Chińska nawigacja z Ali
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Chińska nawigacja z Ali
Cienka tłumi mniej niż gruba ale jednak tłumi sygnał. Potestuj na aplikacjach analizujących sygnał GPS zobaczysz różnicę dB w samochodzie i poza nim.

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Wczoraj późnym wieczorem jak zwykle zaglądam na to forum analizuje ciekawą dyskusję dotyczącą
nawigacji biorę się za pisanie a tu pyk, brak Internetu, Dialog ( teraz Netia) zawalił na całej linii.
Jeśli chodzi tłumienie sygnału GPS przez ekran z blachy w postaci dachu samochodu to dla mnie jest to sprawa oczywista, blacha zdecydowanie bardziej tłumi poziom sygnału GPS niż np. szyba czy plastik. W otwartej przestrzeni może to nie mieć znaczenia, ale tak jak napisał Awatar przy wąskich uliczkach i wysokich budynkach może gubić sygnał lub błędnie wskazywać.
System teoretycznie bardziej na czasie ale z AM nie poszalejesz. Wersja AM na androida marna, chyba że się coś zmieniło w ostatnim czasie :zastanawiasie quote]
O to jestem spokojny, ostatnio AM na Androida jest równocześnie aktualizowana razem z W CE.
Dla przykładu podam, że już w tym miesiącu jest dostępna nowa aktualizacja AM na Androida w postaci Beta.
Zdaję sobie sprawę z tego, że czeka mnie duuuużo pracy, wezmę pod uwagę radę Regulusa i przeciągnę kabel mikrofonu do podsufitki w okolice lampy sufitowej.
Może ktoś z kolegów napisze gdzie zamontowany jest fabrycznie mikrofon do zestawu głośnomówiącego w Cruze? Przydałaby się jakaś fotka.
nawigacji biorę się za pisanie a tu pyk, brak Internetu, Dialog ( teraz Netia) zawalił na całej linii.
Jeśli chodzi tłumienie sygnału GPS przez ekran z blachy w postaci dachu samochodu to dla mnie jest to sprawa oczywista, blacha zdecydowanie bardziej tłumi poziom sygnału GPS niż np. szyba czy plastik. W otwartej przestrzeni może to nie mieć znaczenia, ale tak jak napisał Awatar przy wąskich uliczkach i wysokich budynkach może gubić sygnał lub błędnie wskazywać.
System teoretycznie bardziej na czasie ale z AM nie poszalejesz. Wersja AM na androida marna, chyba że się coś zmieniło w ostatnim czasie :zastanawiasie quote]
O to jestem spokojny, ostatnio AM na Androida jest równocześnie aktualizowana razem z W CE.
Dla przykładu podam, że już w tym miesiącu jest dostępna nowa aktualizacja AM na Androida w postaci Beta.
Etak trzymam cię za słowo, jak tylko będą jakieś problemy z demontażem jakiegoś plastiku, ramki itp. to zwrócę się z prośbą do ciebie, bo na tym forum nie ma większego speca od ciebie w tej dziedzinie, nic nie umniejszając Regulusowi. Czasami niemoc zdemontowania jakiejś części daje się mocno we znaki, o czym niedawno przekonał się Wszim, stojąc dosłownie na głowie a mimo to nie udało mu się samemu zdemontować lampy sufitowej.etac_owiec pisze:barus, jak beda jakies problemy to gadaj, do BB chetnie się przejade na ciastko i troche posiedzenia w garazu.

Zdaję sobie sprawę z tego, że czeka mnie duuuużo pracy, wezmę pod uwagę radę Regulusa i przeciągnę kabel mikrofonu do podsufitki w okolice lampy sufitowej.
Może ktoś z kolegów napisze gdzie zamontowany jest fabrycznie mikrofon do zestawu głośnomówiącego w Cruze? Przydałaby się jakaś fotka.
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Ponawiam prośbę, chodzi mi o fotkę z pozycji kierowcy, jak wygląda od dołu miejsce gdzie zamontowany jest fabrycznie mikrofon tuż obok lampki sufitowej, czy są to małe otworki w obudowie plastikowej lampki, czy kanaliki? Bo w TIS-e tego nie ma a w tym miejscu planuję
umieścić mikrofon zewnętrzny.
umieścić mikrofon zewnętrzny.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Widze ze beze mnie nic nie zrobicie

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Etac jak Ty te kostki brukowe do podsufitki przykleiles ???
Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Jurek, etac sobie na podsufitkę taką folię przylepił
Teraz ma dach z obydwu stron obklejony

