Roadnav S160 Android 4.4.4 KitKat - ACS-8945M

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
Fachman
Reputacja: 0
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Roadnav S160 Android 4.4.4 KitKat - ACS-8945M

Post autor: Avatar » 13 maja 2016, o 11:10

Po niemalże dwóch miesiącach użytkowania mojego chińczyka (z polskim brandingiem) chciałbym podzielić się uwagami na temat funkcjonowania headunita tym bardziej że pojawia się zainteresowanie na PW, dalsze pytania proszę zadawać w tym wątku aby każdy mógł czerpać z tej wiedzy.

Na wstępie - radio zakupiłem w polskiej firmie z polskim brandingiem ze względu na obawy o realną możliwość realizacji jakiejkolwiek gwarancji.
Sprzęt w Polsce figuruje pod nazwą ACS-8945M i dostępny jest na witrynie internetowej radiocar24.pl.
Tak naprawdę jest to chińczyk Roadnav S160 M045, S160 to numer nowej serii stacji (czyli tzw. headunitów) producenta natomiast M045 jest to numer modelu czyli dostosowania produktu do konkretnego pojazdu w tym przypadku Chevrolet Cruze, wszystkie S160 są takie same, różnią się tylko implementacją pod dany pojazd tematów związanych głownie z CAN i tutaj pojawiają się różne modele w zależności od marki i modelu.

Urządzenie jest niemalże w całości spolszczone, dokładnie to wszystko co wystawia czysto sam Android.
W wersji angielskiej dostępne są jedynie elementy związane już z dodatkami od producenta, tutaj komponenty są wybiórczo przetłumaczone, nie są wcale przetłumaczone lub w taki sposób że wolałbym aby nie były przetłumaczone.
Któregoś dnia usiądę do tematu i prześlę do producenta listę rzeczy do przetłumaczenia, podobno nie ma problemów z zrobieniem takiej poprawki.
W każdym bądź rzazie podstawa jest przetłumaczona i mi angielskie wstawki nie przeszkadzają, zresztą cały interfejs fabrycznych aplikacji jest pod kątem tekstu zminimalizowany tak aby faktycznie elementów w ogóle wymagających tłumaczenia było jak najmniej.

Menu główne:
ObrazekObrazekObrazek

Opcje oznaczają to co jest opisane na poszczególnych przyciskach, co warto wyjaśnić, opcja Bluetooth to opcja wykonywania połaczeń telefonicznych, , opcja Audio to muzyka A2DP poprzez telefon z Bluetooth.

Panel sterowania telefonem Bluetooth wygląda następująco:
ObrazekObrazekObrazek

Aplikacja potrafi pobierać kontakty z książki adresowej telefonu, podczas wykonywania czy odbierania połączeń pokazuje jedynie imię oraz nazwisko z książki adresowej nie ściąga pola firmy czy stanowiska. Dla mnie są to ważne pozycje ale nie stanowi to strasznego problem ponieważ i tak widzę na telefonie połączenie przychodzące i te dodatkowe pola.
Połączenie można odebrac telefonem lub poprzez kliknięcie podczas odbierania połączenia w przycisk odebrania na ekranie.
Nie wiem czy działa opcja odbierania połączenia z kierownicy która ma tak przycisk, ja takowego nie mam więc nie potrafię tego sprawdzić.

Aplikacja do radia wygląda w następujący sposób:
ObrazekObrazekObrazek

Przyciski na ekranie głównym (6 sztuk pod skalą częstotliwości) są niezalezne z przyciskami fizycznymi na panelu radia.
Jest to plus i minus zależy jak na to patrzeć. Na przyciskach dotykowych ustawione mam moje ulubione radia które słucham na swoich terenach.
Na przyciskach fizycznych mam radia które wyszukałem, przydatne jest to w trasie ponieważ podczas jazdy można włączyć wyszukiwanie stacji radiowych jednym przyciskiem i system automatycznie zapamiętuje je pod przyciski fizyczne. Wyszukiwanie robię zawsze z włączoną opcją LOC aby wyszukiwał najmocniejsze radia w okolicy.
Umożliwia to szybkie przełączanie pomiędzy stacjami radiowymi które są dobrze słyszalne podczas jazdy.
W rodzimych stronach znów można wrócić do stacji które mamy na ekranie dotykowym i ewentualnie przypisać je ręcznie pod przyciski fizyczne.
Przycisk RDS przenosi nas do 4 opcji widocznych na trzecim zdjęciu.

