[Cruze] Wymiana termostatu
-
- Bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: andrzej
- Samochód: CRUZE
- Silnik: 1.8
- Kontakt:
Re: [Cruze] Wymiana termostatu
aha no to fajnie czyli wszystko działa jak talata 

- szary77
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze 1.6 LS+Premium
- Silnik: 1.6 124KM NoPb
- Kontakt:
Tak na szybko zapytam. Jakim momentem dokręcamy śruby mocujące termostat z grzałką do obudowy termostatu? Wyczytałem że 8Nm ale ile w tym prawdy?
- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 41
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- LPG: BRC
- Kontakt:
Pytałem o to 4 lata temu i dostałem odpowiedź od @etac:
"Zamontować 4 śruby (3) termostatu cieczy chłodzącej silnika i dokręcić momentem 8 N·m (71 funt-cal)."
"Zamontować 4 śruby (3) termostatu cieczy chłodzącej silnika i dokręcić momentem 8 N·m (71 funt-cal)."
- szary77
- Bywalec
- Samochód: Cruze 1.6 LS+Premium
- Silnik: 1.6 124KM NoPb
- Kontakt:
Pewnie było pisane o tym co linkę podam, tylko tam jest mowa o obudowie termostatu do silnika a nie samego termostatu do obudowy.
No i to że najpierw 2Nm a potem 8Nm ?? O co kaman?
Gdzie indziej znalazłem, że obudowa termostatu i termostat do obudowy dokręca się tym samym momentem 8Nm.
No i to że najpierw 2Nm a potem 8Nm ?? O co kaman?
Gdzie indziej znalazłem, że obudowa termostatu i termostat do obudowy dokręca się tym samym momentem 8Nm.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2024, o 15:04 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat oraz link do nielegalnego oprogramowania.
Powód: Usunięto cytat oraz link do nielegalnego oprogramowania.
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Zawsze warto dokręcać etapami, wszystko śruby najpierw jednym momentem a później kolejnymi, żeby zminimalizować naprężenia materiału i dać uszczelnienią się ułożyć.
- Sempu97
- Bywalec
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM
- LPG: KME Nevo, wtryski barracuda
- Kontakt:
Podeślę ktoś gdzie mogę dostać aluminiowy korpus termostatu do cruze 1.8
Chevrolet Cruze 1.8
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Szukaj na Allegro, są te same co w Oplach.
Najtańszy zamiennik to chyba ABAKUS 037-025-0032.
Najtańszy zamiennik to chyba ABAKUS 037-025-0032.
- Sempu97
- Bywalec
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM
- LPG: KME Nevo, wtryski barracuda
- Kontakt:
-
- Świeżak
- Imię: Jarek
- Silnik: 1,8 141KM
- Kontakt:
Witam.
Podczas wymiany termostatu mechanik uszkodził ten plastikowy przewód (zaznaczony zieloną strzałką-wykorzystałem foto kolegi z piewszej strony tego postu) i zastąpił go przewodem gumowym. Są jakieś przexiwskazania? Mechanik twierdził ze będzie ok.
Podczas wymiany termostatu mechanik uszkodził ten plastikowy przewód (zaznaczony zieloną strzałką-wykorzystałem foto kolegi z piewszej strony tego postu) i zastąpił go przewodem gumowym. Są jakieś przexiwskazania? Mechanik twierdził ze będzie ok.
-
- Bywalec
- Reputacja: 10
- Imię: Bogusław
- Samochód: Malibu LTZ AT
- Silnik: 2.4
- LPG: LPG
- Inny samochód: A6C6 2.4V6 LPG
- Kontakt:
Jeśli to przewód chłodzenia a wygląda że tak to może być i nie bedzie problemu.
-
- Świeżak
- Imię: Jarek
- Silnik: 1,8 141KM
- Kontakt:
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Tu masz orginalny.
Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz!
106,99zł | 10 szt. Korpus przepustnicy rura grzewcza 55579102 do chevroleta Cruze Sonic Orlando Vauxhall Opel Vectra Astra Zafira
https://a.aliexpress.com/_EznZH4l
Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz!
