Parująca przednia szyba
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Parująca przednia szyba
Witam,
Posiadam Chevroleta Cruze z 2009r 2.0 diesel
Od jakiegoś czasu zaczęła mi parować przednia szyba, pojawiają się dwie mokre plamy od zewnątrz na środku szyby tuż nad wentylatorami.
Dwa tygodnie temu wymieniłem filtr powietrza, lecz parę dni temu znowu pojawił się problem parowania szyby. Pomimo ciepłych dni i tak pojawia się ten efekt.
Ktoś już spotkał się z podobnym problemem i może podpowiedzieć jak temu zaradzić?
Dodatkowo w tym samym czasie wymieniany był filtr paliwa i pomimo jego wymiany od czasu do czasu pojawia się na komputerze komunikat "Code 54", co jeszcze może wpływać na wyświetlanie się tego błędu?
Posiadam Chevroleta Cruze z 2009r 2.0 diesel
Od jakiegoś czasu zaczęła mi parować przednia szyba, pojawiają się dwie mokre plamy od zewnątrz na środku szyby tuż nad wentylatorami.
Dwa tygodnie temu wymieniłem filtr powietrza, lecz parę dni temu znowu pojawił się problem parowania szyby. Pomimo ciepłych dni i tak pojawia się ten efekt.
Ktoś już spotkał się z podobnym problemem i może podpowiedzieć jak temu zaradzić?
Dodatkowo w tym samym czasie wymieniany był filtr paliwa i pomimo jego wymiany od czasu do czasu pojawia się na komputerze komunikat "Code 54", co jeszcze może wpływać na wyświetlanie się tego błędu?
- Fachman
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Parująca przednia szyba
Jeżeli jeździsz z nadmuchem tylko na szybę to i tak klimatyzacja pracuje.
Twój opis wskazuje na to że tak właśnie jest.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Twój opis wskazuje na to że tak właśnie jest.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Pomimo klimatyzacji czy samego nadmuchu jest ten efekt, nawet przy otwartej szybie, w momencie gdy zwiększe nawiew dopiero przestaje szyba parować
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Od zewnątrz, czyli klima działa a na zewnątrz skrapla się woda. Normalne zjawisko gdy jest spora wilgoć.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Dokładnie, zmień nadmuch na szybę na nadmuch do wnętrza.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
zmienię nadmuch na środek, ale przecież to nie jest rozwiązanie... zwróciłem uwagę, że przy wentylatorach od strony kokpitu zbiera się delikatnie wilgoć...
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
To jest rozwiązanie, ale jest jeszcze jedno, ( włączyć wycieraczki) no i jeszcze jedno wyłączyć klimę.
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 41
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
może bardziej obrazowo: jak wyjmiesz zimne piwo z lodówki to pokryje się rosą, jak schłodzisz\ szybę od wewnątrz to na zewnątrz pojawi się rosa 

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Chevrolet ma taka wadę, że przy ustawieniu nadmuchu na szybę automatycznie uruchamia klimatyzację, nie informując o tym zaświeceniem kontrolki. Taka ukryta opcja uszcześliwiania na siłę. Przydatne w czasie deszczu i wilgoci wewnątrz wtedy przesuszy szybe od środka. Ale gdy na zewnątrz panuje duża wilgoć to sytuacja się odwraca na niekorzystną i mgła zbiera się na zewnątrz schłodzonej szyby. No chyba, że problem u ciebie jest związany z czymś innym.Clays pisze:zmienię nadmuch na środek, ale przecież to nie jest rozwiązanie... zwróciłem uwagę, że przy wentylatorach od strony kokpitu zbiera się delikatnie wilgoć...

-
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
zawsze można podbic temperature.. niewiele bo niewiele ale pomaga..
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 22
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Ale czy jeżeli w ustawieniach samochodu wyłączymy osuszanie przedniej szyby, klimatyzacja nadal będzie działać przy nadmuchu na szybę?wszim pisze:Chevrolet ma taka wadę, że przy ustawieniu nadmuchu na szybę automatycznie uruchamia klimatyzację, nie informując o tym zaświeceniem kontrolki. Taka ukryta opcja uszcześliwiania na siłę. Przydatne w czasie deszczu i wilgoci wewnątrz wtedy przesuszy szybe od środka. Ale gdy na zewnątrz panuje duża wilgoć to sytuacja się odwraca na niekorzystną i mgła zbiera się na zewnątrz schłodzonej szyby. No chyba, że problem u ciebie jest związany z czymś innym.Clays pisze:zmienię nadmuch na środek, ale przecież to nie jest rozwiązanie... zwróciłem uwagę, że przy wentylatorach od strony kokpitu zbiera się delikatnie wilgoć...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
-
- Aktywny
- Reputacja: 4
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze SW 2.0D 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Nie tylko w Chevim tak to działa. w Oplu i Fordzie też tak miałem. Nie jest to żadna wada auta.
Ot tak projektanci wymyślili. Zresztą było o tym też w instrukcjach do tych aut.
Ot tak projektanci wymyślili. Zresztą było o tym też w instrukcjach do tych aut.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Pokaż mi gdzie w instrukcji do chevi. Nie ma. Nie uważam żeby to było dobre, iż klimatyzacja załącza się incognito i nie ma możliwości tej opcji dezaktywować.

-
- Fachman
- Kontakt:
Dla mnie wyłącznik jest zbędny, klima chodzi cały czas. Przynajmniej mniej się psuje.
Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Po co? Kompresor dość mocno obciąża silnik zabierając kilka KW dla 1.8 to czuć, zużycie paliwa wzrasta, zużywa się sprzęgło sprężarki uszczelniacze i łożyska.

