Kontrolka ładowania Chevrolet Captiva
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: janusz
- Samochód: captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Kontrolka ładowania Chevrolet Captiva
Witam mam problem chevrolet captiva bardzo czesto zapala mi sie kontrolka ładowania czasami swieci przez 20 km mechanik przypuszcza ze to moze byc regulator napiecia a jak nie to pomoze to altrernator na stoł albo nowy a koszta.Kolega mial taki sam problem w omedze .Podlaczyl mi do gniazda kostke i przez aplikacje w tel pokazłlo mu bład P0621 Generator Lamp L Terminal Control Circuit i powiedziłl mize przyczynom moze byc mostek prostowniczy alternatora on to wymienł i mu przestał swiecic kontrolka.Czy moze to samo byc w chevrolecie. pozdrawiam
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: kontrolka ladawonia chevrolet captiva
Przecież zasada budowy i działania alternatora jest identyczna, to dlaczego masz wątpliwości?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Reputacja: 1
- Imię: Bartek
- Samochód: Captiva 2.0D 150KM
- Silnik:
- Kontakt:
obstawiam regulator napięcia. ale wymiana tylko przez ASO. bo do konkretnego modelu pasuje konkretny regulator.
-
- Aktywny
- Imię: Wojciech
- Samochód: Captiva 2.0VCDI 2008
- Silnik:
- Kontakt:
wymiana regulatora nie jest taka skomplikowana gorzej z wyjęciem alternatora trochę trzeba się namęczyć ( ale jest na to sposób). Jak już kiedyś pisałem sama wymiana regulatora nic nie daje bo najczęściej przyczyną jest wytarta rolka komutatora i szczotki są za krótkie.
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Jaki jest ten sposób na wyjęcie alternatora?
-
- Aktywny
- Imię: Wojciech
- Samochód: Captiva 2.0VCDI 2008
- Silnik:
- Kontakt:
Rozmontowanie grilla, odkręcenie zamka maski, mocowań chłodnicy wyjęcie jej z mocowań dolnych i odsunięcie do przodu (mocno) wtedy wychodzi górą ale ciężko trzeba kombinować obracać nim. Oczywiście zdjąć pasek i odkręcić go ale to oczywiste.
-
- Świeżak
- Imię: Grzegorz
- Silnik:
- Kontakt:
Witam. Mam problem z ładowaniem w Captivie. Alternator był dwa razy w regeneracji i dalej jest problem. Raz ładowanie jest 14.2 a raz 13V. Czy faktycznie jak wyżej było napisane musi być odpowiedni regulator napięcia do tego auta?
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Napięcie mierzone na alternatorze, czy akku ?
Masy sprawdzone ?
Masy sprawdzone ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- Kraviec
- Profesjonalista
- Reputacja: 13
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Przerabiałem kwestię alternatora w Epice, wszystkie warsztaty regenerujące, nawet te wielkie co przerabiają ogromne ilości posiadają regulatory od aveo i lacetti, a te nie nadają się do Epici i Captivy. Mój w warsztacie na maszynie testującej nie wykazywał problemów, po włożeniu do auta przez kilka minut albo do pierwszego zgaszenia działał prawidłowo, później brak ładowania. Po trzykrotnej wymianie alternatora, kupiłem w końcu używkę na allegro i wszystko działa prawidłowo. Nie chciało mi się już przekładać samego regulatora do tej regenerowanej nówki.GregorM pisze:Witam. Mam problem z ładowaniem w Captivie. Alternator był dwa razy w regeneracji i dalej jest problem. Raz ładowanie jest 14.2 a raz 13V. Czy faktycznie jak wyżej było napisane musi być odpowiedni regulator napięcia do tego auta?
-
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Captiva 08r. 2.0vcdi
- Silnik:
- Kontakt:
kontrolka ładowania alternatora
Cześć
mam Captive z 08 roku. Mam problem z kontrolką alternatora. Zauważyłem że zapala się gdy silnik jest rozgrzany ale nigdy podczas jazdy. Czyli muszę trochę pojeździć i zgasić oraz ponownie zapalić silnik aby się zapaliła. Byłem z tą usterką w dwóch ASO oraz dwóch warsztatach. Nie naprawili tego. Pomierzyli tylko wszystko i powiedzieli że parametry są ok. ASO chciało wymieniać wszystko na nowe włącznie z akumulatorem
Czyli wymiana w ciemno bo nie wiedzą co jest. Jeżdżę już tak 6 lat i nic się nie dzieje ale chciałbym to wreście zrobić.
mam Captive z 08 roku. Mam problem z kontrolką alternatora. Zauważyłem że zapala się gdy silnik jest rozgrzany ale nigdy podczas jazdy. Czyli muszę trochę pojeździć i zgasić oraz ponownie zapalić silnik aby się zapaliła. Byłem z tą usterką w dwóch ASO oraz dwóch warsztatach. Nie naprawili tego. Pomierzyli tylko wszystko i powiedzieli że parametry są ok. ASO chciało wymieniać wszystko na nowe włącznie z akumulatorem

