Falujące obroty, czasem brak reakcji na gaz, błąd P0106
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Ula
- Samochód: Chevrolet Nubira 1.8
- Silnik:
- Kontakt:
Falujące obroty, czasem brak reakcji na gaz, błąd P0106
Witam. Od niespełna miesiąca jestem posiadaczką Chevroleta Nubiry 1.8 121km. Niedawno zdarzyło mi się że na zimny silniku na Pb na biegu jałowym obroty falowały a po wciśnięciu sprzęgła samochód gasł, próbowałam odpalać kilka razy i bez zmian. Auto jechało tylko przy gazowaniu choć trochę się dławiło. Żeby dojechać do domu przejechałam tak ze 2 km i praca silnika wróciła do normy. Nie wyrzuciło błędów na komputerze. Jakiś czas nie było problemu. Problemy z nierówną praca i falowaniem obrotów pojawiają się na zimnym silniku i nie są regularne.
Wymieniłam świece. Moja Nubira nie ma kabli. Właśnie wymieniłam obudowę filtra powietrza bo była pęknięta. Czyściłam przepustnicę bo był w środku brudna i poprawiłam zapieczonego krokowca. Auto trochę ożyło ale podejrzewam że to nie koniec. Auto na gazie jedzie ok tylko czasem szarpnie ze dwa razy przy nagrzewającym się silniku a potem już jedzie ok. Gaz jest nowy. Na benzynie jest największy problem. Nie wiem już. Czy ktoś się orientuje odnośnie krokowca jaki jest numer części dla mojego modelu 121km F18D3? Próbowałam sczytać z obudowy ale nie mogłam a nie chciałam go dopinać. Ktoś wie gdzie można kupić i czy krokowca też trzeba adaptować?
Dziś jest gorzej. Auto po odpaleniu faluje na obrotach cały czas, nie idzie jechać, nie zawsze reaguje na gaz. Wielokrotnie odpalałam i to samo, po podłączeniu do Elm pokazało błąd P0106. Nie wiem czy nawet do mechanika dojadę. Pomocy
I jeszcze jedno - podczas przyśpieszania na Pb i Lpg do tzw. dechy mam wrażenie że auto nie reaguje dopiero jak trochę odpuszczę. Czy to normalne?
Proszę o uwagi i pozdrawiam.
Wymieniłam świece. Moja Nubira nie ma kabli. Właśnie wymieniłam obudowę filtra powietrza bo była pęknięta. Czyściłam przepustnicę bo był w środku brudna i poprawiłam zapieczonego krokowca. Auto trochę ożyło ale podejrzewam że to nie koniec. Auto na gazie jedzie ok tylko czasem szarpnie ze dwa razy przy nagrzewającym się silniku a potem już jedzie ok. Gaz jest nowy. Na benzynie jest największy problem. Nie wiem już. Czy ktoś się orientuje odnośnie krokowca jaki jest numer części dla mojego modelu 121km F18D3? Próbowałam sczytać z obudowy ale nie mogłam a nie chciałam go dopinać. Ktoś wie gdzie można kupić i czy krokowca też trzeba adaptować?
Dziś jest gorzej. Auto po odpaleniu faluje na obrotach cały czas, nie idzie jechać, nie zawsze reaguje na gaz. Wielokrotnie odpalałam i to samo, po podłączeniu do Elm pokazało błąd P0106. Nie wiem czy nawet do mechanika dojadę. Pomocy
I jeszcze jedno - podczas przyśpieszania na Pb i Lpg do tzw. dechy mam wrażenie że auto nie reaguje dopiero jak trochę odpuszczę. Czy to normalne?
Proszę o uwagi i pozdrawiam.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Falujące obroty, czasem brak reakcji na gaz, błąd P0106
Czy przed założeniem LPG tez były takie objawy?
Dla mnie to ewidentnie jakieś "lewe" powietrze gdzieś jest, albo sparciałe wężyki na podcisnieniach,
Dla mnie to ewidentnie jakieś "lewe" powietrze gdzieś jest, albo sparciałe wężyki na podcisnieniach,
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Tak, objawy były takie przed założeniem lpg tylko sporadycznie, wyszły 2 dni przed gazowaniem. Tylko że dziś jest gorzej. Odpalałam już z 10 razy i nadal to samo - niskie falujące obroty, szarpanie itd.
Dziś same włączyły mi się awaryjne światła, jak wsiadłam do auta, włączyłam zapłon i opuściłam szybę. Czy o czymś nie wiem?
Dziś same włączyły mi się awaryjne światła, jak wsiadłam do auta, włączyłam zapłon i opuściłam szybę. Czy o czymś nie wiem?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2015, o 19:59 przez veratoxic, łącznie zmieniany 2 razy.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Przyczyna błedu
Moduł sterujący silnika (ECM) korzysta z czujnika ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym (MAP) w celu sterowania zasilaniem paliwa i regulacją zapłonu. Czujnik MAP mierzy zmiany ciśnienia w kolektorze dolotowym, które wynikają ze zmian obciążenia silnika (podciśnienia w kolektorze dolotowym) oraz prędkości obrotowej. Następnie przetwarza je na sygnały wyjściowe napięcia. ECM może wykryć, że czujnik MAP nie reaguje na zmiany położenia przepustnicy (TP), porównując rzeczywistą zmianę MAP z przewidywaną zmianą MAP w oparciu o liczbę zmian TP, która wystąpiła. Jeżeli ECM nie rozpoznaje spodziewanej zmiany MAP lub więcej, wywołany zostaje DTC P0106.
Podmienił bym czujnik cisnienia
Moduł sterujący silnika (ECM) korzysta z czujnika ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym (MAP) w celu sterowania zasilaniem paliwa i regulacją zapłonu. Czujnik MAP mierzy zmiany ciśnienia w kolektorze dolotowym, które wynikają ze zmian obciążenia silnika (podciśnienia w kolektorze dolotowym) oraz prędkości obrotowej. Następnie przetwarza je na sygnały wyjściowe napięcia. ECM może wykryć, że czujnik MAP nie reaguje na zmiany położenia przepustnicy (TP), porównując rzeczywistą zmianę MAP z przewidywaną zmianą MAP w oparciu o liczbę zmian TP, która wystąpiła. Jeżeli ECM nie rozpoznaje spodziewanej zmiany MAP lub więcej, wywołany zostaje DTC P0106.
Podmienił bym czujnik cisnienia
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Obawiam się tylko że wyrzucony błąd to skutek a nie przyczyna...łatwiej by było mając skrzynkę z częściami na podmianę. Auto świeżo kupione i zaczynam się denerwować. Nie wiem czy mogę autem w takim stanie się przemieszczać (do mechanika), czy niczego nie uszkodzę...
Czy po wymianie Map sensora konieczne są jakieś adaptacje?
Czy może być że Map sensor wariuje przez przepustnice?
Czy po wymianie Map sensora konieczne są jakieś adaptacje?
Czy może być że Map sensor wariuje przez przepustnice?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
No niestety masz błąd podobny do objawów, wiec masz kilka opcji, testujesz w ciemno, koszt czujnika to 50 zł,

albo podłączasz się i sprawdzasz parametry tego czujnika. Obawiam się ze bez mechanika nie ma szans.
Masz racje ze to może być efekt, ale wtedy trzeba szukać przyczyn w wszystkich wężykach, czy są całe i dobrze powpinane.
albo podłączasz się i sprawdzasz parametry tego czujnika. Obawiam się ze bez mechanika nie ma szans.
Masz racje ze to może być efekt, ale wtedy trzeba szukać przyczyn w wszystkich wężykach, czy są całe i dobrze powpinane.
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Właśnie patrzyłam na ten map sensor, od gościa brałam dziś przepustnicę...tylko opisany kod silnika w opisie to T18SED a mój jest F18D3 no i rocznik...czy powinien pasować?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Czemu uważasz ze to przepustnica?
A jak czyściłaś krokowy, robiłaś adaptacje przepustnicy?
A jak czyściłaś krokowy, robiłaś adaptacje przepustnicy?
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Przepustnicę sugerował znajomy mechanik u którego robiłam gaz choć ja obstawiałam krokowy bo był zapieczony, a że jest w komplecie.... Przepustnicy ani krokowego nie odpinałam. Po czyszczeniu ustawiałam bieg jałowy. Dwa dni było ok, kilka razy szarpało podczas jazdy ale wracało do normy, dziś jest jak opisuję. Najgorsze że zależy mi na czasie, w sobotę mam jechać 1000km na urlop. Myślisz że przy obu silnikach 1.8 map sensor będzie się różnił?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Pierwsze trzeba sprawdzić czy czujnik reaguje, potem sprawdzić podciśnienia, a potem wymienić co trzeba.
Przepustnica będzie na tej liście na samym końcu
Przepustnica będzie na tej liście na samym końcu
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Gdzie znajdę czujnik Map. Szukałam na schematach ale nie znalazłam.
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Czy adaptacja przepustnicy różni się od nauki biegu jałowego? Czy jest konieczne podłączenie pod komputer czy można to zrobić samemu?
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Nikt nie wie gdzie znajdę czujnik MAP?
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Przed wymianą czujnika lepiej jedź gdzieś gdzie mają komputer i sprawdź jak wyglądają dane z czujnika ciśnienia. Bo może czujnik działa dobrze, a błąd jest spowodowany czymś innym.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Może TY Sebastian wiesz gdzie jest map sensor. Szukam numeru części w razie czego.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
vera, bez nerwów. Zadajesz pytanie o 11 w nocy, a na drugi dzień ludzie pracują. 
Numer 31, a zdjecie czujnika masz pare postów wyzej.
Tak jak pisalem, najpierw trzeba zobaczyć czy dziala prawidłowo, czy cisnienia zmieniaja sie.

