Błędna temperatura zewnętrzna
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Aveo T300 1.3 VCDi
- Silnik:
- Kontakt:
Błędna temperatura zewnętrzna
Od jakiegoś czasu temperatura zewnętrzna pokazywana na radiu w moim Aveo T300 zaczęła odbiegać od prawdy, ale kilka dni temu totalnie oderwała się od rzeczywistości i pokazuje wartości w okolicach 30-50 stopni.
Miał ktoś podobny problem? Zastanawiam się czy to kwestia walniętego czujnika, czy może coś innego. Sam czujnik nie jest tragicznie drogi, znalazłem taki:
https://www.potak.eu/clientcatalogue/ar ... m=25775833
Ale szkoda by było niepotrzebnie się dobierać do jego wymiany jeśli nie to jest przyczyną. Z tego co się orientuję to ten czujnik znajduje się w prawym lusterku (może to ktoś potwierdzić?).
Z góry dzięki za pomoc.
Miał ktoś podobny problem? Zastanawiam się czy to kwestia walniętego czujnika, czy może coś innego. Sam czujnik nie jest tragicznie drogi, znalazłem taki:
https://www.potak.eu/clientcatalogue/ar ... m=25775833
Ale szkoda by było niepotrzebnie się dobierać do jego wymiany jeśli nie to jest przyczyną. Z tego co się orientuję to ten czujnik znajduje się w prawym lusterku (może to ktoś potwierdzić?).
Z góry dzięki za pomoc.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Błędna temperatura zewnętrzna
Krzysztof, gdzie wyczytałeś ze jest w lusterku?
Czujnik jest w zderzaku zamocowany w dolnej kratce. Wymień go, bo w 99% przypadków to on odpowiada za takie objawy.
Czujnik jest w zderzaku zamocowany w dolnej kratce. Wymień go, bo w 99% przypadków to on odpowiada za takie objawy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki za radę
Kolega w swoim audi miał taki czujnik w lusterku więc wyszukałem lusterka do mojego Aveo i tam znalazłem informację że w prawym jest termometr 
Wiesz może jak się dostać do tego czujnika? Da się jakoś w miarę łatwo zdemontować tą kratkę? I czy przy jego wymianie trzeba odcinać gdzieś napięcie czy wystarczy odpiąć sam akumulator?

Wiesz może jak się dostać do tego czujnika? Da się jakoś w miarę łatwo zdemontować tą kratkę? I czy przy jego wymianie trzeba odcinać gdzieś napięcie czy wystarczy odpiąć sam akumulator?
- Przemek
- Fachman
- Reputacja: 20
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
nic nie musisz odpinać ( akumulatora też nie odpinaj ) po prostu wkładasz ręke ( najlepiej skorzystać z kanału ) wyciągasz z zaczepu wypinasz z wtyczki i po problemie czujnik najlepiej zamówić po numerze VIN w OPLU mój kosztował coś koło 100 zł ( niestety droższy niż do OPLA ) i zamów jedynie oryginał bo zamienniki nie pasują i zwróć uwagę żeby był do chevroleta bo mi chcieli wcisnąć od OPLA a niestety ten nie pasuje 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Namierzyłem ten czujnik w dolnej kratce wentylacyjnej w przednim zderzaku. Ale za cholerę nie mogę się do niego dostać. Którędy Ty tam włożyłeś rękę? Demontowałeś coś? Może tą całą kratkę się jakoś wyciąga?
Chyba, że Ty to robiłeś w swoim Cruze i tam jest więcej miejsca? Bo u mnie dostęp ogranicza wielka chłodnica...
Będę wdzięczny za jakieś sugestie, ewentualnie jakieś zdjęcie.
Chyba, że Ty to robiłeś w swoim Cruze i tam jest więcej miejsca? Bo u mnie dostęp ogranicza wielka chłodnica...
Będę wdzięczny za jakieś sugestie, ewentualnie jakieś zdjęcie.

- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Najlepszy jest dostęp z kanału. Nic nie demontowałem po prostu włożyłem od spodu ręke i już ( chyba ze masz osłonę silnika no to musisz ja zdemontować 

- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Nie chcąc rozpoczynać nowego wątku dlatego podpinam się pod ten. Dzisiaj zauważyłem że temperatura zewnętrzna w moim Cruzie zatrzymała się na 22 stopniach i ani drgnie ( obecnie mamy jakieś 28 ). Zaznaczę że czujnik wymieniałem na nowy jakieś 3 miesiące temu. Co może być przyczyną ? Czy ewentualny reset komputera ( odpięcie klem ) może pomóc ?
- C77
- Fachman
- Reputacja: 12
- Imię: Nieomylna Legenda
- Samochód: 1st. Cruze on Drive2
- Silnik: 18XER
- Kontakt:
Weź go najpierw odłącz, poczekaj z godzinę albo dwie, podłącz powtórnie i sprawdź czy działa prawidłowo.
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... c&start=15
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... c&start=15
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Hmmm nie mam kanału dlatego pomyślałem o rozpięciu klem, ale zastanawiam się czy nie spowoduje to jakiś błędów na komputerze