Napisałem te kilka słów na temat niepalnych tworzyw jako ciekawostkę ,nikomu nie chciałem bruździć ...jeżeli czujesz się urażony to nie mniej mi tego za złe ,nie takie miałem intencje... kilka dni temu w Łodzi był pożar w firmie COCO-WERK (kiedyś tam pracowałem

) która zajmuje się przetwarzaniem tworzyw,spłonęła doszczętnie

. Właściwości tworzyw sztucznych ,w tym ich cechy palne zależą przede wszystkim od właściwości wszystkich składników mieszaniny.Najczęściej decydujące znaczenie ma tu polimer - nośnik mieszaniny - lecz wszystkie dodatki, a nawet zanieczyszczenia wywierają pewien wpływ na właściwości materiału.Najczęściej stosuje się dodatki polepszające podstawowe właściwości polimeru, lecz niekiedy poprawiając jedną cechę, pogarsza się inne ... Zmniejszania palności wynikającego ze stosowania antypirenów i innych dodatków nie należy rozpatrywać w stosunku do pojedynczych związków wprowadzonych do polimeru, lecz z punktu widzenia całej palącej się kompozycji polimerowej. Występowanie zagrożeń pożarowych zależy głównie od: zapalności tworzywa ,szybkości rozprzestrzeniania się ognia , szybkości uwalniania energii cieplnej do otoczenia ,powstawania toksycznych produktów spalania , stopnia korodującego działania powstających gazów . Reasumując - niepalny nie znaczy że nie będzie się palić