Pompa paliwa za słabo podaje -
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Mariusz
- Samochód: Cruze J300
- Silnik:
- Kontakt:
Pompa paliwa za słabo podaje -
Proszę o podpowiedź, co mogło się zdarzyć z moim cruze 1,6 benzyna 124 KM. w poniedziałek rano odpaliłem auto, lecz po przejechaniu kilku metrów zgasł i już nie odpalił. Poprzedniego dnia zatankowałem do pełna benzynę, więc pomyślałem , że to wina paliwa, lecz od tankowania przejechałem ok. 100 km. Stwierdziłem również, że nie otwiera się okno tylne prawe. Po zdjęciu przewodu paliwowego do listwy stwierdziłem, że za słabo pompa pompuje ( porównanie naoczne z drugim cruze 1.8). Wziąłem się więc za demontaż pompy ze zbiornika. Pompa jest OK pompuje, paliwo czyste, w zbiorniku brak syfu (cruze ma dopiero 56 tys km). Zmierzyłem napięcie prądu na kabelku od pompy - jest tylko 9,5 V. Myślę, że to za mało. Pompę rozebrałem, podłączyłem pod aku - 12 V i śmiga jak trzeba. Pytanie dlaczego jest takie niskie napięcie na pompie ?, dlaczego nie ma napięcia na szybę ? co się stało i jak to naprawić?. Dodam, że wszystkie bezpieczniki dobre, nie wiem co z przekaźnikami, lecz nie wydają się spalone, komputer nie pokazuje błędów. sien_m
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Pompa paliwa za słabo podaje -
W 90% przypadków pomaga pełna diagnostyka pojazdu, podpięcie dobrego urządzenia diagnostycznego i sprawdzenie błędów i parametrów. Inne podejście, to szukanie igły w stogu siana.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
ok dzięki, lecz może jakieś sugestie co do pozostałych 10% ? Rozumiem, że sugerujesz pełną diagnostyke w ASO ? no bo Oni tylko maja oryginalny, dedykowany komp?.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Nie tylko ASO ma dobre sprzęty, a te 10% już sam sprawdziłeś.
Teraz jedynie co można zrobić dodatkowo, to wziąć schemat i pomierzyć kabel, po kabelku, od źródła zasilania do samej pompy, bo gdzieś ten spadek napięcia musi się generować.
Teraz jedynie co można zrobić dodatkowo, to wziąć schemat i pomierzyć kabel, po kabelku, od źródła zasilania do samej pompy, bo gdzieś ten spadek napięcia musi się generować.
-
- Świeżak
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Czy jest gdzieś taki schemat do pobrania?
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Tak na szybko to zmierzyć pod kątem wartości 70-110 Ω między zaciskiem 85 i 86 przekaźnika pompy paliwa KR23A. Jeżeli nie będzie się mieścił to masz do wymiany przekaźnik i jeszcze możesz rezystancję sprawdzić pomiędzy 30-85, 30-86, 30-87 i 85-87 jeżeli miernik wykaże nieskończoność to też do wymiany przekaźnik.
Zastanawia mnie czy błędy typu B będą sygnalizowane, bo teoretycznie to kontrolka powinna się zapalić.
Zastanawia mnie czy błędy typu B będą sygnalizowane, bo teoretycznie to kontrolka powinna się zapalić.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Świeżak
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Podpowiedz mi który to przekaźnik KR 23A? W mojej skrzynce pod maską jest puste miejsce tam gdzie powinien być przekaźnik pompy paliwa (chyba, że to dotyczy pompy paliwa diesla), a ten przekaźnik KR 23A jest gdzieś indziej?
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nr. 8 to przekaźnik KR23A
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Po pierwsze zrób pomiar napięcia pomiędzy minusem z kabla do pompy a masą auta oraz pomiędzy plusem z kabla do pompy a plusem akumulatora, przy pracującej pompie. W ten sposób dowiesz się, czy problem leży po stronie masy, czy po stronie plusa. Może po prostu odkręciła się śruba masowa w którymś punkcie auta i część odbiorników nie ma masy (obrazkowo mówiąc poszukaj brakujących woltów, bo one nie znikają).
Oczywiście obecność napięcia między minusem a masą świadczy o uszkodzeniu po stronie żyły masowej.
Oczywiście obecność napięcia między minusem a masą świadczy o uszkodzeniu po stronie żyły masowej.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Prawdopodobnie tdon ma rację, na pewno nie ma masy! Po dodaniu dodatkowej masy z osobnego kabla pompa śmignęła jak nówka. Znalazł się także prąd w drzwiach i szyba się ruszyła. Problem jest taki, że nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny - nie mania masy. Jutro kolejny dzień poszukiwań masy. Póki co wielkie dzięki za pomoc wszystkim.
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
W aveo są punkty masowe widoczne po zdjęciu tylnej kanapy. Może w cruze jest podobnie. W każdym razie idź po wiązce. W przypadku niewykrycia uszkodzonego punktu może rozważ pozostawienie kabla dodatkowego (przynajmniej do czasu wyjaśnienia problemu).
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Wiazka pewnie w okolicy progu idzie, tam warto szukać. Ew. Niech ktoś z tis'a wyciagnie schemat z punktami masowymi w twoim aucie.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jeszcze jeden schemat, ale za chiny ludowe nie mogę znaleźć gdzie jest to przyłącze masowe G402
nr. 2 to zespół pompy paliwa i czujnika poziomu
Pin 2 przewód masowy
Ale znalazłem coś jeszcze X401 biegnie do lewej środkowej część zderzaka tylnego
No i na koniec jest: G402 Tylny panel pokrycia, prawy. Prawa strona otworu bagażnika i pod nakrętką lub śrubką masz punkt masowy.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Brawo, Sherlocku 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki Wam wszystkim za pomoc i zainteresowanie problemem. Powiem Wam, że zdecydowałem się poprowadzić dwie dodatkowe masy! Tak jak pisałem w pierwszym poście nie było również masy w podnośniku szyby tylnej prawej, więc tam poprowadziłem jeden dodatkowy kabel masowy i wtedy pompa wróciła do swej normalnej pracy i odpaliłem auto. Pomyślałem jednak, że to lipa i trzeba znaleźć urwany lub luźny kabel masy. Łatwiej powiedzieć niż zrobić, dwa dni szukałem, rozebrałem pół auta i... nic. Zdecydowałem więc poprowadzić nową masę, do kabla masowego w prawym tylnym nadkolu, który idzie do pompy. Mam więc teraz dwie nowe, dodatkowe masy, auto pali od strzału, a masa która zginęła kiedyś się pewnie znajdzie. Pozdrawiam sien_m
-
- Świeżak
- Imię: Rafi
- Samochód: cruze
- Silnik: 1.8
- LPG: tak
- Kontakt:
Witam
mam pytanie dlaczego po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie ma testu pompy kiedyś jak przekręcałam stacyjke to z tyłu było słychać pompę a teraz tego nie ma i czasami mam problemy z odpaleniem Cruze 1.8 . Mąż był podpiąć komputer błędów nie ma rzadnych i test pompy zrobili i było ją słychać z tyłu jak się załącza a jak przekręce kluczyk to tego testu nie ma a kiedyś był.
mam pytanie dlaczego po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie ma testu pompy kiedyś jak przekręcałam stacyjke to z tyłu było słychać pompę a teraz tego nie ma i czasami mam problemy z odpaleniem Cruze 1.8 . Mąż był podpiąć komputer błędów nie ma rzadnych i test pompy zrobili i było ją słychać z tyłu jak się załącza a jak przekręce kluczyk to tego testu nie ma a kiedyś był.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Pompa się załącza jak ciśnienie w układzie spada.