Sonda lambda Delphi jako oryginał
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze
- Silnik: 2.0, diesel, 163KM
- Kontakt:
Sonda lambda Delphi jako oryginał
Dzień dobry, posiadam Cruze 2.0 diesel 163KM, rocznik 2011, zamówiłem sondę lambda (nr katalogowy oryginalny 25182881) przez ASO w Gdańsku za 1060 zł z zapewnieniem, że będzie to oryginał jednak po otrzymaniu sondy okazało się, że co prawda kartonik jest General Motors, ale w środku jest sonda z wybitą nazwą Delphi i właściwym nr seryjnym GM- zdjęcie dodałem w załączeniu do posta. ASO tłumaczy się tym, że część zakupili w fabryce w Gliwicach i przekazali dalej do mnie, nie mają wiedzy jak powinien wyglądać oryginał. Fabryka, która w zasadzie obsługuje już tylko Opla umywa ręce i również nie jest w stanie powiedzieć czy pokazać jak powinna wyglądać oryginalna sonda. Niby Delphi wywodzi się z General Motors, ale jest to przecież firma produkująca zamienniki. Zastanawiam się czy faktycznie jest to część, którą należy traktować jako oryginalną. Niestety w Polsce nie ma już GM. A może już oryginału nie produkują, więc dogadali się z Delphi aby produkowali im te sondy?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Sonda lambda Delphi jako oryginał
Tak jest to możliwe, na części elementów GM pozwala umieszczać logo producenta.
Różnica jest taka że Delphi produkując części na OES musi spełnić wyższe wymagania jakościowe niż na tzw aftermarket.
General Motors nie jest producentem żadnych części, oni tylko składają samochody.
Także bez obaw.
Różnica jest taka że Delphi produkując części na OES musi spełnić wyższe wymagania jakościowe niż na tzw aftermarket.
General Motors nie jest producentem żadnych części, oni tylko składają samochody.
Także bez obaw.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Kontakt:
Trochę mnie Pan uspokoił chociaż opieramy się tylko na przypuszczeniach. Szkoda, że w sprawie marki Chevrolet nie dać się już nawet uzyskać fachowej porady w Polsce nawet w fabryce Opla. W zasadzie nie jestem w stanie stwierdzić czy jest to sonda Delphi spełniająca wymagania części oryginalnej do mojego modelu auta.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Nie przypuszczenia a fakty. Siedzę w tym od 1997 roku.
- dokia
- fachowa i pyskata diablica
- Reputacja: 126
- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Kontakt:
A my mamy gdzieś w Polsce fabrykę opla? I dlaczego tam mieliby mówić o Chevrolecie? W fabrykach nie mówią, w serwisach opla też nie. Oni rozstali się prawie 10lat temu to i nie mówią. Słuchaj Prezesa, on tu wie o marce chyba najwięcej.TomCruz pisze: ↑13 sie 2023, o 00:14Trochę mnie Pan uspokoił chociaż opieramy się tylko na przypuszczeniach. Szkoda, że w sprawie marki Chevrolet nie dać się już nawet uzyskać fachowej porady w Polsce nawet w fabryce Opla. W zasadzie nie jestem w stanie stwierdzić czy jest to sonda Delphi spełniająca wymagania części oryginalnej do mojego modelu auta.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
- Świeżak
- Kontakt:
W Stellantis w Gliwicach produkowany jest Opel. Na polskiej stronie Chevrolet telefon kieruje właśnie do Opla. Sam Chevrolet Cruze o ile się nie mylę jest niemal bliźniaczy z Oplem Insignia. Powyższą radę traktuję z wdzięcznością i na montaż już się umówiłem. Ubolewam jednak nad tym, że muszę szukać odpowiedzi na forum, bo pomocy technicznej tej marki u nas brak.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
No i znowu się mylisz, Cruze to bliźniak Astra J.
A wiedzę tutaj znajdziesz najlepszą, większą czasem niż w nie jednym serwisie.
A wiedzę tutaj znajdziesz najlepszą, większą czasem niż w nie jednym serwisie.
- dokia
- fachowa i pyskata diablica
- Reputacja: 126
- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Kontakt:
Z tą starą Insignią to chyba Malibu. Z obecną to niestety już chyba nie Chevrolet a Buick Regal i Chińczyk coś tam stworzył teżTomCruz pisze: ↑13 sie 2023, o 19:51W Stellantis w Gliwicach produkowany jest Opel. Na polskiej stronie Chevrolet telefon kieruje właśnie do Opla. Sam Chevrolet Cruze o ile się nie mylę jest niemal bliźniaczy z Oplem Insignia. Powyższą radę traktuję z wdzięcznością i na montaż już się umówiłem. Ubolewam jednak nad tym, że muszę szukać odpowiedzi na forum, bo pomocy technicznej tej marki u nas brak.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Wracając do tematu, sonda wymieniona, oczywiście działa, zobaczymy jak długo. Na oryginalnej sondzie wyciągniętej z auta nie ma żadnej nazwy producenta, jest wybity tylko numer. "Nowa" część ma wybitą nazwę Delphi JW w wątku.