Captiva 2.0 d EGR

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Lukiicap
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Łukasz
Samochód: Captiva
Silnik: 2.0, 150KM, diesel
Kontakt:

Captiva 2.0 d EGR

Post autor: Lukiicap » 25 sie 2024, o 09:12

Witam wszystkich serdecznie, wyciągał ktoś może EGR i podpowie mi jak do tego podejść?

John Wayne
Profesjonalista
Reputacja: 2
Imię: Przemek
Samochód: Captiva 2.0D MT 2007
Silnik: 2.0, diesel, 150KM
Kontakt:

Re: Captiva 2.0 d EGR

Post autor: John Wayne » 25 sie 2024, o 18:00

No wyciągałem, w sumie bez sensu, bo chciałem dla treningu sobie przeczyścić, ale okazało się, że za bardzo nie było co tam czyścić. Ten silnik nie jest stworzony do europejskich dłoni :) Najlepiej wyjąć akumulator i odkręcić wszystkie rury dolotu powietrza, będzie łatwiej, ale i tak trzeba się nagimnastykować.

A co się dzieje, że chcesz wyciągać?

Lukiicap
Świeżak
Imię: Łukasz
Samochód: Captiva
Silnik: 2.0, 150KM, diesel
Kontakt:

Post autor: Lukiicap » 25 sie 2024, o 19:18

Pali mi się check na pomarańczowo jest 13 błędów z dpfa i EGR no i coś syczy i rzęzi przy dodawaniu gazu przy ścianie grodziowej. Muszę rozebrać i zobaczyć 🙈🤯

laszo
Świeżak
Imię: Arkadiusz
Samochód: Captiva 2008
Silnik: 2.0 VCDI 150KM 4WD
Kontakt:

Post autor: laszo » 8 paź 2024, o 11:48

Dzień dobry koledzy,

Chciałbym Was podpytać o jedna z sprawę w temacie zaworu EGR z Captivy 2.0 150KM. Chodzi o to że szukałem lewego powietrza w dolocie i po podaniu powietrza pod ciśnieniem słychać jak uchodzi właśnie na zaworze EGR w okolicach gruszki a dokładniej tego trzpienia. Kupiłem zamiennik żeby sprawdzić czy to jest normalne i o dziwo nowy zawór ma ten sam objaw. (nie oryginalny - zamiennik Blue Print). I teraz się zastanawiam czy faktycznie tak powinno być czy miałem pecha i trafiłem na nowy zamiennik ale trafiony tym samym problemem. Nie jestem mechanikiem ale jeżeli nieszczelność na trzpieniu zaworu EGR jest normalna to jak to się ma do ciśnienia doładowania i lewego powietrza w dolocie. Zawór wygląda na nierozbieralny więc za bardzo nie ma tego jak uszczelnić.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam,
Łaszo.

bald
Bywalec
Reputacja: 4
Imię: Mariusz
Samochód: Captiva LT 2010r
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bald » 13 paź 2024, o 16:36

ja zmieniałem ostatnio na używkę dostęp ujowy jedna śruba stawiała opór, stary przepuszczał powietrze ale na grzybku od spalin
Obrazek

jaka20
Świeżak
Imię: Jaka
Samochód: Chevrolet Cruze
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM, benz
Kontakt:

Post autor: jaka20 » 16 paź 2024, o 14:49

laszo pisze:
8 paź 2024, o 11:48
Dzień dobry koledzy,

Chciałbym Was podpytać o jedna z sprawę w temacie zaworu EGR z Captivy 2.0 150KM. Chodzi o to że szukałem lewego powietrza w dolocie i po podaniu powietrza pod ciśnieniem słychać jak uchodzi właśnie na zaworze EGR w okolicach gruszki a dokładniej tego trzpienia. Kupiłem zamiennik żeby sprawdzić czy to jest normalne i o dziwo nowy zawór ma ten sam objaw. Sharpedge Shop (nie oryginalny - zamiennik Blue Print). I teraz się zastanawiam czy faktycznie tak powinno być czy miałem pecha i trafiłem na nowy zamiennik ale trafiony tym samym problemem. Nie jestem mechanikiem ale jeżeli nieszczelność na trzpieniu zaworu EGR jest normalna to jak to się ma do ciśnienia doładowania i lewego powietrza w dolocie. Zawór wygląda na nierozbieralny więc za bardzo nie ma tego jak uszczelnić.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam,
Łaszo.
Cześć! Rozumiem Twoje wątpliwości co do zaworu EGR w Captivie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Mechanika”