Naprawa ...sprężarki klimatyzacji Lacetti
- kliszka
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB SX
- Silnik:
Naprawa ...sprężarki klimatyzacji Lacetti
Witam , pytanie prozaiczne - w czasie pracy silnika słychać lekki ale wyraźny dźwięk w/g mnie padającego łożyska koła pasowego .sprężarki . Czy można wymienić takowe łożysko czy rozglądać się za rynkiem wtórnym w poszukiwaniu nowej sprężarki?
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Naprawa ...sprężarki klimatyzacji Lacetti
Idzie wymienić łożysko. Grosze kosztuje.
P.S. jak już robił remont to nie obejrzeć napędu pasowego.
P.S. jak już robił remont to nie obejrzeć napędu pasowego.
O partsy pisz PW.
-
- Stały bywalec
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira vel Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
A inne elementy tj.sprzeglo ???? Generalnie co tam jeszcze moze sie zepsuć jesli klima chlodzi , ale załącza sie z opóźnieniem lub wcale. I chodzi dość glosno choc na wylocie kratki wewn daje 6st C.
KL1NF35BJ6K260134
- kliszka
- Profesjonalista
- Samochód: Lacetti HB SX
- Silnik:
Wiesz ,jak to jest z mechaniorami kiedy robią coś za kasę ...lub nie mają w tym żadnego zysku/profitu...
W serwisie ASO Chevrolet/Daewoo kiedy wymieniali mi olej w skrzyni biegów mogli równocześnie wymienić uszczelniacz półosi ..ale po co
Lepiej jak klient zapłaci ponownie ..
P.S - jadę do niego ponownie to mu nawciskam co o tym myślę ...
W serwisie ASO Chevrolet/Daewoo kiedy wymieniali mi olej w skrzyni biegów mogli równocześnie wymienić uszczelniacz półosi ..ale po co

P.S - jadę do niego ponownie to mu nawciskam co o tym myślę ...
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
To musi obejrzeć kto zajmuje się klimą a nie nabija klimę. To duża różnica..
O partsy pisz PW.
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Nie satysfakcjonuje mnie taka odp na zadane pytanie.konradoo pisze:To musi obejrzeć kto zajmuje się klimą a nie nabija klimę. To duża różnica..
KL1NF35BJ6K260134
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
no nie była to odpowiedz, ale jak chcesz znać odpowiedz co jeszcze sprawdzić, to niestety jak kolega stwierdził musi zerknąć na to specjalista, a nie warsztat mający tylko przyrząd do nabijania czynnika.
Jeśli sama sprężarka chodzi prawidłowo to bym nic z nią nie robił, poza wymiana czynnika i dodaniem świeżego oleju do układu wraz z R134a.
Co do koła, to jeśli jest sprawne same koło, to jedyną rzeczą która może się uszkodzić to sama cewka od sprzęgła lub rzeczone łożysko.
Takie coś:

Jeśli sama sprężarka chodzi prawidłowo to bym nic z nią nie robił, poza wymiana czynnika i dodaniem świeżego oleju do układu wraz z R134a.
Co do koła, to jeśli jest sprawne same koło, to jedyną rzeczą która może się uszkodzić to sama cewka od sprzęgła lub rzeczone łożysko.
Takie coś:

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Cewka sama w sobie nie pada ale pada często zalany w niej jednorazowy bezpiecznik termiczny. Kiedyś go wymieniałem. Ale gdy się przepali to nie ma chłodzenia w ogóle. U mnie przepalał się z powodu takiego, że sprzęgło pracuje na elastycznej zawulkanizowanej gumie a ta guma się odkleiła i ślizgając się powodowała miejscowe tarcie mocno nagrzewając całą cewkę (odgłosy popiskiwania jak przy ślizgającym się pasku).

