No i zaparkowali na Cruzie
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze 2013 HTB
- Silnik: 1,8 2H0
- LPG: TAK
No i zaparkowali na Cruzie
Dzisiaj z rana w czasie drogi do Katowic jakiś radca prawny zagapił i zaparkował na naszym Cruzie.
W sumie szkód niema dużych - w okolicach tablicy rejestracyjnej wgnieciony zderzak. Podobno uszkodzona jest tez ramka z CTP.
Najgorsze jest to , że "uciekł" nam termin przeglądu i od tygodnia jeździmy bez ważnego przeglądu.
Wiecie może jak PZU podchodzi do tej sprawy?
W sumie szkód niema dużych - w okolicach tablicy rejestracyjnej wgnieciony zderzak. Podobno uszkodzona jest tez ramka z CTP.
Najgorsze jest to , że "uciekł" nam termin przeglądu i od tygodnia jeździmy bez ważnego przeglądu.
Wiecie może jak PZU podchodzi do tej sprawy?
- Załączniki
-
- Cruze.jpg (50.06 KiB) Przejrzano 2538 razy
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: No i zaparkowali na Cruzie
Odmowa wypłaty. Poruszanie się niesprawności pojazdem.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Nie z Twojej winy jest,więc nie powinno być aż tak źle.
O partsy pisz PW.
- Fachman
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Etac nie masz racji, miałem podobną sytuację, w busie zaparkowal inny bus, nadzial się na hak i rozwalił sobie pół przodu. Wezwalem policje, u mnie był przegląd po terminie pare dni, zatrzymali dowód i po naprawie (u mnie jeszcze tylne lampy były rozwalone i OTR) na SKP, wydali pokwitowanie i dowód odebrany z Starostwa.
Brak mandatu, naprawa z OC sprawcy.
Gdyby to kolega Adam był sprawcą to pewnie byłby problem ale w takiej sytuacji nie powinno być problemu.
Brak mandatu, naprawa z OC sprawcy.
Gdyby to kolega Adam był sprawcą to pewnie byłby problem ale w takiej sytuacji nie powinno być problemu.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Tylko w kwestionariuszu jest pytanie o ostatnie badania techniczne. Pytanie w tym samym miejscu jak czy byleś trzeźwy. Dlatego wiem ze szanse na wypłatę są już tylko 50/50. A jak sprawca sie o tym dowie, to będzie to pierwszy powód do odrzucenia jego odpowiedzialności - powie ze światła w aucie nie działały. Ja zawsze podaje czarny scenariusz, a i tak decyzja należy do ubezpieczyciela, a my możemy sobie podywagować.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Czy stan techniczny pojazdu miał wpływ na zdarzenie powodujące szkodę ?
Według mnie nie (czy policja do czegoś się przyczepiła ?), więc brak przeglądu nie stanowi w tym przypadku problemu i Avatar ma rację.
Według mnie nie (czy policja do czegoś się przyczepiła ?), więc brak przeglądu nie stanowi w tym przypadku problemu i Avatar ma rację.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- etac
- Prezes
- Kontakt:
No właśnie huri, brak badań technicznych wskazuje na stan techniczny i uznaje pojazd jako niesprawny.
https://rankomat.pl/o-nas/brak-badania- ... -z-oc-i-ac
https://www.google.com/search?q=brak+ba ... e&ie=UTF-8
https://rankomat.pl/o-nas/brak-badania- ... -z-oc-i-ac
https://www.google.com/search?q=brak+ba ... e&ie=UTF-8
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Możemy sobie tak rozmawiać do jutra, ja mówię jak to wyglądało w praktyce i tyle, problemów nie było, jak będzie w tym wypadku to się może dowiemy.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
toteż powiedziałem. My możemy dywagować tutaj przez 2 miesiące, a potem i tak jakiś Pan/Pani przejrzy papiery i sama zadecyduje. Wystarczy tylko poczytać OWU i są tam jasne stwierdzenia.
U mnie w OWU jest
Tak czy inaczej decyzja należy do urzędnika nie do Nas
U mnie w OWU jest
a stan techniczny pojazdu miał wpływ na zajście wypadku ubezpieczeniowego. i teraz kłoć się jak sie uprą ze jednak nie miał wpływu. Wystarczy ze sprawca powie ze żarówka nie swieciła w tym aucie i pozamiatane.par 12 Wyłączenia odpowiedzialności pkt.1 .5 - powstałe podczas kierowania pojazdem niezarejestrowanym lub pojazdem nieposiadającym ważnego dowodu rejestracyjnego lub ważnego badania technicznego, jeżeli w odniesieniu do tego pojazdu obowiązuje wymóg rejestracji lub wykonywania okresowych badań technicznych, a stan techniczny pojazdu miał wpływ na zajście wypadku ubezpieczeniowego.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
etac po co mi Twoje OWU ?
Jeżeli Ty jesteś sprawcą szkody na moim samochodzie, to mnie nie obchodzi Twoje OWU. Podejrzewam, że większość towarzystw ma takie zapisy ale to są zapisy, jeżeli sprawca a nie poszkodowany nie ma przeglądu.
Nie wiem na jakiej postawie uważasz, że stan techniczny miał wpływ na zajście wypadku ? Widziałeś notatkę sporządzoną przez policję ?
Jeżeli Ty jesteś sprawcą szkody na moim samochodzie, to mnie nie obchodzi Twoje OWU. Podejrzewam, że większość towarzystw ma takie zapisy ale to są zapisy, jeżeli sprawca a nie poszkodowany nie ma przeglądu.
Nie wiem na jakiej postawie uważasz, że stan techniczny miał wpływ na zajście wypadku ? Widziałeś notatkę sporządzoną przez policję ?
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
etac chyba mylisz zapisy dla AC i dla OC

