Wyrzuca płyn chłodzący
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Maciek
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 110KM,LPG
- LPG: Tak
- Kontakt:
Wyrzuca płyn chłodzący
Witam, temat juz poruszałem na forum okazała się uszczelka pod głowicą. Uszczelka ogarnięta przy okazji nowa chłodnica. Samochód przy około 94 stopniach wyrzuca płyn chłodzący średnio po krótkiej jeździe po mieście paruje z pod maski. Wymieniony zbiorniczek wyrownawczy z korkiem, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, sprawdzałem nawet przekaźniki od wentylatora ale wszystko jest ok i nie pokazuje żadnych błędów. Mimo temperatury poniżej temperatury załączeniu wentylatora wyrzuca płyn, po sprawdzeniu temperatury stwierdzam że termostat tez jest dobry bo następuje spadek temperatury w okolicach 80 stopni zreszta termostat nowy wymieniony przy okazji uszczelki pod głowicą. Jaki może być powód tego że tak się dzieje ?
- papieju
- Fachman
- Reputacja: 68
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Wyrzuca płyn chłodzący
O ile przewody drożne to prawdopodobnie głowica jest gdzieś pęknięta, był robiony test szczelności przy upg? No i zdarza się że odwrotnie zakładają uszczelkę i takie efekty. Bez zrzucenia czapki chyba się nie obejdzie
-
- Specjalista
- Reputacja: 40
- Imię: jan
- Samochód: lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
jak załączysz klimę to wentylator chodzi , czy wtedy tez wyrzuca wodę ?
-
- Świeżak
- Kontakt:
Był robiony test szczelności przy okazji roboty upg po załączeniu klimy wentylator startuje i woda przestaje wylatywać jest to przy temperaturze około 95 stopni czy możliwe jest ze to wina czujnika temperatury wody ze powinien załączyć wcześniej wentylator a tego nie robi ? Dodam że mostkowałem przekaźnik na niskim biegu i wentylator startuje a przekaźnik po wysterowaniu przekwzuje napięcie
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Pytanie czy pompa wody pracuje prawidłowo.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Ciezko powiedzieć z tą pompą wody ale wątpię żeby to była ona bo była 40 tysięcy kilometrów temu wymieniana razem z całym rozrządem obieg wody raczej jest ciężko powiedzieć czy dobry ale widać cyrkulację wody w zbiorniczku wyrównawczym raczej szybko płynie i w miarę regularnie się zagrzewa, węże od chłodnicy i pozostałe od wody miękkie, jedynie co zauważyłem to po wykipieniu płynu słychać takie charczenie jakby odpowietrzanie w pobliżu termostatu od strony węża chłodnicy, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie
-
- Specjalista
- Silnik:
- Kontakt:
po mieście jeździj z załączoną klimą ,na trasie nie musisz jej załączać.jest to doraźne rozwiązanie problemu.
https://www.youtube.com/shorts/bZJITlEexgg

https://www.youtube.com/shorts/bZJITlEexgg

- papieju
- Fachman
- Reputacja: 68
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Jeszcze mi jedno wpadło do głowy - a czy nie jest zamieniony kierunek przepływu? Bo jak mi się przy wymianie węży od webasto pomyliła kolejność to też się gotował szybko i wywalał płyn
- skull
- Stały bywalec
- Reputacja: 41
- Imię: Michał
- Samochód: Chevrolet Lacetti SW
- Silnik: F16D3
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
może jeszcze spróbuj wymienić korek od zbiorniczka wyrównawczego - jeśli "nie odpuszcza" to układ się zagotuje.
Przerabiałem temat pół roku temu u teścia w peugeocie, wymienialiśmy termostat, a układ wciąż po krótkiej jeździe się gotował. Po wymianie korka, wszystko wróciło do normy
Przerabiałem temat pół roku temu u teścia w peugeocie, wymienialiśmy termostat, a układ wciąż po krótkiej jeździe się gotował. Po wymianie korka, wszystko wróciło do normy
-
- Specjalista
- Reputacja: 30
- Imię: Darek
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
Ten spadek temperatury w ok. 80 stopniach to kiedy następuje? Ogólnie jeśli chodzi o termostat to lepiej mieć do tego ograniczone zaufanie, nawet jeśli jest nowy.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Z jakiej firmy masz korek zbiornika płynu ? Jest dobrze wkręcony (nie wkręcił się krzywo)?
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Specjalista
- Silnik:
- Kontakt:
W autach grupy VW masz wlacznik wentylatora bimetaliczny w osobnym korku wkręcanym w chodnice. Łaczek na wentylator 2 biegowy. 1 bieg - załączenie następuje w temp 94 st. Wyłączenie w 87. 2 bieg - załącza się w temp 103 st. Informacje o tepm silnika łaczek bierze z czujnika temperatury który zainstalowany jest w głowicy w okolicach alternatora od strony przegrody czołowej. Dostęp do niego jest trudny.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Sprawa wygląda tak, kupiłem zbiorniczek wyrównawczy z korkiem fabryczny uzywany w dobrym stanie i po zamontowaniu narazie jest spokój, może powodem jest to że po mieście jeździłem głównie na klimie a wtedy załączone są wentylatory nie wiem najważniejsze że narazie jest spokój. Wcześniej potrafił być zakręcony korek a płyn wywalało spod niego i zauważyłem po wymianie ze byl on mocno nieszczelny, spawy były popękane a gwint od korka obrobiony i korek nie dokręcał się całkowicie tylko dochodził do pewnego momentu i kręcił się, mocno zniekształcone były też króćce od węży czego nie było widać na pierwszy rzut oka były wygięte w dół częściowo
- Przemek
- Fachman
- Reputacja: 20
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
Witam. Mam problem z układem chłodzenia , a mianowicie z płynem chłodniczym który jest wyrzucany przez zbiornik wyrównawczy. Termostat został wymieniony , zrobiono test uszczelki i też jest ok , wymieniono korek zbiorniczka wyrównawczego a problem nadal istnieje. Mechanik rozkłada ręce . Jakieś pomysły ?
-
- Specjalista
- Reputacja: 30
- Imię: Darek
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
Test uszczelki teoretycznie nie zawsze musi pokazać prawdę bo może pokazać, że jest ok, a nie będzie, zależy gdzie by było ewentualne uszkodzenie. Możesz dla pewności podmienić na jeszcze inny korek z takich tańszych rzeczy co przychodzi mi na myśl.
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
2 korki były podmieniane mechanik twierdzi że ciśnienie zasysa na wężach a nie wydmuchuje jak przy uszkodzonej uszczelce
Dodano po 29 minutach 24 sekundach:
W złym dziale napisałem posta , sorki
Dodano po 29 minutach 24 sekundach:
W złym dziale napisałem posta , sorki
-
- Specjalista
- Silnik:
- Kontakt:
masz lpg ? może reduktor przepuszcza ?
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Mam reduktor był robiony w zeszłym roku , ale mógłby mieć coś wspólnego z wyrzucaniem plynu chlodniczego ?
-
- Specjalista
- Silnik:
- Kontakt:
tak, gaz dostaje sie do układu chłodzenie przez nieszczelny reduktor. tester CO stosowany do diagnostyki uszkodzonej UPG nie wykrywa LPG i nie zmienia barwy . gaz zwiększa ciśnienie w układzie chodzenia i następuje wyrzut płynu przez korek lub inna drogą . do wykrywania ulotów lpg są inne testery .
- Przemek
- Fachman
- Kontakt:
Rozmawiałem ze swoim serwisantem BR C i mówił że w starych instalacjach owszem tak było ale we współczesnych już są inne rozwiązania i nie ma szans żeby gaz szedł w układ chłodzenia także nie ten trop