szarpanie prz dodawaniu/ujmowaniu gazu, nie chce odpalić 1.6
- karpior
- Profesjonalista
- Reputacja: 3
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
szarpanie prz dodawaniu/ujmowaniu gazu, nie chce odpalić 1.6
Zauważyłem ostatnio dziwny objaw:
Podczas jazdy ze stałą prędkością nagle przy dodaniu gazu objawiło się to szarpnięciem, tak samo odjęcie gazu (hamowanie silnikiem). Nawet bardzo delikatne dodanie/ujęcie gazu kończyło się szarpnięciem, co też było widoczne na wskazówce obrotomierza. Jadąc ok. 60-70km/h wcisnąłem sprzęgło i wtedy obroty spadły do 0, czyli silnik praktycznie zgasł... Puściłem sprzęgło i od razu obroty wskoczyły i auto w ogóle już nie szarpało... Specjalnie włączyłem klimę, ogrzewanie szyby, kręciłem do 6 tys. obr/min, jechałem też na obrotach poniżej 2 tys. i w ogóle już nie szarpało...
Wróciłem do domu, podpiąłem ELMa i żadnych błędów nie znalazłem...
Dziś, czyli po ok. 1,5 tygodnia po krótkim postoju przekręcam kluczyk, a silnik nie chce odpalić - nierówne obroty od razu spadające do zera...
Po 2 próbach zakończonych niepowodzeniem podpiąłem ELMa i znów żadnych błędów nie znalazłem.
Po ok. 3 minutach silnik odpalił bez problemu i znowu nie było żadnych szarpnięć ani nic niepokojącego... Błędów brak.
Na co mogą takie objawy wskazywać?
Czyżby któryś czujnik/jego okablowanie szwankowało?
Np. czujnik położenia wału?
Podczas jazdy ze stałą prędkością nagle przy dodaniu gazu objawiło się to szarpnięciem, tak samo odjęcie gazu (hamowanie silnikiem). Nawet bardzo delikatne dodanie/ujęcie gazu kończyło się szarpnięciem, co też było widoczne na wskazówce obrotomierza. Jadąc ok. 60-70km/h wcisnąłem sprzęgło i wtedy obroty spadły do 0, czyli silnik praktycznie zgasł... Puściłem sprzęgło i od razu obroty wskoczyły i auto w ogóle już nie szarpało... Specjalnie włączyłem klimę, ogrzewanie szyby, kręciłem do 6 tys. obr/min, jechałem też na obrotach poniżej 2 tys. i w ogóle już nie szarpało...
Wróciłem do domu, podpiąłem ELMa i żadnych błędów nie znalazłem...
Dziś, czyli po ok. 1,5 tygodnia po krótkim postoju przekręcam kluczyk, a silnik nie chce odpalić - nierówne obroty od razu spadające do zera...
Po 2 próbach zakończonych niepowodzeniem podpiąłem ELMa i znów żadnych błędów nie znalazłem.
Po ok. 3 minutach silnik odpalił bez problemu i znowu nie było żadnych szarpnięć ani nic niepokojącego... Błędów brak.
Na co mogą takie objawy wskazywać?
Czyżby któryś czujnik/jego okablowanie szwankowało?
Np. czujnik położenia wału?
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: szarpanie prz dodawaniu/ujmowaniu gazu, nie chce odpalić
Przepustnica. Zacząłbym od potencjometru przepustnicy,na podkładke.
O partsy pisz PW.
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Potencjometr w sensie czujnik położenia przepustnicy?
Zastanawia mnie czy to nie jest związane z oprzewodowaniem, ponieważ dziś wracając z pracy nic się podejrzanego nie działo, gwałtownie przyspieszając i hamując silnikiem nie szarpnęło nawet raz...
Zastanawia mnie czy to nie jest związane z oprzewodowaniem, ponieważ dziś wracając z pracy nic się podejrzanego nie działo, gwałtownie przyspieszając i hamując silnikiem nie szarpnęło nawet raz...
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Może adaptacja przepustnicy ? http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... ead#unread
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: kazik
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Potencjometr przepustnicy. Mam gdzieś sztukę swoją nietykaną. Poszukam
O partsy pisz PW.
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Dziś przez cały dzień było OK aż do wieczora - był problem przy odpalaniu - silnik zapalił ale strasznie wahały się obroty, czuć było trochę paliwem (co prawda mam pęknięty kolektor wydechowy), po ruszeniu z miejsca auto zaczęło dość mocno szarpać i po wciśnięciu sprzęgła przy niewielkiej prędkości zgasło, po puszczeniu sprzęgła znów obroty wskoczyły ale tu pojawił się CHECK i błąd nr
P0108 - Manifold Absolute Pressure/Barometric Pressure Circuit High Input
Błąd skasowałem i wtedy wszystko się uspokoiło, autko działało sprawnie i błąd już nie wystąpił.