106,99zł | 10 szt. Korpus przepustnicy rura grzewcza 55579102 do chevroleta Cruze Sonic Orlando Vauxhall Opel Vectra Astra Zafira
https://a.aliexpress.com/_EznZH4l
-
- Bywalec
- Imię: andrzej
- Samochód: CRUZE
- Kontakt:
Zauważyłem że ostatnio ubywa mi płyn chłodniczy. Na gorącym silniku zauważyłem że delikatny dymek mam jak się jest silnik rozgrzeje wydostający się z tej rurki plastikowej co idzie z termostatu chyba na przepustnicę (już nie pamiętam). Następnego dnia podnoszę maskę a tu jest zapocenie poniżej termostatu od głowicy do samego dołu. Okazało się że nie mam jednej śruby dolnej od samego termostatu nie obudowy termostatu (jak wiecie są 4 ). Nie wiem jakim cudem ona się odkręciła, ale jej nie ma i z wiązka tym pytanie. Jaka tam śruba idzie, czy ona jest taka sama jak te górne i z jaką siłą się je dokręca. Jaki jest numer ter rurki plastikowej. A tak przy okazji kupił ktoś korpus
-
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze 1.8 LTZ
- Kontakt:
Cześć! Cruze 1.8, z OBD zaczytany kod P0597 [0x0597] Thermostat heater control system - open circuit. Zgodnie z paroma poradami z YT sprawdziłem multimetrem oporowość i wskazuje teoretycznie prawidłowe wartości: ~15ohm. Wtyczkę przejrzałem, przewody w najbliższym sąsiedztwie również i nic nie zauważyłem by przewody zostały uszkodzone (co prawa kręciło się tam ostatnio dużo rąk w związku z naprawą skrzyni biegów). Nie ma check engine, innych problemów też specjalnie nie zauważyłem z chłodzeniem. Pojawia mi się jeszcze błąd P0036 ale nie przypuszczam by były powiązane.
Szukać dalej przerwy w obwodzie czy jednak podejście do wymiany termostatu? Jeżeli dalej szukać problemów z przewodami to jak je najlepiej przedzwonić? Np. szukacz przewodów - pytanie tylko czy podając sygnał z szukacza nie popalę czegoś w komputerze?
Szukać dalej przerwy w obwodzie czy jednak podejście do wymiany termostatu? Jeżeli dalej szukać problemów z przewodami to jak je najlepiej przedzwonić? Np. szukacz przewodów - pytanie tylko czy podając sygnał z szukacza nie popalę czegoś w komputerze?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
jak nie ma zaśniedziałej wtyczki, to wymień termostat z obudową.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Kontakt:
Ktoś miał doczynienia z termostatem od Motorad? Chciałbym mieć z nim spokój przez dłuższy czas a kusi w zestawie aluminiowa obudowa
https://allegro.pl/oferta/termostat-ta2 ... 6941131959
https://allegro.pl/oferta/termostat-ta2 ... 6941131959
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dzięki temu wątkowi i Waszym doświadczeniom chyba sukces, wymiana dokonana
Błędy zniknęły więc rzeczywiście termostat musiał mieć już dość. Na razie wrażenia na świeżo po wymianie ale temperaturę ładnie dobija do oczekiwanej.
Wjechał termostat SKV, przy okazji skusiłem się od razu na wymianę obudowy z plastikowej na aluminiową od Abakus, płyn Prestone.
Przy samej robocie dużo posiłkowałem się poniższym filmikiem, może komuś się przyda: https://www.youtube.com/watch?v=Kxx4Lv79ZBk
Co do powyższego filmu to sugeruję nie szarpać się z odpięciem węży od obudowy bo to udręka z dostaniem się tylko od razu odpiąć węże w miejscu gdzie wchodzą do kabiny i wyjąć termostat+obudowa+węże w całości.
Przy wymianie z obudową uwaga również na poniższą uszczelkę bo u mnie okazało się już nadwyrężona i przy pierwszym zalaniu zaczęła puszczać i konieczna była wymiana.
Przy spuszczaniu płynu robotę zrobił kawałek węża ogrodowego i opaska zaciskowa, założone na króciec przy kraniku spustowym chłodnicy, by płyn nie lał się w niekontrolowany sposób.
