Moje 2 din z Aliexpress
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 2
- Imię: Przemek
- Samochód: Captiva 2.0D MT 2007
- Silnik: 2.0, diesel, 150KM
- Kontakt:
Re: Moje 2 din z Aliexpress
Chyba się nie rozumiemy do końca. Kamera jest nad tablicą rej. Na klapie. przeciagnalem kabel przez klapę potem do góry, bokiem pod plastikami i jedyną drogą z klapy do auta są te dwa gumowe tunele, nie wiem gdzie w aucie jest wyjście tego tunelu. Jak odcinam kawałek podsufitki i wkładam tam dłoń to nie czuje tych kabli. Jak już będę z kablami w aucie to nie będzie problemu. Później zrobię fotkę o co mi chodzi
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
myślałem, że przeciągnę przez ten tunel, wyjdzie mi pod podsufitką, pojadę w prawo przez słupek do wiązki, a kabel video jakoś dołem wepchnę, albo pod wykładzinę, żeby za dużo nie rozkręcać, ale nie mogę przebrnąć, bo wygląda że tam nie ma połączenia (przynajmniej nie tak zaraz) z wyjściem tego tunelu a autem. Dach jest z 2 blach i jak wkładam dłoń pod podsufitkę, to czuję tylko blachę, żadnego otworu, wkładam dłoń na jakieś 20 cm. A może jest połączenie przez tą lampkę nad bagażnikiem?
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Artur
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Ja przeciągnąłem kabel dołem pod listwami i nad schowkiem z przodu.Dojscie do radia bardzo dobre.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Poszukaj w ustawieniach radia i ustaw na europe.
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
W aucie nie ma problemu, a kamerę gdzie masz? W zderzaku czy w klapie? Mi chodzi jak się przedostać z klapy do wnętrza auta.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Kamerke mam w ramce tablicy.Przewód przeprowadziłem przez klape i wyszedłem górą pod uszczelką do samego dołu w bagażniku,następnie za schowkami w podłodze i listwami progowowymi
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
No właśnie chyba też tak zrobię, ale chciałem znaleźć eleganckie rozwiązanie, żeby nic nie wystawało... Sprawdzę jeszcze tą lampkę w bagażniku, a jak się nie da, to pójdę w dół pod uszczelką.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
A zerknij może w drugi gumowy przepust, może tam będzie coś wyczuwalne. Wiązka raczej idzie lewą stroną.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Zerknę, ale w tym prawym idą przewody, pytanie tylko którędy wchodzą do auta...
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dotarła do mnie przejściówka anteny radia, wszystko pasuje, ale to i tak bez różnicy, bo nie łapie ŻADNEJ stacji, na fm ledwo co słyszalne jakieś stacje ale tylko przy ręcznym szukaniu, na automacie nawet się nie zatrzymuje. Lipa... chyba, że trzeba coś przestawić, ale nawet nie ma żadnych opcji...
- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 41
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
a szukasz na FM ?...
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Tak... AM, FM. Słyszałem jak przez mgłę chyba rmf.
Obejrzałem tą przejściówkę porównując ją z wejściem starego radia. Tam ten bolec w środku dochodzi prawie do krawędzi wtyczki, a w przejściówce jest bardziej schowany do środka. Zeszlifowałem ją żeby wyglądała tak samo i bez zmian, tak jakby antena w ogóle nie była podłączona... Pierwsze co zrobiłem, to sprawdziłem czy przejściówka działa w tym sensie, że przewodzi prąd, przewodzi. Mógłbym po chamsku wyrwać wtyk ze starego radia i samemu zrobić przejściówkę, ale szkoda sprzętu i nie ma gwarancji, że zadziała. Jak w prosty sposób sprawdzić czy radio w nawigacji działa?
Obejrzałem tą przejściówkę porównując ją z wejściem starego radia. Tam ten bolec w środku dochodzi prawie do krawędzi wtyczki, a w przejściówce jest bardziej schowany do środka. Zeszlifowałem ją żeby wyglądała tak samo i bez zmian, tak jakby antena w ogóle nie była podłączona... Pierwsze co zrobiłem, to sprawdziłem czy przejściówka działa w tym sensie, że przewodzi prąd, przewodzi. Mógłbym po chamsku wyrwać wtyk ze starego radia i samemu zrobić przejściówkę, ale szkoda sprzętu i nie ma gwarancji, że zadziała. Jak w prosty sposób sprawdzić czy radio w nawigacji działa?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ja w swojej stacji mam w opcjach ustawienia różnych stref.Sa tam wyszczególnione Chiny itp.Ustawiłem na europe i jest ok.
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Ok, okazuje się, że wina przejściówki. W dalszym ciągu ten cieniutki bolec był za krótki, szlifowanie nic nie dało, bo to nie zewnętrzne ścianki blokowały, a wewnątrz było za krótko - nie wiem jak to opisać, chyba wiadomo o co chodzi. W każdym razie chciałem sprawdzić na domowej antenie czy działa i w tym celu obciąłem przejściówkę, obrałem kabelki i podłączyłem do anteny domowej, takiej panelowej z zasilaczem - zadziałało. Jak włożyłem taka prowizorkę do anteny samochodowej, to od strzału zaczęło wszystko śmigać. Zakleiłem taśma i mam to gdzieś, już nic z tym nie robię 
ufff, już zbliżam się do końca... Jeszcze tylko okazuje się, że kabelek od kamery cofania jest za krótki. W opisie było, że 6 metrów, nie mierzyłem, myślałem, że spokojnie starczy, ale jeszcze z metr będę musiał dołożyć, żeby na spokojnie wszystko upchnąć.