Pytanie tylko czy błąd ten mógł wystąpić w wyniku uruchomienia silnika "od kół" czy też mamy winowajcę problemu... Jutro przejrzę TISa jeśli chodzi o diagnozę tego kodu DTC
P0108 - Manifold Absolute Pressure/Barometric Pressure Circuit High Input
Błąd skasowałem i wtedy wszystko się uspokoiło, autko działało sprawnie i błąd już nie wystąpił.
Pytanie tylko czy błąd ten mógł wystąpić w wyniku uruchomienia silnika "od kół" czy też mamy winowajcę problemu... Jutro przejrzę TISa jeśli chodzi o diagnozę tego kodu DTC
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie czasami szarpnie, i check od tego się świeci, ale to przy 1.8
Tylko u mnie nigdy nie było problemów z odpalaniem.
To może walniętego Mapa, a odepnij sobie czujnik który masz na rurze dolotowej i zobacz czy będzie tak samo.
Tylko u mnie nigdy nie było problemów z odpalaniem.
To może walniętego Mapa, a odepnij sobie czujnik który masz na rurze dolotowej i zobacz czy będzie tak samo.
O partsy pisz PW.
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
właśnie wyczytałem że przy odpięciu MAPa komputer przyjmie domyślne parametry i szarpanie powinno zniknąć, natomiast wzrośnie spalanie.
czy czujnik MAP pasuje kupić nowy oryginalny czy może być zamiennik? tylko nowe mnie interesują
czy czujnik MAP pasuje kupić nowy oryginalny czy może być zamiennik? tylko nowe mnie interesują
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
nie wiem, zazwyczaj zamienniki montują. trzeba by było wiedzieć jakie parametry ma oryginał a jakie zamiennik. zamiennik może mieć inne ustawienia i być kicha niestety
O partsy pisz PW.
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
możesz mi na PW podesłać jak cenowo u Ciebie wychodzi oryginał i zamiennik?
- robik
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 2
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Tu masz link tego co ja kupowałem plus nr katalogowe...
http://archiwum.allegro.pl/oferta/czujn ... 76507.html#
http://archiwum.allegro.pl/oferta/czujn ... 76507.html#
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
dzięki robik, zaryzykowałem i kupiłem
jak wymiana nie pomoże to oddam w ręce fachowca 
po odpięciu czujnika pojawił się błąd P0107 (za niskie napięcie MAP) zamiast P0108 (za wysokie napięcie MAP) i autko też szarpało

po odpięciu czujnika pojawił się błąd P0107 (za niskie napięcie MAP) zamiast P0108 (za wysokie napięcie MAP) i autko też szarpało
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
09.09.2016 wymiana MAP sensora - 83 PLN z alledrogo, póki co nic się nie dzieje...
zauważyłem trochę już nadgryziony zębem czasu, aczkolwiek szczelny przewód podciśnienia do tegoż sensora - przy okazji się wymieni na jakiś inny... No chyba, że można gdzieś dostać nowy dedykowany?
Utrafiłem na Torque Pro moment gdy auto uruchomione szarpie, dławi się i czuć paliwem - parametr "Vacuum" wyrażony w jednostkach in/Hg miał wtedy taką wartość, jak przy przepustnicy otwartej na full (tzw. gaz do dechy), więc teza usterki MAP sensora wydaje się być słuszna...
Czas pokaże
zauważyłem trochę już nadgryziony zębem czasu, aczkolwiek szczelny przewód podciśnienia do tegoż sensora - przy okazji się wymieni na jakiś inny... No chyba, że można gdzieś dostać nowy dedykowany?
Utrafiłem na Torque Pro moment gdy auto uruchomione szarpie, dławi się i czuć paliwem - parametr "Vacuum" wyrażony w jednostkach in/Hg miał wtedy taką wartość, jak przy przepustnicy otwartej na full (tzw. gaz do dechy), więc teza usterki MAP sensora wydaje się być słuszna...
Czas pokaże

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Z metra kup na 3,2mm przekrój.
O partsy pisz PW.
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
co prawda auto 7 dni stało nieużywane, ale problem chyba rozwiązany wymianą MAP sensora
od wymiany zero problemów

-
- Świeżak
- Imię: Karol
- Samochód: Nubira
- Silnik:
- Kontakt:
Ja mam pytanie czy czujnik podcisnienia moze miec wplyw na falujace obroty nierowna prace na wolnych obrotach i niedopalanie paliwa pomiary na wydechu mowia ze zamiast byc do 200 czegos tam jest nawet 700
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Może być, jeszcze sonda itp.
O partsy pisz PW.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
A jak sonda zmienia napiecie to tez moze byc uszkodzona. Moze masz pomysl jak to zdiagnozowac lub wykluczyc Na paliwie nie mam zadnego check do tej pory wymienione egr przepustnica wyciety katalizator , swiece , kable filtry . Jest tez tak ze zawiesza sie na obrotach w okolicy 2-2,5k i tak sobie wisi przez troche .
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Jak dla mnie podwyższone wyniki analizy spalin pewnie będą spowodowane wyciętym katalizatorem, choć nie sprecyzowałeś dokładnie co jest za wysokie.
- karpior
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Jeśli masz możliwość podpięcia ELMa i Torque (przykładowo), to można podglądnąć na żywo dane z MAP sensora, czy odpowiednio zmienia się wartość podciśnienia podczas wciskania gazu i odpuszczania. Tak samo czujnik położenia przepustnicy i inne elementy które mogą powodować szarpanie, nierówną pracę itp.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Mam ELM i wartosc Map sensor na wolnych jest w okolicy 55 - przy dodaniu gazu zmienia sie .
Pewnie troche beda przez katalizator ale spaliny sa tez tluste jak niespalone paliwo by bylo wnich .
Pewnie troche beda przez katalizator ale spaliny sa tez tluste jak niespalone paliwo by bylo wnich .
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
dokladnie za wysokie weglowodory w spalinach .
Wczoraj znajomy mi sie podpial czyms swoim pod komputer - fakt ciezko bylo znalesc i dopasowac zeby podawalo wiecej parametrow ale cosudalo sie ustalic .
Bardzo skacza wartosci czujnika spalania stukowego w calym zakresie zmiany i to dosc szybkie .
Oraz ze lambda ktora podaje zmiany stanu robi to za wolno . udowodnil mi ze autko na wysokich obrotach tez faluje mimo iz nieczuc tego przy jezdzie .
Odlaczylismy lambde i autko natychmiast chodzilo prawie idealnie - po powrocie do domu 10 km na benzynie lekko zaczal nierowno chodzic przz chwile - dzis rano czyli po nocy znowu chodzi rowno .
Wczoraj jeszzcze czesto zatrzymywaly sie obroty na 1500 i staly dopuki nie dostaly obciazenia bieg i troche popuszczone sprzeglo i schodzily .
Pytanie czy lambda jest uszkodzona na pewno czy to tylko wypadkowa jakas ze bez lambdy lepiej chodzi .
Moze macie jakies pomysly .
Wczoraj znajomy mi sie podpial czyms swoim pod komputer - fakt ciezko bylo znalesc i dopasowac zeby podawalo wiecej parametrow ale cosudalo sie ustalic .
Bardzo skacza wartosci czujnika spalania stukowego w calym zakresie zmiany i to dosc szybkie .
Oraz ze lambda ktora podaje zmiany stanu robi to za wolno . udowodnil mi ze autko na wysokich obrotach tez faluje mimo iz nieczuc tego przy jezdzie .
Odlaczylismy lambde i autko natychmiast chodzilo prawie idealnie - po powrocie do domu 10 km na benzynie lekko zaczal nierowno chodzic przz chwile - dzis rano czyli po nocy znowu chodzi rowno .
Wczoraj jeszzcze czesto zatrzymywaly sie obroty na 1500 i staly dopuki nie dostaly obciazenia bieg i troche popuszczone sprzeglo i schodzily .
Pytanie czy lambda jest uszkodzona na pewno czy to tylko wypadkowa jakas ze bez lambdy lepiej chodzi .
Moze macie jakies pomysly .
-
- Świeżak
- Imię: Darek
- Samochód: Nubira 1.8 CDX kombi
- Silnik:
- Kontakt:
Witam.
Temat falujących obrotów szarpania błędów sądy map sensora i tym podobnych przerabiałem rok temu w silniku 1.8 polecam wymianę map sensora u mnie umiejscowiony był na kolektorze ssącym , wadliwy sensor raz działał poprawnie raz stwarzał problemy i wtedy komp zgłaszał przeróżne błędy , ja akurat kupiłem na allegro używkę bo nie był dostępny oryginał a czas pilił polecam Ali-expres jeśli czas nie goni tam są dostępne, w sumie są dwa typy różnią się mocowaniem -prawe, lewe.
Byłbym zapomniał oczywiście tez polecam sprawdzić świece listwę zapłonową wtryski paliwa i gazu bo tez dają podobne objawy mogą lać paliwa lub dawać za mala dawkę to moje spostrzeżenia jakie przerobiłem
u siebie
Temat falujących obrotów szarpania błędów sądy map sensora i tym podobnych przerabiałem rok temu w silniku 1.8 polecam wymianę map sensora u mnie umiejscowiony był na kolektorze ssącym , wadliwy sensor raz działał poprawnie raz stwarzał problemy i wtedy komp zgłaszał przeróżne błędy , ja akurat kupiłem na allegro używkę bo nie był dostępny oryginał a czas pilił polecam Ali-expres jeśli czas nie goni tam są dostępne, w sumie są dwa typy różnią się mocowaniem -prawe, lewe.
Byłbym zapomniał oczywiście tez polecam sprawdzić świece listwę zapłonową wtryski paliwa i gazu bo tez dają podobne objawy mogą lać paliwa lub dawać za mala dawkę to moje spostrzeżenia jakie przerobiłem