Kontrolka Check Engine, Captiva 2013r, 2.2D 135kw

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cheviLTZ
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Grzegorz
Samochód: Captiva
Silnik:
Kontakt:

Kontrolka Check Engine, Captiva 2013r, 2.2D 135kw

Post autor: cheviLTZ » 20 wrz 2015, o 00:29

Witajcie. Chciałem opisać wam moją historię z tą kontrolką ku przestrodze, żebyście nie padli ofiarą jakiegoś cwanego ASO, który totalnie nic nie zrobi, ale może śmiało bez skrupułów dotkliwie podliczyć za usługę :/
Za granicą w serwisie, mogło się to skończyć finansową katastrofą...
Za granicą w serwisie, mogło się to skończyć finansową katastrofą...
check.jpg (34.89 KiB) Przejrzano 2801 razy
W kwietniu br. będąc na urlopie z rodziną w Niemczech, w upalne popołudnie, jadąc ok. 140 km\h autostrada gdzieś nagle z pól, zza lasu powiało żółtym pyłem z rzepaku, ale tak intensywnie, że było ogólne ostre hamowanie z braku widoczności,jak wjazd we mgłę. Zdążyłem tylko wyłączyć nawiewy żeby mi tego do auta nie wciągnęło,ale i tak za późno :( 12 km od celu zapaliło się to cudo i zbladłem. Dojechaliśmy powoli, szwagier poczytał opis w instrukcji po germańsku,to już miałem dosyć,a doczytując tematu na jakimś dzikim forum :(((( pomyślałem narka urlopik. Nazajutrz podjechałem do polecanego lokalnego mechanika,który chętnie mnie przyjął, wsiadając do auta już wiedział co się dzieje, odpala auto...otwiera szybę i pyta o jaką kontrolkę mi chodziło bo wszystko jest ok. Zatkało mnie, trochę głupio, ale okazuje się że wjeżdżając w ten pył,komputer wykrył błąd, a po 10 rozruchach jak nie było to takie złe sam się błąd resetował :fala Miałem szczęście że akurat mechanik odpalał przy mnie i było ok. Ciekawe jak by się skończyło, gdybym odstawił auto czy to do niego, czy aso i jak by się polskie serwisy zachowały ??.... Miałem szczęście i życzę Wam, by wasze kontrolki zaświecały się tylko przy odpalaniu i od razu gasły. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Kontrolka Check Engine, Captiva 2013r, 2.2D 135kw

Post autor: etac » 20 wrz 2015, o 09:11

Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem przekazu?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
blackman57
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Łukasz
Samochód: Aveo
Silnik:
Kontakt:

Post autor: blackman57 » 20 wrz 2015, o 09:24

U mnie w Aveo jezeli komputer wykryje blad sporadyczny - ktory sie nie powtarza, wyswietla Check tylko przez 3 cykle uruchomienia silnika a pozniej zapisuje go do pamieci komputera. Wniosek : swiecacy Check nie oznacza ze natychmiastowo musimy jechac do serwisu :)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 20 wrz 2015, o 12:46

A nie lepiej mieć ze sobą ELM i torque ? można na szybko podłączyć i sczytać jaki błąd wyskoczył.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Captiva Elektryka / Elektronika”