Chevrolet Cruze spadek mocy i świst przy dodawaniu gazu.
- kowal11400
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Kamil
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Chevrolet Cruze spadek mocy i świst przy dodawaniu gazu.
Cześć,
Dziś miałem nieciekawą sytuację, wjechałem na autostradę i po przejechaniu kilometra na tempomacie 140km/h, usłyszałem nagły syk, tak jakby gdzieś powietrze szybko uciekło, lecz z mocy nie spał. Po czasie zauwazylem, ze jak wjeżdżał na wzniesienie to było słychać świszczenie przy przyspieszaniu i samochód stracił moc. Na tempomacie jechał bez zarzutów. W samochodzie była wymieniana turbina 6 miesięcy tempów i z tego co widziałem wcześniej wszystkie przewody do/od IC były zarzygane olejem (mechanik nie wyczyścił). Otworzyłem maske, powiedziałem narzeczonej żeby przygazowala i tak, na turbinie nic nie słyszę (moim zdaniem chodzi bez zarzutów), pod maską delikatny świst słyszę od strony filtra powietrza, lecz gdy siedzę w samochodzie tak jakby dźwięk wydostawał się z węża wychodzącego z IC. Nie umiem określić dokładnie skąd, bo na biegu jałowym jest ledwo słyszalny ten świst.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Dziś miałem nieciekawą sytuację, wjechałem na autostradę i po przejechaniu kilometra na tempomacie 140km/h, usłyszałem nagły syk, tak jakby gdzieś powietrze szybko uciekło, lecz z mocy nie spał. Po czasie zauwazylem, ze jak wjeżdżał na wzniesienie to było słychać świszczenie przy przyspieszaniu i samochód stracił moc. Na tempomacie jechał bez zarzutów. W samochodzie była wymieniana turbina 6 miesięcy tempów i z tego co widziałem wcześniej wszystkie przewody do/od IC były zarzygane olejem (mechanik nie wyczyścił). Otworzyłem maske, powiedziałem narzeczonej żeby przygazowala i tak, na turbinie nic nie słyszę (moim zdaniem chodzi bez zarzutów), pod maską delikatny świst słyszę od strony filtra powietrza, lecz gdy siedzę w samochodzie tak jakby dźwięk wydostawał się z węża wychodzącego z IC. Nie umiem określić dokładnie skąd, bo na biegu jałowym jest ledwo słyszalny ten świst.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Chevrolet Cruze spadek mocy i świst przy dodawaniu gazu.
uzupełnij profil o silnik
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- kowal11400
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Sory myślałem że jest. 2.0 vcdi 163km
-
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- Silnik: 1.6
- LPG: TAK
- Kontakt:
Szukałbym nieszczelności na całej drodze od filtra powietrza do turbiny, ze szczególną uwagą na gumowe węże, może gdzieś zrobiła się dziura i przy wyższym doładowaniu (ciśnieniu) dopiero będzie można ją zobaczyć
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 90
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
Zacznij od tego viewtopic.php?f=28&t=12420&p=197566&hil ... ka#p197566 

*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 

- kowal11400
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawa wygląda tak przejrzałem wszystko od strony filtra do turbiny, turbina cała, lopatki całe, kręci się bez rządnego oporu i tarcia, wszystkie przewody powietrza bez szczeliny, kolektor cały werze do kolektora też okej, nie miałem jak zajrzeć pod spód ale prawdopodobnie problem jest z Gumowym wężem prowadzącym do IC albo w samym IC. Mechanik nie ma czasu żeby zajrzeć w tym tygodniu (Świta i roboty ma w 3 … . Moje pytanie brzmi czy mogę na nieszczelnym dolocie zrobić ok 300 km?
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 90
- Imię: Jan
- Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
- Silnik: 163KM, diesel
Często spada kolanko z IC od strony pasażera. Jechać można tylko delikatnie.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! 

- kowal11400
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Po przejechaniu ok 100 km zaczął mi szarpać, czy to normalne, czy jednak może chodzić o coś innego
- Mitko
- Bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Włodek
- Samochód: Cruze 2,0 VCDI LT+
- Silnik: 2.0, 163 KM, MT diesel
- Kontakt:
Jak mi spadło częściowo kolano IC na wlocie to też czasami szarpał a przy dodawaniu gazu turbina świszcała. Na bank masz gdzieś nieszczelnoś na trasie od turbiny do przepustnicy, nic innego.