Wymiana głośników i wyciszenie drzwi w Aveo T300 – kilka pytań

Modyfikacje i inne tematy dotyczące nadwozia i wnętrza
ODPOWIEDZ
yortsy74
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Wojciech
Samochód: Aveo
Silnik: 1.2 , 86KM , benz
Kontakt:

Wymiana głośników i wyciszenie drzwi w Aveo T300 – kilka pytań

Post autor: yortsy74 » 5 sty 2025, o 19:13

Cześć wszystkim,

Planuję wymianę głośników oraz wyciszenie przednich drzwi w moim Aveo T300 z 2011 roku, wersja LS+. Radio mam fabryczne, to słabsze, bez Bluetootha. Wyciszać drzwi zamierzam matami butylowymi. Wybrałem głośniki Hertz DSK 165.3, które są w zestawie z tweeterami. Mam jednak kilka pytań dotyczących samego montażu:

1. Czy wymiana głośników będzie plug & play?
Rozumiem, że po zdjęciu boczków drzwi wystarczy odpiąć stare głośniki, podłączyć Hertze i wszystko powinno działać. Czy tak rzeczywiście jest?

2. Ramki montażowe i dystanse
Czy fabryczna ramka, w której są obecnie zamontowane głośniki, będzie pasować do nowych? Czy trzeba dokupić jakieś dystanse, żeby wszystko dobrze spasowało?

3. Montaż tweeterów
Na jednym z forów znalazłem poradnik (link: https://www.chevyman.ru/pl/Aveo/T300/el ... -dinamikov ), w którym pokazano, jak łatwo dostać się do tweeterów poprzez zdjęcie słupka A. Z kolei w innym miejscu wyczytałem, że fabryczne tweetery są przyklejone i trzeba coś nawiercać (?) Czy ktoś może potwierdzić, jak to faktycznie wygląda w Aveo T300?

4. Zwrotnice i podłączenie tweeterów
Czy instalacja tweeterów i podłączenie ich przez zwrotnice odbywa się bez większych przeróbek?

5. Poradnik do demontażu boczków drzwi
Znalazłem też poradnik dotyczący zdejmowania boczków drzwi (link: https://www.chevyman.ru/pl/Aveo/T300/bo ... dney-dveri ). Czy ktoś może potwierdzić, że jest on aktualny i zgodny z praktyką? Może macie dodatkowe wskazówki/rady, na co uważać podczas demontażu?

Będę wdzięczny za wszystkie porady i wskazówki – szczególnie od osób, które mają już za sobą podobną modyfikację w tym modelu. Jeśli uważacie, że coś mogłem lepiej dobrać albo na coś warto zwrócić uwagę, proszę dawajcie znać, to taka moja pierwsza poważniejsza modyfikacja w samochodzie.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 292
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Wymiana głośników i wyciszenie drzwi w Aveo T300 – kilka pytań

Post autor: etac » 5 sty 2025, o 20:09

1. jak kupisz dedykowane to tak, inaczej adaptery
2. ramki są zintegrowane z głośnikami, musisz mieć nowe ramki dedykowane (astra j, cruze, insignia a)
3. jak masz tweetery, to wyciągasz i wkładasz. Jednak wymiar na rynku jest inny i trzeba rzeźbić
4. koncentrator łączy jest przy słupku A na dole, a tweetery są podłączone przy użyciu kondensatora. Zwrotnica musi być w pojeździe nie w drzwiach
5. Na youtube znajdziesz wiele filmików do Sonic/Aveo jak zdjąć boczki.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

yortsy74
Świeżak
Kontakt:

Post autor: yortsy74 » 5 sty 2025, o 21:35

co do punktu nr.4 żebym jasno zrozumiał. Fabryczne przewody podłączam do zwrotnicy i do niej daje też tweetery i głosniki z drzwi. Z tym że tweetery są podłączone przy użyciu kondensatora, będzie trzeba coś lutować albo kombinować? Sory ale elektrycznie jestem totalnym laikiem, wytłumaczysz jaśniej.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 292
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 5 sty 2025, o 21:56

musisz przeciąć wiązkę w 1 i 2. dla obu kanałów LP i PP
glos_aveo.jpg
i w to miejsce podłączyć odpowiednio zwrotnice.

Jak nadal nie rozumiesz, to musisz poszukać wsparcie.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Pawelm
Świeżak
Imię: Paweł
Samochód: Spark
Silnik: 1.2
Kontakt:

Post autor: Pawelm » 5 sty 2025, o 22:45

Te głośniki są bardzo średnie, a bez wzmacniacza już całkiem. Tweetery to chyba jedne z gorszych na rynku. W tym budżecie audio system zagra ci dużo lepiej, a jak byś planował wzmacniacz to dołóż stówę i kup muswey

Dodano po 3 minutach 7 sekundach:
yortsy74 pisze:
5 sty 2025, o 21:35
co do punktu nr.4 żebym jasno zrozumiał. Fabryczne przewody podłączam do zwrotnicy i do niej daje też tweetery i głosniki z drzwi. Z tym że tweetery są podłączone przy użyciu kondensatora, będzie trzeba coś lutować albo kombinować? Sory ale elektrycznie jestem totalnym laikiem, wytłumaczysz jaśniej.
Oryginalnie pewno masz kondensator w zestawie masz zwrotnice przez nie tylko podpinasz głośniki i tyle

Dodano po 3 minutach 9 sekundach:
Jak będziesz kupować maty wygłuszające to abm trade zobacz. Dobrej jakości a ceny niskie.

yortsy74
Świeżak
Kontakt:

Post autor: yortsy74 » 6 sty 2025, o 02:13

kurcze to jednak cięższa sprawa z tymi tweeterami, myślałem, że to prosta sprawa i za jednym zamachem pójdzie szybciutko. I tak muszę rozebrać boczek lewy bo głośnik zaczął gorzej grać i dudnić/buczeć, chyba już padł po prostu.

W takim razie macie jakieś głośniki do polecenia tylko na drzwi, odpuszczam te tweetery i tak po wyciszeniu i wymianie wooferów będzie dużo lepiej.

Budżet około 300 zł na te głosniki. Maty właśnie czytałem o adm trade i bitmat, tu sie jeszczę musze zastanowić, 2m² starczą prawda?

Irekdys
Świeżak
Imię: Irek
Samochód: Orlando
Silnik: 2.0, 163KM, diesel
Kontakt:

Post autor: Irekdys » 23 sty 2025, o 20:38

No to dam kontrę. :) Ja miałem te Hertze w VC i uważam, że były bdb. Radio tam było DVD z chyba lepszym wzmacniaczem niż to, które teraz mam w Orlando. Ogólnie dźwięk w tych Chevy to porażka. Te Hertze nie dają jakiegoś obłędnego basu, ale grają, bez porównania czyściej niż ori. w VC a tamte fabryczne i tak były lepsze niż te, co mam w Orlando. Z podłączaniem jest zabawa, ponieważ musisz odszukać i wpiąć się w odpowiednie przewody jak kolega wyżej pisze. Pamiętam, że miałem z tym kłopot i robiłem dwa razy, bo za pierwszym źle się wpiąłem i dźwięk był do bani. Te Hertze uważam za dobre głośniki i może je kupie znowu do mojego Orl. Pamiętam, że porównywałem je z jakimiś JBL i czymś jeszcze, ale te H. grały dla mnie najlepiej. JBL miały sporo więcej basu typowe bum, bum. Po prostu rozne glosniki maja rozna harakterystyke dzwieku, wiec musisz coś do siebie dopasować.

Jeszcze do Pawła prośba. Mianowicie, czy możesz podać coś sensownego do Orlando? Ale najlepiej z linkami, bo nie jestem kompletnie w temacie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Nadwozie / Wnętrze”