- dominiCK
- Świeżak
- Imię: Dominik
- Silnik:
- Kontakt:
Hej,
mam u siebie podobny problem, na razie się przyglądam. Nigdy kontrolka nie zapaliła się w czasie jazdy, tylko po odpaleniu aż do momentu wyłączenia silnika. Potem może się nie zapalać przez 10 kolejnych razów/jazd aż znowu przychodzi moment że się pokazuje. Ładowanie na akumulatorze 14,2V akumulator mierzony testerem OK przy obciążeniu (grzane szyby lusterka światła wycieraczki) też pomiary wychodzą OK. Captiva 2.0D 2007.
Jak ktoś wyleczył swoje auto z takiej przypadłości to proszę o info.
mam u siebie podobny problem, na razie się przyglądam. Nigdy kontrolka nie zapaliła się w czasie jazdy, tylko po odpaleniu aż do momentu wyłączenia silnika. Potem może się nie zapalać przez 10 kolejnych razów/jazd aż znowu przychodzi moment że się pokazuje. Ładowanie na akumulatorze 14,2V akumulator mierzony testerem OK przy obciążeniu (grzane szyby lusterka światła wycieraczki) też pomiary wychodzą OK. Captiva 2.0D 2007.
Jak ktoś wyleczył swoje auto z takiej przypadłości to proszę o info.

- Kraviec
- Profesjonalista
- Reputacja: 13
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Tomek - to u mnie było tak samo, tylko że w momencie zapalenia kontrolki nie miałem ładowania. Zakład regenerujący wysyłał mnie do elektryka i dobrze, że nie pojechałem, bo by mi narobili jeszcze szkód.
Dominik - czy jak zapala się kontrolka to masz ładowanie czy nie?
Ja stawiam na regulator napięcia, bo w moich trzech regenerowanych alternatorach tylko ten element nie był nowy.
Dominik - czy jak zapala się kontrolka to masz ładowanie czy nie?
Ja stawiam na regulator napięcia, bo w moich trzech regenerowanych alternatorach tylko ten element nie był nowy.
-
- Bywalec
- Imię: Robert
- Samochód: Captiva 2,0 Man2006
- Silnik: Z20S 150KM
- Kontakt:
Pisałem o tym na forum, bo mam tak 3 lata (auto 10 lat). Kontrolka ładowania zapala się gdy nie uruchomię silnika od razu po zgaśnięciu kontrolek na desce rozdzielczej. Wszystko było posprawdzane, akumulator nowy, ładowanie w porządku. Prawdopodobnie to moduł świateł daje taki objaw, bo światła bez sensu zapalają się po przekręceniu kluczyka żeby zgasnąć w momencie rozruchu. Jak przekręcę kluczyk, zapalą się światła i je wyłączę przełącznikiem przy kierownicy, to objawu nie ma, dlatego to moje podejrzenie o moduł świateł. Ale ciekawe, że ktoś ma podobny problem, bo jak pisałem o tym na forum, to nie było odzewu.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
daję alternator i regulator do elektryka na przegląd i regenerację zobaczymy czy to rozwiąże problem.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie kontrolka akumulatora włączyła się przy mrozach i miałem podłączony pod zapalniczkę Voltomierz no i pokazywał mi przy włączonym silniku poniżej 12V, zdaje się przy mrozach spada sprawność akumulatora, miałem włączone ogrzewanie siedzeń, dmuchawę, światła, radio no ale nie powinno mi spaść przy odpalonym silniku poniżej tej wartości. Akumulator wymieniony. Może coś z tymi przewodami, tzn. wiązką przewodów od akumulatora że jest tam jakaś przerwa, albo jak to jeden z kolegów napisał też że jakaś blaszka przy klemach i coś nie styka. Być może też być to związane z odpalaniem silnika przy zimnym silniku tzn trudności z odpaleniem ponieważ nie ma takiego napięcia jakie mogłoby popłynąć przy sprawnych przewodach.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 2
- Imię: Przemek
- Samochód: Captiva 2.0D MT 2007
- Silnik: 2.0, diesel, 150KM
- Kontakt:
Też miałem tak ze 3 razy w czasie mrozów, ale jak potem przeszło, to o tym zapomniałem. Wtedy miałem nieczynny garaż i stal pod chmurką. Odpalałem silnik, oskrobałem szyby, ruszyłem z miejsca i po przejechaniu ok 500m kontrolka ładowania się zapaliła i po ok 2-3km zgasła. Tak samo było właśnie tylko w mrozy i nie od razu po odpaleniu (odpalał bez najmniejszego zająknięcia), a po przejechaniu krótkiego dystansu...
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Mam już naprawione, po 6 latach w końcu trafiłem warsztat co to zrobił. Wymieniony został regulator napięcia, elektryk powiedział że temat znany i że często ma je od Captiv, nawet z ASO przyjeżdżają i robią u niego. Koszt demontaż/montaż/wymiana 380zł.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Wpisz go do naszej forumowej bazy mechaników - może ktoś jeszcze skorzysta
: viewforum.php?f=38

