Pukanie nie wiadomo gdzie AVEO T300

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aapbaa
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Łukasz
Samochód: Aveo
Silnik:
Kontakt:

Pukanie nie wiadomo gdzie AVEO T300

Post autor: aapbaa » 19 paź 2015, o 19:03

Witam.
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się przywitać. Tak, że witam wszystkich posiadaczy chevroletów tych "większych" jak i "maluchów". Od 2013 roku jestem posiadaczem chevroleta Aveo T300. Z autem nie mam większych problemów a jeśli nawet były (np.: tarcze hamulcowe, pompa wody czy pęknięty włącznik tempomatu) to serwis szybko i bezproblemowo je wyeliminował.
Problemem który mnie męczy są stuki w zawieszeniu. Pomimo wielu starań serwisu (nie powiem złego słowa bo cały czas próbują usunąć usterkę, Top Auto Krupniki) usterka dalej występuje. Początkowo wymienili mi amorki z tyłu. Następnie mocowanie amortyzatora założyli od Corsy i dalej to samo. Stuki występują na "uskokach", nagłych załamaniach nawierzchni jezdni. Wydaje się, że odgłosy wywodzą się z tyłu pojazdu jednak może się tylko wydawać. Jest to taki odgłos jak bym nie miał tulei gumowej w wahaczu (może kiepskie porównanie). Typowo metaliczny dźwięk. Auto ma przejechane 35 tyś i tak od 20 tyś km te stuki co niekiedy występują. Np przejadę trasę poza miastem 100 km i raz nie usłyszę a na odcinku o dystansie 1 km po mieście usłyszę to kilkakrotnie. Coś gdzieś obiło mi się, że mogą być to zaciski jednak w mojej skromniutkiej wersji (LS) z tyłu występują bębny :) Może ktoś z forum miał podobny przypadek i poradzi co zrobić ???
Z góry dzięki za wszystkie rady

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Pukanie nie wiadomo gdzie AVEO T300

Post autor: etac » 20 paź 2015, o 08:34

Jeśli to tyle trwa i nic nie pomaga to pozostaje jeden sposób - wyjąc wszystko z tyłu (tapicerka, siedzenia itp) i wykonać jazdę próbną, a potem dokładać element po elemencie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
asamer
Bywalec
Reputacja: 4
Imię: Remigiusz
Samochód: Aveo T300
Silnik: 1.2 86KM
Kontakt:

Post autor: asamer » 21 paź 2015, o 09:36

Z Twojego opisu wynika, że samochód ma objawy stukających górnych mocowań amortyzatorów tylnych. Jeden z naszych forumowiczów zgłębił temat i stwierdził, że jedynymi które nie stukają są te firmy LEMFÖRDER. Nietety na gwarancji Ci ich nie wymienią, bo nie jest to oryginalna część, ale i tak chwalić serwis, że w ogóle się tym zajmują, bo w większości jest jena odpowiedź - "nic nie stuka" albo "TTTM".
Sam borykam się z tym problemem od samego początku, a jako, że na wiosnę kończy mi się gwarancja, to zamierzam własnoręcznie się tym zająć.

zbyszek85
Stały bywalec
Imię: Zbyszek
Samochód: Aveo t300 LT+ 2012
Silnik:
Kontakt:

Post autor: zbyszek85 » 21 paź 2015, o 11:49

Mi puka tylko zima

Awatar użytkownika
aapbaa
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: aapbaa » 21 paź 2015, o 20:00

Myślę żeby jeszcze raz to zgłosić tym bardziej, że serwis sam to proponował. Jeśli nic nie znajdą to wyjmę amorek i przejadę się, jeśli nie będzie nic pukać wymienię mocowanie. Gwarancje mam do lipca 2016

Jacenty85
Bywalec
Imię: Jacek
Samochód: AVEO
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » 22 paź 2015, o 00:03

Zanim weźmiesz się za wymianę górnych mocowań proponuję: Udaj się na odcinek drogi na którym wywołasz dany dźwięk kilkakrotnie. Upewnij się, że puka za każdym razem gdy jedziesz po dziurach. Jeden przejazd przez wybrany odcinek zrób z lekko naciśniętym pedałem hamulca nożnego. Jeśli wówczas stuki ustąpią daj znać.

Awatar użytkownika
aapbaa
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: aapbaa » 28 paź 2015, o 20:55

i po kilku próbach okazuje się, że pukanie występuje przy hamowaniu tak że muszę wyeliminować zaciski...

Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » 28 paź 2015, o 23:24

Jakbyś jechał przez Włocławek - daj znać - posłuchamy. O stukach w T300 troszkę wiem :)

zbyszek85
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: zbyszek85 » 24 sty 2016, o 10:51

Dowiedzialem sie ze wschodnich zrodel ze objaw pukania to wadliwe gorrne mocowanie amortyzatora,i rada jest załóżyc gorrne mocowania od Corsy D i objaw ustepuje.

Awatar użytkownika
aapbaa
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: aapbaa » 21 lip 2016, o 18:36

Trochę czasu upłynęło a w ciągu tych kilku dobrych miesięcy sporo się działo jednak stuki są dalej i widocznie ten typ tak ma... :) Przed zaczęciem wymieniania ilości części które serwis wymieniał w ramach gwarancji muszę go pochwalić za podejście do klienta (Top Auto krupniki). Panowie na początku wymienili mocowanie górne amorków z tyłu (pisali do gwaranta o możliwość zamontowania od corsy i tak też zrobili). Następne były amorki tył potem przód. Mimo to nie pomogło i stuki zostały. Pod koniec gwarancji panowie z serwisu wymienili mocowanie amorka przedniego z tej strony z której pukało i łączniki stabilizatorów. mimo tych wymian te stukanie (opisane na początku) występuje dalej... i tak od 40 tyś km się dzieje (praktycznie od nowości autka) Stuki się nie nasilają i nie zmniejszają ... jak było tak jest :) tak że może jeszcze ktoś z takim czymś się spotyka w swoim aveo t300 i doradzi co to może być :) może w przeciwieństwie do mnie u was coś się wyjaśnia :)

maryo007
Świeżak
Imię: Mariusz
Samochód: AveoT300,2011LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: maryo007 » 21 lip 2016, o 20:20

Witam
Ja mam przegub wewnętrzny ten co wychodzi ze skrzyni biegów ma lekki luz nie groźny ale siedząc w samochodzie a mechanik uderzał ręką w ten przegub to w samochodzie było słychać takie stukanie jak podczas jazdy.Ale to u mnie :( sprawdź sobie to

Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » 24 lip 2016, o 21:43

Kurcze a jak byś tak pojechał na jakiś spot. Jest tam wielu znawców tematu. Sam bym chętnie tego posłuchał ale wiadomo że nie ma 100% pewności że uda się rozwiązać. Jeśli chodzi o stukanie górnych mocowań to patent 100% polega na założeniu górnych mocowań firmy lemforder - ta firma prawdopodobnie robi to do Corsy i G Punto na pierwszy montaż. Najlepiej byłoby pojeździć z kimś w bagażniku żeby zweryfikować dokładnie dźwięki - tak jak ja ze swoją narzeczoną. Zamknęła mnie w bagażniku i jeździliśmy. Mi się udało znaleźć ale z tylnymi bębnami dalej walczę i nie mam już pomysłu.

zbyszek85
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: zbyszek85 » 26 lip 2016, o 11:44

Gorne mocowanie amortyzatora tylnego wymien na te z Corsy D

Awatar użytkownika
aapbaa
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: aapbaa » 26 lip 2016, o 21:08

Mocownie w serwisie wymieniali na te od corsy. Panowie z serwisu pisali do gwaranta o zezwolenie na zamontowanie części od corsy. Tak że mocowanie musze wyeliminowac bądź im nie ufać i zmienić jeszcze raz.

Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » 26 lip 2016, o 21:38

to mam propozycję : zrób fotkę górnych mocować a powiem Ci w dwie sekundy czy są od Corsy D czy zostawili Ci stare ok?

Awatar użytkownika
aapbaa
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: aapbaa » 28 lip 2016, o 22:33

Jacenty85 dzieki za propozycję. Dziś chciałem cyknąć fotkę ale tam jest zabrudzone wszystko i nic nie byłoby widać. Tego że wymieniali jestem pewien bo sprawdzałem kiedyś świeżo po wymianie, tylko ciekawe na co wymienili. Postaram się przy następnym myciu autka zrobić zdjęcie i wrzucę.

Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » 29 lip 2016, o 00:51

wiesz one różnią się tak wyrazistym szczegółem że nie musisz go myć - rozpoznam zalepione błotek.

Awatar użytkownika
aapbaa
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: aapbaa » 30 lip 2016, o 18:05

Trochę niewyraźne zdjęcie, robione kartonem :)
Załączniki
SAM_1421.JPG
SAM_1421.JPG (86.19 KiB) Przejrzano 4023 razy

Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » 30 lip 2016, o 20:38

na 100% masz mocowanie z Corsy D więc wymienili

Jacenty85
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » 30 lip 2016, o 23:48

wiesz co jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy. Chociaż wątpię aby ona się sprawdziła...pisali o tym właściciele rosyjskich Aveo T300 u których nie ustąpiły stuki po wymianie mocowań. Zauważcie, że główne uwagi pojawiały się co do stukania prawej strony...natomiast najczęściej wymienia się mocowania parami. Należy pamiętać o tym że mocowanie prawe jest inne od lewego. Nie różni się tylko numerem ale też kątem pochylenia do powierzchni styku z karoserią. Jeśli ktoś założył Ci np dwa prawe a wiem że fizycznie jest to możliwe, to stuki będą występować nadal. Jednak szczerze wątpię aby ASO popełniło taki błąd - raczej niemożliwe. Przyznam, że bardzo ale to bardzo chciałbym posłuchać tego stukania bo być może coś byśmy razem zaradzili.

Awatar użytkownika
aapbaa
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: aapbaa » 31 lip 2016, o 07:48

:) z białego do włocławka trochę drogi jest :) pomimo że stukanie występuje i dla serwisu nie udało się usunąć usterki to zasługuje na pochwałę, za podejście :) chyba wyjmę jeden amorek z tyłu i pojeżdżę, sprawdzę a potem zrobię z drugim tak samo. Wtedy wyeliminuje te mocowania

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”