- etac
- Prezes
- Kontakt:
etac pisze:
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
osobiście uważam że nie będzie problemu z odszkodowaniem z OC sprawcy i zgadzam się z hurim że zapis OWU ma rację bytu w sytuacji gdyby to sprawca nie miał ważnego przeglądu, wtedy poszkodowany ma auto naprawione z funduszu gwarancyjnego a sprawcy fundusz gwarancyjny kasę wyciągnie z kieszeni w jakiś sposób 
Pamiętam że jak ja miałem tą sytuację to była jakaś wątpliwość co do ważności OC sprawcy, policjanci nie potrafili tego zweryfikować, ale mówili też żeby się nie martwić bo naszą szkodę pokryję fundusz gwarancyjny a sprawcę będą później szarpać swoimi metodami.

Pamiętam że jak ja miałem tą sytuację to była jakaś wątpliwość co do ważności OC sprawcy, policjanci nie potrafili tego zweryfikować, ale mówili też żeby się nie martwić bo naszą szkodę pokryję fundusz gwarancyjny a sprawcę będą później szarpać swoimi metodami.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Ja dołożę jedno: auto bez ważnych dokumentów nie ma prawa się poruszać po drodze. Ja osobiście jakbym tak stuknął auto i dowiedział się ze nie ma auto badań technicznych odrzuciłbym pokrycie kosztów z mojej polisy OC. Raz juz tak zrobiłem i minęło 20 lat i nikt mnie o to nie ścigał. Poszło pismo od Radcy prawnego, ja naprawiłem auto z swojej polisy AC, ale Pan nie dostał nic, nawet mając oświadczenie podpisane z mojej strony sporządzone na miejscu.
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze 2013 HTB
- Silnik: 1,8 2H0
- LPG: TAK
Tak się składa , że autem kierowała ślubna. Na co dzień poruszam się ComboVanem 
Policja - tak się złożyło - przejeżdżała obok. Jednak widzieli , że nikomu nic się nie stało i tylko kazali zjechać na bok.
Na razie PZU kazało przesłać papiery. Zobaczymy co powiedzą.
Dzisiaj na przeglądzie powiedzieli tylko , że jakiś czujnik - pewnie cofania - jest urwany/naderwany/. Jednak żaden błąd się nie wyświetla to chyba nie jest tak źle.
CDN

Policja - tak się złożyło - przejeżdżała obok. Jednak widzieli , że nikomu nic się nie stało i tylko kazali zjechać na bok.
Na razie PZU kazało przesłać papiery. Zobaczymy co powiedzą.
Dzisiaj na przeglądzie powiedzieli tylko , że jakiś czujnik - pewnie cofania - jest urwany/naderwany/. Jednak żaden błąd się nie wyświetla to chyba nie jest tak źle.
CDN