Adaptacja przepustnicy,obroty Aveo 1.2 8v

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Tigerae
Świeżak
Reputacja: 1
Imię: Konrad
Samochód: T200
Silnik: 1.2
LPG: Nope
Kontakt:

Adaptacja przepustnicy,obroty Aveo 1.2 8v

Post autor: Tigerae » 9 maja 2021, o 22:06

Witam

Mam problem z obrotami po czyszczeniu i adaptacji(reset) przepustnicy w programie cheviexplorer i posiłkowaniu się instrukcja z forum tzn 5 sekund włącz wyłącz etc, procedura przebiegła pomyślnie, natomiast po odpaleniu obroty wskakują na 2 tyś(cheviexplorer) co jakiś czas zaczynają falować 1500-1700 i znów wskakują na 2 tyś , czekałem ponad 20 minut nic to nie dało wentylator się załącza temperatura robocza osiągnięta,czy to jest normalne jakieś wyuczanie ecu, coś z tym robić?, dziś przejechałem z tym jakieś 100 km i nawet jak obroty po przejechaniu odcinka i wyhamowaniu silnikiem spadną do 1000 to po odpaleniu auta znów wskakują na 2000,czy coś robię źle? Zrobić adaptacje i zostawić auto na dłuższa chwilę? Już nie wiem co z tym robić,z góry dziękuję za pomoc :roll:

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Adaptacja przepustnicy,obroty Aveo 1.2 8v

Post autor: Sebastian » 10 maja 2021, o 10:01

Przy resetowaniu adaptacji był komunikat "OK" czy niepowodzenie (chyba z czerwonym krzyżykiem czy coś takiego) ?

Procedurę robiłeś dla lacetti czy aveo ?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Tigerae
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Tigerae » 10 maja 2021, o 17:36

Witam,tak wszystko przebiegło pomyślnie, robilem nawet adaptację elm + apka z forum też wszystsko poprawnie przebiegło, zero błędów,przepustnica wykonuje swoje, ten cykl ustawiania się w poszczególnych punktach później wraca,co do procedury to oczywiście dla aveo. Zauważyłem również że jadąc ze stała prędkością gdy odpuszczam gaz auto jeszcze przez jakieś 2 sekundy jedzie dopiero później zaczyna schodzić z obrotów ale po nacisniecu sprzęgła obroty albo wbijają na wysokie (2tys albo falują) patrzyłem dziś na lewe powietrza, niewpiete wezyki etc wszystko wydaje się być poprawne dokrecone, wpiete, przed adaptacja i czyszczeniem z obrotami było okej co do czyszczenia zrobiłem bo była dość mocno zabrudzona.

lukaslacetti
Profesjonalista
Reputacja: 23
Imię: Łukasz
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti » 10 maja 2021, o 17:43

Jeżeli była zdejmowana przepustnica To może coś nie tak z uszczelką pod nią
Jezeli nie była zdejmowana to mogłes cos uszkodzić np maksymalnie ją mocno otwierajac lub z pełnego otwarcia tak poprostu puscić Ze uderza w punkt "zero"
Jezeli nic takiego nie robiłeś
To Wróć do punktu adaptacji

Adaptacje spróbuj zrobić na zimnym silniku jak nie pomoże to jeszcze raz na ciepłym

Nie ma opcji Aby poprostu bez ingerencji ludzkiej coś się popsuło po czyszczeniu

Tigerae
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Tigerae » 14 maja 2021, o 16:48

Witam jeszcze raz po chwilowym zastoju spowodwanym szukaniem rozwiązania mojego problemu, jeżeli chodzi o ponowną adaptację robiłem ja już tyle razy że mogę nazwać się specjalista, ale nie to było główną przyczyną, podmiana przepustnicy na nowa stara, uzywana, sprawna nie przyniosło skutku, ta sama historia, winowajcą całego zamieszania z obrotami brakiem możliwości zrobienia poprawnie adaptacji jest w zasadzie to był zawór odmy, odpowietrzania silnika jak zwał tak zwał, po jego wymianie w końcu nastąpił spokój... Auto pracuje poprawnie, obroty książkowe, tak jak być powinno, cena psie grosze, wymiana 10 sekund, dzięki wielkie za odzew w mojej sprawie, mam nadzieję że ten post komuś,kiedyś uratuje aveo, pozdrawiam
Załączniki
To małe fioletowe ustrojstwo
To małe fioletowe ustrojstwo

ufla125
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Jakub
Samochód: Aveo t200
Silnik: 1.2 8v
LPG: nie
Kontakt: