[img]Dzień dobry wszystkim!
Kupiłem 2 m-c temu Sparka I 2007rok silnik 0,8, byłem z nim u mechanika który wymienił mi wahacze i rozrząd oraz pobawił się co nie co szybami bo nawalały, po opuszczeniu mechanika niby wszystko Ok, auto się nie dławi, nie trzęsie, ale podczas gdy dodaje gazu i przekraczam 2tyś obrotów+ słyszę metaliczne stukanie dochodzące z pod maski, jest to bardzo charakterystyczny dźwięk jakby jakiś metalowy wiatrak się obijał podczas gdy obroty rosną nasila się również ten dźwięk, jak stoję w miejscu to wszystko jest OK, czy ktoś może spotkał się z czymś takim i wie w czym jest problem?
W załączniku dodaję również zdjęcia silnik, gdyż dziś zauważyłem że jest dziwnie mokro w rejonach silnika i obok rozrządu, nie pamiętam czy tak było i tak ma być czy to jest jakieś kolejny problem do naprawy.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
Stuka w silniku
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Maciej
- Samochód: Spark I
- Silnik:
- Kontakt:
Stuka w silniku
- Załączniki
-
- Zdjęcie silnika
- 20150913_161504 Spark male foto.jpg (231.03 KiB) Przejrzano 2387 razy
-
- Zdjęcie silinika II
- 20150913_161746 spark male foto.jpg (242.06 KiB) Przejrzano 2387 razy
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Daniel
- Samochód: AVEO T300
- Silnik:
Re: Stuka w silniku
tzn mechanik ma obowiązek usunąć wycieki i ich sutki -także dziwnie wykonał swoją robotę.Sprawdź napięcie paska-u tego samego lub innego mechanika,do tego to silnik matiza zdaje się,a w matizie ustawiało się zawory-czy ustawiał zawory przy wymianie rozrządu?Rozrząd oczywiście kompletem ,pasek ,rolka,pompa itd?Wycieki pojawiają się na uszczelkach często,gdy nie jest drożne odpowietrzenie skrzyni korbowej -wtedy nadciśnienie chce się wydostać i najsłabsze są stare uszczelnienia.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
tak jeśli chodzi o rozrząd to komplet wymienił, ale widoczny jest jakiś problem? jeśli chodzi o ten stukot metaliczny możliwe jest że to jest ta uszczelka EGR czy cos takiego?
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
zaslepiałeś EGR? W jakim celu? Stuki na stojącym aucie ,to stuki silnika nie obciążonego,stuki w czasie jazdy -to silnik obciążony .Nie robiło przed wymianą,a teraz robi to wracaj do mechanika. Czasem popełnia się błąd przesunięcia o tzw ząbek-jest to niecały ząbek,na wolnych auto chodzi dobrze,dopiero obciążone potrafi dać znać . Nie robiło-robi -wracaj i wyjaśniaj-twoje auto,twoja kieszeń gdyby coś. Nie ufasz mechanikowi-jedź do innego .
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nie zalepiałem EGR tylko pytam czy jest możliwość że to on hałasuje, robiłem auto w Lublinie, jestem w Poznaniu, także do niego wrócić nie będzie tak łatwo, jaki może być koszt tego?
- rajtkezjusz
- Profesjonalista
- Silnik:
egr hałasować?nie spotkałem się z czymś takim. Nie zwlekałbym i dał sprawdzić auto tam gdzie jesteś i wziąć rachunek -domyslam się,że na rozrząd wziąłeś rachunek ?To ważna czynność o warto o to zadbać ,bo jest na ok 5 lat ,więc ten koszt vat-u co często oszczędzamy biorąc bez paragonu nie jest tego warty. Miałbyś podstawy do odwiedzenia mechanika z Lublina-jeśli to cos związane z rozrządem. Koledze kiedyś mechanik zgubił śrubkę i wstawił dłuższą (tzn jego pracownik),tarła o koło pasowe-ot urok warsztatów.
Tak od siebie dodam---kiedyś w aucie po wymianie rozrzadu zacząły się stuki,jakby kulki metalowe rzucono na blachę-to było spalanie stukowe,dziwnie,że wyszło dopiero po wymianie rozrządu. Nie sugeruję nic,daję jako ciekawostkę .
Tak od siebie dodam---kiedyś w aucie po wymianie rozrzadu zacząły się stuki,jakby kulki metalowe rzucono na blachę-to było spalanie stukowe,dziwnie,że wyszło dopiero po wymianie rozrządu. Nie sugeruję nic,daję jako ciekawostkę .