Problem z uruchomieniem Captivy
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva 2.4 4x4 2006
- Silnik:
- Kontakt:
Problem z uruchomieniem Captivy
Cześć
Mam Captiva 2.4 4x4 2006r
Od pewnego czasu jeżdżę z nią po różnych warsztatach bo w nieprzewidywalny sposób, co jakiś czas ma problem z uruchomieniem. To po krótkiej jeździe pod marketem, to po paru dniach jazdy po dłuższym odcinku jak po około 30min do 1h wracam do auta, Captiva nie chce odpalić. Silnik kręci, słychać, że pompa się załącza w zbiorniku ale silnik nie łapie.
Dodatkowo co jakiś czas podczas jazdy nie równo pracuje, tak jak by coś ją "trzymało" szczególnie przy rozpędzaniu zauważyłem, że dzieje się to skokowo w okolicy 2000 i 3000 obr/min
Wymieniłem:
Cewkę
Warsztat ponoć zaglądał do baku i jest czysto
Zmieniłem nawet kluczyk bo myślałem, że coś jest z immo(czy to jest normalne, że podczas uruchamiania świeci się auto z kłódką, tzn w pozycji on jeszcze przed włączeniem silnika kiedy wszystkie kontrolki się palą).
Captiva była w 3 nieautoryzowanych warsztatach i po prostu już mi ręce opadają.
Dziś z ciekawości sprawdziłem jak mi znowu pod marketem nie chciała odpalić i zdjąłem napięcie z Aku na 1min - po ponownym podłączeniu odpaliła od ręki.
Czy ktoś z Was spotkał się z tym?
Mam Captiva 2.4 4x4 2006r
Od pewnego czasu jeżdżę z nią po różnych warsztatach bo w nieprzewidywalny sposób, co jakiś czas ma problem z uruchomieniem. To po krótkiej jeździe pod marketem, to po paru dniach jazdy po dłuższym odcinku jak po około 30min do 1h wracam do auta, Captiva nie chce odpalić. Silnik kręci, słychać, że pompa się załącza w zbiorniku ale silnik nie łapie.
Dodatkowo co jakiś czas podczas jazdy nie równo pracuje, tak jak by coś ją "trzymało" szczególnie przy rozpędzaniu zauważyłem, że dzieje się to skokowo w okolicy 2000 i 3000 obr/min
Wymieniłem:
Cewkę
Warsztat ponoć zaglądał do baku i jest czysto
Zmieniłem nawet kluczyk bo myślałem, że coś jest z immo(czy to jest normalne, że podczas uruchamiania świeci się auto z kłódką, tzn w pozycji on jeszcze przed włączeniem silnika kiedy wszystkie kontrolki się palą).
Captiva była w 3 nieautoryzowanych warsztatach i po prostu już mi ręce opadają.
Dziś z ciekawości sprawdziłem jak mi znowu pod marketem nie chciała odpalić i zdjąłem napięcie z Aku na 1min - po ponownym podłączeniu odpaliła od ręki.
Czy ktoś z Was spotkał się z tym?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Problem z uruchomieniem Captivy
Dobrze by znac jakie błedy wystepują w tym momencie, ale nie tylko sprawdzone zwykłym ELM, ale czyms lepszym. W innym wypadku to szukanie igły w stogu siana. Od przepalonej wiązki, po uszkodzone czujniki.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Rozumiem... Chyba jestem skazany na serwis autoryzowany. Jest to tak wredna przypadlosc ze jak w warsztatac stal odpalony , wylaczany to nic sie nie dzialo.
Z ELM mam błędy:
- P046c
- P0134
Czy przy on(przed uruchomieniem rozrusznika) powinna sie palic kontrolka immo kłódka.
Z ELM mam błędy:
- P046c
- P0134
Czy przy on(przed uruchomieniem rozrusznika) powinna sie palic kontrolka immo kłódka.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
ELM nie widzi wszystkich błedów.
Potrzebna jest głebsza diagnoza, czyms na wzor Delphi scaner, bo te błedy co podałeś, czyli bład na EGR i bład z sondy lambda nie powinien blokowac mozliwości uruchomienia silnika.
Potrzebna jest głebsza diagnoza, czyms na wzor Delphi scaner, bo te błedy co podałeś, czyli bład na EGR i bład z sondy lambda nie powinien blokowac mozliwości uruchomienia silnika.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dzieki za info.
Jeszcze jedno szybkie pytanie.
Gdzie i jaki mogę kupić akumulator pasujący korpusem do mojej captivy? Jakis czas temu sklep sciagnal dla mnie aku o identycznych parametrach elektrycznych, z plusem po wlasciwej stronie... Ale okazalo sie, że nie pasuje pod obejme mocujaca aku.
Czy jest jakis sprawdzony aku oprucz delkora(ktorego nie ma juz w polsce) ktory bez przerobek pasuje do captivy 2.4?
Jeszcze jedno szybkie pytanie.
Gdzie i jaki mogę kupić akumulator pasujący korpusem do mojej captivy? Jakis czas temu sklep sciagnal dla mnie aku o identycznych parametrach elektrycznych, z plusem po wlasciwej stronie... Ale okazalo sie, że nie pasuje pod obejme mocujaca aku.
Czy jest jakis sprawdzony aku oprucz delkora(ktorego nie ma juz w polsce) ktory bez przerobek pasuje do captivy 2.4?
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Captiva
- Silnik:
- Kontakt:
Cześć, ja mam w swojej Captivie Banner 4 biegunowy, 80 Ah. Czyli jest od oryginalnego mniejszy bo poprzedni miałem 91 Ah.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dziekuje poszukam
-
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Silnik:
- Kontakt:
Co do akumulatora ,kupiłem miesiąc temu Futurę Centry dedykowana do tego auta, rzeczywiście te śruby mocujące są za krótkie ,ale 2 płaskowniki zakupione w markecie zrobiły robotę ,A akumulator jest mocny -3 lata gwarancji z pakietem asistance.
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Silnik:
- Kontakt:
Ja u siebie chciałem mieć na oryginalne mocowanie, także wybór padł na ten model trochę mniejsza pojemność ale prąd rozruchowy zdaje się ten sam.