LAĆ night vision ;P

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
comarus

LAĆ night vision ;P

Post autor: comarus » 28 gru 2013, o 12:13

wpadł mi do głowy pomysł takowy coby zrobić coś podobnego do:

zastanawiam się nad wpakowaniem diodek IR w obudowy halogenów.

i teraz zaczynają się schody:
czy da radę pociągnąć zasilanie takowego ustrojstwa z świateł mijania?
(jakieś 0,7 - 1 A na stronę wychodzi - chyba że zrobiłbym do tego pulsator)

co myślicie o pomyśle?
bawił się ktoś w takie coś ?

Awatar użytkownika
cookiemonster
Bywalec
Reputacja: 0
Imię: Tomek
Samochód: Lacetti 92U
Silnik:
Kontakt:

Re: LAĆ night vision ;P

Post autor: cookiemonster » 28 gru 2013, o 12:47

A gdzie byś zamontował kamerę i wyświetlacz - bo podczerwień jest niewidoczna dla ludzkiego oka ?

Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Reputacja: 3
Imię: Adam
Samochód: Octavia III FL
Silnik:
Kontakt:

Post autor: AdamT » 28 gru 2013, o 14:51

Przy tradycyjnych diodach IR używanych w monitoringu widać że świecą się na czerwono gdy się na nie patrzy, a to już może zwrócić uwagę niebieskich na drodze. Nie wiem jak wygląda sprawa przy tego typu reflektorach IR jak pod tym linkiem. Druga rzecz to kamera/przetwornik musi mieć dosyć szeroki zakres dynamiki i dodatkowo pewnie przydatna będzie blokada ekspozycji. Bez testów z różnymi oświetlaczami IR może być ciężko...
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto ;)
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board

comarus

Post autor: comarus » 28 gru 2013, o 15:59

mi chodzi głównie o doświetlenie obrazy rejestrowanego nocą przez kamerę - więc interfejs wewnętrzny odpada.
jeśli chodzi o czerwone światla z przodu samochodu - to faktycznie może podpadać ;/

Awatar użytkownika
AdamT
Zasłużony dla forum
Reputacja: 3
Imię: Adam
Samochód: Octavia III FL
Silnik:
Kontakt:

Post autor: AdamT » 28 gru 2013, o 16:02

A mi przyszedł do głowy pomysł żeby zrobić coś na kształt tego z Mercedesa na bazie kamery IP i wyświetlać strumień na tablecie który mam zamontowany.
Peugeot 308SW Hybrid 225 GT Pack
Skoda Octavia III FL 1.4TSI 150KM Style + to i tamto ;)
był Cruze 1.6 HB LT+ Premium, Samsung Galaxy Tab 2 7" on-board

Awatar użytkownika
Fachman
Imię: Marcin
Samochód: brak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 28 gru 2013, o 16:53

Hmm ale tablet nie ma LAN-u, wiec albo AP połączony z kamerą i tablet do tego jako klient po WiFi, albo kombinować z kamerą IP od razu z WiFi a tablet jako AP :)
Mozesz w ten sposób połączyć dwie funkcje, rejestrator drogowy + nighvision ale jak kamera będzie wewnątrz auta razem z diodami to sam wiesz co będzie sie działo - dokładnie to samo co dzieje się w kopułkach z IR gdy nie ma separacji od obiektywu.
Oświetlacz musiałby być jednak poza samochodem zamiast halogenów albo gdzieś w zderzaku.

P.s. to już wiem skąd dziś pytanie czy mamy kamere IP z IR na stanie :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 28 gru 2013, o 17:14

efekt fajny, ale raczej ciężko o dobre rozwiązanie. Czytałem ostatnio o jakiś nowych halogenach, nie pamiętam dokładnie firmy, ale cena zaporowa była prawie 1000 zł.

Ja na razie myślę o halogenach i skombinowanie doświetlania zakrętów. Myślę, że po nowym roku zacznę coś w tym kierunku działać :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 28 gru 2013, o 17:33

To racja pasywne doświetlanie zakrętów nie jest niczym trudnym w implementacji, kwestia tylko chcenia paru programistów i mielibyśmy to w BCM.
Można to najprościej uzależnić od włączenia kierunkowskazu w daną stronę (proste w realizacji), bądź po osiągnięciu jakiegoś kąta skrętu na kierownicy (trudniejsze).
Troche mnie boli że tego nie mamy, inne marki jak FIAT i VW - wszędzie to widzę gdzie są światła halogenowe.

