Proszę o pomoc w namierzeniu dobrej głowicy do mojego Cruze. Po 8 latach pracy na LPG bez regulacji przez poprzedniego właściciela okazało się po zakupie, że głowica padła i nie opłaca się jej naprawa. Mam silnik 1.8 (2009r) F18D4 2h0, nie przystosowany do gazu. Moje pytania są następujące:
1. Chcę kupić głowicę do tego silnika, czy ktoś może podać numery Chevi i Oplowskie częsci, które pasują do mojego silnika? Czytałem, że to lekko zmodyfikowana kopia silnika z Opla Z18XER. Sam Opel mi to potwierdził, ale gwarancji nie dają.
2. Czy głowica z modyfikacji pod gaz (solidniejsze wykonanie) wykonanej w 2011 przez Cheviego będzie pasować do mojego silnika? Jesli tak to jaki ma numer części?
3. Czy po wymianie głowicy jest bezpieczne dalej jeździć na gazie kontrolując luzy zaworowe cyklicznie (co ile km powinienem to robić?), wymieniając regularnie olej z filtrami, regulując gaz i wymieniając jego filtry raz do roku? Słyszałem, że te silniki nie lubią LPG bo mają cienkie zawory...
Gdyby ktoś pytał:
- przebieg: 130 000 km
- instalacja LPG: LandiRenzo Omegas (niebieskie)
- Rozrząd: wymieniony przy 125 000 km (kupiłem samochód z przebiegiem 124 000 km) na zestaw INA + pompa SKF
- Początek VIN: KL1JF6959AK
Michał