Wyciek płynu

Tutaj dyskutujemy o Chevrolet Rezzo
ODPOWIEDZ
reczuly
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Artur
Samochód: Rezzo 1,6 16V
Silnik:
Kontakt:

Wyciek płynu

Post autor: reczuly » 7 sie 2015, o 17:31

Witam
Mam taki problem: przy dłuższej jeździe przy 30 stopniowej temperaturze i z prędkością około120 km/h jak się zatrzymam i zgasze silnik to płyn zaczyna mi się wylewać przez korek od zbiorniczka.
Silnik był sprawdzany pod względem spalin w układzie chłodniczym. Co to może być? Ma ktoś jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Wyciek płynu

Post autor: etac » 7 sie 2015, o 18:03

korek do wymiany?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Maniek

Post autor: Maniek » 7 sie 2015, o 18:07

Twój pierwszy post na forum, nikt tu jeszcze nie wie nic o Tobie , Twoim aucie. Warto się przedstawić przed zadaniem pytania - jest na to odpowiedni dział.
Nikt w tym momencie nie wie, jakie masz auto, z jakim silnikiem, więc nie oczekuj precyzyjnych odpowiedzi.
A co do tematu i Twojego pytania, - a wentylator chłodnicy pracuje prawidłowo ?? A może to tylko zbyt wysoki poziom płynu chłodniczego i wyrzuca jego nadmiar - jaki masz poziom na zimnym silniku ??, bo zakładam że o ten płyn Ci chodzi, bo nie doczytałem w Twoim poście. A może masz zapowietrzony układ chłodzenia, a może siedzi uszczelka pod głowicą. Wymieniłem chyba wszystkie potencjalne przyczyny, jak się doprecyzujesz to pomyślimy coś więcej.

Awatar użytkownika
xlord
Bywalec
Imię: Łukasz
Samochód: Rezzo 1.6 Comfort
Silnik:
Kontakt:

Post autor: xlord » 19 sie 2015, o 19:46

Ja mam nieco wyższy poziom płynu niż max i mi nic nie wycieka.
Obstawiałbym termostat, który nieprawidłowo działa i nie otwiera tzw. dużego obiegu.
Pytanie, jaką masz temperaturę na wskaźniku i czy przypadkiem, ktoś nie zalał Ci wody zamiast płynu chłodniczego?
Obrazek

reczuly
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: reczuly » 8 wrz 2015, o 20:24

Maniek pisze:Twój pierwszy post na forum, nikt tu jeszcze nie wie nic o Tobie , Twoim aucie. Warto się przedstawić przed zadaniem pytania - jest na to odpowiedni dział.
Nikt w tym momencie nie wie, jakie masz auto, z jakim silnikiem, więc nie oczekuj precyzyjnych odpowiedzi.
A co do tematu i Twojego pytania, - a wentylator chłodnicy pracuje prawidłowo ?? A może to tylko zbyt wysoki poziom płynu chłodniczego i wyrzuca jego nadmiar - jaki masz poziom na zimnym silniku ??, bo zakładam że o ten płyn Ci chodzi, bo nie doczytałem w Twoim poście. A może masz zapowietrzony układ chłodzenia, a może siedzi uszczelka pod głowicą. Wymieniłem chyba wszystkie potencjalne przyczyny, jak się doprecyzujesz to pomyślimy coś więcej.

Właśnie dziś powitałem wszystkich na forum, trochę to trwało ale to przez brak czasu :D

Mók Chevi to REZZO 1,6 16v SX z 2007 roku

A wracając do mojego problemu to on występuje tylko podczas dłuższej jazdy, kiedy na dworze jest gorąco.
Wygląda to tak po przejechaniu około 150 km autostradą zatrzymuje się na MOPie gaszę silnik to za chwilę rośnie poziom płynu aż przelewa się on przez korek.
Jak odpalę silnik poziom płynu się zmniejsza i wszystko wraca do normy. Taka przypadłość zauważyłem już rok temu jak wracałem z wakacji, ale po przyjeździe do domu nie wybierałem się już w dalsze trasy, więc ten objaw nie wystąpił. Oddałem Cheviego do mechaniora, posprawdzał go tj. czy czasem do płynu nie dostają się spaliny - jest OK powiedział że to nie uszczelka, wentylator działa (a nie napisałem, że całą drogę jechałem na włączonej klimatyzacji - klimatronik).

Ma ktoś jakieś sugestie?

reczuly
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: reczuly » 8 wrz 2015, o 20:24

Stan płynu jest między MIN a MAX na zimnym silniku

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Reputacja: 21
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo » 8 wrz 2015, o 20:40

Wentylator działa cały czas? Sprawdziłbym sterowanie wentylatora, termostat oblookał.
kiedy wymieniałeś płyn??
O partsy pisz PW.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezzo”