TPMS - czujniki ciśnienia opon
-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Marek
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
TPMS - czujniki ciśnienia opon
Witam,
Czy wszystkie Cruze posiadają TPMS ? Jakiego rodzaju jest ten TPMS ? Pośredni – pasywny system kontroli ciśnienia w ogumieniu czy Bezpośredni – aktywny system kontroli ciśnienia w ogumieniu ?
Czy wszystkie Cruze posiadają TPMS ? Jakiego rodzaju jest ten TPMS ? Pośredni – pasywny system kontroli ciśnienia w ogumieniu czy Bezpośredni – aktywny system kontroli ciśnienia w ogumieniu ?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: TPMS - czujniki ciśnienia opon
Od MY2014, wszystkie bo takie są wymagania EU. Wcześniejsze tego nie miały.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Dopiero od My2014 ? Czy rocznik 2013 ? 2012,2011 nie miały czujników. Przecież niby Unia wymagała od 2011
- etac
- Prezes
- Kontakt:
wcześniej ich nie ma, ale żaden problem żeby je sobie samemu założyć. Na allegro jest wiele takich systemów dostępnych.Zgodnie z przepisami od 1-go listopada 2014 r. wszystkie nowe samochody sprzedawane na terenie Unii Europejskiej muszą zostać wyposażone w system monitorujący ciśnienie w ogumieniu TPMS.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ktoś już montował w Cruze ? pewnie trzeba jakoś komputer przeprogramować.
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Nie sądzę aby można było to dołożyć w wersjach przed MY2014, raczej potrzebujesz niezależny system
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
- Aktywny
- Reputacja: 4
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze SW 2.0D 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam oryginalny TPMS w MY2014 Zresztą data produkcji też 2014. Jeden z ostatnich jakie przypłynęły do Europy na rynek Niemiecki.
System jest Aktywny. Analizowałem dość mocno temat.
W każdym kole jest czujnik.
Jeżeli kupuje się drugi komplet kół to trzeba drugi komplet czujników za około 150-200 zł za sztukę. (ewentualnie można przekładać czujniki ale taka usługa też swoje kosztuje)
Ja mam w jednym zestawie kół. Do drugiego nie montowałem. Nie warto moim zdaniem za takie pieniądze się w to bawić. Już wole chyba nowe opony za zaoszczędzone pieniądze kupić.
Traci się tylko odczyt ciśnienia i na desce wywala komunikat o niesprawnym systemie na drugich kołach. Po montażu kpl kół z czujnikami zaprogramowanymi w aucie błąd sam znika. Więc pół roku mam odczyt ciśnienia a pół nie mam:-)
Dodatkowo jeśli ktoś ma 2 kpl to trzeba uczyć samochód przy każdej wymianie urządzeniem diagnostycznym.
Kolejnym minusem czujników jest to, że podobno po paru latach wyczerpuje się w nich niewymienialna bateria (i wtedy kolejna kaska)
Dodatkowo lepiej mieć 2 zestawy kół bo przy zmianie opon na felgach też gumiarze potrafią czujniki podobno uszkodzić.
Moim zdaniem system ten jest zbędnym gadżetem wprowadzonym przez EU dzięki kochanym lobbystom.
Dużo wyżej oceniam czujnik martwego pola
To się chociaż przydaje i chyba bardziej wpływa na bezpieczeństwo i fajnie wygląda. 
TPMS jeszcze nigdy nie wskazał mi złego ciśnienia w kołach.
System jest Aktywny. Analizowałem dość mocno temat.
W każdym kole jest czujnik.
Jeżeli kupuje się drugi komplet kół to trzeba drugi komplet czujników za około 150-200 zł za sztukę. (ewentualnie można przekładać czujniki ale taka usługa też swoje kosztuje)
Ja mam w jednym zestawie kół. Do drugiego nie montowałem. Nie warto moim zdaniem za takie pieniądze się w to bawić. Już wole chyba nowe opony za zaoszczędzone pieniądze kupić.
Traci się tylko odczyt ciśnienia i na desce wywala komunikat o niesprawnym systemie na drugich kołach. Po montażu kpl kół z czujnikami zaprogramowanymi w aucie błąd sam znika. Więc pół roku mam odczyt ciśnienia a pół nie mam:-)
Dodatkowo jeśli ktoś ma 2 kpl to trzeba uczyć samochód przy każdej wymianie urządzeniem diagnostycznym.
Kolejnym minusem czujników jest to, że podobno po paru latach wyczerpuje się w nich niewymienialna bateria (i wtedy kolejna kaska)
Dodatkowo lepiej mieć 2 zestawy kół bo przy zmianie opon na felgach też gumiarze potrafią czujniki podobno uszkodzić.
Moim zdaniem system ten jest zbędnym gadżetem wprowadzonym przez EU dzięki kochanym lobbystom.
Dużo wyżej oceniam czujnik martwego pola

TPMS jeszcze nigdy nie wskazał mi złego ciśnienia w kołach.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 27
- Imię: Eligiusz
- Samochód: Cruze 1.8 LTZ + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Też bym miał
, ale przez przypadek nie mam, bo ... gdybym wiedział, że w MY2014 będzie TPMS (a dzięki temu wyświetlacz UpLevel), koło zapasowe za 300 zł oraz składane lusterka z LED + SBZA za 500 zł więcej, to zamówiłbym do produkcji, a nie ze stocku. Oczywiście w salonie sprzedawca nawet się nie zająknął w stylu: "Panie, poczekaj Pan 3 miesiące dłużej, a dostaniesz Pan niezłe bajery...". Podejrzewam, że dobrze wiedzieli już wtedy o wycofaniu z Europy - w maju 2013 r. zapłaciłem 63.800 za LTZ z gazem, czyli ok. 12 tys. mniej niż stał w cenniku.... Potem było podobno na ostatnie sztuki cenowo jeszcze lepiej. 

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Uwierz mi ze nikt nie wiedział. Najlepszym przykładem jest sponsoring Manchester United, gdzie właśnie podpisali wtedy umowę.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Wychodzi więc na to, że szybciej chciał przytulic prowizję za sprzedaż samochodu.
MY zmienia się chyba od lipca, więc w maju mógł już mieć w szufladzie nową specyfikację.

- etac
- Prezes
- Kontakt:
No i tutaj się też możesz zdziwić.
Pamiętam że forum powstało w sierpniu i tez w tym samym czasie dostałem świeżo rozprowadzoną specyfikacje MY2014 dla Chevrolet w PL, także w czerwcu nikt nic nie wiedział.
Tez byłem zły, bo odbierając w lipcu, dostałem chwilę później widziałem opcje, które chciałem mieć już wcześniej widząc je w Cruze w US.
Pamiętam że forum powstało w sierpniu i tez w tym samym czasie dostałem świeżo rozprowadzoną specyfikacje MY2014 dla Chevrolet w PL, także w czerwcu nikt nic nie wiedział.
Tez byłem zły, bo odbierając w lipcu, dostałem chwilę później widziałem opcje, które chciałem mieć już wcześniej widząc je w Cruze w US.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
No to mnie uspokoiłeś.