Chevrolet Cruze 1.4T DOHC 140 KM - czy można zagazować?
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Łukasz
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Chevrolet Cruze 1.4T DOHC 140 KM - czy można zagazować?
Witam serdecznie,
Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Chevrolet Cruze Kombi 1.4T 140 KM, 2014r. Zastanawiam się czy silnik ten nadaje się do "zagazowania"? Pan w salonie Opla powiedział, że nie bardzo. Trochę mnie to zdziwiło gdyż ponoć ten sam silnik montowany jest w Astrze J, która idealnie nadaje się pod gaz.
Bede wdzięczny za wszystkie wskazówki, podpowiedzi oraz rady jaką instalację wybrać, szczególnie od "zadowolonych" posiadaczy "zagazowanych" przedmiotowych samochodów.
Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Chevrolet Cruze Kombi 1.4T 140 KM, 2014r. Zastanawiam się czy silnik ten nadaje się do "zagazowania"? Pan w salonie Opla powiedział, że nie bardzo. Trochę mnie to zdziwiło gdyż ponoć ten sam silnik montowany jest w Astrze J, która idealnie nadaje się pod gaz.
Bede wdzięczny za wszystkie wskazówki, podpowiedzi oraz rady jaką instalację wybrać, szczególnie od "zadowolonych" posiadaczy "zagazowanych" przedmiotowych samochodów.
-
- Profesjonalista
- Imię: Maciej
- Samochód: Cruze 1.8LPG 2013
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Chevrolet Cruze 1.4T DOHC 140 KM - czy można zagazować?
Wejdź na LPG forum i znajdz gazownika polecanego w Twojej okolicy a następnie do niego zadzwoń. Nie wiem czy to ten sam silnik ale faktycznie w oplu nadawał się idealnie. Gaz był montowany nawet w fabryce
Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego 6045Y przy użyciu Tapatalka
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Niekoniecznie ten sam, przecież w Cruze były montowane dwa różne silniki 1.8 i jeden się nadaje, a drugi nie bardzo 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- rwicik
- Profesjonalista
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Ten silnik w starych Astrach IV sedan nadal jest oferowany z LPG.
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Ten sam silnik ale składany z różnym wyposażeniem głowic. Opel swój rekomendował do gazu, chevrolet nie. Czyli podobnie jak to było w dwóch takich samych silnikach 1,8 chevroleta. Choć wydaje mi się że 1,4T jest z hydroregulacją zaworów więc zagrożenie awarii przez LPG nie jest wielkie.

-
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 24
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Silniki 1.4T w Cruze nie są dostosowane do lpg. nie mają utwardzonych gniazd. Brak opcji KL7. W Astrze J już silnik już mógł być dostosowany do lpg. Ogólnie hydroregulacja w tym silniki jest na plus, bo brak jest koniecznosci częstego sprawdzania luzu. Ale to nie znaczy, że koniec końców nie załatwimy głowicy. Na pocieszenie, jest kilka osób co zagazowało ten silnik w Cruze i jak poszukasz znajdziesz tu i na archiwum org informacje. Nie pamiętam, żeby na razie ktoś zgłaszał awarię tego motoru przez lpg.
-
- Świeżak
- Imię: Arek
- Samochód: Cruze 1,4T lpg SW
- Silnik:
- Kontakt:
Ja zagazowałem przy 55 kkm w listopadzie 2015 na dziś przejechane 89 kkm. Zero problemów i oby tak dalej 

-
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Silnik:
- Kontakt:
Do arek21 - a gdzie gazowałeś?, który zakład w okolicy Szczecina mógłbyś polecić?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ja gazowałem w Pyrzycach. Chevrolet był 2 moim samochodem tam gazowanym a 3 -cim tam serwisowanym. Generalnie bez uwag negatywnych bo nawet jak coś działało nie tak to bez problemu szybko było poprawiane. Gość robi tylko BRC nie ma też problemu z serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym. W Sz-nie nie znam warsztatów -tu mieszkam -tam pracuję więc jak trzeba coś zrobić w samochodzie to robię w Pyrzycach. Instalacja zrobiona ładnie (bez bałaganu) z wlewem pod klapką. Jak chcesz zobaczyć to możemy się zmówić.
-
- Bywalec
- Imię: Marek
- Silnik:
- Kontakt:
Ktoś jeszcze zagazował 1,4 ? Są jakieś problemy ? Jak zachowuje się skrzynia biegów ?
- endriu333
- Profesjonalista
- Reputacja: 8
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Podejrzewam że skrzynia zużywa się bardziej przez LPG podobnie jak i klocki 

Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
I bulbulator jeszcze się bardziej przy lpg zużywa 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam 1,5 roku i przejechane 40 tys. Żadnych oznak szkodliwości gazu choć aktualnie (95 tys )dopadł mnie problem lewego powietrza na dolocie co jest popularne w tym silniku.
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Silnik:
- Kontakt:
Witam,
Ja swojego Cruza zagazowałem przy przebiegu 76 tys km. Obecnie mam 115 tys. i żadnych jak dotąd problemów. Instalacja KME z wtryskiwaczami Barakuda. Butla w kole o pojemności chyba 65 l. Gazu wchodzi 56/57 litrów co w trasie pozwala na pokonanie 660 km. Samochód moim zdaniem oszczędny jak na moc jaką oferuje. W trasie przy prędkości 135 na tempomacie około 8.5 litra (test na dystansie 3,500 km) cykl mieszany około 9.3 litra. Miasto 10/10.5). Gazownicy fajnie ustawili instalacje pod kątem systemu start/stop. Podczas postoju na światłach auto gaśnie i zapala odrazu na gazie. Choć staram się wyłączać ten system za każdym razem jak odpalam silnik. Polecam
Ja swojego Cruza zagazowałem przy przebiegu 76 tys km. Obecnie mam 115 tys. i żadnych jak dotąd problemów. Instalacja KME z wtryskiwaczami Barakuda. Butla w kole o pojemności chyba 65 l. Gazu wchodzi 56/57 litrów co w trasie pozwala na pokonanie 660 km. Samochód moim zdaniem oszczędny jak na moc jaką oferuje. W trasie przy prędkości 135 na tempomacie około 8.5 litra (test na dystansie 3,500 km) cykl mieszany około 9.3 litra. Miasto 10/10.5). Gazownicy fajnie ustawili instalacje pod kątem systemu start/stop. Podczas postoju na światłach auto gaśnie i zapala odrazu na gazie. Choć staram się wyłączać ten system za każdym razem jak odpalam silnik. Polecam
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Silnik:
- Kontakt:
Czym się objawa dopływ lewego powietrza na dolocie? Pozdr.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Pisałem o moich problemach w tym dziale w wątku "1.4T nierównomierne obroty na biegu jałowym"