Spokojnie choć z zaciekawieniem śledziłem dyskusję na temat olejów i po otrzymaniu linka sprawdziłem jakie oleje z aprobatą DEXOS2 są dostępne i w jakich cenach - przy okazji zapytałem o opinię i oceny - byłem w trzech różnych hurtowniach i dwóch dużych sklepach motoryzacyjnych i hipermarketach - wszędzie pytałem jakie mają oleje z aprobatą dexos2 nie pytając o konkretną markę- oto co znalazłem:
Liqui Molly To Tec 4600 5W30 -189zł
Mobil Super 3000XE 5W30 - 149zł
Motul Specific 5W30 - 223zł
Shell Helix Ultra ECT C3 - 169zł
Titan GT1 Pro Flex 5w30 - 120,9zł
Total Qartz Ineo MC3 5W30 - 168żł podobnie Elf Evo full tec
A gdzie Castrol i GM Dexos2 ? ....it's...
Castrol Magnatec C3 5W30 - 116 - 170 zł ceny wersji Edge pominąłem bo w okolicach 200zł
Dexos2 100 - 159żł
Na pytanie co polecają wszędzie padała odpowiedż DEXOS2 i kilka razy Liqui Molly, nikt nie polecał Castrola wyrażając opinie że jest przereklamowany i popularność zawdzięcza sugestywnej reklamie gdzie się da - na pytanie o cenę stwierdzali że również Total, Mobil i Shell przodują w reklamie i te marki można zobaczyć w każdym piśmie motoryzacyjnym na banerach przy wszelkich wyścigach

co przekłada się na politykę cenową - jak coś kosztuje to musi być dobre! a Dexos? - nie jeżdzi w żadnych wyścigach nie ma go w gazetach za to we wszystkich autach GM których jest miliony i sprzedają faktycznie najwięcej więc nie windują ceny a jakość -w końcu ta norma jest dość wyśrubowana wiec... wnioski ?

mam wrażenie że to kwestia tzw" famy która wieść głosi", - myślę że kilka nietrafnych decyzji strategicznych koncernu i złość użytkowników przeniosła się na olej który z tymi decyzjami nie miał żadnego związku

"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick