LAĆ night vision ;P
LAĆ night vision ;P
wpadł mi do głowy pomysł takowy coby zrobić coś podobnego do:
zastanawiam się nad wpakowaniem diodek IR w obudowy halogenów.
i teraz zaczynają się schody:
czy da radę pociągnąć zasilanie takowego ustrojstwa z świateł mijania?
(jakieś 0,7 - 1 A na stronę wychodzi - chyba że zrobiłbym do tego pulsator)
co myślicie o pomyśle?
bawił się ktoś w takie coś ?
zastanawiam się nad wpakowaniem diodek IR w obudowy halogenów.
i teraz zaczynają się schody:
czy da radę pociągnąć zasilanie takowego ustrojstwa z świateł mijania?
(jakieś 0,7 - 1 A na stronę wychodzi - chyba że zrobiłbym do tego pulsator)
co myślicie o pomyśle?
bawił się ktoś w takie coś ?
- cookiemonster
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Tomek
- Samochód: Lacetti 92U
- Silnik:
- Kontakt:
Re: LAĆ night vision ;P
A gdzie byś zamontował kamerę i wyświetlacz - bo podczerwień jest niewidoczna dla ludzkiego oka ?
- AdamT
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 3
- Imię: Adam
- Samochód: Octavia III FL
- Silnik:
- Kontakt:
Przy tradycyjnych diodach IR używanych w monitoringu widać że świecą się na czerwono gdy się na nie patrzy, a to już może zwrócić uwagę niebieskich na drodze. Nie wiem jak wygląda sprawa przy tego typu reflektorach IR jak pod tym linkiem. Druga rzecz to kamera/przetwornik musi mieć dosyć szeroki zakres dynamiki i dodatkowo pewnie przydatna będzie blokada ekspozycji. Bez testów z różnymi oświetlaczami IR może być ciężko...
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board

mi chodzi głównie o doświetlenie obrazy rejestrowanego nocą przez kamerę - więc interfejs wewnętrzny odpada.
jeśli chodzi o czerwone światla z przodu samochodu - to faktycznie może podpadać ;/
jeśli chodzi o czerwone światla z przodu samochodu - to faktycznie może podpadać ;/
- AdamT
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 3
- Imię: Adam
- Samochód: Octavia III FL
- Silnik:
- Kontakt:
A mi przyszedł do głowy pomysł żeby zrobić coś na kształt tego z Mercedesa na bazie kamery IP i wyświetlać strumień na tablecie który mam zamontowany.
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack

- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Hmm ale tablet nie ma LAN-u, wiec albo AP połączony z kamerą i tablet do tego jako klient po WiFi, albo kombinować z kamerą IP od razu z WiFi a tablet jako AP 
Mozesz w ten sposób połączyć dwie funkcje, rejestrator drogowy + nighvision ale jak kamera będzie wewnątrz auta razem z diodami to sam wiesz co będzie sie działo - dokładnie to samo co dzieje się w kopułkach z IR gdy nie ma separacji od obiektywu.
Oświetlacz musiałby być jednak poza samochodem zamiast halogenów albo gdzieś w zderzaku.
P.s. to już wiem skąd dziś pytanie czy mamy kamere IP z IR na stanie

Mozesz w ten sposób połączyć dwie funkcje, rejestrator drogowy + nighvision ale jak kamera będzie wewnątrz auta razem z diodami to sam wiesz co będzie sie działo - dokładnie to samo co dzieje się w kopułkach z IR gdy nie ma separacji od obiektywu.
Oświetlacz musiałby być jednak poza samochodem zamiast halogenów albo gdzieś w zderzaku.
P.s. to już wiem skąd dziś pytanie czy mamy kamere IP z IR na stanie

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
efekt fajny, ale raczej ciężko o dobre rozwiązanie. Czytałem ostatnio o jakiś nowych halogenach, nie pamiętam dokładnie firmy, ale cena zaporowa była prawie 1000 zł.
Ja na razie myślę o halogenach i skombinowanie doświetlania zakrętów. Myślę, że po nowym roku zacznę coś w tym kierunku działać
Ja na razie myślę o halogenach i skombinowanie doświetlania zakrętów. Myślę, że po nowym roku zacznę coś w tym kierunku działać

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
To racja pasywne doświetlanie zakrętów nie jest niczym trudnym w implementacji, kwestia tylko chcenia paru programistów i mielibyśmy to w BCM.
Można to najprościej uzależnić od włączenia kierunkowskazu w daną stronę (proste w realizacji), bądź po osiągnięciu jakiegoś kąta skrętu na kierownicy (trudniejsze).
Troche mnie boli że tego nie mamy, inne marki jak FIAT i VW - wszędzie to widzę gdzie są światła halogenowe.
Można to najprościej uzależnić od włączenia kierunkowskazu w daną stronę (proste w realizacji), bądź po osiągnięciu jakiegoś kąta skrętu na kierownicy (trudniejsze).
Troche mnie boli że tego nie mamy, inne marki jak FIAT i VW - wszędzie to widzę gdzie są światła halogenowe.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Jeszcze uzależnić od pory dnia.Avatar pisze: Można to najprościej uzależnić od włączenia kierunkowskazu w daną stronę (proste w realizacji), bądź po osiągnięciu jakiegoś kąta skrętu na kierownicy (trudniejsze).
.

