Gdzie są umiejscowione przekaźniki świateł
- drogowych
- przeciwmgłowych
?
Nie jest to żaden z przekaźników dostępnych bezpośrednio pod dekielkiem skrzynki bezpieczników w komorze silnika
a z drugiej strony tam słychać stukanie przekaźnika gdy zapalamy te światła. Pod spód fatalny dostęp. Próbowałem wypiąć górną cześć skrzynki z 6 zatrzasków, wyszło tylko kilka centymetrów od spodu trzymają jakieś kable i złącza, nie idzie tam ani nic zobaczyć a tym bardziej wypatrzyć przekaźników. Czyżby przekaźniki świateł to była jakaś złośliwa zakamuflowana opcja GM?
orlando cruze przekaźniki świateł
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
orlando cruze przekaźniki świateł

- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: orlando cruze przekaźniki świateł
No to już wiemy:
- przekaźnik świateł drogowych
- przekaźnik świateł przeciwmgielnych
- przekaźnik tylnej wycieraczki
- przekaźnik spryskiwacza
i coś tam jeszcze, jest częścią integralną płyty bezpieczników pod maską i jest nie naprawiany.
- przekaźnik świateł drogowych
- przekaźnik świateł przeciwmgielnych
- przekaźnik tylnej wycieraczki
- przekaźnik spryskiwacza
i coś tam jeszcze, jest częścią integralną płyty bezpieczników pod maską i jest nie naprawiany.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: orlando cruze przekaźniki świateł
...czyli płyty wewnątrz skrzynki, pod spodem, dostępnej tylko po demontażu całkowitym wszystkich wierzchnich bezpieczników, rozpięciu złącz X poprzez wykręcenie 3 śrub (główka 10 6kąt) i wypięciu złącz od spodu, defacto totalnej rozbiórce skrzynki. Miałem nosa. Kontaktowałem się telefonicznie z etacem podczas prób odnalezienia, twierdził że niemożliwe, że muszą być te przekaźniki dostępne od góry. Mnie też wydawało się irracjonalne by ich na wierchu nie było. A jednak GM uznał światła i spryskiwacz za element zintegrowany z pojazdem, znaczy zakamuflowana opcja
. Nienaprawialne? no na pewno niewymienne, może naprawić się da, bo i tak trzeba wymontować całą płytę. Więc czy całą wymieniać(dostępność może być koszmarna i cena także) czy próbować naprawiać awarię przekaźnika, kwestia do zbadania na przyszłość. Mnie się nie zepsuło ale pomieszało szyki.