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Imię: Pawel
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Kontrolka ładowania Chevrolet Captiva
Witam mam to samo
chevrolet captiva 2.0 disel 2008r
co jakis czas pali sie kontrolka ładowania, zgaśnie dopiero gdy zgaszę auto i odpale na nowo i tak co któryś raz
trzy zimny trzy ciepły niema znaczenia
napięcia są ok, akumulator dobry,
sprawdzałem miernikiem gdy kontrolka sie paliła i napięcia są
trzy to wina regulatora?
chevrolet captiva 2.0 disel 2008r
co jakis czas pali sie kontrolka ładowania, zgaśnie dopiero gdy zgaszę auto i odpale na nowo i tak co któryś raz
trzy zimny trzy ciepły niema znaczenia
napięcia są ok, akumulator dobry,
sprawdzałem miernikiem gdy kontrolka sie paliła i napięcia są
trzy to wina regulatora?
-
- Bywalec
- Kontakt:
Jak pisałem mam to samo od chyba 3 lat i NIC. Nic się nie dzieje nawet jak kontrolka się pali to ładowanie jest OK. Kontrolka zapala mi się tylko jak po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie uruchomię silnika od razu jak zgasną kontrolki na desce rozdzielczej. Jest to "upierdliwe", ale nic nie kosztuje od tych 3 lat. Widać to przypadłość "skrzypowozów" i może jakiś błąd w oprogramowaniu.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 2
- Imię: Przemek
- Samochód: Captiva 2.0D MT 2007
- Silnik: 2.0, diesel, 150KM
- Kontakt:
U mnie tylko zimą przy mrozach rano, ale nie zawsze, jak auto stoi na zewnątrz oczywiście. Zapala się po przejechaniu 50m i gaśnie po niecałym kilometrze.
Ale miałem to może z 10 razy w sumie. Pierwszy raz się to stało, jak stał w komisie - przed zakupem. Sprzedawca naprawiał mi drobną usterkę i kazałem sprawdzić ten alternator przy okazji i mechanik mi powiedział, że jest ok. Zwaliłem na to, że długo stał.
Ale miałem to może z 10 razy w sumie. Pierwszy raz się to stało, jak stał w komisie - przed zakupem. Sprzedawca naprawiał mi drobną usterkę i kazałem sprawdzić ten alternator przy okazji i mechanik mi powiedział, że jest ok. Zwaliłem na to, że długo stał.
- Florek
- Bywalec
- Samochód: Captiva 07, Aveo 06
- Silnik:
- Kontakt:
kroom1 podziel się informacja jaki zakład to robi.
Chevrolet Captiva 4x4 AT 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> Wirus na 180KM 380NM DPF EGR OFF
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Mam identyczny objaw od 2 miesięcy. Na razie czekam na rozwój wypadkówherman00 pisze:Jak pisałem mam to samo od chyba 3 lat i NIC. Nic się nie dzieje nawet jak kontrolka się pali to ładowanie jest OK. Kontrolka zapala mi się tylko jak po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie uruchomię silnika od razu jak zgasną kontrolki na desce rozdzielczej. Jest to "upierdliwe", ale nic nie kosztuje od tych 3 lat. Widać to przypadłość "skrzypowozów" i może jakiś błąd w oprogramowaniu.
85kkm, 2.0D, 2008
-
- Bywalec
- Kontakt:
No to nie jestem sam
będziemy obserwować tę przypadłość.

- dominiCK
- Świeżak
- Imię: Dominik
- Silnik:
- Kontakt:
Odpowiadając (trochę późno) na pytanie Kravca, dodam że u mnie mimo świecącej się kontrolki ŁADOWANIE JEST OK.
Spróbuje zaobserwować czy ma to związek ze światłami, bo padło takie podejrzenie.

Spróbuje zaobserwować czy ma to związek ze światłami, bo padło takie podejrzenie.