Dodatkowo ostatnio kierowca mówił, że czasem pedał gazu lekko drży - ja nic nie wyczuwałem więc wydawało mi się że to nic takiego.
Dziś czyściłem też rurę dolotu, bo była zaolejona olejem z odmy, po wyjęciu rury okazało się, że przepustnica też jest brudna. Przepustnicę wyczyściliśmy (bez wyciągania jej z auta), wszystko poskładaliśmy, i zauważyłem dziwną przypadłość, mianowicie zawieszające się obroty.
Obroty na biegu jałowym nie zawieszają się za każdym razem, ale dość często - pomaga "przegazowanie".
Obroty zatrzymują się na ok. 1400obr/min, lub 2000obr/min, i czasem spadną same do "odpowiednich" 800-900, a czasem trzeba przegazować.
Raczej jest to wina silnika krokowego, bo gdy obroty są na poziomie 1,4k obr/min, to metalowy element, na czarnym kole linki:
który łączy się z osią klapki przepustnicy jest odchylony od pozycji "wyjściowej" o kilka mm, dopiero po chwili wraca do pozycji normalnej i wtedy obroty spadają.
Zawieszanie się obrotów doskonale widać na poniższym filmiku:
Czytałem w internecie, że na tą przypadłość może pomóc reset adaptacji przepustnicy, rosyjskim lub czeskim programem Chevrolet Explorer.
Więc pytanie do użytkowników:
Jak wykonać ten reset ustawień przepustnicy - gdzie w ty programie jest taka zakładka ?
Czy jeśli ew. reset ustawień nie pomoże, to co robić ? Wymieniać przepustnicę z silnikiem krokowym ?
Jeśli moja diagnoza jest niesłuszna to co może być problemem tego typu zachowania ?