Auto ryglowanie drzwi

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
John Wayne
Profesjonalista
Reputacja: 2
Imię: Przemek
Samochód: Captiva 2.0D MT 2007
Silnik: 2.0, diesel, 150KM
Kontakt:

Auto ryglowanie drzwi

Post autor: John Wayne » 17 mar 2017, o 07:24

Witam,

widzę, że podobny wątek już co prawda jest ale jakoś się nie rozwinął.

W autach, które mam/miałem jest świetna funkcja automatycznego blokowania drzwi po przekroczeniu jakiejś minimalnej prędkości, zaraz po zakupie auta szukałem, czy można coś takiego włączyć w Captivie, ale jakoś potem o temacie zapomniałem, a znalazłem na angielskim forum taki oto wpis:

"Our Captiva (old model) didn't come with an auto door lock option. Now rather coincidentally, one time I managed to leave my keys inside the car and misplaced the spare. I was already out of warranty so I tried options outside of the dealership and looked at a locksmiths. Found a locksmiths Thamesmead near my place and the professionally got me into my Captiva - one conversation led to another - and the professionals told me that it was possible to get auto locks setup with minimal cost and effort. So took their advice and went to a trustworthy garage nearby and lo and behold, the locksmiths advice was spot on because the guys at the garage setup auto door locks for every time I went over 5mph - til this day it works like a charm. Thanks to the locksmith and the local garage who knew what he was doing and it only took 45mins. "

"Nasze Captivy (stary model) nie mają opcji automatycznego zamka drzwi. Przypadkowo, raz udało mi się zostawić kluczyki w samochodzie i zapodziać zapasowe. Byłem już po gwarancji, więc spróbowałem opcji poza dealerskiej i pomyślałem o ślusarzu. Znalazłem ślusarzy Thamesmead w pobliżu. Od słowa do słowa specjaliści powiedzieli mi że jest możliwe, aby uzyskać automatyczne ryglowanie drzwi minimalnym kosztem i bez wysiłku. Więc poszedłem za ich radą i udałem się do zaufanego mechanika i oto, rada ślusarze okazała się świetna, bo mechanicy skonfigurowali automatyczne zamykanie drzwi za każdym razem kiedy przekroczyłem 5 mil na godzinę. Aż po dziś dzień działa świetnie. Dzięki ślusarzowi i lokalnemu mechanikowi, który wiedział co robi, i co zajęło mu tylko 45 minut."

Ludzie próbowali się pytać o konkrety, ale gość się już nigdy nie odezwał... Post jest z 2013 r.

Ktoś słyszał coś konkretniejszego na ten temat? To jest możliwe, czy to jakaś bujda, albo założyli mu alarm, który to potrafi?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 302
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Auto ryglowanie drzwi

Post autor: etac » 17 mar 2017, o 07:28

jak sie nie rozwinął to trzeba go rozwinąć, a nie tworzyć nastepny :/

Gdzie jest?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

John Wayne
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: John Wayne » 17 mar 2017, o 07:31

No właśnie się zastanawiałem, co zrobić, bo dotyczy innego modelu. Może w przypadku Captivy jest inaczej? A biorąc pod uwagę treść zacytowanego fragmentu, to może tak właśnie być.

viewtopic.php?f=58&t=1417&p=24451&hilit ... nie#p24451

Wybrałem w tej sytuacji opcję stworzenia nowego tematu. Jak uważasz, że niepotrzebnie, to można przerzucić.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 17 mar 2017, o 07:52

Tamten dotyczył Lacetti, wiec nie ma problemu żeby stworzyć podobny watek do Captiva

John Wayne
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: John Wayne » 17 mar 2017, o 08:13

Poszukałem teraz jeszcze na rosyjskich forach i jest kilka wątków, ale z końcową konkluzją, że się nie da. Może jednak ktoś będzie miał jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 17 mar 2017, o 08:17

Dla mnie jedyna opcją jest dołożenie alarmu z funkcja ryglowania, ale minus jest taki ze często ta funkcja zamyka drzwi nawet podczas postoju auta jeśli kluczyk nie jest przekręcony.

Ostatnio jeździłem Oplem Mokka i tam jest fajniejsza funkcja. Blokuje się podczas jazdy, ale co więcej, jak wyjdziesz z auta z kluczykiem i oddalisz się od auta, to samochód sam się zamyka.

Awatar użytkownika
zzzz
Wymiatacz
Reputacja: 41
Imię: Zbyszek
Samochód: Cruze HB LT+
Silnik: 1.8
LPG: BRC
Kontakt:

Post autor: zzzz » 17 mar 2017, o 08:22

a jak podchodziłeś do auta to się sam otwierał?

John Wayne
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: John Wayne » 17 mar 2017, o 08:38

etac pisze:Dla mnie jedyna opcją jest dołożenie alarmu z funkcja ryglowania, ale minus jest taki ze często ta funkcja zamyka drzwi nawet podczas postoju auta jeśli kluczyk nie jest przekręcony.

Ostatnio jeździłem Oplem Mokka i tam jest fajniejsza funkcja. Blokuje się podczas jazdy, ale co więcej, jak wyjdziesz z auta z kluczykiem i oddalisz się od auta, to samochód sam się zamyka.

Żona ma w merivie (ja miałem w cytrynie) tak, że po przekroczeniu danej prędkości się zamykało, a po wyłączeniu silnika otwierało. I takie coś by mi w zupełności wystarczyło. Kiedyś mi ta funkcja uratowała skórę - fakt, lekko gościowi wymusiłem i kiwnąłem, że sorry, ale chyba był w złym humorze, bo dres zajechał mi drogę, wysiadł z auta, podbiegł i szarpał za klamkę, na szczęście zonk, bo drzwi zamknięte. Wszystko działo się tak szybko, że nie zdążyłbym zareagować gdyby nie automat :) Dostałbym fangę jak nic haha. Na szczęście chyba mu rozum wrócił, bo szyby już nie chciał wybijać...

No aż nie chce się wierzyć, że skoro jest na drzwiach przycisk do ryglowania, to nie można tego w prosty sposób ustawić. Myślałem, że da się to zrobić jakoś na podobnej zasadzie jak dokładałem pilota do auta, które miało już centralny zamek...

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 17 mar 2017, o 11:42

zzzz pisze:a jak podchodziłeś do auta to się sam otwierał?
Tak, jeśli złapałem za klamkę

Awatar użytkownika
endriu333
Profesjonalista
Reputacja: 8
Imię: Andrzej
Samochód: Spark
Silnik: 1.2 PB
LPG: Landirenzo Omegas
Kontakt:

Post autor: endriu333 » 1 lis 2020, o 22:27

Panowie odkopuję temat, jest to mozliwe w captivie polift?
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Elektryka / Elektronika”