Wolne schodzenie z obrotów

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
hajdi211
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Łukasz
Samochód: NUBIRA
Silnik:
Kontakt:

Wolne schodzenie z obrotów

Post autor: hajdi211 » 11 lut 2017, o 11:25

Witam. Jak w temacie, auto bardzo wolno schodzi z obrotów. Dzieje się to tylko podczas jazdy. Obroty zacinają się pomiędzy 1100-1500. W momencie zacięcia się obrotów wystarczy zatrzymać całkowicie pojazd wtedy spadają na 850.
Przepustnica wyczyszczona, nowy krokowiec + adaptacja. Pacjent to Nubira 1.8 z 2003roku.

lukaslacetti
Profesjonalista
Reputacja: 23
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Re: Wolne schodzenie z obrotów

Post autor: lukaslacetti » 11 lut 2017, o 11:52

U mnie w lacetti obroty gdy jade i wrzucam na luz stoja na 1100obr a dopiero po zatrzymaniu spadaja jest to prawidlowa reakcja tak od nowosci jest tak samo mam w Hondzie z 1996r jak stoje w miejscu i np jest gorka i silnik przekroczy okolo 5km/h to obroty podbijaja na 1200 w lacetti to samo .
Wydaje mi sie ze to prawidlowa reakcja tak samo podczas zmiany biegu na kolejny przez chwile obroty utrzymuja wartosc na jakiej sie jechalo jest to taka funkcja ktora minimalizuje szarpanie podczas zmiany biegów , przydatna rzecz , np w hondzie po wcisnieciu sprzegla przy zmianie biegu jak sie nie podtrzyma gazu tylko pusci to obroty gwaltownie spadaja .

hajdi211
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: hajdi211 » 11 lut 2017, o 12:08

Nawet jak puszczę na luz to obroty nadal utrzymują się na poziomie opisanym wyżej. Dopiero gdy auto całkowicie się zatrzyma spadają na 850. Wcześniej jeździłem Volvo V40 i tam nie było takiej przypadłości. Czy wszyscy w swoich Lacetti/nubirach mają tak?

wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Post autor: wieczor » 11 lut 2017, o 14:20

ja tak mam w nubirce 1.8, toyocie i kijance, co do tej ostatniej to mam tam niezły bajzel z obrotami:), ale jeżeli nie było u ciebie wcześniej takich zachowań wskazówki obrotomierza to coś może być nie tak. Jak miałem walnięty map sensor to miałem tak, że przy zmianie biegów raz obroty spadały bardzo szybko do minimum, a czasami wcale nie spadały albo nawet rosły.

kjas9
Profesjonalista
Reputacja: 32
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 » 11 lut 2017, o 17:08

U mnie w czasie jazdy przy zmianie biegów obroty też spadają do ok1000, a na pierwszych dwóch biegach jest to chyba normalny stan gdy puszczasz gaz i auto toczy się na minimalnej prędkości wtedy silnik nie gaśnie super sprawa w korku ja to dopiero wyczaiłem po 2 latach jazdy, gdy zatrzymasz i wyrzucisz na luz to spadają normalnie na 850.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019

hajdi211
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: hajdi211 » 11 lut 2017, o 19:42

Silnik nie ma prawa zgasnąć. Nie ma prawa też sam dodawać gazu, czy utrzymywać do na poziomie nawet 2000 obrotów. Wymieniać części na pałę nie mam zamiaru. Chce się tylko dowiedzieć czy to normalne. Wg mnie nie. Jeżdżąc autami innych marek nigdy nie spotkałem się z tym aby auto samo trzymało obroty, pomimo zwolnienia pedału gazu. Tłumaczenie że tak musi być jest tu nie na miejscu. To ja decyduje kiedy auto ma jechać a kiedy nie.
Może jeszcze wypowie się ktos, komu udało się rozwikłać podobny lub taki sam problem.

wieczor
Stały bywalec
Imię: Tomasz
Samochód: nubira 1.8 121km f18
Silnik:
Kontakt:

Post autor: wieczor » 11 lut 2017, o 23:39

Nie było mowy o gaśnięciu w temacie. nie ma błędów w kompie? Też nie zmieniałem części na pałę, tyle że problem rozwiązywałem dwa lata (z lenistwa) koszt około 50zł:)

lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti » 12 lut 2017, o 09:30

Ja mówie tylko ze tak umnie jest od dnia wyjazdu z salonu . pzdr

Awatar użytkownika
Ezekiel
Aktywny
Imię: Robert
Samochód: Lacetti 1,6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Ezekiel » 14 lut 2017, o 12:45

U mnie z obrotami dzieje się to samo, przy zmianie biegów utzymują się na stałym poziomie, ale za to gdy jadę hamując silnikiem ( nie mam nogi na gazie ) i wcisnę sprzęgło by zredukować na niższy to od razu opadają i jeśli szybko puszczę sprzęgło, to potrafi lekko szarpnąć, zazwyczaj stosuje wtedy międzygaz i jest płynnie.
Ogólnie w odróżnieniu do mojego starego Nissana Sunny ( też na wtrysku ) obroty spadają bardzo wolno, ale widocznie taka uroda tego auta.
Co do utrzymywania się obrotów ok 1100 podczas dojeżdzana na luzie np. do świateł to też zaobserwowałem to zjawisko, dopiero jak się zatrzymam opadają poniżej 1000.
Ogólnie wolne obroty w tym aucie trochę potrafią wariować, dzis pojeździłem po długim postoju (ponad 2 tygodnie) i jak wróciłem to obroty były ok 1500 i się wahały, ale ogólnie niechiały opaść poniżej 1000, chyba tylko na chwile opadły, ale potem znów wzrosły. Przez ok 5 minut gazowałem go, lżej lub bardziej, myśląc że to ustablizuje sytuacje, ale nic to nie dało i go wyłączyłem.
Pamiętam że po zakupie auta (poprzedni właściciel bardzo mało jeździł) też wariowały, opadały, wzrastały i cuda się z nimi działy, ale jak zacząłem dużo jeździć to problem zniknął, ciekaw jestem czy macie podobnie i czy zaślepienie EGR rozwiąze ten problem?
Lepiej 5 minut później niż 30 lat za wcześnie.

hajdi211
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: hajdi211 » 20 lut 2017, o 06:57

Błędów brak. Auto ma przejechane dopiero 44000km. EGR czyściłem jak i pozostałe elementy. Zauważyłem że jadąc np 100km/h na piątym biegu, w momencie odpuszczenia gazu, auto nie reaguje na natychmiastowe odpuszczenie gazu. Trwa to ok sekundy zanim zacznie hamować silnikiem. Tak jest zresztą na każdym biegu. Chcąc uniknąć "palenia" sprzęgła przy zmianie biegów, odpuszczam gaz i po sekundzie zmieniam bieg. Wtedy obroty po wciśnięciu sprzęgła od razu spadaj.
Dlaczego tak się dzieje? Czy możliwe jest że sterownik ma jakiś "zawias"? A może iść za myślą kolegi EZEKIELa i zaslepic EGR?

lukaslacetti
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti » 20 lut 2017, o 10:26

Tak działa przepustnica w w tym samochodzie ja mam tak od nowosci po puszczeniu gazu na biegu auto odcina calkowicie paliwo dopiero po ok. 2sek , a zanim to nastapi pobiera niewielkoe ilosci aby zmiana biegu nastapila plynniej tym soe nie ma co przejmowac , zaowazcie Ze jak na biegu gdy hamujecie silnikiem i juz odetnie calkowicie paliwo i bedziecie chcieli zmienic bieg na kolejny to bez przygazowki nie zrobicie tego plynnie bo obroty odrazu beda lecialy w dol a gdy normalnie rozpedzacie sie to po wcisnieciu sprzegla przez 1sek utrzymuja sie na tych samych obrotach wg mnie swietny wymysł inzynierow
W hondzie musze zakazdym razem robic delikatne muśniecie gazu aby bylo plynnie lub przy zmianie yrzymac tak samo gaz przez moment a tu robi to za nas przepustnica .

hajdi211
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: hajdi211 » 20 lut 2017, o 21:02

Czyli wychodzi na to, że faktycznie ten typ tak ma...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”