Teraz ma dach z obydwu stron obklejony

240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Wielkie dzięki, na ciebie zawsze można liczyćetac_owiec pisze:Widze ze beze mnie nic nie zrobicie![]()

Mam nadzieję, że miałeś gdzieś w archiwum to zdjęcie i specjalnie nie ściągałeś tego dzisiaj

- etac
- Prezes
- Kontakt:
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
W piątek zadzwonił do mnie gość z Urzędu Celnego DHL i powiadomił mnie o nadchodzącej przesyłce, która ze względu na zadeklarowaną cenę podlegać będzie
odprawie celnej. Przy okazji dowiedziałem się, iż celnicy wiedzą, że Chińczycy często zaniżają kwoty na fakturach w stosunku do rzeczywistej wartości towaru.
Wysłał mi też maila takiej oto treści:
"związku z tym proszę o:
- skan (print screen) zamówienia z serwisu aukcyjnego/sklepu internetowego oraz potwierdzenia płatności za towar.
- przesłanie wypełnionego oświadczenia w treści e-maila (odnośnie towaru trzeba napisać co to za towar? z czego jest wykonany? do czego służy?
Ja (imię i nazwisko) ....................
Świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań wynikającej z artykułu 233 kodeksu karnego oświadczam, iż biorę pełną
odpowiedzialność za przesyłkę AWB .............Przesyłka jest kierowana do mnie i będzie wykorzystywana przeze mnie w celach prywatnych
i nie będzie przedmiotem obrotu handlowego. zawartością w/w przesyłki jest .........................................................
oświadczam, że transport jest wliczony w wartość towaru z faktury.
Warunki transportu to DAP POLAND
Zobowiązuję się również pokryć wszelkie należności celno-podatkowe. towar nie podlega CITES.
X.X.
Departament do spraw celnych
Agencja Celna DHL- Katowice"
W tym momencie uświadomiłem sobie, że muszę przygotować się na duże koszty.
Zgodnie z wytycznymi zawartych w mailu wysłałem im 2 print screeny z serwisu aukcyjnego na AliExpress oraz potwierdzenie płatności z banku.
W poniedziałek zjawił się u mnie kurier DHL z przesyłką, gdy usłyszałem cenę jaką mam zapłacić to dosłownie nogi ugięły się pode mną.
514 zł. tj. 23% VAT i 14% cło. Żeby bardziej pogrążyć kupującego to celnicy DHL najpierw do ceny towaru dodali cło i z tej sumy obliczyli 23% VAT-u
Przeglądając różne fora w tym telchina.pl dowiedziałem się, że jeśli przesyłka jest realizowana poprzez firmy kurierskie to na 100% zapłacimy VAT i cło powyżej
pewnych progów cenowych. Od celnika dowiedziałem się, że cło płacimy od 150E w górę a jego wysokość zależy od asortymentu, w zależności od rodzaju elektroniki mamy różne stawki cła.
Mnie naliczyli 14% cła.
Niestety całą radość z zakupu tej nawi zepsuli mi celnicy DHL i pozostała tylko złość. Może złość ta później minie gdy po zamontowaniu sprzęt będzie się dobrze spisywał.
Na razie muszę trochę poczekać bo przez pewne remonty w domu garaż mam zagracony i samochód stoi na ulicy a bez wolnego garażu nie ma mowy o wymianie tego sprzętu.
Chcę uprzedzić tych kolegów, którzy planują zakup droższego sprzętu w Chinach aby w żadnym wypadku nie korzystali z firmy kurierskiej DHL bo ci panowie są wyjątkowo nadgorliwi, myślę, że nie bez powodu bo na pewno mają profity z tytułu wyłowienia faktur z zaniżoną ceną.
odprawie celnej. Przy okazji dowiedziałem się, iż celnicy wiedzą, że Chińczycy często zaniżają kwoty na fakturach w stosunku do rzeczywistej wartości towaru.
Wysłał mi też maila takiej oto treści:
"związku z tym proszę o:
- skan (print screen) zamówienia z serwisu aukcyjnego/sklepu internetowego oraz potwierdzenia płatności za towar.
- przesłanie wypełnionego oświadczenia w treści e-maila (odnośnie towaru trzeba napisać co to za towar? z czego jest wykonany? do czego służy?
Ja (imię i nazwisko) ....................
Świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań wynikającej z artykułu 233 kodeksu karnego oświadczam, iż biorę pełną
odpowiedzialność za przesyłkę AWB .............Przesyłka jest kierowana do mnie i będzie wykorzystywana przeze mnie w celach prywatnych
i nie będzie przedmiotem obrotu handlowego. zawartością w/w przesyłki jest .........................................................
oświadczam, że transport jest wliczony w wartość towaru z faktury.
Warunki transportu to DAP POLAND
Zobowiązuję się również pokryć wszelkie należności celno-podatkowe. towar nie podlega CITES.
X.X.
Departament do spraw celnych
Agencja Celna DHL- Katowice"
W tym momencie uświadomiłem sobie, że muszę przygotować się na duże koszty.
Zgodnie z wytycznymi zawartych w mailu wysłałem im 2 print screeny z serwisu aukcyjnego na AliExpress oraz potwierdzenie płatności z banku.
W poniedziałek zjawił się u mnie kurier DHL z przesyłką, gdy usłyszałem cenę jaką mam zapłacić to dosłownie nogi ugięły się pode mną.
514 zł. tj. 23% VAT i 14% cło. Żeby bardziej pogrążyć kupującego to celnicy DHL najpierw do ceny towaru dodali cło i z tej sumy obliczyli 23% VAT-u
Przeglądając różne fora w tym telchina.pl dowiedziałem się, że jeśli przesyłka jest realizowana poprzez firmy kurierskie to na 100% zapłacimy VAT i cło powyżej
pewnych progów cenowych. Od celnika dowiedziałem się, że cło płacimy od 150E w górę a jego wysokość zależy od asortymentu, w zależności od rodzaju elektroniki mamy różne stawki cła.
Mnie naliczyli 14% cła.
Niestety całą radość z zakupu tej nawi zepsuli mi celnicy DHL i pozostała tylko złość. Może złość ta później minie gdy po zamontowaniu sprzęt będzie się dobrze spisywał.
Na razie muszę trochę poczekać bo przez pewne remonty w domu garaż mam zagracony i samochód stoi na ulicy a bez wolnego garażu nie ma mowy o wymianie tego sprzętu.
Chcę uprzedzić tych kolegów, którzy planują zakup droższego sprzętu w Chinach aby w żadnym wypadku nie korzystali z firmy kurierskiej DHL bo ci panowie są wyjątkowo nadgorliwi, myślę, że nie bez powodu bo na pewno mają profity z tytułu wyłowienia faktur z zaniżoną ceną.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Barus z całym szacunkiem dla Ciebie ale na tym polega praca cennika. VAT i cło które zapłaciłeś oddają w całości państwu.
Wszyscy wiedzą że trzeba zapłacić cło i VAT, niektórym się udaje inni narzekają że się nie udało. Miejmy nadzieję że będziesz zadowolony z jej działania.
Wysłano z Tapatalka
Wszyscy wiedzą że trzeba zapłacić cło i VAT, niektórym się udaje inni narzekają że się nie udało. Miejmy nadzieję że będziesz zadowolony z jej działania.
Wysłano z Tapatalka