-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Pociągnę temat.... Nic nie wymienialem tylko nabiałem klime. Działa ok ...stacjonarnie. Po nabicie czynnikem daje nawet 0 st na kratkach wewnątrz ( zamierzone termometrem przy włączonej klimie i nawiewie na max). Inaczej jest podczas jazdy intensywnej w trasie. Ruszam i włączam klime automat na np. 3 kreski obiekt zamknięty - daje zimno ok , ale po ciąlej jeździe np po 1 godzinie mimo ze klima jest ciagle na tym samym nastawie czyli 3 kreski wyrzut zimnego powietrza jest znikomy w porównaniu z początkiem jej użytkowania. W praktyce by zchlodzic kabinę trzeba zwiększać sile nawiewu . Mimo tego dmuchawa chalasuje a zimnego jakby coraz mniej. Wystarczy wyłączyć na pare min klime ( po ciągłej jeździe ) i znów wyrzut zimnego pow z kratek przy tym samym nastawie jest o wiele lepszy. Dziwne to , nie wygodne i nie praktyczne w trasie..... Czy normalne.?.?.?.?.?.?.?
KL1NF35BJ6K260134
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
0*C to trochę za zimno, ZTCP powinno być bliżej +4/+6*C
Ile gazu ci nabili ? Ile robiona próżnia ?
W lacetti zauważyłem, że przy jeździe na wysokich obrotach komp jakby odłączał klimę - nie wiem czy nie jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie przed nadmiernym ciśnieniem które wytwarza sprężarka (aby nie rozerwać układu) ? Musiałbym poczytać w TIS' tylko czy coś będzie... ?
Ile gazu ci nabili ? Ile robiona próżnia ?
W lacetti zauważyłem, że przy jeździe na wysokich obrotach komp jakby odłączał klimę - nie wiem czy nie jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie przed nadmiernym ciśnieniem które wytwarza sprężarka (aby nie rozerwać układu) ? Musiałbym poczytać w TIS' tylko czy coś będzie... ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Imię: Grzegorz
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
iskat1973 pisze:Pociągnę temat.... Nic nie wymienialem tylko nabiałem klime. Działa ok ...stacjonarnie. Po nabicie czynnikem daje nawet 0 st na kratkach wewnątrz ( zamierzone termometrem przy włączonej klimie i nawiewie na max). Inaczej jest podczas jazdy intensywnej w trasie. Ruszam i włączam klime automat na np. 3 kreski obiekt zamknięty - daje zimno ok , ale po ciąlej jeździe np po 1 godzinie mimo ze klima jest ciagle na tym samym nastawie czyli 3 kreski wyrzut zimnego powietrza jest znikomy w porównaniu z początkiem jej użytkowania. W praktyce by zchlodzic kabinę trzeba zwiększać sile nawiewu . Mimo tego dmuchawa chalasuje a zimnego jakby coraz mniej. Wystarczy wyłączyć na pare min klime ( po ciągłej jeździe ) i znów wyrzut zimnego pow z kratek przy tym samym nastawie jest o wiele lepszy. Dziwne to , nie wygodne i nie praktyczne w trasie..... Czy normalne.?.?.?.?.?.?.?
mam podobnie...
przy dłuzszej jezdzie wydajnosc klimy znacznie spada, wystarczy na chwile ja wyłaczyc i znowu zaczyna działac jak trzeba, ja obstawiam niska wydajnosc układu i mała chłodnice...
podkreslam u mnie ww. zjawisko wystepuje przy dłuzszym funkcjonowaniu klimy np. jazda powyzej 2h - wyraznie czuc systematyczny spadek wydajnosci
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Chyba TTTM, bo ja też mam tak samo, jak wracałem z zlotu to słabiej klima działała, ale zatrzymaliśmy się na chwilę i po ruszeniu działała z zdwojoną siłą jakby 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Aktywny
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Lacetti SX1,6 SE1,4
- Silnik:
- Kontakt:
Miałem tak samo, zasuwając przez godzinę 150 - 160, przy 28 na, klimie ustawionej na 3 spociłem się. Po wypiciu kawy i spokojnym 120 nagle zaczęła pracować poprawnie. A kombinowałem z zamykaniem i otwieraniem obiegu, siła nawiewu, nawet boczny wiatr obwiniałem o rożne cuda.
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
nienormalne - zamarza parownik i blokuje przepływ powietrza.iskat1973 pisze:Pociągnę temat.... Nic nie wymienialem tylko nabiałem klime. Działa ok ...stacjonarnie. Po nabicie czynnikem daje nawet 0 st na kratkach wewnątrz ( zamierzone termometrem przy włączonej klimie i nawiewie na max). Inaczej jest podczas jazdy intensywnej w trasie. Ruszam i włączam klime automat na np. 3 kreski obiekt zamknięty - daje zimno ok , ale po ciąlej jeździe np po 1 godzinie mimo ze klima jest ciagle na tym samym nastawie czyli 3 kreski wyrzut zimnego powietrza jest znikomy w porównaniu z początkiem jej użytkowania. W praktyce by zchlodzic kabinę trzeba zwiększać sile nawiewu . Mimo tego dmuchawa chalasuje a zimnego jakby coraz mniej. Wystarczy wyłączyć na pare min klime ( po ciągłej jeździe ) i znów wyrzut zimnego pow z kratek przy tym samym nastawie jest o wiele lepszy. Dziwne to , nie wygodne i nie praktyczne w trasie..... Czy normalne.?.?.?.?.?.?.?
LP jest zbyt niskie, byc moze uszkodzony zawór w sprężarce albo zawór rozprężny
Regeneracja sprężarek klimatyzacji samochodowej
Moze tak być czy po prostu TTTM ????
KL1NF35BJ6K260134
- karpior
- Profesjonalista
- Reputacja: 3
- Samochód: Lacetti HB 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
u mnie opisany problem nie występuje, a jeżdżę praktycznie 80% czasu z klimą...
-
- Świeżak
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Witam! Wczoraj przekonałem się, że u mnie również występuje ten problem. Czy ktoś już sobie z tym poradził?iskat1973 pisze:nienormalne - zamarza parownik i blokuje przepływ powietrza.iskat1973 pisze:Pociągnę temat.... Nic nie wymienialem tylko nabiałem klime. Działa ok ...stacjonarnie. Po nabicie czynnikem daje nawet 0 st na kratkach wewnątrz ( zamierzone termometrem przy włączonej klimie i nawiewie na max). Inaczej jest podczas jazdy intensywnej w trasie. Ruszam i włączam klime automat na np. 3 kreski obiekt zamknięty - daje zimno ok , ale po ciąlej jeździe np po 1 godzinie mimo ze klima jest ciagle na tym samym nastawie czyli 3 kreski wyrzut zimnego powietrza jest znikomy w porównaniu z początkiem jej użytkowania. W praktyce by zchlodzic kabinę trzeba zwiększać sile nawiewu . Mimo tego dmuchawa chalasuje a zimnego jakby coraz mniej. Wystarczy wyłączyć na pare min klime ( po ciągłej jeździe ) i znów wyrzut zimnego pow z kratek przy tym samym nastawie jest o wiele lepszy. Dziwne to , nie wygodne i nie praktyczne w trasie..... Czy normalne.?.?.?.?.?.?.?
LP jest zbyt niskie, byc moze uszkodzony zawór w sprężarce albo zawór rozprężny
Regeneracja sprężarek klimatyzacji samochodowej
Moze tak być czy po prostu TTTM ????
Pozdrawiam! Jacek
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Żółta ,gęsta i tłusta ciecz to czynnik układu klimatyzacji z olejem ??? Cieknie mi to cos z przodu po prawej stronie ( tam gdzie umiejscowiona jest spręzarka ). Pod autem mała plama . Klima chodzi ale jakby głośniej.......
KL1NF35BJ6K260134
- etac
- Prezes
- Kontakt:
To jest olej samej sprezarki
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Z przodu po prawej ( od strony rozrządu ) masz sprężarkę i prawdopodobnie tam Ci cieknie, drugie "prawdopodobnie" - cieknie Ci na łączniku sprężarki z przewodem (jest tam jakieś nietypowe uszczelnienie).
Najlepiej jechać do firmy która naprawia klimatyzację - niech ściągną czynnik, zrobią próbę ciśnieniową (azotową) i będzie wiadomo gdzie jest uszkodzenie
Najlepiej jechać do firmy która naprawia klimatyzację - niech ściągną czynnik, zrobią próbę ciśnieniową (azotową) i będzie wiadomo gdzie jest uszkodzenie

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Cieknie mi przy dole osuszacza ( to ten aluminiowy walec przy chlodnicy klimy). Cieknie olej oraz słychać ulatniajacy sie czynnik ( syczy). Nie wiem co sie zepsuło bo nie wyciagalem chlodnicy ale jest nowa i trochę to dziwne. Chlodnica klimy jest zintegrowana z osuszaczem i to wszystko jest nowe !!! Ale mimo wszystko klima chlodzi - pyt czy mogę zatrzeć sprezarkę przy włączonej klimie ???
KL1NF35BJ6K260134
- etac
- Prezes
- Kontakt:
jak najbardziej - brak czynnika=brak oleju w sprężarce a to spowoduje uszkodzenie spreżarki.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Jest czujnik, który zabezpiecza przed włączeniem klimy, jak nie ma ciśnienia.
O partsy pisz PW.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Tak jak nie ma cisnienia, ale jak jest niskie to nadal bedzie pracowac, ale smarowanie bedzie tez niskie.