konradoo pisze:Schemat to schemat,a mnie to korci trójkącik - ja,szlifierka i kzfr
SCHEMAT to schemat - chodziło o cewkę.
a kzfr to koło zmiennych faz rozrządu....
i do niej chętnie się szlifierką dobiorę.....
konradoo pisze:Schemat to schemat,a mnie to korci trójkącik - ja,szlifierka i kzfr
Wojtek! Na wszelki wypadek dopytam, bo ostatnio odnoszę wrażenie, że nie zawsze do końca się rozumiemy, a może jestem w błędziewszim pisze:No właśnie nie wiele z niego wynika. Ta cewka zespolona to czarna skrzynka.barus pisze:Taki schemat gdzieś z archiwum wygrzebałem.
barus pisze: Tak jak na początku tego wątku przewidywałem na 90% cewka wyposażona jest w 4 cewki/transformatory WN a ich uzwojenie pierwotne z jednej strony zasilane są po przekaźniku napięciem 12V a z drugiej kluczowane do masy, każdy trafo oddzielnie, przez moduł ECM.
W tym momencie mam mały dylemat, bo schemat przedstawia zupełnie coś innego, nie kluczuje do masy tylko podaje stan wysoki.
No to tak samo obaj kombinujemy, czemu ci ten schemat nie pasował? Z K20 wszystkie te wyjścia są odłączone i wtedy na DFEG jest 12V bo przełazi cewkami od A, a potem w odpowiednich fazach następuje dla danej cewki DFE lub G chwilowe podłączenie do masy co powoduje naładowanie cewy by w momencie ponownego rozłączenia wyindukować bumbarus pisze:I dokładnie tak jest w Cruzie. Po włączeniu zapłonu pojawia się + 12V w punkcie A i takie samo napięcie w punktach D,F,E,i G. Po uruchomieniu silnika rozpoczyna się kluczowanie punktów D,F,E i G do masy. .
To akurat nie będzie trudne, ale będzie z tym trochę zabawywszim pisze: jak się kapnąć z którego DFEG jest sterowana która świeca? Miernikiem tego nie zmierzysz chyba
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość