Skrzynia biegów - wybierak daje możliwość R, 1, 2

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Janusz666
Bywalec
Reputacja: 0
Imię: Janusz
Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
Silnik:
Kontakt:

Re: Skrzynia biegów - wybierak daje możliwość R, 1, 2

Post autor: Janusz666 » 18 sty 2017, o 10:13

Pewnie stosują inne oznaczenie niż Opel. D16 to u Opla F16, co należy odczytać jako F-przednionapędowa i 16 - wytrzymałość do 160 Nm, a w silnikach 1.8 jest 176 Nm. Oznaczenie D16 pewnie się tak nie odczytuje.

Czy kontrolka check engine mogła wcześniej sygnalizować problemy ze skrzynią biegów? Zapaliła się kilka dni przed awarią, ale z uwagi na brak czasu i wcześniejsze doświadczenia z Aveo nie bardzo sie przejąłem. W Aveo paliła sie często po tankowaniu na nieznanej stacji (co ciekawe najczęściej Orlen) raz zajechałem do serwisu i oczywiście był to błąd norm spalin, przez 1 laty wiele razy sie zapalała. Zadzwoniłem też do poprzedniego właściciela, który powiedział, że często zapalała się przy jeździe na lpg (niestety poprzedni własciciel ustawił instalację na jak najmniejsze zużycie paliwa, ale planuję to przy okazji przeglądu zmienić na ustawienia fabryczne).

Awatar użytkownika
C77
Fachman
Reputacja: 12
Imię: Nieomylna Legenda
Samochód: 1st. Cruze on Drive2
Silnik: 18XER
Kontakt:

Post autor: C77 » 18 sty 2017, o 11:52

To są inne skrzynie, D16 to skrzynka daewoo,
w europejskich Cruze 1.8 jest D16 w jankeskich M32.

Ten temat Ci rozjaśni
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... c&start=75
dodatkowo:
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... &start=195
Miłej lektury.
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG
Obrazek
Ja na Drive2

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Reputacja: 26
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus » 18 sty 2017, o 12:10

Janusz666 pisze: Zadzwoniłem też do poprzedniego właściciela, który powiedział, że często zapalała się przy jeździe na lpg (niestety poprzedni własciciel ustawił instalację na jak najmniejsze zużycie paliwa, ale planuję to przy okazji przeglądu zmienić na ustawienia fabryczne).
Bardzo zła wiadomość. Prawdopodobnie prawidłowe wystrojenie już nie pomoże, bo degradacji luzu zaworów z powodu zbyt ubogiej mieszanki już nie cofniesz.... Zacznij od kontroli luzu zaworów, póki jeszcze auto jeździ. Jak dojdzie do "podparcia" zaworów, to już tylko remont głowicy zostaje. Nie zwlekaj!

Janusz666
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Janusz666 » 18 sty 2017, o 13:20

Może zacząć od wizyty u swojego gazownika (moje stare Aveo jeździ już 7 lat na lpg bez problemów), z tego co wiem to auto na tych ustawieniach zrobiło 2-3 tys. km.

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: Regulus » 18 sty 2017, o 15:59

Jeśli to nie jest dedykowana instalacja BRC, to podstawową rzeczą niezbędną do wystrojenia jest zewnętrzna sonda AFR. Jak gazownik jej nie ma, to szkoda Twojej kasy. Jak Ci powie, że nie potrzeba, nie ma sensu etc. to zmień gazownika.

Janusz666
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Janusz666 » 18 sty 2017, o 18:30

To jest dedykowana instalacja BRC P&D z taką kupił ją w salonie pierwszy właściciel. Mój gazownik od Aveo też założył BRC więc będzie OK. Zresztą chyba nie ma dużego powodu do niepokoju, silnik chodzi super. Nie wiem dokładnie jak bardzo oszczędnie ustawił poprzedni właściciel, ale nie sądzę by przesadził, bo robił u swojego znajomego gazownika w ASO Hyundaya, a nie sądzę by ten zrobił zbyt dużą głupotę. Niemniej jak najszybciej umówię się ze swoim i niech ustawi normalnie.

Wracam jednak do najważniejszego. Linka miła przyjść jutro, ale 2 godziny temu dostałem telefon z Automobilkubu, że dostali dzisiaj i auto do odbioru koszt z upustem 700 zł (serwisuje u nich Aveo, a sama linka w Opla 608 zł)). Twierdzą, że po wymianie linki nie powinno być problemów. W czasie jazdy wszystko działa idealnie (tak też działało przed spadnięciem linki) więc oby to było tylko to. Czas pokaże.

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: Regulus » 18 sty 2017, o 22:09

Miejmy nadzieję. Warto kupić ELM327, żebyś mógł odczytać kod błędu, jak się znowu check zapali. Trochę dziwne, że poprzedni właściciel to ignorował, a bardziej że samo gasło...

Janusz666
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Janusz666 » 19 sty 2017, o 08:30

Jeżeli dobrze rozumiem to kupuję coś takiego:
http://allegro.pl/interfejs-elm-327-blu ... 77023.html
http://allegro.pl/elm-327-mini-bluetoot ... 22495.html
Instaluję na laptopie, tablecie, telefonie program i sam mogę odczytać i skasować błędy?

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: Regulus » 19 sty 2017, o 09:14

Tak, takie urządzonko + najwygodniej aplikacja na telefonie (TorquePro, OPL DTC Reader, Autodiagnoza) - w wersjach bezpłatnych tylko odczytywanie kodów, ale płatne wersje to tylko od 10 do kilkunastu zł.

