Radio Blaupunkt kostki mini iso

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
bool-cki
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Bartosz
Samochód: Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Radio Blaupunkt kostki mini iso

Post autor: bool-cki » 1 gru 2013, o 20:14

Witam,
Seryjne radio Blaupunkta w Lacetti na opcje AUX'a. Obczaiłem, żeby on działał trzeba kupić przejściówkę(lub jest to jakoś seryjnie). Również są seryjne kostki mini iso które wchodzą do radia i tu moje pytanie czy jest może gdzieś jest ukryte wejście Aux w samochodzie czy te kostki są tylko dla "picu" bo właściwie wychodzi na to że są one zbędne. Kostki min iso wiadomą są trzy. W VW/Audi mini iso jest wykorzystane do poprawnego działania całego audia- tak producent przewidział, ale w lacetti można wykorzystać tylko kostki ISO zasilającą i głośnikową i tez będzie cacy.
Pytam ponieważ zamierzam te kostki wykorzystać pod subwoofer, za pomocą przejściówki na cinch, i najprawdopodobniej pod AUX tylko czekam na odpowiedź bo może seryjnie coś z tego jest w aucie wykorzystane a ja o tym nie mam wiedzy.
Z góry dzięki i czekam na odpowiedź.

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Radio Blaupunkt kostki mini iso

Post autor: Sebastian » 1 gru 2013, o 20:25

AUX wykorzystasz - potrzebny kabelek min iISO-mini jack, podłaczasz, uruchamiasz w menu radia i działa ;)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

bool-cki
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bool-cki » 1 gru 2013, o 20:40

Tak planuje zrobić - teraz będę miał pewność że będzie śmigać.
Tylko co z oryginalnymi kosatki mini iso, bo tam są, ale po co to też bym chciał ustalić - tak jak wyżej są ale bez nich też śmiga radio o_O

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 1 gru 2013, o 20:43

bool-cki pisze:Witam,
Seryjne radio Blaupunkta w Lacetti na opcje AUX'a. Obczaiłem, żeby on działał trzeba kupić przejściówkę(lub jest to jakoś seryjnie). Również są seryjne kostki mini iso które wchodzą do radia i tu moje pytanie czy jest może gdzieś jest ukryte wejście Aux w samochodzie czy te kostki są tylko dla "picu" bo właściwie wychodzi na to że są one zbędne. Kostki min iso wiadomą są trzy. W VW/Audi mini iso jest wykorzystane do poprawnego działania całego audia- tak producent przewidział, ale w lacetti można wykorzystać tylko kostki ISO zasilającą i głośnikową i tez będzie cacy.
Pytam ponieważ zamierzam te kostki wykorzystać pod subwoofer, za pomocą przejściówki na cinch, i najprawdopodobniej pod AUX tylko czekam na odpowiedź bo może seryjnie coś z tego jest w aucie wykorzystane a ja o tym nie mam wiedzy.
Z góry dzięki i czekam na odpowiedź.
Nie bardzo wiem o co chodzi, ale jak o mini ISO z tyło to jest ono tylko wykorzystywane do sterowania radiem. Złacza na AUX nie ma w Lacetti nigdzie w ustawieniu seryjnym.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 1 gru 2013, o 20:51

Rozpiska złącz:
Obrazek
i oryginalna kostka:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czyli mini ISO-mini jack podłączasz pod "block I", jak tam jest coś podłączone to znaczy ze było coś dokładane :ocochodzi:
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

bool-cki
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bool-cki » 1 gru 2013, o 20:56

Do tematu się foty przydadzą, ale u siebie mam tak jak na foto kostki zasilającą i głośnikową i też mam mini iso(na foto są ISO), którego nie ma na foto i interesuje mnie czy mogę właśnie seryjne wykorzystać, czy są one w ogóle przydatne. I to próbuje ustalić.
U siebie mam dwie kostki mini iso z trzech kostek.

bool-cki
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bool-cki » 1 gru 2013, o 21:06

Mam też odpowiedź z innego forum, ze jedna to do sterownia z kierownicy.
I może tak gdzie mogę mieć kable pociągnięte od tych kostek? W które miejsce i jak one idą?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 1 gru 2013, o 21:23

bool-cki pisze:Mam też odpowiedź z innego forum, ze jedna to do sterownia z kierownicy.
I może tak gdzie mogę mieć kable pociągnięte od tych kostek? W które miejsce i jak one idą?
Wszystko jest razem z tyło radia. Kable z sterowania ida do kierownicy.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 1 gru 2013, o 21:24

bool-cki pisze:Do tematu się foty przydadzą, ale u siebie mam tak jak na foto kostki zasilającą i głośnikową i też mam mini iso(na foto są ISO), którego nie ma na foto i interesuje mnie czy mogę właśnie seryjne wykorzystać, czy są one w ogóle przydatne. I to próbuje ustalić.
U siebie mam dwie kostki mini iso z trzech kostek.
Jedna pusta bo zmieniarki nie masz, druga podpieta bo masz sterowanie, a trzecia jest wlasnie pod wzmacniacz. Sygnały są rozdzielone, tylko masa wspolna dla wszystkich kanałow i co ciekawe jest tez napiecie pod sterowanie wzmacniaczem.

Ale mysle ze jak sie bawic to kupic lepsze radyjko z wyjsciem na woofer i wzmacniacz i dokupic kabelek do sterowania kierownicy.

W radiu BLAUPUNKT nie ma ani MP3 ani SD, nie mowiac juz o USB wiec moze dla zlodzieja malo ciekawe, ale tez uzytkownik malo dostaje.

edit: Prosze cię pisz na jednym forum, lub rob copy+paste tych samych tekstów. Bo teraz wiem ze nie masz sterowania, nie masz CD, wiec tam jest pusto jako podpiecia i jako instalacja.

Kupno wiec takiego czegos jak ponizej powinno rozwiazac problem.

Obrazek

wpisz haslo: kostka mini ISO i na allegro ich pelno

bool-cki
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bool-cki » 1 gru 2013, o 21:42

Znaczy tak u siebie nie mam sterowania z kierownicy, ale może kable są. Zmieniarki nie mam. Skoro trzecia jest pod wzmacniacz i jest to może jest wzmocnienie jakieś, tylko czego(mam wzmacniacz ale założony prze zemnie i on nie ma nic wspólnego z tymi kosami, dopiero go planuje podłączyć pod to)
Obecnie mam radio z wyjściem pod suba, ale nie bardzo chce płyty oddawać i to mnie denerwuje.
Kupienie przejściówek to nie duży koszt, mniejszy niż zakup radia i tak jak piszesz seryjne mniej chętne dla złodzieja.
AUX i CD mi wystarczy. MP3 by się przydało, ale bez dam sobie radę, płyty Cd drogie nie są. Chcę mieć seryjne radio jak mam możliwość podłączenia pod nie suba.

Tylko jak z tymi dokładnie kablami jest u mnie czy tak jak myśl czy inaczej.

Wiem jakie przejściówki mam kupić :)

bool-cki
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bool-cki » 1 gru 2013, o 21:49

Pozwolę sobie wykorzystać zdjęcie
Obrazek
takie ma kostki i interesuje mnie tylko mini iso w jaki celu je tam mam. nie odbiegajmy od tematu.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 1 gru 2013, o 21:56

NIgdy nie rozbieralem wersji bez sterowania, bo w moim Laczku mialem tez tak samo jak na zdjeciu. Mozliwe po malych przerobkach na kierownicy mozna takie sterowanie założyc.

Tak jak widac na zdjeciu kostka juz jest, tylko kabli brak. Te kostki mozna rozlaczać i skladac od nowa.