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Teraz już wszystko rozumiem, sytuacja z automatycznym włączeniem się klimy trochę na wyrost ze strony producenta, ale trzeba to zaakceptować.
Pojawia się u mnie też czasem problem, pomimo zimnego silnika - przejadę na zimnym silniku ok.2 km (praca-dom) i w tym czasie zaczyna strasznie pracować wiatrak w silniku, strasznie głośno pracuje, nawet pomimo wyłączenia silnika dalej on pracuje. Objaw rzadki bo rzadki, lecz strasznie irytujący.
Czym może być to spowodowane?
Dodatkowo dziś pojawiła mi się taka kontrolka przy odpaleniu silnika w pracy?

Tyczy się to DPF ? Nie mam manula więc nie mam gdzie zajrzeć, a na necie nie znalazłem. Jeżeli to DPF to wystarczy jechać przez ok 15 min ponad 50km/h co spowoduje oczyszczenie filtra?
Pojawia się u mnie też czasem problem, pomimo zimnego silnika - przejadę na zimnym silniku ok.2 km (praca-dom) i w tym czasie zaczyna strasznie pracować wiatrak w silniku, strasznie głośno pracuje, nawet pomimo wyłączenia silnika dalej on pracuje. Objaw rzadki bo rzadki, lecz strasznie irytujący.
Czym może być to spowodowane?
Dodatkowo dziś pojawiła mi się taka kontrolka przy odpaleniu silnika w pracy?

Tyczy się to DPF ? Nie mam manula więc nie mam gdzie zajrzeć, a na necie nie znalazłem. Jeżeli to DPF to wystarczy jechać przez ok 15 min ponad 50km/h co spowoduje oczyszczenie filtra?
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Ja tez jezdze caly rok z wlaczona klimatyzacja (oczywiscie wiem ze w mroz sie nie wlacza). Z tym obciazeniem silnika to nie jest tak zero-jedynkowo. Im wyzsza temperatura tym obciazenie wieksze, natomiast na jesieni obciazenie jest znikome, bo nie korzysta sie w takim stopniu z chlodu generowanego przez sprezarke przez co nie musi ona pracowac caly czas. W aucie ktore uzywam na codzien i klima jest wlaczona non stop czynnika praktycznie nie ubywa a w drugim gdzie klima wcale niemal nie pracuje czynnika znika polowa w 2 lata od nowosci auta... Tam gdzie klima pracuje uklad jest szczelniejszy i wszystko jest lepiej przesmarowane.
-
- Fachman
- Kontakt:
Lepiej niech spali litr a nawet dwa litry gazu na sto km więcej, niż wymieniać kompresor bo się zatarł olbo szukać dziury w instalacji. Szwagier w astrze oszczędzał paliwo, a teraz narzeka, że kompresor głośno chodzi.wszim pisze:Po co? Kompresor dość mocno obciąża silnik zabierając kilka KW dla 1.8 to czuć, zużycie paliwa wzrasta, zużywa się sprzęgło sprężarki uszczelniacze i łożyska.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Silnik też zostawiasz uruchomiony całodobowo? Wiadomo, że raz na pewien czas trzeba klimą zakręcić żeby rozprowadzić olej, ale panowie bez paranoi.

- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Ja przez 7 lat jak mam Cruze to nigdy nie włączyłem klimy, zawsze tryb auto jest włączony.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
jak masz AUTO to zawsze masz włączone.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie zawsze. Zależy czy do osiągnięcia zadanej temperatury jest konieczne załączenie kompresora czy nie.

-
- Fachman
- Kontakt:
I tak się sama wyłączy jak temperatura zewnętrzna spadnie do 3 stpni. Więc po co wyłączać. Po za tym jestem alergikiem i nie otwieram okien nawet w lecie. Kiedyś oglądałem program na temat " czy otwarte okna są bardziej oszczędne od klimy" . No i wyszło, otwarte okna są bardziej oszczędne od klimy, ale tylko do 20km/h . A na autostradzie nie da się otwożyć okna, no chyba, że na A4 na bramkach, bo korek się zrobił.wszim pisze:Silnik też zostawiasz uruchomiony całodobowo? Wiadomo, że raz na pewien czas trzeba klimą zakręcić żeby rozprowadzić olej, ale panowie bez paranoi.
To po co wyłączać? Niech sobie chodzi i głowy mi nie zawraca.
No i jeszcze jedna zaleta chodzącej klimy.
Jak zacznie nagle uciekać płyn chłodniczy podczas deszczowej pogody w trasie, to poczujesz przeszywające zimno i zaczniesz się zastanawiać, co się dzieje.
Ja tak miałem, walnął mi przewód do reduktora(mogły to być gryzonie), na początku myślałem, że mam takie super opony, tak mi zaje...cie wode odprowadzały. A okazało się, że faktycznie opony dobre ale para z płynu też tam była.
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Niestety, ale w pozycji AUTO sprężarka załącza się non stop. Ostatnio to sprawdziłem u siebie. Ustawiłem zadaną temp. na 28°C, a temp. na zewnątrz była 22°C.wszim pisze:Nie zawsze. Zależy czy do osiągnięcia zadanej temperatury jest konieczne załączenie kompresora czy nie.
Sprężarka cyklicznie załączała i wyłączała się co 20 może 30 sekund, nie mierzyłem tego dokładnie a wentylator, co drugi cykl. Według mnie to jakaś totalna głupota