Robbo
Profesjonalista
Imię: Robert
Samochód: Orlando LPG automat
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Robbo » 19 sty 2017, o 10:13

Proponuje INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY BT ICAR OBD2 VGATE ELM327 oraz program OPL DCL (dla opla i chevroleta) . Jako jedyny widzi błąd czujnika paliwa oraz umożliwia skasowanie błędu. Obssługuje również BCM oraz skrzynie automatyczną.

Janusz666
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Janusz666 » 20 sty 2017, o 13:25

Mam już na telefonie TorquePro, OPL DTC Reader, Autodiagnoza Lita, w [poniedziałek będę miał ELM327. Jako, że lubię takie zabawki to dzięki za podpowiedź, nie sądziełem, że za takie grosze można mieć dostęp do komputera.
Jeszcze jakbyście podpowiedzieli gdzie wpina się to w Cruze?

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: Regulus » 20 sty 2017, o 13:44

Obok dźwigni otwierania maski silnika jest gniazdo.

Janusz666
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Janusz666 » 28 sty 2017, o 15:22

W poniedziałek sprawdziłem błędy (P0014 i P0172), skasowałem i do dziś spokój. Jestem dość mocno przekonany , że to błędy ORLENU. Miałem kiedyś przygodę, którą opiszę poniżej, ale że było to jakieś 8 lat temu to zapomniałem i po zakupie auta w obcym mi mieści wyjeżdżając z pustym bakiem widzę Orlen, no trudno zatankowałem do pełna PG i LPG. A moja historia była taka:

Od jedenastu lat użytkuje Aveo 1.2 LPG (teraz syn). Jeszcze na gwarancji zapalił mi się Check (nie miałem jeszcze LPG). W Aso z uwagi, że musieli by robić na swój koszt to powiedzieli, żeby obserwować, a jak coś to wymienią sondę. Check zapalił mi się w pierwszych 3 latach jeszcze chyba ze 4-5 razy, ale po kilku-kilkunastu dniach gasł. Co ciekawe zdarzało mi się to najczęściej w podróży. Spokojnie to przemyślałem i nagle mnie oświeciło: ORLEN!!! Za każdym razem gdy zapalał mi się check było to po przejechaniu kilkudziesięciu km od tankowania w Orlenie (nieduże stacje w miejscowościach turystycznych). Od tego dnia nie tankowałem już w Orlenie, założyłem gaz w 4 roku i do dziś nie zapalił mi się check.
W tym tygodniu znajomy jak usłyszał o moim problemie to opowiedział mi jak zatankował niedawno na Orlenie ML-a to nawet nie ruszył (komputer uniemożliwił jazdę), ale spuścili paliwo (na koszt stacji), zalał innym i auto ruszyło jak nowe.

Awatar użytkownika
Badyl91
Świeżak
Reputacja: 4
Imię: Badyl
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 (91kW)
Kontakt:

Post autor: Badyl91 » 11 lip 2024, o 13:08

Cześć chciałem się podpić pod temat - dosyć stary, ale w zeszłym tygodniu i mnie dopadło zakleszczenie się skrzyni. Zatrzymałem się pod paczkomatem, auto odpalone na luzie. Wsiadłem do auta chciałem wrzucić wsteczny i nie wszedł po puszczeniu sprzęgła i ponownym wciśnięciu dalej nic, ale auto zgasło i już wyglądało jakby cały czas było na biegu sama dźwignia zmiany biegów pozwalała na ruch przód tył (tak jakby 1ka i 2ka) podniesienie ringu na dźwigni nie pozwalało na wrzucenie wstecznego. Auto z wciśniętym sprzęgłem dało się holować.
Auto trafiło do mechanika, po zdemontowaniu wybieraka i przejrzeniu został wyczyszczony przesmarowany założony ponownie i auto jeździ. Mechanik zasugerował, że samo zdjęcie wybieraka mogło usnuć blokadę. Nie mam i nie miałem żadnych problemów z wrzucaniem biegów. Auto ma przebieg 182tys. Od pierwszego właściciela kupione przy przebiegu ok, 100tys. zdarzyło mi się to pierwszy raz.

I najważniejsze w wątku kilka razy padło, że to nie załatwia sprawy i ze trzeba "Trzeba wymienić parę elementów w samej skrzyni, a potem wybierak"
Czy ktoś z Was wie konkretnie jakie elementy są do wymiany za tydzień autem jadę w trasę do Chorwacji. Czy jest jakiś sposób na szybkie odblokowanie skrzyni w trasie?

Awatar użytkownika
Przemek
Fachman
Reputacja: 20
Imię: Przemysław
Samochód: cruze 1.8
Silnik: 1.8 , 141 KM
LPG: BRC
Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
Kontakt:

Post autor: Przemek » 15 lip 2024, o 10:00

To chyba sporadyczna przypadłość tego modelu . W moim przypadku taka awaria miała miejsce 2 razy w ciągu 5-6 lat . Za każdym razem rozebranie , czyszczenie ,, załatwiało '' problem . Czy jest to tylko ,, pudrowanie '' czy jakaś wada fabryczna ani ja ani mechanik nie mamy pojęcia , ale nie do końca wiedział co można by było wymienić , bo organoleptycznie żaden element skrzyni nie był uszkodzony , ani zepsuty , więc póki co temat odpuściłem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”