Kupujesz wiec taka zolta nowa i podpinasz pod nie wzmacniacz. Zerknij tylko czy w radiu są piny w tym miejscu, bo czasem lubia je usuwac.

bool-cki
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bool-cki » 1 gru 2013, o 22:01

Chyba się wyjaśniło, mój błąd nie zwróciłem uwagi dokładnie na foto, faktycznie chyba mam jedną pustą - w sumie dwie puste, a trzecia chyba pod kierownicę. Może jutro uda mi się foto pyknąć lub zerknąć i napisać.
jak by co to czekam na jeszcze jakąś podpowiedź

P.S lubię wiedzieć więcej i mam problemy z wyrażaniem się :)

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 1 gru 2013, o 22:15

To zadaj pytanie konkretnie, to wtedy pociagne temat dalej.

Na dzien dzisiejszy juz wiemy:
- male ISO gorne ma trzy kostki (od CD zmieniarki, sterowania kierownicy, wyjscia Line Out dla wzmacniacza)
- w samochodzie bez CD nie ma kostki wewnetrznej
- w samochodzie bez sterowania kierownicy nie ma chyba tylko sterowania na samej kierownicy, ale tez tasma poduszki moze byc inna wiec montaz takiego sterowania moze byc utrudniony lub kosztowny. Kostka w mini ISO to ta srodkowa
- w samochodzie nie ma instalacji pod wzmacniacz, moze byc tylko pusta kostka bez pinów zewnetrza w szeregu, wtedy mozna dokupic przejsciowke. Nalezy sprawdzic tylko czy radio samo w sobie ma takie wyjscie (piny)

Efekt wzmacniacza moze byc ciekawy, ale wymagac bedzie tez wymiany glosnikow, bo te papierowe moga nie wytrzymac wzmocnienia

piciks
Aktywny
Imię: Piotr
Samochód: LaNOcetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: piciks » 1 gru 2013, o 22:28

Co do auxa --> będzie działać tylko, jeżeli w radio możesz włączyć aux w opcjach.

Jeżeli nie możesz, to nawet nie kupuj tej kosteczki z wyjściem aux. ja tak straciłem 10zł. Byłem u jednego magika, bo mi podpowiadali, że może trzeba coś "głębiej" w radiu pogrzebać, ale to lepiej wymienić radio na jakieś fajne :D

bool-cki
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bool-cki » 1 gru 2013, o 22:32

Mogę auxa użyć, w radiu miałem opcje i zawsze chciałem jej użyć ale nie wiedziałem dokładnie jak.
Bardzo dobre podsumowanie, jak kogoś zdenerwowałem moim wyrażaniem to sorry,
Jak kupie przejściówki to wrzucę foty i opiszę coś. Jak do soboty kupie to opisze w sobotę/niedzielę

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 1 gru 2013, o 22:58

Ale AUX to nie wyjscie na wzmacniacz, chyba?.AUX da tylko sygnal stereo i jest najczesciej wejsciem na sygnal z zewnątrz.

A zolta kostka daje sygnal po niskiej mocy dla wzmacniacza, bo jest rozbicie na wyjscie przod i tyl.

bool-cki
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bool-cki » 1 gru 2013, o 23:04

żółta kostka podłączanie przejściówki na cinch czyli wejście pod wzmacniacz, niebieska idzie pod aux, żeby sobie podłączyc mp3 lub telefon. Zielona to po kiere tak nam wychodzi.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Kontakt:

Post autor: etac » 2 gru 2013, o 08:45

mozna tak powiedziec, tyle ze z tym AUX to trzeba sprawdzić jakie napiecie maksymalne tam moze wejsc, czasem sygnal sluchawkowy jest za mocny.

Jak sie pobawisz to zrob jakiego manuala dla potomnych.

bool-cki
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: bool-cki » 2 gru 2013, o 15:43

Spoko, kostki zamierzam zamówić wtorek/środa to do soboty może przyjdą.
Miałem dzisiaj chwilę i wyciągnąłem radio, mam tylko zieloną kostkę tak jak jest na foto, z tym że żółta kostka się gdzieś odczepiła.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”