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Imię: Robert
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 28 gru 2013, o 18:31

Avatar pisze: Można to najprościej uzależnić od włączenia kierunkowskazu w daną stronę (proste w realizacji), bądź po osiągnięciu jakiegoś kąta skrętu na kierownicy (trudniejsze).
.
Jeszcze uzależnić od pory dnia. :mrgreen: Bo jak widzę włączające się halogeny za dnia to trochę dziwnie wygląda.

Same moduły doświetlające przy włączeniu kierunkowskazu są do kupienia za około 200 zł, szkoda tylko że trzeba ciąć przewody
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

Awatar użytkownika
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Avatar » 28 gru 2013, o 20:05

Od pory? Żaden problem, czujnik oświetlenia też mamy, autko wie kiedy dzień a kiedy noc :) gdyby tylko chcieli...

Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 28 gru 2013, o 21:45

Ale raczej doświetlanie jest po skręcie kierownicy, a nie po kierunkach i faktycznie, praktycznie każde auto z tą funkcją doświetla niezależnie od pory dnia :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 28 gru 2013, o 21:49

XaRaDaS pisze:Ale raczej doświetlanie jest po skręcie kierownicy, a nie po kierunkach i faktycznie, praktycznie każde auto z tą funkcją doświetla niezależnie od pory dnia :D
no niestety moduły dodatkowe korzystaja z kierunkowskazów nie z czujnika obrotu koła kierownicy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 28 gru 2013, o 21:51

etac_owiec pisze:
XaRaDaS pisze:Ale raczej doświetlanie jest po skręcie kierownicy, a nie po kierunkach i faktycznie, praktycznie każde auto z tą funkcją doświetla niezależnie od pory dnia :D
no niestety moduły dodatkowe korzystaja z kierunkowskazów nie z czujnika obrotu koła kierownicy.
To nie ma sensu, przecież to jest funkcja doświetlania zakrętów, a jadąc przez jakąś wieś mając łuk np. w prawą stronę, żeby doświetlić nie będę migał kierunkiem :D

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 28 gru 2013, o 21:53

XaRaDaS pisze:
etac_owiec pisze:
To nie ma sensu, przecież to jest funkcja doświetlania zakrętów, a jadąc przez jakąś wieś mając łuk np. w prawą stronę, żeby doświetlić nie będę migał kierunkiem :D
no to kupic sobie trzeba fiata lub VW :lol:

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 28 gru 2013, o 21:56

Ale czy przypadkiem moduł wspomagania nie jest jakoś pod kierownicę podpięty ? Muszę w TIS zerknąć czy nie ma jakiegoś czujnika tam.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 28 gru 2013, o 21:59

XaRaDaS pisze:Ale czy przypadkiem moduł wspomagania nie jest jakoś pod kierownicę podpięty ? Muszę w TIS zerknąć czy nie ma jakiegoś czujnika tam.
Sygnal idzie po szynie CAN, w twoim moze byc latwiej, bo przeciez jest ten system aktywnego ukladu wspomagania i sygnal obrotu jest brany innego czujnika. Sygnal predkosci tez znajdziesz. W Cruze juz tak latwo nie bedzie

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 28 gru 2013, o 22:01

etac_owiec pisze:
XaRaDaS pisze:Ale czy przypadkiem moduł wspomagania nie jest jakoś pod kierownicę podpięty ? Muszę w TIS zerknąć czy nie ma jakiegoś czujnika tam.
Sygnal idzie po szynie CAN, w twoim moze byc latwiej, bo przeciez jest ten system aktywnego ukladu wspomagania i sygnal obrotu jest brany innego czujnika. Sygnal predkosci tez znajdziesz. W Cruze juz tak latwo nie bedzie
No dobra, ale sygnał idzie od kiery czy od kół ? Jakiś jestem nie przytomny, przekimałem się i mi się mózg lasuje :D

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 28 gru 2013, o 22:03

XaRaDaS pisze:
etac_owiec pisze:
No dobra, ale sygnał idzie od kiery czy od kół ? Jakiś jestem nie przytomny, przekimałem się i mi się mózg lasuje :D
jaki sygnal? bo jeden z nich idzie od koł - predkosc

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 28 gru 2013, o 22:06

sygnał skrętu przecież ;) prędkość to wiem, że z kół idzie :D ale nie wiem czy nie ma jakiegoś czujnika skrętu przy układzie ?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 28 gru 2013, o 22:09

XaRaDaS pisze:sygnał skrętu przecież ;) prędkość to wiem, że z kół idzie :D ale nie wiem czy nie ma jakiegoś czujnika skrętu przy układzie ?
jest na kolumnie kierowniczej kolo pedałow jak masz wersje z aktywnym ukladem wspoamagania kierownicy. Innego czujnika nie ma. W nowych autach jest pod samo kierownica w module zwanym tez CIM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”