Co do odpowietrzania na chłodnicy to w mojej opinii strata czasu i masa bałaganu. Pokusiłem się i pomimo tego że płyn w dość sporej ilości wyleciał odpowietrznikiem to potem i tak wlazło jeszcze bardzo dużo płynu po kilkunastukrotnym pompowaniu naciskając wąż od chłodnicy.

Wjechał termostat SKV, przy okazji skusiłem się od razu na wymianę obudowy z plastikowej na aluminiową od Abakus, płyn Prestone.
Przy samej robocie dużo posiłkowałem się poniższym filmikiem, może komuś się przyda: https://www.youtube.com/watch?v=Kxx4Lv79ZBk
Co do powyższego filmu to sugeruję nie szarpać się z odpięciem węży od obudowy bo to udręka z dostaniem się tylko od razu odpiąć węże w miejscu gdzie wchodzą do kabiny i wyjąć termostat+obudowa+węże w całości.
Przy wymianie z obudową uwaga również na poniższą uszczelkę bo u mnie okazało się już nadwyrężona i przy pierwszym zalaniu zaczęła puszczać i konieczna była wymiana.
Przy spuszczaniu płynu robotę zrobił kawałek węża ogrodowego i opaska zaciskowa, założone na króciec przy kraniku spustowym chłodnicy, by płyn nie lał się w niekontrolowany sposób.
Co do odpowietrzania na chłodnicy to w mojej opinii strata czasu i masa bałaganu. Pokusiłem się i pomimo tego że płyn w dość sporej ilości wyleciał odpowietrznikiem to potem i tak wlazło jeszcze bardzo dużo płynu po kilkunastukrotnym pompowaniu naciskając wąż od chłodnicy.
- maru22
- Bywalec
- Reputacja: 4
- Imię: MS
- Samochód: Cruze 1.6 LT+ MY14
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie termostat od f-my, której wymieniłeś na nowy działał poprawnie tylko przez 1 rok. Po ty czasie już się nie domykał i silnik długo się nagrzewał, w okresie zimowym w trakcie jazdy praktycznie nie osiągał zalecanej temperatury 105 stopni.
-
- Specjalista
- Imię: Eko
- Silnik: 1.8 141KM
- LPG: LPG ALEX BARACUDA
- Kontakt:
Pojawił się delikatny wyciek na łączeniu z obudową termostatu. Macie sugestię jak to uszczelnić? Obudowa aluminiowa. Przy zakładaniu był problem z dobraniem oringu. Po kilku próbach udało dobrać się idealny oring. Teraz po ok. 2 latach od wymiany obudowy termostatu pojawił się wyciek płynu chłodniczego.

- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
to jak nie pęknięty króciec to znowu trzeba oczyścić i założyć oring nowy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Jedynie mogę doradzić poszukanie oryginalnego o-ringu-u bo z doświadczenia wiemy że wszelkie zamienniki niestety ale dość szybko twardnieją i przestają trzymać.
-
- Specjalista
- Imię: Eko
- Silnik: 1.8 141KM
- LPG: LPG ALEX BARACUDA
- Kontakt:
Akurat do obudowy aluminiowej nie pasuje oryginalny ring i musiałem szukać innego rozmiaru.
-
- Bywalec
- Reputacja: 3
- Imię: Dominik
- Silnik: 1.8 141KM LPG 2012
- LPG: Tak BRC SQ24
- Kontakt:
Minęło prawie że idealnie 2 lata od wymiany termostatu w moim aucie i dzisiaj pojawił się P0599.
Mierzyłem rezystancję grzałki i wynosi 4 ohm, czy ktoś wie ile powinno być dla sprawnej grzałki?
Zamówiłem już nowy termostat ale chciałem się upewnić czy to na pewno nie problem w przewodach.
Mierzyłem rezystancję grzałki i wynosi 4 ohm, czy ktoś wie ile powinno być dla sprawnej grzałki?
Zamówiłem już nowy termostat ale chciałem się upewnić czy to na pewno nie problem w przewodach.
Chevrolet Cruze 1.8 LT+ 2012 + LPG BRC
- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 41
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- LPG: BRC
- Kontakt:
Było już parę razy w tym temacie...
15 ohm.