Odtwarzacz do muzyki:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Odtwarzacz muzyki czyta WAV, MP3, WMA, Flac (w wersji 1.2.1).
Nowszych FLAC nie czyta fabryczny player muzyczny, inne czytają bez problemu np. PowerAMP.
Odtwarzacz czyta również okładki, ja stosuje format 500x500 pikseli.
Jest opcja odtwarzania losowego, tworzenia playlist, odtwarzania według albumu, artystów, utworów.
Do jakości dźwięku nie mam zarzutów, ustawienia EQ mam tak jak widać prócz ustawienia Bass boost i 3D, to mam wyłączone.
Włączenie tych opcji podbija dźwięk ale osobiście nie lubie takich dodatków, sam equalizer jest tak ustawiony na co dzień jak na zdjęciu.
Suwaki głośności dla poszczególnych źródeł robią to co jest opisane czyli można podbić dany kanał lub go zredukować.
Radio FM mam zredukowane ponieważ gra dosyć głośno i jest to zbyt głośno w stosunku do głośności aplikacji do nawigacji więc tutaj mam to wyregulowane.
Trzeba pamiętać o tym że głośność dla nawigacji i np. odtwarzacza MP3 jest taka sama, tego nie rozgraniczymy ponieważ ograniczenie Androida polega na tym że kanał multimediów jest wspólny dla wszystkich aplikacji i tego nie idzie przeskoczyć - nie jest to limit samego radia.
Pozostaje ewentualnie szukanie odtwarzacza który ma swoją regulacje głośności wewnątrz czy aplikacji jak np. mapy google w których idzie ustawić głośność komunikatów niezależnie od ogólnego poziomu głośności.

Zrzut ekranowy panelu do sterowania klimatyzacji:
Obrazek

Jak pisałem w wcześniejszych wątkach jest błąd polegający na tym że wyświetla mi się opcja AQS które nie mam i pokazuje -,0oC z prawej strefy klimatyzacji które Cruze nie posiada, reszta pracuje prawidłowo.

Ekran główny Androida (launchera), odpalony NaviExpert i aplikacja do sprawdzania GPS:
ObrazekObrazekObrazek

Do działania aplikacji do nawigacji ani do samego GPS-u nie mam żadnych uwag, fix wpada szybko, działa sprawnie, antene zlokalizowałem w górnym schowku na podszybiu - nie wystawiałem jej nigdzie na zewnątrz - fix jest z miejsca w którym zrobiłem fotkę z programu do nawigacji.

Zrzuty ekranowe z dodatkowej aplikacji która jest dostępna z urządzeniem:
ObrazekObrazekObrazek

Z powyższych zdjęć nie działa jedynie pokazywanie chwilowego spalania, widać tej opcji nie czyta po CAN.

W razie pytań proszę je zadawać w tym wątku aby każdy mógł z odpowiedzi skorzystać.

Awatar użytkownika
KoM
Profesjonalista
Reputacja: 1
Imię: Rafał
Samochód: Cruze 2.0 VCDI
Silnik:
Kontakt:

Re: Roadnav S160 Android 4.4.4 KitKat - ACS-8945M

Post autor: KoM » 13 maja 2016, o 12:08

Możesz nagrać jakiś filmik z działania tego Roadnav'a ?

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 13 maja 2016, o 13:32

Coś nagram jak będzie czas i statyw albo osoba robiąca za statyw :)

Odpowiedzi na pytania które wpłynęły do tej pory na PW:

1) Wszystkie potrzebne kable są w zestawie łącznie z anteną GPS, kamerę cofania też dostałem ale ramka jest pod sedana więc nie do wykorzystania w Hatchbacku, kable do podłokietnika prowadzi się od samego radia aż do podłokietnika i wpina już w fabryczne gniazda w podłokietniku, nie ma żadnych łączeń po drodze;
2) Instalować można dowolne aplikacje z .apk lub z Sklepu Play - nie napotkałem żadnych ograniczeń;
3) Radio jest mniej czułe niż fabryczne czyli szybciej gubi stacje czy szumi, lokalne stacje działają OK, problem jest z tymi które są nadawane z bardziej odległych nadajników, natomiast dostrojenie radia odbywa się bardzo szybko poprzez auto wyszukiwanie także nie jest to problem - przynajmniej dla mnie, chyba że ktoś upiera się aby cały czas słuchać konkretnej stacji to może mieć martwe pola;
4) Sterowanie z kierownicy działa prawidłowo w zakresie wszystkich przycisków, SRC, Volume, Następny/poprzedni otwór, mute;
5) Złącze AUX i USB fabryczne w podłokietniku dla wyższych wersji Cruze działa i potrzebne wiązki są w zestawie;
6) Łącznie mamy 2 porty USB (w podłokietnik i na kabelku) oraz dwa sloty kart SD (sloty przy ekranie);
7) Radio włącza się automatycznie przy przekręceniu zapłonu w stacyjce i zawsze odpala fabrycznie na aplikacji muzycznej/nawigacji/radiu - zależnie co było ostatnie, nie idzie tego zmienić w oficjalnym oprogramowaniu;
8) Przycisk ON/OFF na panelu umożliwia wyłączenie ekranu i radia - wyciszenie wszystkiego - natomiast wpuszcza to radio w stan uspienia tak jak by przy wyjsciu z pojazdu na okres do 10 minut - wtedy radio nie wyłącza się całkowicie tylko usypia dzięki czemu startuje od razu po przekręceniu kluczyka bez ładowania systemu;
9) Podczas pracy aplikacji do nawigacji jest możliwe używanie radia bądź aplikacji do muzyki jednocześnie, ale trzeba tą daną aplikację do nawigacji ustawić w opcjach pojazdu jako domyślną w innym wypadku aplikacja od razu wyciszy radio FM;
10) Można uruchamiać w tle ile aplikacji się chce jednocześnie z radiem ale w przypadku gdy inna aplikacja zajmie scieżkę audio w Androidzie to może to wyłączyć radio, nie sprawdzałem tego dokładnie, nie korzystam z Nawigacji, np. Yanosika i radia jednocześnie. Używam w wariancie FM + Navi, Muzyka + Navi;
11) Udostępnianie internetu z telefonu poprzez hot-spot w telefonie działa bez zarzutu - radio posiada WiFi, są też dongle na USB - modemy 3G i 4G ale nie sprawdzałem tej funkcjonalności;
12) Funkcja rozmów bluetooth działa bez zarzutu;
13) Aby działało wyświetlanie informacji z CAN o otwarciu drzwi koniecznie potrzeby jest interpreter CAN który wpinany jest między CAN z pojazdu a radiem - powinien być w zestawie;
14) Po podłączeniu połączeń elektrycznych wszystkie przyciski działają automatycznie i nie trzeba nic ustawiać na kierownicy czy panelu z radia - panel z przyciskami używamy fabryczny, nie dostajemy nic nowego;
15) Z kablami jest tak że jedna wtyczka pasuje w jedno gniazdo także wystarczy czytać i myśleć przy robocie, nie kojarzę aby można było coś tam schrzanić, przynajmniej my takiego problemu nie mieliśmy.
16) Niezależnie od wersji Cruze-a dostępny jest jeden i ten sam model radia dla danego rocznika tj. 2008 - 2012. 2013 i nowsze mają inne ramki więc jest wymagany inny model (nadal S160 ale Mxxx) do odpowiedniego rocznika

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 13 maja 2016, o 13:43

Dodatkowy opis związany z panelem działania telefonu po bluetooth:

Ekran aktywnego połączenia:
Obrazek
Przycisk całkiem z prawej otwiera klawiaturę ekranową, przycisk drugi od prawej wyłacza bluetooth aby rozmowa wróciła do słuchawki telefonu;

Ekran podczas wybierania numeru (zestawiania połaczenia):
Obrazek

Ekran połączeń przychodzących:
Obrazek

Ekran połączeń wychodzących:
Obrazek

Ekran połaczeń nieodebranych;
Obrazek

Książka telefoniczna:
Obrazek
Przycisk z lewej strony pobiera kontakty z telefonu (kontakty pobierane są sprawnie nawet przy książce na 7xx pozycji)

Aby wykonać połączenie obojętnie na której liście trzeba kliknąć w zieloną słuchawkę, kliknięcie w pozycje numeru czy opisu nic nie daje i jest to zdecydowany błąd.
Ja zestawiam połączenie zawsze z telefonu ze względu na używanie inteligentnego wybierania, filtrującego po imieniu, nazwisku, firmie, stanowisku i kilku innych rzeczach także dla mnie ma to mniejsze znaczenie ale zwracam na to uwagę

Panel wybierania numeru:
Obrazek

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 14 maja 2016, o 09:05

Dla forumowiczów i gości naszego forum, poniżej udostępniam firmware od Roadnava:

2016.01.14:

M045-eng.rks160.20160114.114650.01602170

CRC32: 0804C931
MD5: 439B6701AB2E06EF81840DE5CD1907DF
SHA-1: 2699AA0AA399203E6A613BDB7181244EE7120F5B

Zmiany:
- aktualizacja firmware MCU

2016.04.16

M045-eng.rks160.20160416.150742.01604120

CRC32: 420D5EB2
MD5: F8150CB5B1F95ABB1557F54635FF41ED
SHA-1: 2708EFC4CBBF8F9A82DFE01CEB963D0C60F741BA

Zmiany:
- poprawki w działaniu funkcji AF radia FM - uprzednio skakało po częstotliwościach jak szalone, teraz jest lepiej ale wciąż nie jest idealnie

Instrukcja instalacji

- przygotowujemy kartę SD (wymagane jest 1GB wolnej przestrzeni), formatujemy w systemie plików FAT32;
- rozpakowaną zawartość pliku 7z po weryfikacji CRC, wrzucamy na kartę SD bezpośrednio na katalog "/" karty, plików nie umieszczamy wewnątrz żadnego katalogu na samej karcie;
- kartę wsadzamy w slot opisany jako GPS - w slocie DVD nie zadziała;
- firmware może być wrzucony tylko po długim uśpieniu to jest 10+ minut - wtedy system startuje od zera;
- po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC, wciskamy przycisk CD/AUX na konsoli radia i trzymamy do czasu otrzymania czerwonego ekranu;
- puszczamy przycisk CD/AUX i czekamy na wgranie firmware-u, na ekranie wyświetla się informacja o kolejnych krokach instalacji, na końcu pojawi się informacja o zakończeniu update-u ale to jeszcze nie jest koniec, proszę czekać i nić nie robić;
- po wgraniu firmware-u do Androida, następuje flashowanie MCU, w tym momencie ekran robi się czarny i słychać dźwięk pikania (jest to prawidłowe), ten proces może zając od 1 - 5 minut;
- po zakończeniu flashowania MCU, pojawi się komunikat o zakończeniu flashowania MCU i informacja z prośbą o wyjęcie karty SD z slotu GPS, po wyjęciu karty radio automatycznie restartuje się i uruchamiany jest Android, pierwsze uruchomienie trwa dłużej niż zwykle;

Osobiście używam karty o pojemności 8GB SDHC Class 10, ale nie ma to większego znaczenia.
Update można przeprowadzać z kartą w slocie DVD cały czas wsadzoną, nie przeszkadza to niczemu.

jatzoo
Świeżak
Reputacja: 1
Imię: Jacek
Samochód: Cruze LS+ 2009
Silnik:
Kontakt:

Post autor: jatzoo » 19 maja 2016, o 12:38

7) Radio włącza się automatycznie przy przekręceniu zapłonu w stacyjce i zawsze odpala fabrycznie na aplikacji muzycznej/nawigacji/radiu - zależnie co było ostatnie, nie idzie tego zmienić w oficjalnym oprogramowaniu;
(...)
9) Podczas pracy aplikacji do nawigacji jest możliwe używanie radia bądź aplikacji do muzyki jednocześnie, ale trzeba tą daną aplikację do nawigacji ustawić w opcjach pojazdu jako domyślną w innym wypadku aplikacja od razu wyciszy radio FM;
Czy dobrze rozumiem, że jeśli chce się używać nawigacji + radio w tle, to trzeba ustawić nawigację jako domyślną aplikację, i będzie ona uruchamiana zawsze po uruchomieniu samochodu? Czy jeśli ustawię jako domyślną aplikację radio (bo np. nie chcę korzystać z nawi), to dużo klikania i zabawy jest aby to zaprogramować ponownie na nawi + radio? Czy jeśli ustawię sobie nawigację (domyślna aplikacja) + radio w tle, i zgaszę silnik, to jak odpalę go ponownie to uruchomi się nawigacja z radiem czy tylko sama nawigacja (w sensie, czy pamięta ostatnią "rozszerzoną" konfigurację, bo że ostatnią uruchomioną aplikację to jest takie info w pkt. 7)?

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 19 maja 2016, o 17:12

Nie to działa inaczej, program do radia FM zawsze się wycisza jak włączysz program do muzyki (fabryczny) lub dowolny inny program który wypuszcza dźwięk po warstwie multimedia. Ustawia się jedynie aplikacje która jest Twoja domyślna aplikacja do nawigacji, ona wtedy tez uruchamia się po naciśnięciu przycisku nawigacja na menu startowym lub poprzez przycisk FAV na konsoli auta który można powiedzieć ze robi za NAV.

Domyślna aplikację do nawigacji ustawia sie po to ze jak ta aplikacja pracuje czyli program do nawigacji (obojętnie czy mapy google, sygic czy coś innego) to może razem z nim grać radio FM - headunit wtedy radia FM nie wyłącza. W innym wypadku gdy oglądasz aplikacje która daje dźwięki np. PowerAMP, radio FM automatycznie jest wyłączane.

Ustawienie to nie ma nic wspólnego z tym co uruchamia się po starcie headunita. Headunit zawsze startuje tam gdzie skonczyl czyli jak wylaczyles na nawigacji to odpali program do nawigacji, jak na muzyce to odpali program do muzyki bądź dowolny inny który był wtedy aktywny.

Nie zwróciłem uwagi na to czy odpali nawigacje z radiem czy trzeba będzie radio włączyć osobno, nie ma to dla mnie większego znaczenia bo to kwestia naciśnięcia przycisku BAND na panelu radia i radio gra.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 19 maja 2016, o 21:11

Sprawdzilem, jak wyłączy się headunit z włączonym radiem FM i na przykład Sygic, urządzenie startuje z radiem FM na którym był ustawiony oraz od razu uruchamia Sygica.
Podejrzewam że z aplikacją muzyczną będzie tak samo, jutro to potwierdzę.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 21 maja 2016, o 07:32

Z aplikacją muzyczną jest tak samo, startuje razem z aplikacją do nawigacji jeśli taki zestaw pracował przy wyłączeniu.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 16 lip 2016, o 14:39

2016.06.12

M045-eng.rks160.20160612.202946.0160628A

CRC32: E89F9FF6
MD5: 089B19D30AA52B8638540149F5B4EBD6
SHA-1: 8B5CCA20896923DFF4FDA6677639744547C7F4E4

Zmiany:
- możliwość wpisania częstotliwości (z klawiatury) którą chcemy ustawić na radiu FM poprzez dwuklik na informacji o aktualnej częstotliwości

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 18 sie 2016, o 21:38

Marcin jak wygląda ten sprzęt z perspektywy kilku miesięcy korzystania. Zależy mi najbardziej na opiniach dotyczących radia FM, kamery cofania, działania z donglem GSM, używania online'owej nawigacji.
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 18 sie 2016, o 22:26

Wszystko działa jak działało. Kupilbym ponownie, radio jak pisałem niby ma gorszą czułość niż fabryczne ale niespecjalnie to czuje, słucham głównie 90tki na trasie Racibórz-Katowice i chodzi bez problemu.
Wygoda rozmów przez telefon na głośnikach też jest dużo lepsza niż na słuchawce BT która zawsze używałem.
Kamery cofania jeszcze nie instalowalem, kamera jak kamera, tutaj masz kamere i sygnalizacje z której strony jest przeszkoda z czujnika.
Nawigacja działa bez problemu, ja jeżdżę na NaviExpert lub Sygic słuchając przy tym FM jak jeżdżę z Żoną lub Flaca/MP3 jak jeżdżę sam.
Brat ostatnio jechał nim do Włoch, nie narzekał. Miał jakiś fakap dwa razy z odtwarzaczem muzyki ale prawdopodobnie przez mój szwankujacy port USB w podłokietniku którego używał z pendrivem. Miałem z nim czasem problemy na fabrycznym radiu, gubił pena.
Ja jeżdżę z kartą SD 32GB i zwichy jeszcze nie zaliczyłem.
Na pewno są rzeczy które mogliby poprawić, są one na forum opisywane roadnava ale nie ma nic co mnie jak to się mówi wku##ia :)

Dongla GSM nie używam, odpalam hotspot na telefonie i jadę.
Wydaje mi się lepszym pomysłem coś na 12V co robi Wifi i do tego wpinac radio.
Przy donglu będziesz miał dlugi czas nim zestawi sesje a osobny router będzie to robił w między czasie odpalania samego radia.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 19 sie 2016, o 00:17

Avatar pisze: radio jak pisałem niby ma gorszą czułość niż fabryczne

Kamery cofania jeszcze nie instalowalem, kamera jak kamera,

Dongla GSM nie używam, odpalam hotspot na telefonie i jadę.
Czyli akurat z najbardziej mnie interesujących słabe wieści. Radio FM dla mnie jest rzeczą priorytetową, po prostu nie wyobrażam sobie jazdy bez mojej ulubionej stacji.
Kamera nie wiadomo jak działa, o ile działa a to dla mnie też wartość po cofaniu w lodówkę.
Nie chce mi się bawić w odpalanie routerów, czy uruchamianie wifi na tel i rozładowywanie tel. Chciałbym móc korzystać z map online + janosik + google i komunikację z internetem na jakimś donglu do którego wsadzę dowolnego prepeidowego sima. Wtedy jest wygoda.
Troszkę mi mina zrzedła a już byłem napalony. :(
Zacząłem pisać do tych sprzedawców linkowanych co to niby stock w Europie mają ale nie mam żadnej odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 19 sie 2016, o 06:01

A co w kamerze ma niby nie działać? Wpinasz w złącze i masz.
Dongla podłączyć możesz, chłopaki tak robią i jeżdżą, mi Internet cały czas nie jest potrzebny dlatego robię to tak jak robię. Jak dobrze pamiętam stosowali dongle Huawei tylko nie pamiętam czy 3G czy LTE.
Z FM zawsze będziesz miał problem przy zmianie radia, czułość leci na dół obojętnie który producent czy WinCE czy Android.
Nie wiem jak jest w stacjach dużych marek typu Clarion czy Alpine ale modele z Androidem co najmniej w wersji ICS to koszta rzędu 5000 więc jak kto woli :)

Druga i podstawowa sprawa, nie czytaj pierdół na stronie sprzedaży urządzenia tylko szukaj forum gdzie ktoś komentuje czy opisuje dany model. To jest jedyne, rzetelne źródło informacji. Bierz też pod uwagę ze czasami ludzie piszą głupoty z niewiedzy, nie chcenia lub po prostu stękają bo chciałby żeby coś działało tak a działa śmak. Tylko zapominają że przy fabrycznym radiu też działa tak czy śmak i nic z tym nie zrobisz.
Jest całkiem rozsądny polski producent czy brander bo nie wiadomo jak to jest ale wszystko na WinCE więc dla mnie dyskwalifikacja.
Android na tego typu urządzeniach to wciąż świeży temat ale radzi sobie dobrze.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 19 sie 2016, o 09:00

No android to jest to co mnie mobilizuje do ewentualnego zakupu takiego sprzętu. FM w fabrycznym radio z czułością szału nie robi więc jak ma być jeszcze gorzej to mam zagwozdkę.
Masz namiary na takie fora użytkowników?

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 19 sie 2016, o 17:18

www.roadnav.com to jest forum producenta mojego urządzenia.

Robbo
Profesjonalista
Imię: Robert
Samochód: Orlando LPG automat
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Robbo » 20 sie 2016, o 09:43

U kogo nabyłeś radio ?
Znalazłem tyko ten sklep
radiocar24.pl/

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 20 sie 2016, o 10:19

W pierwszym poście tego wątku jest informacja że kupiłem to radio z tego sklepu który przytoczyłeś.
Wracając do kwestii radia FM, trudno mi powiedzieć na ile jest mniej czułe, na pewno nie jest tak że nie mogę słuchać stacji które na co dzień słuchałem czy słucham.
Ostatnio jeżdziłem dłużej samochodem od brata który ma fabryczne radio i troszeczkę w ramach możliwości i pamięci starałem się zwrócić uwagę gdzie szumi i jak szumi w punktach w których wiem że np. RadioZET źle odbiera u brata było zaszumione na moim radiu jak dobrze kojarzę stacja gubiła się całkiem na ten moment.
Jeden gość na forum roadnava rozkminia temat podłączenia innego wzmacniacza do anteny niż ten fabryczny, nie opisał nic technicznie poza tym że wrzucił film na YT do wideo w którym wyszukuje mu 62 stacje radiowe.
Mnie ten eksperyment nie do końca przekonuje ponieważ nie chodzi o to ile stacji znajdziesz czyli radio "coś tam wyłapie" bo równie dobrze mógł przesterować sygnał a raczej o to czy i na ile stabilnie funkcjonują radia które wyszukasz najlepiej w trybie LOC czyli z mocnym sygnałem - na moim terenie Vanessa, 90-tka, Zetka, Radio Katowice na moim terenie.
Spróbuje temat zgłębić i zobaczymy, może warto zastosować wzmacniacz FM zewnętrzny (tak jak on z tego co zrozumiałem) i olać wzmacniacz wewnętrzny anteny, zobaczę czy temat zostanie rozwinięty na tamtym forum.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 302
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 20 sie 2016, o 11:37

