Zimno po stronie pasażera - problem z klimą schowka?

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
GoLL@B
Profesjonalista
Reputacja: 1
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Zimno po stronie pasażera - problem z klimą schowka?

Post autor: GoLL@B » 25 paź 2015, o 19:39

Witam,

Chciałem się zorientować, czy też zauważyliście u siebie taką przypadłość. Temperatura ustawiona na klimatroniku 24 stopnie. Tryb auto, więc powinien utrzymywać 24 stopnie. No i generalnie jest ok, po stronie kierowcy ciepło i przyjemnie. Za to 2 pasażerów zwróciło mi już uwagę, że po prawej stronie jest zimno i że ciągnie od nóg (jakby wiało gdzieś coś z przodu).
Wcześniej ciężko mi było w to uwierzyć, ale wczoraj (a właściwie dziś w nocy) miałem okazję jechać dłużej po stronie pasażera no i też zauważyłem tę przypadłość. Wyraźnie ciągnęło zimnem. Sprawdziłem, czy wylot chłodzenia schowka jest zamknięty i był. Upewniłem się, że obieg jest zamknięty i nie daje w nogi, nie dawał (zresztą jak się przesiałem na pozycję kierowcy to tego się nie odczuwa, temperatura ta sama i dużo cieplej). Skąd w takim razie tak zasuwa zimno... czy można źle włożyć schowek, tak, że idzie gdzieś bokiem?

Czy temperatura w schowku jest utrzymywana taka, jak na panelu klimatronika, czy tam zawsze idzie chłodniejsza temperatura i jest to regulowane tym pokrętłem w środku (czyli wielkością otworu wlotowego)?

Jeśli źle zgaduję, to skąd może być taka różnica...?

Awatar użytkownika
daro5555
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Dariusz
Samochód: Nubira Kombi 1.8
Silnik:
Kontakt:

Re: Zimno po stronie pasażera - problem z klimą schowka?

Post autor: daro5555 » 29 paź 2015, o 14:43

Instrukcja poucza :) Podczas chłodnej pogody zimne powietrze dostaje się do kabiny, jeżeli tryb recyrkulacji ustawiony jest na powietrze zewnętrzne. Obrócić pokrętło zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara
Nie bądź pijawką - znalazłeś rozwiązanie problemu ... podziel się na forum!

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 29 paź 2015, o 14:51

Nie wiem, u mnie chyba raczej nie występuje ta przypadłość, ale ja mam klime manual i może ona zupełnie inaczej działać od klimatronica.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

veratoxic
Aktywny
Imię: Ula
Samochód: Chevrolet Nubira 1.8
Silnik:
Kontakt:

Post autor: veratoxic » 3 lis 2015, o 16:39

Mam climatronika. U mnie też mam podobne wrażenie, natomiast wyraźnie odczuwam spadek temperatury od strony pasażera jak jest chłodniej ale przy szybszej jeździe np. na autostradzie czy drodze szybkiego ruchu i przy jeździe z tzw. górki. Zastanawiałam się czy nie dostaje się jakieś lewe powietrze...

GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 4 lis 2015, o 08:11

Mysle ze teraz moge potwierdzic. Wczesniej nie chcialem tego sugerowac ale wlasciwie u mnie tez zostalo to zauwazone podczas dluzszej jazdy z wieksza szybkoscia (A4/S8). Podczas dojazdow do pracy przez miasto nikt problemu nie zauwazal...

Awatar użytkownika
daro5555
Świeżak
Imię: Dariusz
Samochód: Nubira Kombi 1.8
Silnik:
Kontakt:

Post autor: daro5555 » 21 lip 2016, o 12:21

wyłącz nawiew na nogi i po problemie :)
Nie bądź pijawką - znalazłeś rozwiązanie problemu ... podziel się na forum!

GoLL@B
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 25 lip 2016, o 19:59

GoLL@B pisze:Upewniłem się, że obieg jest zamknięty i nie daje w nogi, nie dawał (zresztą jak się przesiałem na pozycję kierowcy to tego się nie odczuwa, temperatura ta sama i dużo cieplej).
Do dzisiaj nie doszedłem skąd się to bierze (na razie nie przeszkadza, bo jest lato). Wydaje mi się jednak, że to po prostu napór powietrza. Trzeba by sprawdzić, gdzie jest wlot i czy nie jest równolegle do kierunku jazdy (jeśli jest to może wystarczyłoby skręcić w bok). Zwróciłem kiedyś uwagę, że nawet jak wyłączyłem nawiew (wentylator na 0) to przy dużej prędkości i tak czuć było jak wiało przez kratki.

Medeis
Aktywny
Imię: M.
Samochód: Cruze LTZ
Silnik: 1.4T B +Chip ~180KM
LPG: BRC SQ32
Kontakt:

Post autor: Medeis » 5 gru 2016, o 14:31

U mnie problem również występuje, objawy takie jak wyżej.

Skąd się to bierze? Ano stąd że podczas szybszej jazdy przednia szyba schładza mocno powietrze przy niej, wewnątrz. To zimne powietrze spływa po desce w okolicach schowka - wprost na kolana :) .
Z racji innego ustawienia (kierownica, zegary itp.) nie czuć tego po stronie kierowcy.

Trochę pomaga ustawianie ciepłego nawiewu na szybę, choć przy automacie jest to ciągła zmiana ustawień ;) .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Nadwozie / Wnętrze”