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Niestety, ale tak jest, że najpierw opłacasz cło, a potem podatek. 14% cło jest to stawka od funkcji radia i też np. navi, dvd. Gdyby była deklaracja, że te urządzenie nie posiada tych funkcji to cło jest znacznie niższe. Kiedyś bawiliśmy się w ciuciubabkę z celnikami i mp3. Sprowadzane były z frimware, które nie miało funkcji radia tylko samo odtwarzania mp3 i cło było niższe, nie pamiętam ile to wychodziło. Trzeba pamiętać, że jak się chce ściągać elektronikę dla siebie to tylko pocztą (EMSpocztex), każda firma kurierska powyżej jakiejś kwoty zadeklarowanej, będzie clić, a poczta jest duża szansa, że nie będzie im się chciało.
Barus czy ta navi posiada DVD ? Jeżeli tak to ciesz się, że puścili bez licencji od Philipsa. U nas w firmie, ściągaliśmy próbkę i niestety poszła na przemiał. Nie dość, że poszło za sprzęt to jeszcze opłata recyklingowa, bo musieli zezłomować urządzenie.
Barus czy ta navi posiada DVD ? Jeżeli tak to ciesz się, że puścili bez licencji od Philipsa. U nas w firmie, ściągaliśmy próbkę i niestety poszła na przemiał. Nie dość, że poszło za sprzęt to jeszcze opłata recyklingowa, bo musieli zezłomować urządzenie.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
EMS to też kurier. Tylko wysyłka chińską pocztą lotniczą (morską, jeśli kto cierpliwy, trochę taniej) zabezpiecza przed trafieniem przesyłki do agencji celnej.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Tak ale to kurier pocztowy, a nie typowo firma kurierska.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Tez to potwierdzam.
Jak jest DHL, to masz 200% szans ze płacisz jak bozia przykazała, w innych jest loteria.
Pierwsze DRL przyszły DHL i trzeba było płacić, drugie co dostałem jako gwarancja przyszły EMS i nie płaciłem nic.
Także zamawiając trzeba uważać czym to idzie do RP.
Jak jest DHL, to masz 200% szans ze płacisz jak bozia przykazała, w innych jest loteria.
Pierwsze DRL przyszły DHL i trzeba było płacić, drugie co dostałem jako gwarancja przyszły EMS i nie płaciłem nic.
Także zamawiając trzeba uważać czym to idzie do RP.
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Jest to nawi multimedialna i DVD też posiada. Celnicy na pewno nie zaglądali do środka bo sprzęt w środkuXaRaDaS pisze:Barus czy ta navi posiada DVD ? Jeżeli tak to ciesz się, że puścili bez licencji od Philipsa.
był naprawdę solidnie zapakowany.
Oczywiście, że się cieszę bo mogło być jeszcze gorzej. Zadbałem też o to, aby nie było widać, że ten sprzęt posiada DVD

- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Pisząc o EMS opierałem się na relacjach ludzi z telchina, bo sam nie miałem z nimi nigdy do czynienia w obrocie zagranicznym.etac_owiec pisze: ... przyszły EMS i nie płaciłem nic.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Braus - miałem Ci pisać właśnie o tym, żeby nie zamawiać z wysyłką kurierem, ale nie zdążyłem bo już wtedy zamówiłeś.
Tutaj za wiele DHL, nie jest wyjątkiem - wszystkie firmy kurierskie (dhl, ups,) mają swoje agencje celne, i im więcej paczek oclą i opodatkują tym lepiej dla nich bo mają z tego procent. Więc, większość paczek idących kurierem zostanie oclona i opodatkowana.
Produkty takie najlepiej zamawiać pocztą, najlepszą moim zdaniem formą wysyłki jest SingaporePost, w miarę szybko i małe prawdopodobieństwo zapłaty cła i podatku.
Zanim wysłałeś screena, to szło by spróbować zrobić jeden myk żeby mniej zapłacić, ale go lepiej oficjalnie nie pisać (i żeby nie było - ja z takiego sposobu nigdy nie korzystałem
):D
Tutaj za wiele DHL, nie jest wyjątkiem - wszystkie firmy kurierskie (dhl, ups,) mają swoje agencje celne, i im więcej paczek oclą i opodatkują tym lepiej dla nich bo mają z tego procent. Więc, większość paczek idących kurierem zostanie oclona i opodatkowana.
Produkty takie najlepiej zamawiać pocztą, najlepszą moim zdaniem formą wysyłki jest SingaporePost, w miarę szybko i małe prawdopodobieństwo zapłaty cła i podatku.
Zanim wysłałeś screena, to szło by spróbować zrobić jeden myk żeby mniej zapłacić, ale go lepiej oficjalnie nie pisać (i żeby nie było - ja z takiego sposobu nigdy nie korzystałem

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Marek
- Samochód: Cruze2.0 186KM/393Nm
- Silnik:
- Kontakt:
Witam Wszystkich,
Podłączając się do tematu, przed świętami w ramach prezentu zamówiłem i dostałem w ciągu tygodnia nawigację do mojego Cruze z 2012. Nie chciałem zamawiać nawigacji na Windows CE i pochodnych z względu na szybkość działania, stabilność i itp(widziałem parę takich rożnych wynalazków) i zdecydowałem się zakupić na Androidzie. Trochę miałem obawy w kwestii kompatybilności, ale zaryzykowałem
.
Kupiłem urządzenie ali z Androidem 4.2.2 i naprawdę jestem zadowolony, montaż do samochodu na zasadzie Plug&Play. Kompatybilność z szynką CAN, czego najbardziej się obawiałem. Naprawdę jestem zadowolony.
Oczywiście są małe wady, czułość radia jest gorsza niż oryginalnego zestawu, poza tym Smartfon, Tablet z wifi i 3g w samochodzie
Jeśli macie jakieś pytanie służę pomocą.
P.S Specjalnie linka nie podałem do ALI bo w łatwy sposób można znaleźć takie urządzenie na portalu
i nie chciałem być posądzany o reklamę.
Marek
Podłączając się do tematu, przed świętami w ramach prezentu zamówiłem i dostałem w ciągu tygodnia nawigację do mojego Cruze z 2012. Nie chciałem zamawiać nawigacji na Windows CE i pochodnych z względu na szybkość działania, stabilność i itp(widziałem parę takich rożnych wynalazków) i zdecydowałem się zakupić na Androidzie. Trochę miałem obawy w kwestii kompatybilności, ale zaryzykowałem

Kupiłem urządzenie ali z Androidem 4.2.2 i naprawdę jestem zadowolony, montaż do samochodu na zasadzie Plug&Play. Kompatybilność z szynką CAN, czego najbardziej się obawiałem. Naprawdę jestem zadowolony.
Oczywiście są małe wady, czułość radia jest gorsza niż oryginalnego zestawu, poza tym Smartfon, Tablet z wifi i 3g w samochodzie

Jeśli macie jakieś pytanie służę pomocą.
P.S Specjalnie linka nie podałem do ALI bo w łatwy sposób można znaleźć takie urządzenie na portalu

Marek
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Radio mozna poprawic poprzez zasilanie wzmacniacza w podstawie anteny. Do tego potrzebny jest separator antenowy.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
news_ pisze:
P.S Specjalnie linka nie podałem do ALI bo w łatwy sposób można znaleźć takie urządzenie na portalui nie chciałem być posądzany o reklamę.
Marek
Nie miałeś problemów z cłem ?

- etac
- Prezes
- Kontakt:
z cłem nie ma się problemów, tylko trzeba zapłacic i to czasem nie mało 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Cześć,huri_khan pisze:
Nie miałeś problemów z cłem ?
Udało się bez kłopotów, to wszystko zależy od postawy chińczyka i jak wyśle.
Tzn. Wyglądało to tak :
15.12 Zamówiłem
18/19.12 Chińczyk wysłał DHL
21.12 Rano wyleciało z Hongkongu do Lipska - wieczorem.
22.12 Warszawa terminal
22.12 Odbiór paczki od kuriera po południu.
22.12 Wieczorem montaż w samochodzie

Co do opłat, miałem świadomość że raczej opłat nie uniknę. Około 60 zł czynności celne + vat. Cła na radia chyba nie ma. Ale i tak się opłaca, bo wyszło mnie o połowę taniej niż dostępne tego typu nawigacje w Polsce na Windows ce a ja mam na Androidzie

Chińczyk jak to chińczyk obniżył wartość radia o połowę od ceny zapłaconej, ale nie przegiął wiec może dlatego nie miałem kłopotów

Pozdrawiam Marek
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Nikt cie tu o nic nie posądzi. Dawaj linkanews_ pisze: P.S Specjalnie linka nie podałem do ALI bo w łatwy sposób można znaleźć takie urządzenie na portalui nie chciałem być posądzany o reklamę.
Marek

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Oki, w takim razie link poniżej. Widzę, że jest już wersja Android 4.4.4 ja kupiłem 4.4.2.wszim pisze: Nikt cie tu o nic nie posądzi. Dawaj linkai rekomenduj sklep, który tak sprawnie zrealizował transakcję. Nie trzymaj takich informacji tylko dla siebie. Jakieś fotki też byś zrobił jak to cacko wygląda.
http://www.aliexpress.com/item/-/1926831933.html
Zapytam się czy mogę aktualizować

Marek,
P.S Co do fotek nie ma problemu, jakoś niebawem wrzucę.
A i jeszcze jedna rzecz, dzięki za radę z wzmacniaczem do anteny, ale z doświadczenia mam z nimi takie że nic nie dają

Przypomniałem sobie o drugim potencjalnym problemie(może nie do końca).
Osoby które mają zamiar montować takie urządzenia w celu rozmów przez zestaw głośno mówiony, od razu mówię że mikrofon trzeba użyć zew(jest w zestawie). Wbudowany zbiera wszystko tylko nie głos rozmówcy i jest efekt echa i kanału zwrotnego.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Wzmacniacz juz masz fabrycznie w antenie. Do tej pory twoje fabryczne radio je zasilalo poprzez linie sygnalowa. Obecnie tego napiecia nie ma na kablu, wiec zeby go odzyskac trzeba zalozyc seperator zebyto napiecie podac z powrotem. Kilka tematow juz bylo w tym temacie. Lacznie z takimi ze radio jest kiepskie w tych nawigacjach nawet po podaniu napiecia na wzmacniacz.