Opcje z dwoma wzmacniaczami przynosi odwrotny skutek, zamiast wzmacniania, sygnał był jeszcze słabszy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 20 sie 2016, o 19:33

No tak chyba żeby zmienić wzmacniacz tylko na dodatkowy a fabryczny odłączyć.
Działanie FM to nie jest tak duży problem żeby szarpać się mocno, dla mnie działa wystarczajaco dobrze chyba że gość uargumentuje to w sensowny sposób.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 30 sie 2016, o 20:48

Z ostatnich nowinek, zakupiłem zmodyfikowany ROM do radia, zrootowany, zaczeła się zabawa.
Na start zmiana animacji startowej na obraz statyczny Chevrolet + logo CTP oraz redukcja ilości zupełnie niepotrzebnych aplikach.
Czas startu radia od przekręcenia ACC - 23 sekundy :)
Przy całkowitej rezygnacji z animacji startowej można zejść poniżej 20 sekund.

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 12 wrz 2016, o 23:11

Współpraca z developerem przyniosła efekty, mamy przetłumaczone wszystko co się da dotyczące konfiguracji ustawień samochodu (to co leci po CAN-ie) oraz pełne spolszczenie skóry radia (fabrycznego launchera). Nie wszystko byłem w stanie sprawdzić np. nie mam modułu TV czy DVB-T także tutaj trochę działałem na czuja.
Support od strony producenta mamy, nowy firmware co najmniej 2x w miesiącu, ale przede wszystkim świetny kontakt z developerem romu po mocnych modyfikacjach w stosunku do fabrycznego oprogramowania.
Za jakiś czas podrzucę fotki jak to teraz wygląda, najnowszej wersji jeszcze nie wrzuciłem w której była zrobiona jedna zmiana pode mnie - imię i nazwisko podczas odbierania połączeń telefonicznych w dwóch osobnych wierszach zamiast jednego który scrolluje.
Ogólnie radyjko robi się coraz fajniejsze :)

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 12 wrz 2016, o 23:37

Jeżeli masz taki dobry kontakt to czy możesz zapytać o sprawę słabej czułości radia FM? Może nie wynika ona ze słabości samego tunera lecz zaszumienia części analogowej przez obwody cyfrowe, czyli defacto jakości ekranowania i separowania?

Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Reputacja: 3
Imię: Adam
Samochód: Octavia III FL
Silnik:
Kontakt:

Post autor: AdamT » 13 wrz 2016, o 00:09

Marcin ma kontakt z deweloperem alternatywnego oprogramowania do S160, a nie z projektantem HW. Z drugiej strony dzisiaj mi wspominał, że zmiana regionu dla tunera FM na Europę wschodnią daje znaczną poprawę w zakresie odbioru stacji radiowych. W tłumaczeniu będzie się ten region nazywał Europa środkowo-wschodnia.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto ;)
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 13 wrz 2016, o 07:39

Temat czułości FM jest na forum producenta obrabiany ale jest też dużo sytuacji gdzie ludzie nie podlaczaja wzmacniaczy lub popełniają inne błędy w instalacji na co trzeba brać poprawkę.
Dla przykładu, jak jechalem z Raciborza do Nozdrzca w bieszczadach szukałem stacji radiowych z mocnym sygnałem w trybie LOC z 6-8 razy. Po zmianie ustawień o czym wspomnial Adam raz pod Rzeszowem, później pod Krakowem (tam miałem jakas martwa strefe niedaleko lotniska) później na bramkach Katowickich już odpaliłem swoje radio 90 i z nim jechałem az do Raciborza.

Jakość hardware na pewno nie jest taka jak w Clarionie czy Blaupunkcie za 5k ale to chyba nie jest żadną tajemnicą?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”