Filtr kabinowy
-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Mateusz
- Samochód: Cruze 1.8 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Filtr kabinowy
Cześć,
Nie znalazłem tematu gdzie są informacje tylko o filtrze kabinowym, są wzmianki o tym jak wymienić, kto jakich używa ale chciałem się dowiedzieć, który jest według was lepszym wyborem:
https://allegro.pl/oferta/insignia-astr ... 6765673254
https://allegro.pl/oferta/filtr-kabinow ... 7534609001
Czy może filtr z FILTRONA, chociaż różne opinie czytałem na forum.
Chciałem się jeszcze upewnić, że do mojego Cruze 1.8 141KM + LPG (J305 z 2013r) będą te które podałem pasowały.
Nie znalazłem tematu gdzie są informacje tylko o filtrze kabinowym, są wzmianki o tym jak wymienić, kto jakich używa ale chciałem się dowiedzieć, który jest według was lepszym wyborem:
https://allegro.pl/oferta/insignia-astr ... 6765673254
https://allegro.pl/oferta/filtr-kabinow ... 7534609001
Czy może filtr z FILTRONA, chociaż różne opinie czytałem na forum.
Chciałem się jeszcze upewnić, że do mojego Cruze 1.8 141KM + LPG (J305 z 2013r) będą te które podałem pasowały.
- szary77
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Samochód: Cruze 1.6 LS+Premium
- Silnik: 1.6 124KM NoPb
- Kontakt:
Re: Filtr kabinowy
używam od 6-7 lat. polecam. Dobry za rozsądne pieniądze.
https://allegro.pl/oferta/filtr-kabinow ... 7112791844
https://allegro.pl/oferta/filtr-kabinow ... 7112791844
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 22
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Ja używam filtrów węglowych PZL Sędziszów, cena jeszcze korzystniejsza niż w przypadku Filtrona
https://efiltry.pl/pl/wa61-257-wf-filter.html
https://efiltry.pl/pl/wa61-257-wf-filter.html
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Filtr węglowy to przerost formy nad treścią. Węgiel aktywny naniesione na filtr działa max 3 miesiące. Więc albo wymienisz co trzy miechy albo szkoda przepłacać i kupujesz zwykły.
Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
- Przemek
- Fachman
- Reputacja: 20
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Tylko , że z filtrona widziałem jedynie węglowe . A możesz jeszcze wrzucić jaki stosujecie filtr powietrza ? Też jest kilka modeli.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
https://allegro.pl/oferta/filtron-filtr ... 7731106800
Znalazłem w dobrej cenie Filtrona nie węglowy. Ktoś może jest w stanie jeszcze coś powiedzieć, czy faktycznie węglowych się w ogóle nie opłaca kupować?
Znalazłem w dobrej cenie Filtrona nie węglowy. Ktoś może jest w stanie jeszcze coś powiedzieć, czy faktycznie węglowych się w ogóle nie opłaca kupować?
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 24
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Ja używam Kamoki za kilkanaście zł sztuka. Węglowy. I działa.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Ja ten kupowałem, jest ok. Też twierdzę, że węglowy to przerost formy. Węgiel ma niby eliminować zapachy ale na takiej konstrukcji filtra i przy tym przelocie powietrza to nie może dobrze działać. Tak czy siak zapachy docierają. Lepiej kupować tańszy filtr ale częściej go wymieniać. Wtedy łatwo eliminuje się brzydkie zapachy z samego filtra (osad + wilgoć z klimy = smród).imlonger pisze: ↑2 kwie 2019, o 10:15https://allegro.pl/oferta/filtron-filtr ... 7731106800

-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie do samego nawiewu korzystając z okazji. Mianowicie czytałem, że podczas zamykania obiegu nadmuchu (świecąca lampka) powinno być słychać to zamykanie/otwieranie i sam nawiew na szybę powinien być mocniejszy. Jednak w moim samochodzie ostatnio sprawdzałem i zauważalnie szybszej dmuchawy nie ma a samego zamykania/otwierania (jakiegoś silniczka) nie słychać. Czy jest to powód do zmartwień, czy może coś się blokuje i jestem sam w stanie to naprawić?