ufff, już zbliżam się do końca... Jeszcze tylko okazuje się, że kabelek od kamery cofania jest za krótki. W opisie było, że 6 metrów, nie mierzyłem, myślałem, że spokojnie starczy, ale jeszcze z metr będę musiał dołożyć, żeby na spokojnie wszystko upchnąć.
- Florek
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Captiva 07, Aveo 06
- Silnik:
- Kontakt:
Masz zdjęcie jak to zrobiłeś?
Chevrolet Captiva 4x4 AT 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> Wirus na 180KM 380NM DPF EGR OFF
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
No tak normalnie "po chamsku". Wstyd się przyznawać, ale co tam, mam tu drugi koniec. Tak to jest zrobione:

-
- Profesjonalista
- Kontakt:
No więc w zasadzie już mam wszystko zamontowane, tak jak obiecałem zdaję relację 
Zacznę od minusów:
- ekran w tym miejscu jest rzeczywiście trochę za nisko, jak chcesz coś wciskać w czasie jazdy, to wzrok jednak mocno idzie na dół, także ograniczam grzebanie podczas jazdy do absolutnego minimum
- jakość kolorów i jasność ekranu - pulpit i ikony aplikacji są jakieś dziwnie mało kontrastowe i wyprane z kolorów. Na początku jak nie używałem car lunchera, to przygotowałem sobie tapetę z logo Chevi w rozdzielczości 1024x600, to okazała się o wiele za duża. Tak jakby pulpit miał o wiele mniejszą rozdzielczość. Jest to o tyle dziwne, że w galerii były 2 jakieś przykładowe chińskie teledyski i jak je odpaliłem, to mi szczęka opadła - kolory, kontrast, jasność, rozdzielczość jednym słowem żyleta. Próbowałem szukać jakiś aplikacji, ale są tylko takie, które potrafią kontrast zmniejszyć. Jak świeci słońce to naprawdę mało widać. Ekran błyszczący, co nie pomaga...
- nie łączy się z moim elm'em, więc dpf info tylko na telefonie, szkoda, bo akurat na tym mi mocno zależało
Po 2 dniach jazdy stwierdzam, że chyba niepotrzebnie męczyłem się z kamerą cofania, bo jakoś sama idea do mnie nie przemawia. Jedynie jak coś leży za samochodem, to w to nie wjedziesz, a tak to średnio to pomocne. Też kwestia wyczucia, bo jak patrzę na obraz, to mam z 1,5m miejsca, a jak patrzę do tyłu, to jakbym już prawie dotykał
Nie ma żadnego punktu odniesienia w postaci kawałka zderzaka, więc kamera mogła by być skierowana nieco bardziej w dół, niestety ten model jest na stałe. A strasznie namęczyłem się z tymi kablami i podłączeniem, w sumie nie wiem czemu tak długo mi to zeszło. Na zdjęciach widać jak poprowadziłem przewody, może komuś pomoże:
Nie miałem już chęci, żeby grzebać dalej więc ominąłem ten tunel, puściłem pod uszczelką. Jeszcze tylko dam jakiś peszel, żeby nie było takiej chamówy.
kabel video wepchnąłem pod ten plastik i dalej pod uszczelką drzwi, pod fotelem pasażeta w stronę podłokietnika i tunelem do radia. Przewody do prądu spod uszczelki w lampę.
Radio
Działa, ale coś jednak nie do końca, bo chyba tych stacji powinno być więcej, nie mam na pewno radia zet, dzisiaj przy tej pogodzie niektóre szumią. Nie mogę rozszyfrować tych ikon na dole, chociaż ich losowe wciskanie niczego nie pogarsza/poprawia.
Internet
Kupiłem na allegro tani modem 3G, który miał napisane, że współpracuje z androidem. Jakiś Pentagram. Nie wiem, czy to wina navi, czy modemu w każdym razie odbierał tylko 3G, jak nie było zasięgu 3G, to się jakby rozłączał (ikonka przekreślonej karty). Jak jechałem do Łodzi, to na autostradzie nie chciał mi się w ogóle połączyć przez całą drogę, więc zacząłem szukać alternatywy, a że mam w domu trochę sprzętu w postaci modemu Huawei e3372 i routera podróżnego WR902AC postanowiłem to wykorzystać i wszystko byłoby w porządku gdyby nie jedna rzecz. Mianowicie ten tandem strasznie (pojęcie względne
) długo się logował do sieci, zanim internet był dostępny, to mijało prawie 3 minuty, a tak jak pisałem grzebanie w czasie jazdy chciałbym ograniczyć do niezbędnego minimum, więc postanowiłem dołożyć jeszcze powerbank, żeby zestaw był cały czas włączony. Rozwiązanie na pierwszy rzut oka idealne, bo internet jest natychmiast po włączeniu radia. Idealnie, tylko nie wiem jak zachowa się powerbank w takich warunkach, że będzie się trochę rozładowywał w czasie postojów przez noc i większą część dnia, a w czasie jazdy ładował nawet jak będzie 100%, to dalej będzie podłączony pod usb. Co myślicie? Jak nie, to kupię jakiś inny modem 3G do bezpośredniego wpięcia, bo mi internet 30/15mb w aucie w sumie niepotrzebny, ważne żeby był, może być 1mb, ale żeby był stabilny. Cały problem, że usługi googla średnio działają offline.
Ogólnie to rewelacyjna sprawa. Szczególnie mapy googla z głosowym wybieraniem - nie sądziłem, że działa to tak sprawnie. Czasami mówi, że nie słyszy, ale rzadko. Mikrofon mam dość blisko twarzy i z rozmowami nie ma problemu.
Tak poprowadziłem, też nic nie odkręcałem Tutaj wyszedłem spod uszczelki i pod kierownicą do radia.
Wejścia usb wypuściłem do klapki bezpieczników pod nogami pasażera, tam też umieściłem router, modem i powerbank. Jak mi się zachce, to wypuszczę złącze usb do podłokietnika, fajne miejsce jest na środku tam gdzie ogrzewanie foteli, takie puste okrągłe, jakby specjalnie przygotowane, da się tam zrobić gniazdo?
Także idealnie nie jest, kilka rzeczy by można poprawić, ale nie żałuję zakupu i polecam.

Zacznę od minusów:
- ekran w tym miejscu jest rzeczywiście trochę za nisko, jak chcesz coś wciskać w czasie jazdy, to wzrok jednak mocno idzie na dół, także ograniczam grzebanie podczas jazdy do absolutnego minimum
- jakość kolorów i jasność ekranu - pulpit i ikony aplikacji są jakieś dziwnie mało kontrastowe i wyprane z kolorów. Na początku jak nie używałem car lunchera, to przygotowałem sobie tapetę z logo Chevi w rozdzielczości 1024x600, to okazała się o wiele za duża. Tak jakby pulpit miał o wiele mniejszą rozdzielczość. Jest to o tyle dziwne, że w galerii były 2 jakieś przykładowe chińskie teledyski i jak je odpaliłem, to mi szczęka opadła - kolory, kontrast, jasność, rozdzielczość jednym słowem żyleta. Próbowałem szukać jakiś aplikacji, ale są tylko takie, które potrafią kontrast zmniejszyć. Jak świeci słońce to naprawdę mało widać. Ekran błyszczący, co nie pomaga...
- nie łączy się z moim elm'em, więc dpf info tylko na telefonie, szkoda, bo akurat na tym mi mocno zależało
Po 2 dniach jazdy stwierdzam, że chyba niepotrzebnie męczyłem się z kamerą cofania, bo jakoś sama idea do mnie nie przemawia. Jedynie jak coś leży za samochodem, to w to nie wjedziesz, a tak to średnio to pomocne. Też kwestia wyczucia, bo jak patrzę na obraz, to mam z 1,5m miejsca, a jak patrzę do tyłu, to jakbym już prawie dotykał

Nie miałem już chęci, żeby grzebać dalej więc ominąłem ten tunel, puściłem pod uszczelką. Jeszcze tylko dam jakiś peszel, żeby nie było takiej chamówy.
kabel video wepchnąłem pod ten plastik i dalej pod uszczelką drzwi, pod fotelem pasażeta w stronę podłokietnika i tunelem do radia. Przewody do prądu spod uszczelki w lampę.
Radio
Działa, ale coś jednak nie do końca, bo chyba tych stacji powinno być więcej, nie mam na pewno radia zet, dzisiaj przy tej pogodzie niektóre szumią. Nie mogę rozszyfrować tych ikon na dole, chociaż ich losowe wciskanie niczego nie pogarsza/poprawia.
Internet
Kupiłem na allegro tani modem 3G, który miał napisane, że współpracuje z androidem. Jakiś Pentagram. Nie wiem, czy to wina navi, czy modemu w każdym razie odbierał tylko 3G, jak nie było zasięgu 3G, to się jakby rozłączał (ikonka przekreślonej karty). Jak jechałem do Łodzi, to na autostradzie nie chciał mi się w ogóle połączyć przez całą drogę, więc zacząłem szukać alternatywy, a że mam w domu trochę sprzętu w postaci modemu Huawei e3372 i routera podróżnego WR902AC postanowiłem to wykorzystać i wszystko byłoby w porządku gdyby nie jedna rzecz. Mianowicie ten tandem strasznie (pojęcie względne

Ogólnie to rewelacyjna sprawa. Szczególnie mapy googla z głosowym wybieraniem - nie sądziłem, że działa to tak sprawnie. Czasami mówi, że nie słyszy, ale rzadko. Mikrofon mam dość blisko twarzy i z rozmowami nie ma problemu.
Tak poprowadziłem, też nic nie odkręcałem Tutaj wyszedłem spod uszczelki i pod kierownicą do radia.
Wejścia usb wypuściłem do klapki bezpieczników pod nogami pasażera, tam też umieściłem router, modem i powerbank. Jak mi się zachce, to wypuszczę złącze usb do podłokietnika, fajne miejsce jest na środku tam gdzie ogrzewanie foteli, takie puste okrągłe, jakby specjalnie przygotowane, da się tam zrobić gniazdo?
Także idealnie nie jest, kilka rzeczy by można poprawić, ale nie żałuję zakupu i polecam.
- Załączniki
-
- _SAM0410.jpg (32.7 KiB) Przejrzano 4390 razy
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
no taki szajs, jak można

Szybko poprawisz jak zobaczysz wodę na podsufitce

Szybko poprawisz jak zobaczysz wodę na podsufitce

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
No właśnie tego się nieco obawiam, aczkolwiek jak patrzyłem na to to to jakoś super szczelne nie jest, ta uszczelka zakrywa taki plastik, który jest dość luźny, a nie sam otwór. Zobaczymy. Jak będzie cieplej, to może to zrobię tak jak powinno być. Żebym tylko wiedział, gdzie ta wiązka idzie, bo jak mam demontować cały sufit, to wolę wywalić kamerkę...
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2017, o 19:18 przez John Wayne, łącznie zmieniany 1 raz.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
woda po kablu będzie dropić, coś jak kabel z anteny CB potrafi zalać bagaznik
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Będę to monitorował, może rzeczywiście wywiercę dziurkę
- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Co do radia to zweryfikuj czy podajesz 12V na wzmacniacz anteny aczkolwiek podejrzewam że tak bo inaczej nic by nie działało.
Ja na swoje navi założyłem folie matową, dużo lepsza sytuacja w słoneczne dni, mniej refleksów a w Cruze ekran jest wysoko.
Jeżeli chodzi o modem to gorąco polecam Huawei E8372 HiLink 4G LTE.
Daje wifi, wstaje połączenie w kilka sekund, zasilam go z USB z Chińczyka, nim wstanie radio - ok. 30 sek mam już wifi z działającym Internetem.
Wysłane z mojego OnePlus 3T przy użyciu Tapatalka
Ja na swoje navi założyłem folie matową, dużo lepsza sytuacja w słoneczne dni, mniej refleksów a w Cruze ekran jest wysoko.
Jeżeli chodzi o modem to gorąco polecam Huawei E8372 HiLink 4G LTE.
Daje wifi, wstaje połączenie w kilka sekund, zasilam go z USB z Chińczyka, nim wstanie radio - ok. 30 sek mam już wifi z działającym Internetem.
Wysłane z mojego OnePlus 3T przy użyciu Tapatalka
- etac
- Prezes
- Kontakt:
ale, po co?John Wayne pisze:Będę to monitorował, może rzeczywiście wywiercę dziurkę
Trochę więcej czasu poświeć i przełoży kabel jak się należy przez przelotkę i pod podsufitką
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dach jest 2-komorowy, te kable z przelotki wchodzą między blachy i nie wiadomo gdzie wychodzą. Jak wkładasz rękę pod podsufitkę to nie czuć i nie widać żadnego otworu więc wsadzenie kabli w dolny otwór ze zdjęcia równa się szukanie wyjścia, albo wywiercenie dziury... Dlatego usilnie próbowałam dowiedzieć się jak zrobili to inni.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Ja ci powiedziałem gdzie idą kable, trochę tylko trzeba podsufitkę odslonic