanie jest wykonywane na wyraźne życzenie właściciela. Oczywiście nowoczesne stacje diagnostyczne już są wyposażone w pochowane na stacji czujniki (sam z takiej korzystam), ale są one bez szans w starciu z dieslem na common railu i na niskich obrotach silnika, nawet już z "przepuszczającymi" wtryskami po chip tuningu. Są skuteczne jedynie w walce ze starymi dieslami, które dymią na czarno już z odległości jednego kilometra...
Tego wszystkiego dowiedziałem się od diagnosty pod koniec zeszłego roku, kiedy to robiłem przegląd techniczny swojego samochodu. Podobno dużo łatwiej jest namierzyć "trefną" benzynę z wyciętym katem, bądź co gorsza niesprawną sondą lambda, niż diesla z wyciętym DPFem po chip tuningu.
Poza tym, podejrzewam, że chodzi Ci nie o analizatory spalin, tylko o zwykłe dymomierze, czyli urządzenia badające współczynnik pochłaniania światła przez spaliny. Policja już je w zeszłym roku otrzymała w większych miastach i wyrywkowo bada samochody. Nie badają one zatem składu spalin czy ilości sadzy wypluwającej się z wydechu.
Tego wszystkiego dowiedziałem się od diagnosty pod koniec zeszłego roku, kiedy to robiłem przegląd techniczny swojego samochodu. Podobno dużo łatwiej jest namierzyć "trefną" benzynę z wyciętym katem, bądź co gorsza niesprawną sondą lambda, niż diesla z wyciętym DPFem po chip tuningu.
Poza tym, podejrzewam, że chodzi Ci nie o analizatory spalin, tylko o zwykłe dymomierze, czyli urządzenia badające współczynnik pochłaniania światła przez spaliny. Policja już je w zeszłym roku otrzymała w większych miastach i wyrywkowo bada samochody. Nie badają one zatem składu spalin czy ilości sadzy wypluwającej się z wydechu.

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ludzie,polak ,nie polak,czy to ważne? Chcę usunąć katalizator,a nie filtr cząstek stałych DPF.Wiem,że katalizator z czasem się rozpada i jego cząstki zasysa w silnik.Nowy katalizator -drogi.Zapach w aucie nic nie będzie,wiem na 100 %. W tej chwili przebieg 135 tys. Katalizator zwykle umiera do 140 tys przebiegu.Dlatego bardziej skłaniam się do tego,aby go wyciąć,umieścić tłumik płomienia i zapomnieć.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Cząstki zasysa do silnika...ciekawe. Ja bym do rury wydechowej nie podchodził bo jeszcze nogawkę od spodni zassie.
Tłumik płomienia, idziesz na całość bo chyba broń jakąś chcesz z tego samochodu konstruować bo tłumik płomienia to na lufę się montuje.
Tłumik płomienia, idziesz na całość bo chyba broń jakąś chcesz z tego samochodu konstruować bo tłumik płomienia to na lufę się montuje.
- Kraviec
- Profesjonalista
- Reputacja: 13
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
DEN, pompy wody nie wymieniasz razem z rozrządem, a panikujesz z katalizatorem, który niby wytrzymuje 140kkm, skąd masz takie info? Silnik nic nie wciągnie z tego katalizatora nawet jak pęknie, zresztą Epica ma go zamontowanego zaraz pod kolektorem, a nie pod autem co ogranicza do zera możliwość jego gwałtownego wychłodzenia w kałuży albo uderzenia nim, a to właśnie są główne powody pękania wkładu.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Nie wiem skąd te 140 tyś. wziąłeś. Kata można załatwić znacznie szybciej lub znacznie dłużej nam posłuży, to tylko kwestia jak kto jeździDEN pisze:Ludzie,polak ,nie polak,czy to ważne? Chcę usunąć katalizator,a nie filtr cząstek stałych DPF.Wiem,że katalizator z czasem się rozpada i jego cząstki zasysa w silnik.Nowy katalizator -drogi.Zapach w aucie nic nie będzie,wiem na 100 %. W tej chwili przebieg 135 tys. Katalizator zwykle umiera do 140 tys przebiegu.Dlatego bardziej skłaniam się do tego,aby go wyciąć,umieścić tłumik płomienia i zapomnieć.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- KonradMaster
- Profesjonalista
- Kontakt:
Nie ma reguły co do umieralności katalizatora. W moim poprzednim aucie wymieniłem go przy niemal 200k km, więc nie wiem skąd wziąłeś tę wartość. Moim zdaniem zależy to od częstotliwości użytkowania pojazdu oraz warunków atmosferycznych w jakich się auto używa. Poza tym jak sama nazwa wskazuje, wydech, nie wdycha, lecz wydycha, więc w jaki sposób może być cokolwiek przez niego zassane? Przecież to nie odkurzacz, pomimo tego, że niektórzy tak właśnie diesle nazywają
Co do "tłumika płomienia"... Wydaję mi się, że chodzi Ci po prostu o tzw. strumienicę 
Podsumowując, jeśli nie masz żadnych problemów z uszkodzonym mechaniczne katalizatorem, to polecam w niego nie ingerować i go nie ruszać.

Podsumowując, jeśli nie masz żadnych problemów z uszkodzonym mechaniczne katalizatorem, to polecam w niego nie ingerować i go nie ruszać.

- KonradMaster
- Profesjonalista
- Kontakt:
Hehe, You made my dayMarcinekNu2 pisze:Cząstki zasysa do silnika...ciekawe. Ja bym do rury wydechowej nie podchodził bo jeszcze nogawkę od spodni zassie.

Swoją drogą przypomniało mi się jeszcze, że kiedyś na orgu, był niejaki osobnik, bodajże o nicku Komierowski

- Kraviec
- Profesjonalista
- Kontakt:
Tak i Komierowski miał silnik jakiej nie miała żadna inna Epica, do tego oszukał go handlarz i wsadził mu wszystkie części z innej bardziej zużytej Epici 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Chłopaki,też bym się śmiał,gdyby mi kiedyś ktoś o tym powiedział,ale jego wnętrzności rozrzucone cząstki katalizatora naprawdę zasysa przez EGR i przypadków,kiedy ludzie trafiali na silnik,bardzo dużo.Google w pomoc.Dlaczego do 140 tys przebiegu..ja się wyraziłem nie w porządku,po prostu w większości przypadków katalizator umiera do 140 tys. Nie wszystkich,oczywiście,różnie.Mówię o silniki Epica,nie wiem,na Evande takiej informacji nie było (to dla MarcinekNu2). Jestem zaskoczony,że nikt na tym forum o tym nie wie.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
EGR pobiera spaliny zza katalizatora?

Coś mi tu nie pasuje

Coś mi tu nie pasuje

- Kraviec
- Profesjonalista
- Kontakt:
DEN, pokaż mi zdjęcie układu wydechowego i wskaż w którym miejscu za katalizatorem jest poprowadzony powrót do EGRa.
W lanosie po 230kkm katalizator miałem jak nowy. Jak dla mnie sprawa uszkodzonych katalizatorów to kwestia nieudolnych mechaników, którzy nie potrafią zdiagnozować usterki i zawsze zwalają winę na kata. Mój teść padł łupem takiego pseudo mechanika parę lat temu, wyciął mu sprawnego kata co mialo pomóc w nierównej pracy silnika...wziął kasę za robotę, katalizatora nie oddał tylko sprzedał, a winny był źle ustawiony rozrząd, który sam wcześniej zakładał i później go jeszcze sprawdzał.
Edit: tutaj masz kolektor chevi epica diesel http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5096517131 ta karbowana rurka to powrót do EGR, katalizator jest poniżej kolektora.
Pisanie bzdur bez znajomości budowy elementu jest bez sensu.
W lanosie po 230kkm katalizator miałem jak nowy. Jak dla mnie sprawa uszkodzonych katalizatorów to kwestia nieudolnych mechaników, którzy nie potrafią zdiagnozować usterki i zawsze zwalają winę na kata. Mój teść padł łupem takiego pseudo mechanika parę lat temu, wyciął mu sprawnego kata co mialo pomóc w nierównej pracy silnika...wziął kasę za robotę, katalizatora nie oddał tylko sprzedał, a winny był źle ustawiony rozrząd, który sam wcześniej zakładał i później go jeszcze sprawdzał.
Edit: tutaj masz kolektor chevi epica diesel http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5096517131 ta karbowana rurka to powrót do EGR, katalizator jest poniżej kolektora.
Pisanie bzdur bez znajomości budowy elementu jest bez sensu.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
EGR nie pobiera nic zza katalizatora tylko z jednego z kanałów wydechowych w głowicy lub kolektora wydechowego. Jeśli tak bardzo chcesz sprawdzić czy katalizator jest zużyty i ewentualnie jego elementy mogły zatkać układ wydechowy to go (je wyjmij).
Strumienicę sam kiedyś montowałem w Nubirze w miejscu kąta.
Strumienicę sam kiedyś montowałem w Nubirze w miejscu kąta.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Może skończmy ten temat podsumowaniem, że w Polsce jest to zabieg nielegalny i nie znajdujący społecznej aprobaty.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Będę myśleć.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
http://pkfnpo.ru/auto/chevrolet_europe/ ... c11g04.png
Kraviec,ja bzdur nie pisał.Katalizator znajduje się poniżej EGR,no i co? Pył od uszkodzony katalizatora łatwo dokręcić zawór.Katalizator przecież nie pod samochodem kosztuje,a zaraz za silnikiem.
Kraviec,ja bzdur nie pisał.Katalizator znajduje się poniżej EGR,no i co? Pył od uszkodzony katalizatora łatwo dokręcić zawór.Katalizator przecież nie pod samochodem kosztuje,a zaraz za silnikiem.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
DEN. Twoje ostatnie dwa zdania są dla nas niezrozumiałe. Może spróbuj po angielsku napisać, skoro tłumacz google nie daje rady z językiem polskim.
Wygląda, że tutaj nikt z takim przypadkiem się nie spotkał. Konstrukcja wydechu i logika wskazuje, że to bardzo mało prawdopodobne lub niemożliwe.
Wygląda, że tutaj nikt z takim przypadkiem się nie spotkał. Konstrukcja wydechu i logika wskazuje, że to bardzo mało prawdopodobne lub niemożliwe.