Same moduły doświetlające przy włączeniu kierunkowskazu są do kupienia za około 200 zł, szkoda tylko że trzeba ciąć przewody
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Od pory? Żaden problem, czujnik oświetlenia też mamy, autko wie kiedy dzień a kiedy noc
gdyby tylko chcieli...
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale raczej doświetlanie jest po skręcie kierownicy, a nie po kierunkach i faktycznie, praktycznie każde auto z tą funkcją doświetla niezależnie od pory dnia 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
no niestety moduły dodatkowe korzystaja z kierunkowskazów nie z czujnika obrotu koła kierownicy.XaRaDaS pisze:Ale raczej doświetlanie jest po skręcie kierownicy, a nie po kierunkach i faktycznie, praktycznie każde auto z tą funkcją doświetla niezależnie od pory dnia
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To nie ma sensu, przecież to jest funkcja doświetlania zakrętów, a jadąc przez jakąś wieś mając łuk np. w prawą stronę, żeby doświetlić nie będę migał kierunkiemetac_owiec pisze:no niestety moduły dodatkowe korzystaja z kierunkowskazów nie z czujnika obrotu koła kierownicy.XaRaDaS pisze:Ale raczej doświetlanie jest po skręcie kierownicy, a nie po kierunkach i faktycznie, praktycznie każde auto z tą funkcją doświetla niezależnie od pory dnia

- etac
- Prezes
- Kontakt:
no to kupic sobie trzeba fiata lub VWXaRaDaS pisze:To nie ma sensu, przecież to jest funkcja doświetlania zakrętów, a jadąc przez jakąś wieś mając łuk np. w prawą stronę, żeby doświetlić nie będę migał kierunkiemetac_owiec pisze:no niestety moduły dodatkowe korzystaja z kierunkowskazów nie z czujnika obrotu koła kierownicy.XaRaDaS pisze:Ale raczej doświetlanie jest po skręcie kierownicy, a nie po kierunkach i faktycznie, praktycznie każde auto z tą funkcją doświetla niezależnie od pory dnia

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ale czy przypadkiem moduł wspomagania nie jest jakoś pod kierownicę podpięty ? Muszę w TIS zerknąć czy nie ma jakiegoś czujnika tam.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Sygnal idzie po szynie CAN, w twoim moze byc latwiej, bo przeciez jest ten system aktywnego ukladu wspomagania i sygnal obrotu jest brany innego czujnika. Sygnal predkosci tez znajdziesz. W Cruze juz tak latwo nie bedzieXaRaDaS pisze:Ale czy przypadkiem moduł wspomagania nie jest jakoś pod kierownicę podpięty ? Muszę w TIS zerknąć czy nie ma jakiegoś czujnika tam.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No dobra, ale sygnał idzie od kiery czy od kół ? Jakiś jestem nie przytomny, przekimałem się i mi się mózg lasujeetac_owiec pisze:Sygnal idzie po szynie CAN, w twoim moze byc latwiej, bo przeciez jest ten system aktywnego ukladu wspomagania i sygnal obrotu jest brany innego czujnika. Sygnal predkosci tez znajdziesz. W Cruze juz tak latwo nie bedzieXaRaDaS pisze:Ale czy przypadkiem moduł wspomagania nie jest jakoś pod kierownicę podpięty ? Muszę w TIS zerknąć czy nie ma jakiegoś czujnika tam.

- etac
- Prezes
- Kontakt:
jaki sygnal? bo jeden z nich idzie od koł - predkoscXaRaDaS pisze:No dobra, ale sygnał idzie od kiery czy od kół ? Jakiś jestem nie przytomny, przekimałem się i mi się mózg lasujeetac_owiec pisze:Sygnal idzie po szynie CAN, w twoim moze byc latwiej, bo przeciez jest ten system aktywnego ukladu wspomagania i sygnal obrotu jest brany innego czujnika. Sygnal predkosci tez znajdziesz. W Cruze juz tak latwo nie bedzieXaRaDaS pisze:Ale czy przypadkiem moduł wspomagania nie jest jakoś pod kierownicę podpięty ? Muszę w TIS zerknąć czy nie ma jakiegoś czujnika tam.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
sygnał skrętu przecież
prędkość to wiem, że z kół idzie
ale nie wiem czy nie ma jakiegoś czujnika skrętu przy układzie ?

- etac
- Prezes
- Kontakt:
jest na kolumnie kierowniczej kolo pedałow jak masz wersje z aktywnym ukladem wspoamagania kierownicy. Innego czujnika nie ma. W nowych autach jest pod samo kierownica w module zwanym tez CIMXaRaDaS pisze:sygnał skrętu przecieżprędkość to wiem, że z kół idzie
ale nie wiem czy nie ma jakiegoś czujnika skrętu przy układzie ?