Chevrolet Cruze 2.0 TDI 125KM
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Wojciech
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Chevrolet Cruze 2.0 TDI 125KM
Witam.
Kupiłem wczoraj egzemplarz Chevroleta Cruze (dane podane w temacie wątku). Rocznik 2009, w stanie fizycznym i technicznym bardzo dobry (w porównaniu z wcześniej oglądanymi w komisach). Kupiony od prywatnego gościa, który sprowadził auto z Danii. Wszystko udokumentowane, nie bity, bezwypadkowy. Problem w tym, ze wracając zwróciłem uwage na zużycie paliwa. Zatankowałem wiec na stacji benzynowej pod Łodzią, gdy jechałem juz na rezerwie. Do domu miałem 204km (zgodnie z GPS). Zatankowałem za 100zł, przy cenie 4.3. Mozna powiedzieć ze wystarczyło na styk. Z obliczeń wynika ze kupiłem 23 litry ropy, nie wykończylem go do konca, ale jednak wychodzi 11l/100km. Skąd takie monstrualne liczby? Co moze być przyczyna? Jaki mkze być koszt naprawy? Dodam, ze samochód miał mi służyć w celach zarobkowych jak taryfa po Krakowie. Jezeli nic nie zrobie z tym problemem, wszystko szlak trafi. Poza tym, autko bez zarzutu, do teraz byłem bardziej niż zadowolony. Czułem sie wręcz jak łowca okazji. Z góry dziekuje za każda udzieloną mi pomoc i radę. Pozdrawiam
Kupiłem wczoraj egzemplarz Chevroleta Cruze (dane podane w temacie wątku). Rocznik 2009, w stanie fizycznym i technicznym bardzo dobry (w porównaniu z wcześniej oglądanymi w komisach). Kupiony od prywatnego gościa, który sprowadził auto z Danii. Wszystko udokumentowane, nie bity, bezwypadkowy. Problem w tym, ze wracając zwróciłem uwage na zużycie paliwa. Zatankowałem wiec na stacji benzynowej pod Łodzią, gdy jechałem juz na rezerwie. Do domu miałem 204km (zgodnie z GPS). Zatankowałem za 100zł, przy cenie 4.3. Mozna powiedzieć ze wystarczyło na styk. Z obliczeń wynika ze kupiłem 23 litry ropy, nie wykończylem go do konca, ale jednak wychodzi 11l/100km. Skąd takie monstrualne liczby? Co moze być przyczyna? Jaki mkze być koszt naprawy? Dodam, ze samochód miał mi służyć w celach zarobkowych jak taryfa po Krakowie. Jezeli nic nie zrobie z tym problemem, wszystko szlak trafi. Poza tym, autko bez zarzutu, do teraz byłem bardziej niż zadowolony. Czułem sie wręcz jak łowca okazji. Z góry dziekuje za każda udzieloną mi pomoc i radę. Pozdrawiam
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Chevrolet Cruze 2.0 TDI 125KM
Jakie wskazania przebiegu są na liczniku?
Po drugie, kto kupuje diesla na taxi, diesla z DPF?
Po trzecie zatankować go do pełna, nie za 50 zł. Zrobić trasę ok 100 -150 km z prędkościami do 100 km/h, nie przekraczając 2500 obrotów na silniku i zapanować go raz jeszcze metoda do wybicia pistoletu na tej samej stacji na tym samym dystrybutorze i wtedy wyliczyć średnia.
A jak podasz Vin na Pw to zerknę w system co tam przy nim oficjalnie robili w tej Danii czy Holandii
Po drugie, kto kupuje diesla na taxi, diesla z DPF?
Po trzecie zatankować go do pełna, nie za 50 zł. Zrobić trasę ok 100 -150 km z prędkościami do 100 km/h, nie przekraczając 2500 obrotów na silniku i zapanować go raz jeszcze metoda do wybicia pistoletu na tej samej stacji na tym samym dystrybutorze i wtedy wyliczyć średnia.
A jak podasz Vin na Pw to zerknę w system co tam przy nim oficjalnie robili w tej Danii czy Holandii
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Diesla kupiłem ze względu na to, że dziennie robię po mieście 60-70km, poza miastem 30km, dłuższe trasy (100km) dwa razy w tygodniu. Ok, zrobie tak jak mowisz. Vin podeślę za godzinkę.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
ale te 60-70 km robisz w jednym ruchu, czy w odcinkach 5-10 km i stojąc w korkach?
Pamiętaj ze test drogowy nie może być w mieście, ale na w miarę nie ruchliwej drodze. Najlepiej jakieś expresówce lub autostradzie.
Pamiętaj ze test drogowy nie może być w mieście, ale na w miarę nie ruchliwej drodze. Najlepiej jakieś expresówce lub autostradzie.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Tak jak pisałem, do miasta mam 15-20 kilometrów, wiec 40km dziennie robie płynnym ruchem. W korkach tez niestety stoję, tego sie nie da uniknąć. Oczywiście celowałem w benzynę 1.8, ale cieżko o taka:) autko bedzie teraz cześciej w trasie. Liczyłem jednak na spalanie do 8.0 po miescie. Jutro tankuje do pełna bak i dam znać za jakis czas ile wyszło. Jeszcze jedno pytanie, po tym jak go kupiłem licznik sam cofnął mi sie ze 181tys na 112, średnie spalanie pokazuje mi po miescie 37l, wiec cos jest grubo nie tak z elektronika
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Podjedz do ASO niech wykonają kampanie - szczegóły na mailu.
Przebieg ten 180 tysi wydaje się prawdziwy.
Przebieg ten 180 tysi wydaje się prawdziwy.
Przebieg jak na Danie bardzo nie realny, w Dani za diesla płaci się duże podatki, żeby diesel był opłacalny trzeba nim dużo jeździć. Podatek roczny za Cruza diesla to około 7000 DKK x 0.60 pln.
No i ta nieudolna ingerencja w licznik kilometrów.
No i ta nieudolna ingerencja w licznik kilometrów.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
No ale dane z ASO i systemu rejestracji sie pokrywają. Także te ponad 180k km jest jak najbardziej możliwe
-
- Świeżak
- Imię: Zbigniew
- Silnik:
- Kontakt:
Witam mam ten sam problem w moim Cruzie licznik z 160 000 cofnoł mi się do 104 000 i często skaka poziom paliwa najpierw spada i zaświeca się rezerwa a potem powoli wraca do góry byłem u elektromechanika podpioł go pod komputer i nie łączy przez kostkę z komputerem co to takiego może być jeśli można prosił bym o pomoc
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Masz LPG i to jest znany problem, niestety nie ma rozwiązania.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło