Mam automat co prawda w Dieslu 2.0. Według mnie chodzi bardzo płynnie i żwawo.
Szfagier który ma Audi a5 w automacie (nie multitronic) jak się przejechał był pod wrażeniem płynności zmiany biegów.
Ogólnie tak jak kolega pisał w sprincie od zera jest bardzo dobrze. Gorzej sobie radzi przy redukcjach jak wykorzystujesz kick down. Zdarza się sekundowa zwiecha.
Spalanie jest oczywiście ciut większe niż w manualu ale coś za coś. Jak dla mnie wygoda niesamowita.
Proponuję poprostu jazdę próbną. Ocenisz czy ci odpowiada taka charakterystyka skrzyni. Na artykuły w prasie radze patrzeć z przymrużeniem oka.
Skrzynia taka jak i w innych produktach GMu.
Myślę, że jak przebieg będzie niski i pewny to nie ma strachu. Tylko trzeba pilnować zmian oleju i powinien działać bezawaryjnie.
Co prawda automatów mamy mniej na forum. Ale o problemach z manualnymi skrzyniami i sprzęgłami na forum wątków jest multum. Z automatem z tego co widziałem 1 kolega miał problem.
W cruzach poza 1.6 występują automaty 6T40/45/50 w zależności od mocy auta jak się domyślam. Więc tych skrzyń na świecie montuje się miliony.
Są w jakiejś tam grupie ryzyka. Ale nawet audi ma gorsze skrzynie w swoim portfolio.
https://en.wikipedia.org/wiki/GM_6T40_transmission