Zapalająca się nieregularnie kontrolka ładowania akumulatora

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Apollo13_2010
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Łukasz
Samochód: Captiva
Silnik:
Kontakt:

Zapalająca się nieregularnie kontrolka ładowania akumulatora

Post autor: Apollo13_2010 » 7 gru 2016, o 14:45

Witam serdecznie wszystkich
Jak widać w tytule mam problem z ładowaniem AKU jakiś czas temu zaobserwowałem iż pojawia się czerwona kontrolka ładowania akumulatora. Długo nie czekając przystąpiłem do kontroli. Po sprawdzeniu i miernikiem i KTSem czy objaw braku ładowania jest faktyczny. Na mierniku i na KTSie ładowanie w trakcie jazdy i postoju jest na poziomie 13,5V-14,2V(na mierniki różnica 0,1-0,2V) i w nieoczekiwanym momencie spada powoli aż poniżej 12V po czym zapala się kontrolka. Po jakiejś chwili (nieregularnej) ładowanie wraca do normalnego poziomu. W momencie gdy kontrolka się nie świeci i obciążę auto maksymalnym poborem prądu stojąc w garażu napięcie ładowania potrafi spaść do wartości 12,8V. Po powyższych pomiarach przystąpiłem do wymontowania alternatora i sprawdzenia jego działania. z Braku czasu oddałem go do "fachowca" jeden się poddał mówiąc ze jest padnięty regulator i ze nie posiada takiego by wymienić. Drugi stwierdził ze regulator jest dobry ale trzeba wymienić łożyska i koło pasowa. Części dostarczyłem altek został wyczyszczony i poskręcany za co nie mało zapłaciłem ;) i z gotowym altkiem wróciłem do auta po zamontowaniu wyjechałem na jadę próbną przejechałem około 20km (miasto krótka trasa) wszystko było OK aż podjechałem pod dom i kontrolka zaświeciła na nowo. "Fachowiec poradził sprawdzenie mas i kontrolę kabla sterującego. Masy się aż błyszczą wszystkie które udało mi się zlokalizować i do których udało mi się dostać nawet dołożyłem dodatkowy przewód od akumulatora pod sam alternator. Sprawdziłem przewody wzbudzenia i nawet je zdublowałem (od wtyczki po wejście do sterownika silnika). Po kolejnym teście na nowo ten sam objaw. Zakupiłem już dwa regulatory jeden okazał się zupełnym nie wypałem AS za 50zł po wpięciu niema zupełnie ładowania. Teraz czekam na drugi niby dedytkowany ale ma inne piny na wtyczce, jeszcze nie wiem czy zadziała albo coś pomoże.

Moje PYTANIE brzmi: MA KTOŚ JAKIŚ POMYSŁ CO MOŻE BYĆ JESZCZE NIE TAK ZE TA KONTROLKA SIĘ POJAWIA? JAKIŚ MAGICZNY SPOSOB NA SKONTROLOWANIE LUB ZNALEZIENIE TEGO ELEKTRYCZNEGO HOHLIKA?

Auto to CAPTIVA 2.0d 150KM 4x4 z 2006

wiech13
Świeżak
Reputacja: 1
Imię: Bartek
Samochód: Captiva 2.0D 150KM
Silnik:
Kontakt:

Re: Zapalająca się nieregularnie kontrolka ładowania akumula

Post autor: wiech13 » 7 gru 2016, o 21:16

miałem to samo . przez pół roku jeździłem z woltomierzem analogowym podpiętym do gniazda zapalniczki. dopiero wymiana regulatora na dedykowany pomogła

Apollo13_2010
Świeżak
Imię: Łukasz
Samochód: Captiva
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Apollo13_2010 » 8 gru 2016, o 09:30

Wczoraj sprawdziłem alternator na stole testowym męczyłem go ponad 1,5h ze zmiennym obciążeniem i obrotami wzbudzenie działa napięcie wyregulowane cały czas w zakresie 13,5-14,6V zero przerw skoków spadków napięcia. Regulator o prawidłowym przepływie sygnały i zbudzeniu. Ręce rozkładam nie wiem co dalej.

Wiech13 a jaki regulator założyłeś ja mam obecnie w pudełku KOREASTAR dedykowany zamiennik do 93744610 myślisz ze to może pomóc?

barus
Wymiatacz
Reputacja: 35
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 8 gru 2016, o 19:51

Z tego, co opisujesz to trudno wyciągnąć jakieś wnioski, bo testowanie na stole nie wiadomo konkretnie, przy jakich obrotach i przy jakim prądzie obciążenia :ocochodzi:, dlaczego napięcie nie było sztywne np. około 14,6V, no chyba, że za niskie obroty i za duże obciążenie. :ocochodzi:
Duże prawdopodobieństwo, że fiksuje regulator, ale też możliwe, że robi się przerwa na uzwojeniu wzbudzenia lub w obwodzie. A szczotki sprawdzone, niezapieczone?
Gdy w garażu na biegu jałowym silnika obciążysz alternator dużym prądem, to normalne, że napięcie może spaść do 12,8V. Przy inteligentnym systemie ładowania aku tak by się nie stało - podniosły by się obroty silnika.
Fachowiec pierwszej klasy, u którego byłeś, bo według niego za brak ładowania winne są łożyska :H

kodasVW
Aktywny
Imię: Wojciech
Samochód: Captiva 2.0VCDI 2008
Silnik:
Kontakt:

Post autor: kodasVW » 8 gru 2016, o 20:23

Szczotki alternatora są razem z regulatorem problemem może być rolka (pierścień) komutatora ja tak miałem wyjechał się rowek i szczotka była po prostu za krótka szybko się wycierała i nie stykała całą powierzchnią tylko kawałeczkiem. Zdejmij regulator i sprawdź tą rolkę musi być równa gładka i bez nierówności. Wymieniłem koszt 10zł i działa super już 2 rok. Wytarta rolka komutatora to częsta usterka w altkach bo miałem dwa i w każdym jedna bieżnia wytarta i problemy z ładowaniem. Sprawdź czy ci światła nie mrugają zwłaszcza na zimnym silniku to pierwszy objaw uszkodzenia tej rolki.
http://allegro.pl/pierscien-komutator-t ... 99444.html coś takiego w pierwszym lepszym sklepie Boscha kupisz za 10 zł bo to chyba do lanosa taka sama

barus
Wymiatacz
Reputacja: 35
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 8 gru 2016, o 20:46

kodasVW pisze:Szczotki alternatora są razem z regulatorem
No to chyba oczywiste :D Mówiąc o szczotkach miałem na myśli ich długość i czy swobodnie się wysuwają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Elektryka / Elektronika”