Numer 31, a zdjecie czujnika masz pare postów wyzej.
Tak jak pisalem, najpierw trzeba zobaczyć czy dziala prawidłowo, czy cisnienia zmieniaja sie.
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Czy ktoś mi powie jak powinna wyglądać procedura adaptacji przepustnicy? Majster stwierdził że wystarczy odpięcie klemy...i już.
Błąd z Map sensorem więcej się nie pojawił.
Błąd z Map sensorem więcej się nie pojawił.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Sam opis adaptacji zamieściłem tutaj - viewtopic.php?f=138&t=944&view=unread#unread
W TIS nie ma rozróżnienia, czy to 1.4, 1.6 czy 1.8. Więc powinno działać
Ale być może będzie trzeba u Ciebie skasować poprzednią adaptację - do tego jest potrzebny już komputer (ELM nie wystarczy; ale da się zrobić to ruskim Chevrolet Explorer).
W TIS nie ma rozróżnienia, czy to 1.4, 1.6 czy 1.8. Więc powinno działać

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Po wymianie przepustnicy z TPSem i krokowcem problem powrócił po kilku dniach. Sporadycznie co kilka dni obroty na biegu jałowym falują i spadają, auto gaśnie lub chce gasnąć, tylko gazowanie pomaga choć często z przerwami reaguje na pedał gazu, po czasie dochodzi do siebie. Problemy pojawiają się zaraz po odpaleniu jaki i na gorącym silniku np. po dojechaniu do świateł, na lpg i pb. Przepustnicę przyuczałam do jałowych obrotów. Na mój rozum gdyby problemem było lewe powietrze np. z przewodów (a przejrzałam i na moje oko wyglądają ok) to problem byłby notoryczny a nie co jakiś czas bo przewody same się nie naprawiają. Wskazania czujników typu Map sensor czy sonda lambda sprawdzałam na komputerze i wygląda ok. Pewnie wyszło by na komputerze dopiero podczas nieprawidłowej pracy silnika. Jakieś podpowiedzi?
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Cewka w porządku? Ja wymieniłem niepotrzebnie cewkę, więc mam pewną na podmiankę 

O partsy pisz PW.
-
- Stały bywalec
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira vel Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
A w jakim celu ją wymieniales i ze sie tak zapytam - w ciemno ( jesli sie okazało ze stara jest ok ) ??? Jak sprawdzic czy na wszystkich fajkach jest iskra ???
KL1NF35BJ6K260134
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Wyciągnąć cewkę oprzeć przecinak o silnik i przyłożyć cewkę. Druga osoba kręci kluczykiem i sprawdzasz gdzie jest iskra. Oczywiście osoba która trzyma cewkę i przecinak musi się dobrze zaizolowac 
Wysłane za pomocą Taptalka

Wysłane za pomocą Taptalka
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Czy w przypadku wymiany Map sensora lub sondy lambda wystarczy sama wymiana czujników czy trzeba zrobić coś jeszcze? Czy trzeba odłączać akumulator? Pytam bo już mnie zaczyna denerwować konieczność ciągłego przyuczania do biegu jałowego(robię to średnio 2 razy w tygodniu).
Wiem już że są 2 sondy lambda. Czy ta druga sonda w wydechu ma jakąś konkretną nazwę? Czy może mieć wpływ na falowanie obrotów?
Wiem już że są 2 sondy lambda. Czy ta druga sonda w wydechu ma jakąś konkretną nazwę? Czy może mieć wpływ na falowanie obrotów?
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Jedna jest regulacyjna (ta przed katem) druga diagnostyczna (za katem).veratoxic pisze:Wiem już że są 2 sondy lambda. Czy ta druga sonda w wydechu ma jakąś konkretną nazwę? Czy może mieć wpływ na falowanie obrotów?
Natomiast jeśli chcesz kupić to są zamienne. Nie wiem, czy jest jakieś rozróżnienie. Ja zamieniałem miejscami - wszystko działa i pasuje. Wydaje mi się (może błędnie, nie przyłożyłem ich nigdy do siebie) że ta z tyłu oryginalnie miała jednak dłuższy kabelek, więc jeśli się nie mylę z długością kabla, to numery mogą się różnić.
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Z falowaniami troche się pogorszyło, widać drgającą wskazówkę obrotomierza jak dojazdzam np. do skrzyżowania i wbijam sprzęglo. Auto zaczęło też gasnąć czasem nawet nie wiem kiedy jak jest głośniej. Odpala na dotyk. Wymieniłam MAPa ale nie odłączałam klemy. Zobaczymy.