Nie świecą halogeny
Nie świecą halogeny
No, trochę rozbujam wolne tematy w Sparku
Jak w tytule tematu - nie świecą halogeny, elektryk w ASO stwierdził że do wymiany mam moduł bezpieczników w komorze silnika, sygnał z drążka do nóżki przekaźnika dochodzi, jak zewrę styki główne przekaźnika to halogeny świecą, brakuje mi sygnału na jednej nóżce przekaźnika, nóżce od cewki.
Jak by ktoś miał schemat elektryczny halogenów w Sparku M300 to może udało by mi się naprawić skrzynkę lub może bym zmienił sterowanie przekaźnikiem, czy zrobił obejście zewnętrznym przekaźnikiem bez wymiany skrzynki.
Ale bez znajomości auta i bez schematu może być ciężko.
I tu wielka prośba do kolegi XaRaDaS, podrzucił byś na PW schemat halogenów, klimatyzacji, z resztą chętnie wziął bym wszystko co masz na sparka, w przyszłości pewnie się przyda.
Z góry dziękuję.
Jak w tytule tematu - nie świecą halogeny, elektryk w ASO stwierdził że do wymiany mam moduł bezpieczników w komorze silnika, sygnał z drążka do nóżki przekaźnika dochodzi, jak zewrę styki główne przekaźnika to halogeny świecą, brakuje mi sygnału na jednej nóżce przekaźnika, nóżce od cewki.
Jak by ktoś miał schemat elektryczny halogenów w Sparku M300 to może udało by mi się naprawić skrzynkę lub może bym zmienił sterowanie przekaźnikiem, czy zrobił obejście zewnętrznym przekaźnikiem bez wymiany skrzynki.
Ale bez znajomości auta i bez schematu może być ciężko.
I tu wielka prośba do kolegi XaRaDaS, podrzucił byś na PW schemat halogenów, klimatyzacji, z resztą chętnie wziął bym wszystko co masz na sparka, w przyszłości pewnie się przyda.
Z góry dziękuję.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Nie świecą halogeny
Czytelne?

Ja raczej podejrzewam, uszkodzenie UKLADU LOGICZNEGO.
Ach ci sprzedawcy, zawsze mowia ze lekko uszkodzone było

Ja raczej podejrzewam, uszkodzenie UKLADU LOGICZNEGO.
Ach ci sprzedawcy, zawsze mowia ze lekko uszkodzone było

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Wg. TIS to jest zwarcie na masie lub jest przerwa albo za wysoka rezystancja. Jutro postaram się dokładnie wyszukać co jest tam opisane.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Dzięki za schemat, teraz już wiem jak to jest sterowane, mam nadzieję, że Twoje podejrzenia są mylne, jak zwarłem styki wykonawcze przekaźnika to kontrolka załączenia halogenów się zaświeciła, elektryk z ASO twierdził że sprawdzał i że sygnał z drążka do skrzynki bezpieczników w komorze silnika dochodzi, to by wskazywało że układ logiczny jest OK. Ale to trzeba sprawdzić po swojemu, mam teraz schemat i wiem co z czym się je, jutro a najpóźniej w poniedziałek dobiorę się do tego i sprawdzę dokładnie co i jak, oczywiście wszystko opiszę tu na forum.
Jeszcze raz dziękuje za schemat.
Jeszcze raz dziękuje za schemat.
Dlatego lepiej sprowadzić bite i dopiero wtedy naprawiać jak już coś.etac_owiec pisze:Ach ci sprzedawcy, zawsze mowia ze lekko uszkodzone było
Nie jest tak do końca - widziałem kiedyś przypadek na niemieckim popularnym aucie, auto kasacja - wyglądało jak by czołg po nim przejechał, ale sprytni handlarze naprawili go, jak już był cały to pojechali autem, przyładowali lekko w słupek aby sprzedać auto jako lekko uszkodzone, aby klient widział co bierze w jakim stanie i sobie sam naprawił bo wie co. I tak też kombinują.
U mnie widać że podłużnice są proste i nie były naciągane (oryginalny lakier), silnik na swoim miejscu i prowadzi się dobrze, więc chyba nie było tak źle.
Pracowałem kiedyś w serwisie francuskiej marki, widziałem wiele dzwonów, wiele przeszło przez moje ręce, wydaje mi się, że wiem na co zwracać uwagę, ale nie mówię że nie da się mnie oszukać, jak byłem w ASO na diagnozę problemów to przyszli blacharze aby zdjąć przedni zderzak, pytałem ich co o tym sądzą - powiedzieli że nie jest źle, że nie był mocno uderzony - więc może coś w tym jest i na prawdę nie był mocno uderzony.
U mnie widać że podłużnice są proste i nie były naciągane (oryginalny lakier), silnik na swoim miejscu i prowadzi się dobrze, więc chyba nie było tak źle.
Pracowałem kiedyś w serwisie francuskiej marki, widziałem wiele dzwonów, wiele przeszło przez moje ręce, wydaje mi się, że wiem na co zwracać uwagę, ale nie mówię że nie da się mnie oszukać, jak byłem w ASO na diagnozę problemów to przyszli blacharze aby zdjąć przedni zderzak, pytałem ich co o tym sądzą - powiedzieli że nie jest źle, że nie był mocno uderzony - więc może coś w tym jest i na prawdę nie był mocno uderzony.
Dziś zabrałem schemat halogenów i poszedłem do auta, wykonałem kilka pomiarów i wygląda to następująco:

Na czerwono i niebiesko jest zaznaczone to co mam i działa prawidłowi, brakuje mi tylko tego co zaznaczyłem na zielono, czyli masy na nóżkę 85 przekaźnika halogenów, jak podałem tam masę bezpośrednio z akumulatora wszystko działa prawidłowo, czyli problem jest błahy, nie jest konieczna wymiana modułu.
Nie chciało mi się dzisiaj wyjmować modułu, ale zostało mi tylko sprawdzić czy masa przychodzi do modułu złącze X3 pin 21 według schematu, jeśli przychodzi to potwierdza diagnozę elektryka z ASO, czyli uszkodzenie modułu, ale może tego już elektryk nie sprawdził i masa gdzieś ginie ma kablach, to jeszcze tylko muszę sprawdzić.
Mam tylko jeszcze jedno krótkie pytanie, czy ten moduł bezpieczników w komorze silnika jest jakoś rozbieralny, pewnie jak go wyjmę to się sam dowiem, ale chcę się przygotować psychicznie.
Na szczęście kolego etac_owiec Twoje przypuszczenia co do układu logicznego okazały się mylne.
W poniedziałek kobieta będzie sprzątała auto, a ja sobie dokończę temat z halogenami.
Dzięki za schemat, był bardzo pomocny.
Powinna być tu na forum do zaznaczenia opcja "pomógł", bardzo chętnie kolego etac_owiec bym teraz z tego skorzystał aby Ci dodać plusa.

Na czerwono i niebiesko jest zaznaczone to co mam i działa prawidłowi, brakuje mi tylko tego co zaznaczyłem na zielono, czyli masy na nóżkę 85 przekaźnika halogenów, jak podałem tam masę bezpośrednio z akumulatora wszystko działa prawidłowo, czyli problem jest błahy, nie jest konieczna wymiana modułu.
Nie chciało mi się dzisiaj wyjmować modułu, ale zostało mi tylko sprawdzić czy masa przychodzi do modułu złącze X3 pin 21 według schematu, jeśli przychodzi to potwierdza diagnozę elektryka z ASO, czyli uszkodzenie modułu, ale może tego już elektryk nie sprawdził i masa gdzieś ginie ma kablach, to jeszcze tylko muszę sprawdzić.
Mam tylko jeszcze jedno krótkie pytanie, czy ten moduł bezpieczników w komorze silnika jest jakoś rozbieralny, pewnie jak go wyjmę to się sam dowiem, ale chcę się przygotować psychicznie.
Na szczęście kolego etac_owiec Twoje przypuszczenia co do układu logicznego okazały się mylne.
W poniedziałek kobieta będzie sprzątała auto, a ja sobie dokończę temat z halogenami.
Dzięki za schemat, był bardzo pomocny.
Powinna być tu na forum do zaznaczenia opcja "pomógł", bardzo chętnie kolego etac_owiec bym teraz z tego skorzystał aby Ci dodać plusa.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Raczej nie będzie tej opcji, każdy w miarę możliwości pomaga i nie szuka tutaj jakiś piwek czy lajkówManiek pisze: Dzięki za schemat, był bardzo pomocny.

Co do problemu, to widać ewidentnie jak w ASO chcą naciągnąć na kasę, w TIS jest to co podałem 3 przyczyny nie mające związku z skrzynką bezpieczników i w dodatku, żeby ją od razu wymieniać

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
No, i nadszedł czas, że mój Chevi doczekał się świecących halogenów, moduł bezpieczników jednak nie był uszkodzony - diagnoza elektryka w ASO była błędna, utleniła się masa i urwała, punkt masowy G101 z oznaczenia na schemacie. Naprawiłem uszkodzony kabelek i wszystko działa, od razu poprawiłem drugi kabelek - masowy od kierunkowskazu bo tez już było z nim kiepsko.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
To to super. Widzisz i po to jest forum zeby pomagac, a nie tylko krytykowac jak to robia inniManiek pisze:No, i nadszedł czas, że mój Chevi doczekał się świecących halogenów, moduł bezpieczników jednak nie był uszkodzony - diagnoza elektryka w ASO była błędna, utleniła się masa i urwała, punkt masowy G101 z oznaczenia na schemacie. Naprawiłem uszkodzony kabelek i wszystko działa, od razu poprawiłem drugi kabelek - masowy od kierunkowskazu bo tez już było z nim kiepsko.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe