Hałasujący pasek rozrządu

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
piciks
Aktywny
Reputacja: 0
Imię: Piotr
Samochód: LaNOcetti
Silnik:
Kontakt:

Hałasujący pasek rozrządu

Post autor: piciks » 11 mar 2015, o 12:35

Cześć. Dawno mnie tu nie było (irytowała mnie sprawa, otwieranie drugiego forum, jakieś kłótnie, cudowanie) Jednak mam pytanie.

Problem 120 tys. przejechane. wymieniony rozrząd z pompą (dolz) i zaczął coś rozrząd głośno chodzić... No to przejechałem 15 tys. 30 tys. pompa zaczęła przepuszczać wodę to na rpzeglądzie 150tys wymieniłem cały rozrząd ponownie (pompa HEPU, rolki i napinacz INA, pasek conti)

Wydawał mi się głośny, ale mówię sobie trudno. może ząbki trochę inne ma, wgryzą się.

przejechałem 8 tys km nie jest nic ciszej. po zdjęciu paska klinowego hałasuje tak samo. pomaga poluźnienie paska rozrządu! Jednak jest problem. wskaźnik napięcia paska wskazuje prawidłowe napięcie... Nie mam pojęcia co tak hałasuje :/ Wiem tylko, że ustaje gdy poluzuje się pasek odrobinę...

Jakieś wskazówki? wymienić coś? zostawić? czy bezpiecznie jest poluzować odrobinę pasek? czy możę coś się już wyrobiło i przy prawidłowym napięciu hałasuje? Panewki kół rozrządu? możę same koła rozrządu? tysiąc pomysłów na minutę :)

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Reputacja: 21
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Re: Hałasujący pasek rozrządu

Post autor: konradoo » 11 mar 2015, o 12:44

Pasek conti to w ostatnim czasie nic specjalnego..pompy hepu tak samo. Gdy tym handlowałem to się najadłem trochę tego.... Tam jest jeden rodzaj więc nie powinno być problemu. Może to być wada napinacza. Stare części masz, żeby założyć stary napinacz? Tak dla sprawdzenia?
O partsy pisz PW.

piciks
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Post autor: piciks » 11 mar 2015, o 13:00

a dużo to roboty żeby podmienić sam napinacz? mogę załatwić w najgorszym wypadku :p albo lepiej poszukać... może gdzieś go mam...

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Reputacja: 21
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo » 11 mar 2015, o 13:05

Na starym napinaczu rozumiem, nie miałeś taki problemów?
O partsy pisz PW.

piciks
Aktywny
Silnik:
Kontakt:

Post autor: piciks » 11 mar 2015, o 13:20

Nie miałeś... ale to było 38 tys temu

ODPOWIEDZ