Edit. Co ważne podczas deszczu szyby strasznie parują od środka (boczne i przednia). Czy wymiana filtra kabinowego może być lekarstwem na to?
Edit. Co ważne podczas deszczu szyby strasznie parują od środka (boczne i przednia). Czy wymiana filtra kabinowego może być lekarstwem na to?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Pierwsze pytanie to kwestia odczuć a te trudno dyskutować na forum, silniczki słychać ale trzeba mieć ucho nietoperza. Filtr może być przyczyną parowania, choć i bez tego także może parować. Ważny jest też kierunek nadmuchu, przy nadmuchu "tylko szyba" załącza się też ukrycie kompresor klimatyzacji by dmuchać suchym powietrzem. Przy zamkniętym obiegu także będzie parować ale tych spraw chyba nie trzeba wyjaśniać.
Ja zmieniam filtr kabinowy raz w roku i dzięki temu nie mam problemu z zapachami i właściwym przewietrzaniem kabiny.
Ja zmieniam filtr kabinowy raz w roku i dzięki temu nie mam problemu z zapachami i właściwym przewietrzaniem kabiny.

-
- Profesjonalista
- Reputacja: 22
- Imię: Szczepan
- Samochód: FORD S-Max
- Silnik: 2.0 Ecoblue
- Inny samochód: Cruze 1.8 LPG
- Kontakt:
Cześc, po pierwsze czy masz sprawną klimę? Cruze bardzo paruje podczas deszczowej/wilgotnej pogody ale klimatyzacja szybko sobie z tym radzi. Co do zamknietego obiegu - nigdy nie słyszałem pracy klap przy jego włączaniu. Szybsza dmuchawa a raczej większy hałas wystepuje przy naciśnięciu przycisku nawiewu na przednią szybę. Załącza sie wtedy też klimatyzacja, pomimo że kontrolka ze śnieżynką się nie świeci.imlonger pisze: ↑2 kwie 2019, o 10:50Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie do samego nawiewu korzystając z okazji. Mianowicie czytałem, że podczas zamykania obiegu nadmuchu (świecąca lampka) powinno być słychać to zamykanie/otwieranie i sam nawiew na szybę powinien być mocniejszy. Jednak w moim samochodzie ostatnio sprawdzałem i zauważalnie szybszej dmuchawy nie ma a samego zamykania/otwierania (jakiegoś silniczka) nie słychać. Czy jest to powód do zmartwień, czy może coś się blokuje i jestem sam w stanie to naprawić?
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Klima działa, ale muszę w tym roku jechać sprawdzić stan czynnika i generalnie sprawdzić całą. Miałem pewien problem wcześniej związany z czujnikiem temp. zewnętrznej. Podczas deszczu ze względu na urwany czujnik (gołe kable) w samochodzie pokazywało temp. ujemne (-35 st. itp.) a wtedy klima nie chłodziła (jednak działać działała raczej).
Jeżeli chodzi o większy hałas przy nawiewie na szybę to faktycznie tak jest, dmuchawa mocniej dmucha. Sprawdzę w tym roku po wymianie tego filtra i po ogarnięciu dokładnie klimy.
Jeżeli chodzi o większy hałas przy nawiewie na szybę to faktycznie tak jest, dmuchawa mocniej dmucha. Sprawdzę w tym roku po wymianie tego filtra i po ogarnięciu dokładnie klimy.
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 2
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze1,8/Spark1,0
- Silnik: Chyba jest jakiś?
- Kontakt:
A widział ktoś coś takiego: filtr dla alergików MANN-FILTER FP2442
"...Nowa biofunkcjonalna warstwa filtracyjna zawdzięcza swoje antyalergiczne działanie innowacyjnej, opartej o substancje pochodzenia naturalnego powłoce polifenolowej. Działa ona jak klatka, która wychwytuje i wiąże alergeny w ponad 98 procentach. Polifenole występują w środowisku naturalnym w wielu roślinach, m.in. w zielonej herbacie, owocach granatu oraz cytrusach. Posiadają one zdolność wiązania i tym samym unieszkodliwiania alergenów.
Typ filtra:
Filtr kabinowy biofunkcjonalny z węglem aktywnym (FreciousPlus)..."
https://allegro.pl/oferta/filtr-przeciw ... XQEALw_wcB
"...Nowa biofunkcjonalna warstwa filtracyjna zawdzięcza swoje antyalergiczne działanie innowacyjnej, opartej o substancje pochodzenia naturalnego powłoce polifenolowej. Działa ona jak klatka, która wychwytuje i wiąże alergeny w ponad 98 procentach. Polifenole występują w środowisku naturalnym w wielu roślinach, m.in. w zielonej herbacie, owocach granatu oraz cytrusach. Posiadają one zdolność wiązania i tym samym unieszkodliwiania alergenów.
Typ filtra:
Filtr kabinowy biofunkcjonalny z węglem aktywnym (FreciousPlus)..."
https://allegro.pl/oferta/filtr-przeciw ... XQEALw_wcB
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Dla mnie to chlyt marketingowy
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
I tak wymieniam filtry węglowe co pół roku, więc przetestuje na sobie.
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Klima to urządzenie dla alergików. Wysusza powietrze zaraża wirusy i bakterie oraz pyłki. Oczywiście klima musi być czyszczona. Nawet najlepszy filtr nie pomoże, jeżeli nie będziesz czyşcił klimy. A legionella nie śpi
.

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Raz do roku czyszczę klimę wpychając długą rurkę ze środkiem czyszczącym od dołu przez rurkę, którą spływa z klimy skraplająca się woda. A średnio co półtora roku czyszczę i napełniam klimę w serwisie. Filtry oczywiście to inna bajka.
-
- Bywalec
- Imię: Staszek
- Samochód: CRUZE LS+ 1.8 Pb
- Silnik: 1.8 (2H0) benz. + LPG
- LPG: BRC SEQUENT 24
- Kontakt:
Miałem, używałem trochę ponad rok (taki żółty). Solidniej wykonany niż filtry Filtrona. Zawsze montuje po wyczyszczeniu klimy pianką. Wrażenie pozytywne ale IMHO nie uzasadnia wydania 2x większej kasy w porównaniu do filtra węglowego. Wróciłem do Filtrona ;-)
-
- Specjalista
- Reputacja: 30
- Imię: Darek
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
Tutaj fajny filmik odnośnie filtrów https://www.youtube.com/watch?v=3D51syE ... 2&index=50
-
- Bywalec
- Reputacja: 3
- Imię: Dominik
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.8 141KM LPG 2012
- LPG: Tak BRC SQ24
- Kontakt:
Wskrzeszę ten temat żeby trochę ponarzekać, a nie znalazłem innego wątku o filtrach kabinowych.
Straszny badziew z filtra Filtrona, nie dość że nie ma zewnętrznych uszczelnień to jeszcze materiał to jakiś milimetrowy papier który palcem można przedrzeć. Pytanie czy w nim jest w ogóle węgiel aktywny bo więcej niż filtr, waży ten karton w który był zapakowany...
Przypomniałem sobie dlaczego przez ostatnie 3 lata kupowałem inne filtry
Straszny badziew z filtra Filtrona, nie dość że nie ma zewnętrznych uszczelnień to jeszcze materiał to jakiś milimetrowy papier który palcem można przedrzeć. Pytanie czy w nim jest w ogóle węgiel aktywny bo więcej niż filtr, waży ten karton w który był zapakowany...
Przypomniałem sobie dlaczego przez ostatnie 3 lata kupowałem inne filtry

Chevrolet Cruze 1.8 LT+ 2012 + LPG BRC
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
To teraz zonacz ceny tych lepszych.i zrozumiesz różnice. Ja nie narzekam i od 20 lat tylko filtron.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe